Lantai cecair oleh tangan sendiri

Bagaimana untuk mengisi lantai cecair dengan tangan anda sendiri?

Apabila terdapat persoalan menggantikan atau mengemas kini penutup lantai di kediaman, anda perlu memilih dari pelbagai jenis yang boleh diketengahkan oleh kepala. Apa tawaran pasaran? Dan lamina, dan kayu tradisional, dan penggunaan pelbagai jenis linoleum, dan juga lantai cair. Dengan tangan anda sendiri atau dengan bantuan pasukan tukang, anda boleh dengan mudah mengubah mana-mana bilik.

Proses sedemikian serius seperti pemulihan lantai dibuat kurang kerap daripada jenis pembaikan yang lain. Oleh itu, pendekatan terhadap pilihan bahan biasanya lebih serius dan menyeluruh daripada, sebagai contoh, penggantian kertas dinding.

Apakah faktor yang perlu diberi perhatian? Sudah tentu, ketinggian siling adalah penting. Sekiranya tidak mencukupi, ia akan menjadi masalah untuk menggunakan lantai di atas balak, kerana ini akan mengurangkan jumlah bilik. Bagi bilik tersebut, penyelesaian yang ideal boleh menjadi linoleum yang baik atau lantai cecair cecair yang diperbuat daripada poliuretana.

Adakah pengubahsuaian di tapak semaian? Apa yang boleh lebih baik daripada salutan berwarna dengan kesan 3D? Manik-manik dan gambar-gambar dari kartun kegemaran anda, noda atau corak geometri dalam skim warna yang optimis - sebarang idea boleh direalisasikan dengan menuangkan lantai cecair dengan tangan anda sendiri. Perkara utama adalah mengikuti peraturan tertentu.

Di ruang tamu dan di bilik tidur, di bilik kanak-kanak dan di bilik mandi, dengan kesan kelantangan dan hanya mencurahkan lantai cecair berwarna boleh menjadi tumpuan di mana-mana bahagian dalam.

Antara campuran meratakan sendiri, jenis berikut dibezakan:

 • sebatian simen siap pakai;
 • produk berdasarkan resin epoksi;
 • poliuretana;
 • simen-akrilik;
 • metil metakrilat;
 • sintetik.

Jika dalam mana-mana mereka semasa pencairan untuk menambah kaca cecair untuk lantai, komposisi akan lebih kuat dan lebih tahan terhadap kelembapan. Biasanya, teknik ini digunakan dalam peranti lantai pada skala perindustrian atau dalam pembinaan kolam renang. Semua campuran ini berbeza bukan sahaja dalam komposisi, tetapi juga harga: sintetik mahal, dan semen lebih murah.

Selepas pencairan dengan air dalam perkadaran yang ditunjukkan dalam arahan dan penyediaan permulaan lantai asas, campuran dicurahkan ke permukaan yang diperlukan dalam bahagian-bahagian kecil, memerhatikan teknologi. Kaedah pengisian adalah sama antara satu sama lain dan mempunyai sedikit perbezaan. Beberapa hari selepas pengerasan, lantai panas cecair diperolehi.

Sebelum bekerja dengan salutan cecair muktamad, anda perlu berhati-hati menyediakan permukaan asas. Biasanya membuat senarai konkrit awal. Dengan kawasan yang besar dari suar tahap set bilik. Di dalam bilik standard, rentetan logam diregangkan di mana salutan mendatar dikeluarkan. Selepas lapisan utama siap, anda boleh meneruskan ke pelabelan pita penyerap kejutan.

Jika anda ingin mengisi lantai dengan sisa jubin seramik, anda mesti menghapus semua serpihan yang tidak tahan. Lompang yang terhasil hendaklah disemen dengan campuran simen. Selepas pengerasan keseluruhan permukaan lama degreased dan ditutup dengan primer khas. Ini adalah perlu untuk lekatan yang lebih baik dan untuk mengelakkan pembentukan gelembung di permukaan selesai.

Bagaimana untuk mengisi lantai kayu

Apabila menyiapkan permukaan kayu untuk peranti salutan cecair yang baru, langkah-langkah berikut diambil:

 • benar-benar mengeluarkan varnis dan cat secara mekanikal;
 • nazhdachkoy besar atau penggilap membuat papan kasar untuk kehadiran tudung dan calar, yang akan meningkatkan gandingan dengan komposisi pukal;
 • penghapusan zarah habuk dan kotoran dengan berhati-hati;
 • lantai lama dikeringkan;
 • Adalah disyorkan untuk menggunakan mesh nilon pengukuhan tambahan;
 • tuangkan lantai cecair di lantai kayu setebal mungkin, kerana ini akan mengurangkan risiko retak semasa operasi.

Selebihnya proses kerja dengan bahan binaan ini tidak berbeza dari penerapan lantai cair hingga dilarutkan konkrit.

Ciri teknologi kaedah ini

Bagaimana untuk membuat lantai cecair dengan tangan anda sendiri untuk mendapatkan salutan hangat dan lancar? Berhati-hati menyiapkan pangkalan, mengeluarkan semua habuk, habuk dan noda gris, anda boleh meneruskan ke markah peringkat dan fragmenari laman web ini.

Semua kerja di atas lantai cecair perlu dijalankan pada suhu tambah. Bilik hendaklah dipanaskan hingga sekurang-kurangnya +10 darjah. Jika tidak, komposisi akan mengalir pada kadar yang lebih perlahan, yang akan menjejaskan kualiti salutan.

Apabila memasang lantai di bilik kebersihan, kaca cecair boleh ditambah kepada campuran pemutus. Ini merujuk kepada pencampuran campuran simen. Oleh itu, air yang tertumpah secara tidak sengaja tidak akan bocor melalui penutup ke jiran, tetapi tetap di permukaan.

Adalah sangat penting untuk merekatkan pita khas di seluruh perimeter premis semasa kerja persediaan. Ia harus merangkumi semua sudut, paip, bukaan dan relief pintu jambs.

Kenapa anda memerlukan lapisan kusyen

Bagaimana untuk mengisi lantai cecair? Pita polietilena peredam mempunyai lapisan pelekat diri di bahagian belakang dan kelebihan perlindungan di bahagian depan. Melalui asas gam, jalur dilekatkan pada sendi dinding dan pangkal lantai. Kelebihan menghalang komposisi terakhir dari mengalir ke zon penampan antara dinding dan campuran.

Untuk ekonomi, menuangkan lantai cecair di bilik mandi, kadang-kadang menggunakan filem penebat panas atau propylene dengan ketebalan sekurang-kurangnya 10 mm. Ini mesti dilakukan untuk membuat lapisan menyusut. Ia melembutkan ubah bentuk yang tidak dapat dielakkan apabila perubahan suhu atau pengecutan struktur beban rumah. Kehadiran penyusutan itu adalah jaminan ketahanan lapisan pengisi.

Kualiti berguna kaca cecair

Ia adalah mungkin untuk menghitung kelebihan bahan untuk masa yang lama, yang sebenarnya adalah larutan natrium silikat. Ia diperolehi selepas memanggang, menghancurkan dan dibubarkan kemudian dalam air campuran soda dan pasir kuarza.

Kaca cecair untuk lantai tidak berbeza dari yang digunakan dalam industri kimia, sabun, tekstil dan mesin bangunan, dalam bidang pertanian dan perubatan. Dalam pembinaan bahan ini digunakan untuk asas kalis air, dinding, kolam renang. Adalah disyorkan untuk menambah bahan sejagat ini kepada campuran simen-konkrit dengan senarai awal sebelum anda boleh mencurahkan lantai cair dengan tangan anda sendiri.

Jika siling dan dinding bilik dirawat dengan komposisi, kulat dan acuan seperti itu tidak pernah terbentuk di dalamnya. Di samping itu, bahan ini akan memberikan perlindungan refraktori yang sangat baik untuk apa-apa bahan, sama ada kayu, kain atau kadbod.

Jadi, bagaimana untuk mengisi lantai cecair? Pangkalan disediakan dengan teliti cukup kering dan dibersihkan untuk bersinar. Permukaan keseluruhan adalah pelindung, pelindung peredam diletakkan dengan teliti. Aras-aras paras tertib dan markah terakhir wilayah dibuat. Persediaan untuk menyelaraskan komposisi adalah spatula yang mempunyai lipatan dan sempit yang luas. Terdapat penggelek khas untuk menindikkan campuran cecair dan melepaskan gelembung udara secara rawak, serta kasut pada satu-satunya khusus, supaya tidak merosakkan penutup mentah kaki.

Kini anda boleh membina campuran kerja. Ini dilakukan dengan ketat mengikut arahan pengeluar. Sebagai permulaan, bekas itu diisi dengan air, maka hanya bahan polyurethane kering diisi dalam bahagian kecil dan seragam. Kacau ia boleh dengan gerudi dan muncung khas.

Sekiranya anda melakukan sebaliknya, dan tuangkan air ke dalam komposisi, maka benjolan boleh terbentuk. Ini akan menjejaskan kualiti salutan. Campuran disediakan seperti yang digunakan, terutamanya jika kerja dilakukan di dalam bilik dengan luas yang besar.

Biasanya, lantai cecair dicurahkan dalam dua peringkat:

 • pertama, lapisan pertama ketebalan yang lebih besar digunakan pada senarai yg panjang lebar;
 • selepas pengeringan lengkap, tuangkan kedua, lapisan penamat.

Jika anda ingin mendapatkan gambar tiga dimensi di atas lantai, lakukan yang berikut antara dua langkah berikut: corak yang dipilih dicetak pada filem khas, yang ditetapkan pada "baju" lapisan pertama. Kemudian isikan gambar dengan komposisi telus terakhir. Pastikan untuk mengeluarkan gelembung udara yang dihasilkan secara tidak sengaja. Pada peringkat ini, penggelek dengan jarum kecil digunakan. Pada bahagian yang baru ditumpuk dan diselaraskan dengan peranti ini.

Adalah penting untuk mengambil kira semua momen yang diterangkan. Jika tidak, hasilnya mungkin tidak sempurna seperti yang dijangkakan, kerana teknologi adalah hampir undang-undang!

Lantai cecair oleh tangan sendiri

Bagaimana untuk mengisi lantai cecair dengan tangan anda sendiri. Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda bagaimana untuk mengisi lantai cair dengan betul. Sekiranya anda mematuhi teknologi yang dicadangkan, anda akan mendapat permukaan yang boleh dipercayai dan licin. Dia akan memberikan ruang penampilan yang sangat baik dan akan bertahan lama.

Teknologi sangat canggih adalah sangat mudah dan anda boleh dengan mudah mengendalikannya jika anda mengikuti arahan dan cadangan yang dicadangkan.

Alat dan bahan yang diperlukan

Sebelum memulakan kerja, alat dan bahan berikut perlu disediakan:

 • Roller cat,
 • Roller pengudaraan khas dengan pancang,
 • Cat berus lebar,
 • Kapasiti untuk latihan pekerja,
 • Bor dan muncung khas untuk komponen pencampuran,
 • Spatula logam dengan panjang 2 atau 1.5 meter,
 • Membina tahap dua meter,
 • Lacquer pada asas poliuretana,
 • Primer penembusan mendalam,
 • Campuran kering untuk lantai cecair.

Penting: Primer dan campuran mesti semestinya membeli satu jenama.

Penyediaan asas asas lantai

 • Pra-screed mesti dibersihkan dari serpihan, kotoran, debu, mungkin minyak noda atau gris. Juga keluarkan mana-mana detasmen konkrit atau pasir simen yang mungkin terdedah.
 • Dengan bantuan tahap bangunan, adalah perlu untuk memeriksa perbezaan dalam satah mendatar lantai. Perbezaan ini tidak boleh melebihi 3 sentimeter. Ini adalah ketebalan maksimum yang dituangkan apabila lantai cecair diperolehi tanpa retak. Pada perbezaan yang besar akan ada keperluan untuk menuangkan satu lagi lapisan.
 • Sangat menonjolkan penyelewengan mesti dibongkar dengan tukul dan pahat. Rongga besar yang ada di kawasan itu mesti diisi dengan mortar simen atau pengisi biasa sebelum menuang. Tempat sembuh mesti dibenarkan kering.
 • Pesawat asas pra-siap adalah baik. Untuk ini, primer penembusan dalam standard digunakan. Bahan ini boleh didapati dalam dua versi: sedia untuk digunakan atau tertumpu. Berkonsentrasi diencerkan dengan air mengikut kadar mengikut arahan pada pakej. Primer digunakan dengan berus cat atau roller, bergantung pada kawasan bilik. Primer memberikan lekatan yang baik dari komposisi yang boleh dipenuhi dengan substrat asas. Operasi ini juga dilakukan untuk menghilangkan keliangan substrat. Ini memastikan pengerasan lapisan yang lebih teruk.

Untuk mendapatkan satah walaupun mendatar, beacon dipasang. Apabila meratakan penyelesaian, mereka akan membantu mengekalkan pesawat mendatar. Untuk menghasilkannya, anda boleh menggunakan simen, dempul atau komposisi kerja yang tebal, menuangkan bahan.

Daripada bahan-bahan ini, anda perlu membuat tumit atau kon kecil. Untuk menunjukkan ketinggian mereka, gunakan tingkat bangunan dan spatula. Adalah dinasihatkan untuk meletakkan suar dengan selang kira-kira satu meter dalam susunan berperingkat atau segi empat tepat. Anda boleh membuat tanda tambahan di dinding bilik untuk mengisi tahap.

Penyediaan komposisi kerja untuk pengisian

Dalam bekas yang disediakan, tuangkan air dan tuangkan susunan khas kering, dalam bahagian yang ditunjukkan pada pakej. Untuk pencampuran yang baik dan kemudahan pendispensan komposisi yang baik, adalah wajar untuk menggunakan baldi 10 liter atau bekas yang serupa. Menggunakan gerudi elektrik dan muncung spiral khas, berhati-hati dengan campuran komponen konstituen. Komposisi yang bercampur-campur mempunyai jisim homogen dalam konsistensi krim masam.

Penting: Jumlah campuran mestilah disediakan dengan mengambil kira fakta bahawa lantai cecair kehilangan ketidakstabilan mereka dalam 15 hingga 20 minit selepas berakhirnya pencampuran. Sepanjang masa ini, komposisi kerja mesti dituangkan dan diratakan di atas kapal terbang.

Video seminit: Teknologi menuangkan lantai dengan Ivsil

Penting: Pengisian harus dilakukan di dalam bilik dengan suhu 15 hingga 25 darjah Celsius. Oleh kerana suhu asas simen memberi kesan yang signifikan kepada masa pengerasan lapisan yang diisi. Terutama pada suhu tinggi, asas simen dengan cepat akan mengeringkan penyelesaiannya. Ini akan memendekkan masa kerja yang diperlukan untuk penjajarannya. Juga, tidak ada draf di dalam bilik, yang boleh membawa kepada kemunculan keretakan dan pemecahan kekuatan dalam komposisi yang diisi.

Lantai lantai cecair boleh dilakukan dengan plot sekiranya ruangan itu besar, sebagai contoh, ruang tamu atau dewan di rumah negara. Kawasan kerja boleh dibahagikan sementara menggunakan rel kayu. Permukaan kasar jalur, selepas penyingkirannya, akan memberikan lekatan yang baik antara kawasan yang akan diisi. Zon boleh diatur mengikut cara yang berbeza, bergantung kepada saiz dan bentuk bilik. Sebagai contoh, tuangkan pertama di sepanjang dinding, kemudian di tengah.

Penyelesaian yang disediakan dituangkan terus dari bekas. Tumpukan sebaik-baiknya dengan ular, sama rata mengedarkannya di sepanjang kawasan banjir. Pilihan ini menyediakan proses penyebaran yang paling optimum. Penyelesaiannya disamakan dengan spatula panjang. Beacon yang dipasang, akan membantu anda menahan ketebalan dan pesawat mendatar. Setelah meratakan perlu beberapa kali untuk melancarkan platen dengan paku di lantai berongga. Ini akan mengeluarkan sebarang buih udara dari lapisan yang dituangkan. Hasilnya adalah pesawat yang padat dan sama. Lantai cecair siap dengan tangan anda sendiri.

Penting: Setelah selesai mengisi campuran di dalam bilik, anda mesti memastikan suhu tetap tidak melebihi 25 darjah Celsius selama 2 hari. Ini adalah rejim suhu optimum untuk pemejalan tanpa retak.

Selepas pengerasan, satah lancar dan tahan lama dibentuk, yang tidak mempunyai lipit, sendi, pelbagai perbezaan.

Selepas pengerasan selesai, permukaannya wajar diwarnakan pada asas poliuretana. Ini akan memberikan permukaan dengan rintangan tambahan untuk dipakai dan akan meningkatkan kehidupan operasinya.

Di samping itu, anda boleh melihat lantai cecair dengan video tangan anda sendiri.

Video seminit: Rahsia Kecemerlangan

Sebelum meletakkan kemasan hiasan selesai, ia perlu memohon penebat cecair untuk lantai, kemudian berjalan di sepanjang ia akan lebih selesa.

Kadang-kadang salutan sedemikian digunakan sebagai permukaan penamat. Tetapi ia mesti diambil kira bahawa ia takut untuk mendapatkan sinar langsung matahari dan mempunyai rintangan haus yang rendah.

Ciri-ciri menuang lantai di bilik mandi

Bilik mandi mempunyai kelembapan yang tetap tinggi. Selalunya air sampai ke lantai apabila mandi. Oleh itu, apabila membaiki bilik mandi perlu menyediakan kalis air perlindungan tambahan.

Cecair kalis air di lantai bilik mandi dilakukan dengan pelbagai cara. Kami mencadangkan untuk melakukan kalis air dengan bantuan bahan moden. Ia dibuat berdasarkan getah polimer. Mastic bitumen-polimer ini berasaskan air, oleh itu ia adalah bahan mesra alam. Dengan bantuan mastic ini, anda boleh dengan mudah melakukan kerja kalis air di bilik mandi atau bilik mandi.

Untuk melakukan ini, lakukan beberapa operasi mudah:

 • dengan permukaan asas untuk menghilangkan serpihan, debu, kotoran.
 • Sediakan getah sebelum beroperasi. Untuk melakukan ini, keringkan campuran khas yang dicurahkan ke dalam bekas dan teliti bercampur dengan air, menggunakan gerudi elektrik dengan muncung spiral khas. Oleh kerana getah digunakan secara manual, maka ia mestilah konsistensi krim masam.
 • Dengan menggunakan kuas atau spatula, kami memproses asas simen. Juga mastic ini ditutup dengan dinding sehingga ketinggian 20 sentimeter. Terutama dengan berhati-hati adalah perlu untuk melepaskan semua sudut.
 • selepas kering pengeringan mastic, dalam masa 24 jam, kalis air tahan lama dan boleh dipercayai tebal beberapa sentimeter dicipta.

Di pesawat ini, anda boleh meletakkan jubin. Anda juga boleh menggunakan kemasan lain.

Untuk mewujudkan keadaan yang selesa di dalam bilik, ia sering diperlukan untuk melakukan pemanasan permukaan seksual. Secara berkala masalah ini dapat diselesaikan jika menggunakan penutup lantai untuk memohon penebat cecair untuk lantai. Sebagai bahan, campuran khas corundum atau astraxtec ditawarkan hari ini. Pemanas ini mempunyai sifat unik yang sangat baik dalam kemuluran, ringan dan lekatan yang baik. Campuran kerja disediakan secara air menggunakan gerudi elektrik dan muncung spiral. Menggunakan sikat cat atau campuran spatula, mudah digunakan untuk permukaan yang diperlukan. Selepas pengeringan, lapisan plastik nipis dengan sifat penebat haba yang sangat baik terbentuk.

Pemanas ini meliputi permukaan sebelum meletakkan salutan hiasan selesai: laminat, linoleum atau bahan lain.

Video minit: Lantai cecair dengan pencahayaan diod

Lantai poliuretana dengan tangan sendiri

Pada asas konkrit atau plaster simen, ia menjadi popular untuk mengatur poliuretana cecair.

Mengisi lantai dengan tangan sendiri - penyediaan untuk mencurah lantai 3d

Semua orang tahu, sangat sukar untuk membuat permukaan lantai sama rata. Walau bagaimanapun, jika.

Bagaimana untuk membuat lantai pukal - langkah demi langkah arahan!

Sebilangan besar lantai polimer yang berbeza memberi peluang untuk menyelesaikan pelbagai tugas.

Bagaimana untuk membuat lantai sendiri dan apa yang anda boleh dapatkan dari mereka!

Persoalan yang menjadi lebih dan lebih relevan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dengan bantuan projek kami, anda boleh memantau teknologi terkini di dunia pembaikan lantai, dan dengan membuat akaun anda akan menerima semua maklumat yang ada yang menarik perhatian anda dalam pembaikan anda.

Anda boleh mengambil bahagian dalam perbincangan dengan pakar profil dan kepakaran yang berbeza, dengan itu memudahkan pembaikan anda dan menyingkirkan kesilapan yang tidak perlu.

Kira-kira kering, atas sebab tertentu tidak ada untuk anda

Halo, Sebelum saya mendesak, perlu menggantikan lantai kayu yang lama, lengkung dan berderit. selanjutnya

Saya mahu meletakkan lantai, apa yang perlu saya lakukan?

Terlihat banyak video mengenai pembaikan lantai dan lantai lamina. Saya memutuskan untuk cuba sendiri. selanjutnya

Persoalan praktikal dan tidak berbahaya dari lantai 3 D

Semua masa yang baik pada hari itu. Pembaikan di pangsapuri adalah buaian penuh. Di bilik mandi. selanjutnya

Bantu dengan lantai peranti yang betul

Selamat siang. Pada tahun itu bermula pembinaan rumah negara, rumah itu dibina. selanjutnya

Kebanyakan orang tertanya-tanya tentang berapa banyak kos untuk meletakkan jubin.

 • Berikan bilik kecil, yang juga kurang ketat.

 • Mikroklimat yang sihat – asas kehidupan yang selesa di rumah anda sendiri, di mana.

 • Peletakan cepat, tahap harga yang rendah, penampilan menarik dibuat lamina.

 • Laminate adalah salah satu penutup lantai yang selesa dan berfungsi, tetapi.

  Adalah sukar untuk menjawab soalan ini tanpa mengetahui kaedah dan kaedah.

 • Pilihan yang sangat baik untuk dapur, lorong, koridor, membeli-belah dan.

  Sekiranya anda mempunyai lantai kayu dan hapuskannya.

  Beri bilik kecil, yang juga.

  Hari ini terdapat banyak jenis lantai:  parket.

  Letakkan parket, yang mempunyai beberapa lapisan seperti pai, dengan sendirinya.

  Pada zaman kita, banyak kaedah telah dicipta.

  Penebat lantai adalah topik yang sangat relevan hari ini. Lebih kerap daripada tidak.

  Biasanya di pangsapuri lantai dibentangkan dalam bentuk.

  Projek kami "PolGuru" adalah perkhidmatan unik yang dicipta oleh pasukan profesional bagi mereka yang akan menukar tingkat di sebuah apartmen atau rumah. Kami mencipta "PolGuru" sebagai petunjuk perkhidmatan dalam masalah pembaikan yang sukar untuk anda.

  Pakar kami akan sentiasa meminta anda dan membantu anda.

  Tags Tags

  • 1.7 Apakah lantai yang paling boleh dipercayai dan tidak mahal? (8675)
  • 1,2 Adakah perlu untuk mengukur lantai untuk jubin seramik (8461)
  • 1.7 Saya mahu membuat lantai 3D di dapur (6116)
  • 0.5 Bagaimana untuk melindungi lantai di tingkat 1 bangunan pangsapuri? (5798)
  • 0,8 Kekuatan laminate, berapa lama pembentangan terakhir? (5515)

  Apabila menyalin bahan dari laman web, pautan aktif terbalik diperlukan | Peta tapak

  Bagaimana untuk mengisi lantai cecair tanpa usaha yang berlebihan?

  Dari pengarangnya: Halo, pembaca tercinta kami! Hari ini kami akan memberitahu anda bagaimana untuk mengisi lantai cecair. Dengan secara beransur-ansur melakukan kerja ini, anda boleh membuat asas yang sempurna untuk pemasangan lapisan akhir. Di samping itu, lantai meratakan sendiri juga boleh bertindak sebagai salutan hiasan, menjadi semacam "menyerlahkan" seluruh pedalaman. Mahu dengan cepat mengetahui bagaimana untuk menjadikan rumah anda sebuah pulau keselesaan dalam aliran kehidupan sehari-hari kelabu? Ikut cadangan kami dan anda akan berjaya!

  Lantai cecair (cecair) adalah salah satu daripada jenis senarai yg panjang lebar, untuk penyediaan campuran yang meratakan sendiri. Ciri utama permukaan ini adalah ketebalan minimum, yang hanya 3.5 mm. Antara gabungan meratakan diri yang anda boleh memilih untuk mewujudkan asas walaupun dengan tangan anda sendiri, anda boleh menemui jenis-jenis seperti:

  • komposisi simen kering, sedia untuk digunakan;
  • campuran simen-akrilik - pada asalnya dibangunkan untuk pemasangan lantai di perusahaan industri makanan kerana kekuatan dan ketahanan mereka terhadap bahan kimia isi rumah (detergen, pembersihan, pembasmian kuman). Sekiranya dikehendaki, ia boleh digunakan untuk premis biasa;
  • berdasarkan resin epoksi - pilihan yang baik untuk menuangkan pada substrat, kayu, substrat logam;
  • metil metakrilat - tahan keadaan yang tidak baik, boleh digunakan untuk mengatur lantai di udara terbuka;
  • poliuretana - pilihan terbaik untuk digunakan di kawasan kediaman, dicirikan oleh rintangan haus maksimum dan kekuatan di kalangan semua polimer.

  Menambah salah satu campuran cecair kaca yang tersenarai untuk lantai, anda boleh mendapatkan komposisi yang tahan lama dan tahan lembapan. Mereka disediakan semata-mata: dalam campuran kering ditambahkan air dalam jumlah yang ditentukan dalam arahan. Kemudian anda boleh mengedarkan penyelesaian yang dihasilkan pada permukaan kayu atau lain-lain yang disediakan terlebih dahulu.

  Lapisan yang dihasilkan disamakan dengan tindakan graviti, jadi tidak perlu memasang suar. Semua tanah kecil yang tidak rata akan dilancarkan, dan dalam beberapa hari anda akan mempunyai lantai hangat yang indah. Seperti yang anda lihat, tidak ada yang terlalu rumit dalam teknologi ini. Jadi, di mana anda bermula? Kami membaca lebih lanjut untuk mengetahui.

  Sebelum anda mencurahkan lantai di dapur atau di bilik lain, anda perlu melakukan beberapa kerja awal. Ini termasuk:

  1. Perolehan kompaun diri. Lantai meratakan sendiri boleh dihasilkan untuk digunakan sebagai pangkalan kasar, serta untuk penamat. Berhati-hati mengkaji maklumat mengenai pembungkusan dan pilih produk dengan ciri-ciri tersebut (penetapan campuran, masa ketahanan, ketebalan lapisan maksimum, "daya maju" penyelesaian) yang paling sesuai untuk anda.
  2. Pemilihan alat dan bahan yang perlu, termasuk: spatula, 2 platens (jarum dan polos), berus, pengadun, gerudi dengan muncung, ukuran pita, tahap, peraturan kecil dan besar, primer, campuran diri yang dipilih.
  3. Penyediaan substrat. Ia adalah perlu untuk melakukan tindakan berikut:
   • membersihkan permukaan sisa cat, salutan lama yang lain, isi alur dengan dempul;
   • keluarkan habuk dan kotoran yang sedikit. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan pembersihan basah atau habis vakum asas;
   • di hadapan tempat berminyak pada permukaan keperluan mereka untuk mengeluarkan sebatian degreasing khas;
   • Menggunakan roller konvensional, sapukan lapisan primer yang diperlukan untuk mengikat substrat kepada mortar.
  4. Sediakan bilik. Untuk melakukan ini, ia perlu mewujudkan suhu +10 hingga +25 ° C. Selain itu, perlu diingatkan bahawa dalam proses bekerja dengan campuran meratakan diri dan semasa pengambilannya, draf tidak boleh diterima, jadi semua tingkap dan pintu harus ditutup.
  5. Sediakan penyelesaian dengan mematuhi arahan pada pakej dengan tegas. Tuang air ke dalam bekas, kemudian tambah campuran kering dalam bahagian yang ditentukan. Kacau dengan gerudi dengan muncung, biarkan berdiri selama beberapa minit, kemudian kacau lagi. Penyelesaian plastik yang dihasilkan sedia untuk digunakan untuk purata 20 minit, selepas itu ia mula kehilangan sifatnya.

  Masih ada soalan? Untuk mengetahui selok-belok pembaikan dengan tangan anda sendiri, anda ditawarkan seorang pembina dengan pengalaman 17 tahun dalam video pendidikan, di mana dia berkongsi pengalaman profesionalnya.

  Buat permukaan rata akan membantu anda arahan langkah demi langkah yang dicadangkan. Dalam arah keraguan dan ketidakpastian, kami terus bekerja:

  • tuangkan campuran sempit diri, bermula dengan dinding bilik;
  • sama rata menyebarkan mortar dengan spatula, kemudian ikuti dengan roller jarum untuk menghilangkan gelembung udara dan mengedarkan campuran secara merata;
  • isi jalur kedua secara selari dengan yang sebelumnya (tidak lewat dari dua puluh minit) dan ulangi semua langkah pemprosesan dengan spatula dan roller jarum. Adalah perlu bahawa kedua-dua bahagian larutan sama rata bercampur;
  • terus mengisi jalur di sebalik jalur dan melakukan aktiviti pengedaran, bergerak ke pintu keluar;
  • pengeringan penyelesaian akan berlaku dalam masa 9-10 jam, tetapi anda akan dapat menjalankan kerja lebih lanjut berdasarkan yang diperolehi hanya selepas beberapa hari;

  Adakah anda ingin mencuba membuat gambar volumetrik di atas lantai? Penyelesaian ini akan menjadikan bilik anda benar-benar unik. Untuk melakukan ini, cetak imej yang dipilih pada filem khas, aturnya pada substrat, kemudian isi dengan lapisan penamat yang telus. Pastikan anda berjalan dengan roller dengan jarum kecil.

  Seperti yang kita lihat, dalam penciptaan lantai pukal, seperti perkara lain, tiada butiran kecil. Tetapi setelah menyelesaikan semua langkah dengan teliti, dalam urutan yang diberikan, anda boleh dengan bangga akan hasilnya. Video "Bagaimana untuk membuat permukaan tingkat dengan tangan anda sendiri" akan membantu anda untuk menjadi inspirasi untuk bekerja dan menjadi pro yang sebenar!

  Kami sedang menunggu komen dan maklum balas anda tentang bagaimana artikel ini menarik untuk anda. Langgan newsletter jika anda ingin terus bermaklumat mengenai berita tentang memperbaiki diri anda, kongsi maklumat dengan rakan-rakan anda - mungkin ia akan membantu mereka untuk memutuskan perubahan di pedalaman rumah mereka. Lihat awak tidak lama lagi!

  Adakah artikel berguna? Beritahu rakan anda

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  92 − 82 =