Video lantai cecair

Bagaimana untuk mengisi lantai cecair tanpa usaha yang berlebihan?

Dari pengarangnya: Halo, pembaca tercinta kami! Hari ini kami akan memberitahu anda bagaimana untuk mengisi lantai cecair. Dengan secara beransur-ansur melakukan kerja ini, anda boleh membuat asas yang sempurna untuk pemasangan lapisan akhir. Di samping itu, lantai meratakan sendiri juga boleh bertindak sebagai salutan hiasan, menjadi semacam "menyerlahkan" seluruh pedalaman. Mahu dengan cepat mengetahui bagaimana untuk menjadikan rumah anda sebuah pulau keselesaan dalam aliran kehidupan sehari-hari kelabu? Ikut cadangan kami dan anda akan berjaya!

Lantai cecair (cecair) adalah salah satu daripada jenis senarai yg panjang lebar, untuk penyediaan campuran yang meratakan sendiri. Ciri utama permukaan ini adalah ketebalan minimum, yang hanya 3.5 mm. Antara gabungan meratakan diri yang anda boleh memilih untuk mewujudkan asas walaupun dengan tangan anda sendiri, anda boleh menemui jenis-jenis seperti:

 • komposisi simen kering, sedia untuk digunakan;
 • campuran simen-akrilik - pada asalnya dibangunkan untuk pemasangan lantai di perusahaan industri makanan kerana kekuatan dan ketahanan mereka terhadap bahan kimia isi rumah (detergen, pembersihan, pembasmian kuman). Sekiranya dikehendaki, ia boleh digunakan untuk premis biasa;
 • berdasarkan resin epoksi - pilihan yang baik untuk menuangkan pada substrat, kayu, substrat logam;
 • metil metakrilat - tahan keadaan yang tidak baik, boleh digunakan untuk mengatur lantai di udara terbuka;
 • poliuretana - pilihan terbaik untuk digunakan di kawasan kediaman, dicirikan oleh rintangan haus maksimum dan kekuatan di kalangan semua polimer.

Menambah salah satu campuran cecair kaca yang tersenarai untuk lantai, anda boleh mendapatkan komposisi yang tahan lama dan tahan lembapan. Mereka disediakan semata-mata: dalam campuran kering ditambahkan air dalam jumlah yang ditentukan dalam arahan. Kemudian anda boleh mengedarkan penyelesaian yang dihasilkan pada permukaan kayu atau lain-lain yang disediakan terlebih dahulu.

Lapisan yang dihasilkan disamakan dengan tindakan graviti, jadi tidak perlu memasang suar. Semua tanah kecil yang tidak rata akan dilancarkan, dan dalam beberapa hari anda akan mempunyai lantai hangat yang indah. Seperti yang anda lihat, tidak ada yang terlalu rumit dalam teknologi ini. Jadi, di mana anda bermula? Kami membaca lebih lanjut untuk mengetahui.

Sebelum anda mencurahkan lantai di dapur atau di bilik lain, anda perlu melakukan beberapa kerja awal. Ini termasuk:

 1. Perolehan kompaun diri. Lantai meratakan sendiri boleh dihasilkan untuk digunakan sebagai pangkalan kasar, serta untuk penamat. Berhati-hati mengkaji maklumat mengenai pembungkusan dan pilih produk dengan ciri-ciri tersebut (penetapan campuran, masa ketahanan, ketebalan lapisan maksimum, "daya maju" penyelesaian) yang paling sesuai untuk anda.
 2. Pemilihan alat dan bahan yang perlu, termasuk: spatula, 2 platens (jarum dan polos), berus, pengadun, gerudi dengan muncung, ukuran pita, tahap, peraturan kecil dan besar, primer, campuran diri yang dipilih.
 3. Penyediaan substrat. Ia adalah perlu untuk melakukan tindakan berikut:
  • membersihkan permukaan sisa cat, salutan lama yang lain, isi alur dengan dempul;
  • keluarkan habuk dan kotoran yang sedikit. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan pembersihan basah atau habis vakum asas;
  • di hadapan tempat berminyak pada permukaan keperluan mereka untuk mengeluarkan sebatian degreasing khas;
  • Menggunakan roller konvensional, sapukan lapisan primer yang diperlukan untuk mengikat substrat kepada mortar.
 4. Sediakan bilik. Untuk melakukan ini, ia perlu mewujudkan suhu +10 hingga +25 ° C. Selain itu, perlu diingatkan bahawa dalam proses bekerja dengan campuran meratakan diri dan semasa pengambilannya, draf tidak boleh diterima, jadi semua tingkap dan pintu harus ditutup.
 5. Sediakan penyelesaian dengan mematuhi arahan pada pakej dengan tegas. Tuang air ke dalam bekas, kemudian tambah campuran kering dalam bahagian yang ditentukan. Kacau dengan gerudi dengan muncung, biarkan berdiri selama beberapa minit, kemudian kacau lagi. Penyelesaian plastik yang dihasilkan sedia untuk digunakan untuk purata 20 minit, selepas itu ia mula kehilangan sifatnya.

Masih ada soalan? Untuk mengetahui selok-belok pembaikan dengan tangan anda sendiri, anda ditawarkan seorang pembina dengan pengalaman 17 tahun dalam video pendidikan, di mana dia berkongsi pengalaman profesionalnya.

Buat permukaan rata akan membantu anda arahan langkah demi langkah yang dicadangkan. Dalam arah keraguan dan ketidakpastian, kami terus bekerja:

 • tuangkan campuran sempit diri, bermula dengan dinding bilik;
 • sama rata menyebarkan mortar dengan spatula, kemudian ikuti dengan roller jarum untuk menghilangkan gelembung udara dan mengedarkan campuran secara merata;
 • isi jalur kedua secara selari dengan yang sebelumnya (tidak lewat dari dua puluh minit) dan ulangi semua langkah pemprosesan dengan spatula dan roller jarum. Adalah perlu bahawa kedua-dua bahagian larutan sama rata bercampur;
 • terus mengisi jalur di sebalik jalur dan melakukan aktiviti pengedaran, bergerak ke pintu keluar;
 • pengeringan penyelesaian akan berlaku dalam masa 9-10 jam, tetapi anda akan dapat menjalankan kerja lebih lanjut berdasarkan yang diperolehi hanya selepas beberapa hari;

Adakah anda ingin mencuba membuat gambar volumetrik di atas lantai? Penyelesaian ini akan menjadikan bilik anda benar-benar unik. Untuk melakukan ini, cetak imej yang dipilih pada filem khas, aturnya pada substrat, kemudian isi dengan lapisan penamat yang telus. Pastikan anda berjalan dengan roller dengan jarum kecil.

Seperti yang kita lihat, dalam penciptaan lantai pukal, seperti perkara lain, tiada butiran kecil. Tetapi setelah menyelesaikan semua langkah dengan teliti, dalam urutan yang diberikan, anda boleh dengan bangga akan hasilnya. Video "Bagaimana untuk membuat permukaan tingkat dengan tangan anda sendiri" akan membantu anda untuk menjadi inspirasi untuk bekerja dan menjadi pro yang sebenar!

Kami sedang menunggu komen dan maklum balas anda tentang bagaimana artikel ini menarik untuk anda. Langgan newsletter jika anda ingin terus bermaklumat mengenai berita tentang memperbaiki diri anda, kongsi maklumat dengan rakan-rakan anda - mungkin ia akan membantu mereka untuk memutuskan perubahan di pedalaman rumah mereka. Lihat awak tidak lama lagi!

Adakah artikel berguna? Beritahu rakan anda

Lantai cecair oleh tangan sendiri

Gambar dari laman web: kakpravilnosdelat.ru

Kraf rakyat yang benar, yang di negara kita mempunyai jumlah yang banyak, lebih suka melakukan segala-galanya dengan tangan mereka sendiri, sambil menyelamatkan bajet keluarga, dan selain itu, memahami pengetahuan bangunan yang terbaik, untuk pendidikan umum. Walaubagaimanapun, kertas dinding penapisan dan lantai 3-D cecair dikatakan mempunyai dua perbezaan besar. Benar, dengan keinginan yang hebat, bahkan seorang profesional dapat belajar untuk menghasilkan proses yang paling kompleks, dan untuk memahami bagaimana untuk mengisi lantai cair, dan lebih-lebih lagi, kerana tidak ada yang terlalu rumit di sini.

Pengetahuan asas: pengelasan salutan pukal, jenis dan jenis mereka

Sebaik sahaja pembaikan bermula di apartmen atau di dalam rumah, persoalan lantai tidak dapat dielakkan timbul, di mana pasaran sekarang menawarkan hanya beberapa kedudukan yang luar biasa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengguna semakin lebih suka lantai cecair, kerana ketahanan khas mereka, kemudahan pemasangan, dan agak murah, berbanding, contohnya, dengan kayu dan bahkan lamina. Selain itu, permukaan pengisian hanya boleh menjadi dua spesies berasingan, polimer ini, atau mineral, boleh dipilih oleh semua orang mengikut keutamaan mereka sendiri.

Linoleum cecair, yang pada dasarnya merupakan lantai pengisian, dipanggil mineral, tetapi lebih kerap, lapisan polimer, yang digunakan dengan menuang dan meratakan. Permukaannya hendaklah licin dan sempurna walaupun hasilnya. Pada kemunculan lapisan sedemikian lebih rapat menyerupai linoleum yang telah disebutkan, tetapi merasa seperti lantai lebih seperti jubin.

Untuk menghilangkan semua keraguan, dan untuk memahami dengan jelas apa lantai cecair, gambar pengeditan (pengisian) dan hasil akhir yang diperoleh, ia tidak akan menyakiti sama sekali. Selain itu, permukaan yang diperolehi sememangnya akan menjadi sangat halus dan benar-benar walaupun, tanpa jaggies, sendi, lipit dan lain-lain. Perlu dipertimbangkan bahawa apabila bekerja dengan kayu, misalnya, permukaan lantai perlu dibangkitkan, sekurang-kurangnya sentimeter sebanyak 5-15, tetapi lantai hanya dapat satu hingga tujuh milimeter.

Permukaan pengisi mineral

Foto dari laman web: stoydiz.ru

Campuran untuk tingkat sedemikian didasarkan pada simen lama-baik, yang memberi kekuatan dan ketahanan terhadap kerosakan. Dan komposisi penyelesaian itu juga termasuk pengisi dan pengelas lain, tidak berbahaya kepada kesihatan selepas pengeringan. Benar, campuran seperti ini sering digunakan untuk mengukur ketidaksamaan, selepas itu bahagian atas diletakkan lamina, papan, atau jubin. Penyelesaian sedemikian dilakukan dalam tiga jenis:

 1. Pandangan dasar direka untuk menyamakan penyimpangan besar, sehingga lapan sentimeter.
 2. Penyelesaian purata sesuai untuk meratakan penyelewengan sehingga tiga sentimeter.
 3. Komposisi penamat ini bertujuan untuk menyelesaikan kerja penjajaran lengkap. Ia sepatutnya sudah sangat lancar, kerana lantai itu sendiri akan dibentangkan langsung di permukaannya, untuk dipilih. Dan bagaimana untuk mengisi lantai cecair, ia tidak akan sukar difahami, tetapi anda perlu mengambil kira bahawa kerja ini tidak mudah.

Gambar dari laman web: osnovam.ru

Pilihan ini sudah lebih tahan terhadap beban yang paling pelbagai lantai. Ia hanya digunakan untuk bilik-bilik di mana yang paling boleh dilalui. Jenis lantai ini hampir sepenuhnya selamat untuk kesihatan manusia, sukar untuk menggaruk, dan untuk memusnahkan atau malah merosakkan, masih perlu dicuba. Terdapat empat komposisi polimer seperti:

 1. Salutan jenis yang paling stabil ialah metil metakrilat. Mereka digunakan di tempat letak kereta dan tempat-tempat lain yang serupa, tetapi di rumah lantai itu jarang digunakan, kerana permohonan yang agak kompleks, dan tidak berhasil, anda memandu di sekitar rumah di kereta atau traktor.
 2. Sangat tahan memakai, salutan poliuretana lebih mudah dipasang, dan selain itu, mereka tidak takut akan bahan kimia yang menghakis, jatuh suhu, tidak membakar, dan berkhidmat dengan setia selama lebih daripada dua dekad, dengan penyetaan asal yang betul.
 3. Varian lantai urethane epoksi sebenarnya juga sangat baik, mereka boleh menahan hampir apa-apa beban, sementara masih bening dan fleksibel.
 4. Pilihan kedua adalah yang paling biasa, memandangkan kesederhanaan meletakkan, murah, dan ciri prestasi yang agak tinggi juga. Ini mengenai permukaan mengisi epoksi, yang berperilaku baik di bilik basah, tahan terhadap kimia, tidak takut suhu tinggi dan rendah, dan sebagainya. Bagaimana untuk mengisi lantai cecair, video pada akhir artikel akan dipaparkan dengan jelas dan dalam semua butiran.

Cemerlang lantai cecair oleh diri sendiri: video, kelebihan dan kekurangan

Sebelum mula bekerja, anda perlu memahami butir-butirnya, dan khususnya untuk memahami apa kelebihan kelemahan seperti lantai. Sudah jelas bahawa perkara pertama yang diingati adalah jangka hayat lantai sedemikian, dan ia boleh dikatakan tetap tidak berubah selama empat puluh hingga lima puluh tahun, yang memang merupakan tempoh yang sangat panjang. Tetapi ada kelebihan lain dalam liputan jenis ini.

 • Ketiadaan lengkap semua jenis sendi dan lipit, di mana seluruh jajahan bakteria dan mikroorganisma sering ditanam, terutamanya dalam bilik yang lembap.
 • Jangka masa perkhidmatan bebas masalah yang sangat panjang.
 • Mencuci lantai sedemikian adalah keseronokan, kerana apa-apa pencemaran daripadanya datang dari air mudah, dan deterjen tidak akan diperlukan.
 • Kesederhanaan mengisi menyiratkan kelajuan kecemasan, dan anda boleh menguruskan hanya untuk sehari.
 • Salutan sedemikian adalah benar-benar selamat, bio-lengai, tidak memancarkan aldehid, dan tidak tahan api.

Bagaimana untuk mengisi lantai: video-arahan untuk mereka yang tidak tahu

Foto dari laman web: youtube.com

Jika anda menganalisa semua kebaikan dan keburukan, anda masih bertekad untuk melakukan di rumah atau apartmen anda hanya seperti lantai, sudah tiba masanya untuk memikirkan peralatan dan alat yang mungkin diperlukan pada masa yang sama. Jangan lupa tentang campuran kering sendiri, yang mesti dipilih dengan bijak, supaya tidak menggigit siku anda. Mari kita mulakan, mungkin, dengan jenama yang paling popular dan menuntut di pasaran.

Foto dari laman web: centro-pol.ru

Oleh kerana anda membuat keputusan untuk membuat lantai sedemikian untuk pertama kalinya, anda perlu memikirkan anggaran yang paling banyak, dan pada masa yang sama, versi paling mudah, dan ini adalah jenama campuran "Akan Menemukan Scoreline T-45". Serbuk kering sedemikian memerlukan paling sedikit, sehingga 13 kilogram per meter persegi pada tebal sentimeter. Sebagai perbandingan, perlu dikatakan bahawa campuran Bergauf akan memerlukan kilogram sudah tujuh belas, tidak kurang. Ya, dan versi pertama mengering selama dua setengah jam, dan semua yang lain lebih lama. Cuma baca arahan pada beg dan anda akan gembira.

Instrumentasi dan peralatan: hanya apa yang diperlukan

Adalah jelas bahawa cara yang paling optimum untuk mengetahui bagaimana untuk membuat lantai cecair dengan tangan anda sendiri, video di akhir artikel memberikan gambaran yang benar-benar objektif, tetapi dengan teliti belajar arahan tidak menyakiti, itu adalah fakta. Kos perkhidmatan pembinaan profesional akan dikenakan biaya sekitar tujuh atau sepuluh dolar per meter persegi permukaan, sehingga melakukan ini sendiri dapat menyimpan jumlah yang layak dari anggaran keluarga. Seluruh prosesnya agak mudah, dan jika semuanya dilakukan secara ketat pada teknologi, maka tidak ada masalah sama sekali.

Gambar dari laman web: tolkobeton.ru

 • Dari dua, hingga enam enam baldi plastik. Adalah dinasihatkan untuk membeli basuh baru, atau dengan berhati-hati dengan mencuci yang sedia ada, supaya mereka tidak mempunyai sisa-sisa kapur, cat dan sebagainya.
 • Spatula konvensional, serta roller berduri, terutamanya untuk memohon mortar untuk lantai meratakan sendiri, yang mudah dibeli di mana-mana pasaran pembinaan.
 • Gerudi berkelajuan rendah atau pengadun khas, bertujuan untuk campuran komposisi dan penyelesaian.
 • Krakostus khas, yang diperlukan untuk berjalan di permukaan yang baru dicat.
 • Alat yang dipanggil squeegee, dengan pelepasan laras, untuk mengagihkan sama rata lapisan mortar ke seluruh permukaan. Satu, kemungkinan besar tidak akan cukup, jadi lebih baik untuk mempunyai pasangan di tangan.

Ia tidak akan menyakitkan untuk juga mendapatkan pelarut yang akan membantu mengatasi alat kotor apabila anda menyelesaikan kerja. Apa jenis cecair yang diambil, anda akan diminta di kedai di mana anda akan membeli campuran kering untuk lantai.

Arahan langkah demi langkah: mudah dan cantik lantai cecair, video dan komen

Gambar dari laman web: goodnapolka.ru

Apabila semuanya sudah siap, peralatan, peralatan dan peralatan dibeli dan dihantar ke rumah anda, sudah tiba masanya untuk memulakan proses menuangkan lantai. Dan ia perlu dilakukan secara berturut-turut, dengan teliti mengikuti semua garis panduan dan memerhati teknologi, maka salutan itu akan menjadi indah, dan juga akan digunakan untuk masa yang lama dan boleh dipercayai.

 • Pertama sekali, anda perlu menyediakan permukaan itu sendiri, dengan mana sisa papan, linoleum, dan sebagainya dibuang. Selain itu, anda perlu berhati-hati membersihkan celah-celah, jika ia boleh didapati, segel dengan sealant, dan merawat keseluruhan permukaan dengan primer khas.
 • Selepas penghabisan dan pengeringan akhir, anda perlu meneruskan ke peringkat kedua, yang terdiri daripada menuangkan komposisi. Adalah perlu untuk memerhatikan kelembapan bilik, yang tidak boleh melebihi enam puluh peratus, serta rejim suhu. Turun naik suhu dibenarkan dalam julat antara lima hingga dua puluh darjah haba.
 • Campuran harus dicampurkan dengan pengadun, dan kemudian diterapkan dengan roller jarum secara merata di seluruh permukaan. Ketebalan satu lapisan perlu satu setengah sentimeter, tidak lebih.
 • Memakai sepasang scark, yang sandal dengan kancing berduri, anda perlu berjalan melalui seluruh permukaan dengan roller jarum. Dengan cara ini semua gelembung dan rongga udara akan dibuang, yang berlaku apabila kompaun itu diaduk dan dituangkan.
 • Lapisan kedua boleh digunakan selepas sejam atau dua atau tiga, bergantung kepada campuran itu sendiri, yang lebih baik dibaca pada beg itu, ia ditunjukkan tepat.

Gambar dari laman web: goodnapolka.ru

Dua belas jam selepas menuangkan lapisan kedua, anda boleh menutup permukaan dengan varnis. Sekiranya terdapat varian dengan lantai 3-D, maka anda perlu terlebih dahulu memasang pelekat khas dengan teliti atau menggunakan corak. Walau bagaimanapun, untuk pemula kerja ini akan menjadi agak sukar, walaupun mungkin. Pernis harus digunakan hanya selepas semua persediaan awal, dan jangan lupa bahawa lebih baik untuk menerapkannya dalam pernafasan pembinaan khas.

Berapa lama lantai cecair kering? Terdapat jawapan yang mudah untuk soalan ini - kira-kira selepas tamat tempoh sepuluh hari, selepas permohonan akhir, liputan sedemikian boleh dimanfaatkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk membaca arahan untuk semua campuran dan varnis, kerana pengeluar boleh menetapkan istilah yang lebih panjang atau lebih pendek, dan ini semestinya perlu dipertimbangkan.

Selepas membaca artikel itu, saya sekali lagi memastikan bahawa kita boleh melakukan banyak dengan tangan kita sendiri, jika hanya keinginan itu dan pengalaman akhirnya akan datang ... Proses ini diterangkan dengan terperinci yang mencukupi, serta toolkit dengan bahan, jadi ia akan kekal untuk yang kecil! Sudah tentu, saya akan bermula dengan permukaan kecil, seperti bilik mandi atau tandas, saya perlu mengisi tangan saya, dan kemudian saya boleh melakukan hubungan seks dengan kawasan yang lebih besar, artikel yang baik, berguna. Terima kasih! =)

Bagaimana untuk membuat lantai cecair dengan tangan anda sendiri

Dengan pelaksanaan lantai cecair yang betul, anda boleh mendapatkan permukaan yang lancar dan boleh dipercayai, yang akan memberi ruang kepada penampilan yang hebat dan akan berkhidmat untuk masa yang lama. Lantai cecair dengan tangan anda sendiri cukup mudah dilakukan selepas menonton video dan mempelajari beberapa peraturan dan ciri. Semua orang boleh mengendalikan ini.

Untuk memilih komposisi yang sesuai, pertama anda perlu menentukan tujuan bilik di mana lantai disusun. Pilihan bahan juga dipengaruhi oleh kualiti dan keadaan substrat yang sedia ada. Pelbagai jenis lantai cecair digunakan dan di bawah beban yang berlainan. Juga mengambil kira pengaruh kimia, antistatik, anti-skid, dll.

Dalam banyak kes, komponen utama komposisi lantai cecair adalah sebatian epoksi dan poliuretana.

Lapisan poliuretana adalah dinasihatkan untuk digunakan di bilik dengan beban mekanikal yang aktif.

Lantai poliuretana telah meningkatkan daya tahan dan kekuatan kepada beban yang berlainan. Mereka sangat bertolak ansur dengan pengaruh kimia dan beban mekanikal. Di samping itu, mereka adalah anjal, yang menjelaskan ketahanan mereka untuk menentukan kesan dan ubah bentuk. Lantainya sememangnya bertolak ansur dengan haba melampau dan beku yang teruk. Mereka adalah 1 dan 2 komponen.

Lantai cecair sedemikian tidak boleh digunakan di semua bilik, jadi sebelum anda mengisi permukaan, anda harus mengetahui tujuan bahan tersebut. Mereka disyorkan untuk digunakan di bilik dengan kejutan dan lelasan yang lebih tinggi, getaran yang kerap, di bilik-bilik di mana kebersihan diperlukan, dan lain-lain.

Lantai epoksi tidak dapat menahan beban kejutan. Mereka lebih sukar dan kurang elastik. Oleh itu, mereka tidak digunakan di bilik dengan peningkatan beban mekanikal. Tetapi mereka dengan sempurna menentang kesan bahan kimia. Mereka tidak takut garam, minyak enjin, alkali, asid, elektrolit, petrol dan bahan lain.

Kebanyakan lantai epoksi digunakan di premis dengan beban kimia besar di lantai dan pengaruh intensif pelbagai jenis cecair.

Bahan dan alat yang diperlukan

Lantai cair, apabila dilakukan oleh tangan sendiri, memerlukan kehadiran bahan dan alat sedemikian:

 • Roller bersudut khas yang disediakan, bekas untuk penyediaan komposisi kerja;
 • Spatula logam dengan panjang 1.2-2 m, varnis pada asas poliuretana;
 • Campuran kering untuk lantai cecair, roller cat;
 • Berus cat yang luas, gerudi dengan muncung untuk komponen pencampuran;
 • Membina tahap 2 meter, primer penembusan yang mendalam.

Campuran dan primer harus dibeli satu jenama.

Penyediaan asas asas lantai

Mula-mula keratan awal dibersihkan dari kotoran, mungkin kesan gris atau minyak, serpihan, debu. Juga mungkin detasmen pra-simen-pasir atau skru konkrit dikeluarkan.

Tahap mendatar lantai diperiksa oleh tahap pembinaan. Perbezaannya tidak boleh melebihi 3 cm. Ketebalan maksimum yang dicurahkan memungkinkan untuk mendapatkan lantai cecair tanpa retak. Pada titik besar, satu lagi lapisan akan diisi.

Ketidaksamaan yang kuat akan hilang dengan pahat dan tukul. Rongga besar di kawasan sebelum menuang dipenuhi dengan dempul biasa atau mortar simen. Kawasan tertanam diberi masa untuk mengeringkan.

Sebelum memulakan kerja menuang, anda mesti memeriksa tahap mendatar lantai.

Pesawat asas pra siap disediakan dengan teliti. Untuk ini, primer penembusan dalam standard digunakan. Bahan ini dihasilkan dalam 2 jenis: tertumpu dan sedia untuk digunakan. Pekat ini dicairkan dengan air dalam nisbah mengikut arahan pada pakej. Penerapan primer dilakukan dengan menggunakan roller atau berus cat, bergantung pada kawasan bilik. Primer menyediakan lekatan yang sangat baik dari komposisi dengan pangkalan asas. Prosedur ini juga menghapuskan keliangan substrat, memastikan pengerasan seragam lapisan.

Beacons membolehkan anda mendapatkan pesawat mendatar yang rata. Dalam proses meratakan campuran yang diisi, mereka membantu mengekalkan permukaan mendatar. Mereka boleh dibuat daripada komposisi kerja dempul, simen atau padat, menuangkan bahan.

A beacon untuk lantai pengisian.

Dari bahan-bahan seperti kon atau tumit kecil dibuat. Untuk menetapkan ketinggian, gunakan spatula dan tingkat bangunan. Adalah disyorkan untuk meletakkan suar pada jarak kira-kira satu meter dalam corak segi empat tepat atau papan penjara. Di dinding bilik anda boleh membuat markah tambahan.

Lantai cair dibuat dari penyelesaian khas, yang sangat mudah dibuat (lihat video).

Air dicurahkan ke dalam campuran yang disediakan dan komposisi kering khas dituangkan dalam nisbah yang ditunjukkan pada bungkusan. Untuk tumpahan mudah dan pencampuran menyeluruh komposisi, kontena 10 liter perlu diambil. Dengan bantuan gerudi elektrik dan muncung khas, komponen-komponennya digabungkan dengan baik. Campuran campuran jisim yang seragam dengan konsisten krim masam.

Jumlah campuran disediakan, memandangkan ketidakstabilan lantai cair hilang selepas 15-20 minit selepas selesai pencampuran. Kakitangan pekerja untuk kali ini perlu dituangkan dan disamakan.

Tuangkan lantai cecair (lihat video) dilakukan di bilik dengan suhu 15-25 darjah. Oleh kerana fakta bahawa suhu asas simen memberi kesan yang signifikan kepada masa pemejalan lapisan yang dipenuhi. Terutama pada suhu yang tinggi - asas simen dengan cepat akan mengeringkan penyelesaiannya. Ini akan memendekkan masa kerja dengan ketara. Bilik juga tidak mempunyai draf, yang boleh menyebabkan retakan dan boleh memecahkan kekuatan komposisi.

Dalam bilik besar, senarai cecair dilakukan oleh bahagian. Tempat kerja boleh dipisahkan sementara oleh selat kayu. Oleh kerana permukaan kasar selat, selepas penghapusan, lekatan yang sangat baik antara zon banjir disediakan. Tapak boleh diletakkan dalam pelbagai cara, bergantung pada bentuk dan saiz bilik.

Di dalam bilik-bilik besar, penyelesaian itu dicurahkan secara berturut-turut, membahagikan kawasan kerja dengan selat.

Campuran siap dibuang dari bekas. Adalah disyorkan untuk mengisi dengan ular, sama-sama mengedarkannya di sekitar tapak. Kaedah ini memastikan penyebaran optimum. Penjajaran penyelesaian dilakukan dengan spatula panjang. Suara dipasang membantu mengekalkan mendatar dan ketebalan pesawat.

Selepas meratakan di atas lantai yang berkarat beberapa kali melalui roller berlian. Ini membolehkan anda mengeluarkan sebarang buih udara dari lapisan. Hasilnya adalah satah yang lebih padat dan padat.

Selepas prosedur untuk mencurah larutan ke dalam bilik, adalah perlu untuk menyediakan suhu malar tidak lebih daripada 25 darjah dalam tempoh dua hari. Ini adalah suhu yang optimum untuk pemejalan tanpa rupa retak.

Selepas pengerasan, permukaan yang kukuh dan licin dibentuk tanpa perbezaan yang berbeza, sendi dan lipit. Permukaan selepas pengerasan lengkap disyorkan untuk ditutup dengan varnis pada asas poliuretana. Ini memberikan ketahanan tambahan permukaan dan meningkatkan hayat perkhidmatannya. Sebelum meletakkan selesai hiasan akhir, penebat cecair untuk lantai digunakan, sehingga memberikan keselesaan tambahan.

Kadang-kadang salutan sedemikian digunakan sebagai permukaan penamat. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ia mempunyai rintangan haus rendah dan takut cahaya matahari langsung.

Untuk menyelesaikan masalah bagaimana untuk mengisi lantai cair dengan betul, adalah bernilai untuk melihat video, gambar, untuk mengkaji apa arahan untuk digunakan. Proses kerja agak mudah dan mudah.

Bilik mandi sentiasa dicirikan oleh kelembapan yang tinggi. Sering kali apabila berenang, air masuk ke lantai. Oleh itu, dalam proses pembaikan di dalam suatu ruangan itu perlu menyediakan kalis air pelindung tambahan. Cecair kalis air lantai di bilik mandi dilakukan dengan banyak cara. Adalah disyorkan untuk menggunakannya dengan menggunakan bahan moden seperti sebagai bitumen-polimer mastic, yang dibuat berdasarkan getah polimer. Ia dianggap sebagai bahan mesra alam. Dengan bantuan mastic seperti itu dengan mudah, ia boleh menghasilkan kalis air di bilik mandi dan bilik mandi. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan beberapa operasi mudah.

Mastic untuk bilik kalis air dengan kelembapan yang tinggi.

Pertama, kotoran, habuk dan serpihan dikeluarkan dari permukaan asas. Kemudian getah disediakan untuk operasi. Untuk melakukan ini, campuran kering khas dicurahkan ke dalam bekas dan dicampur dengan air dengan menggunakan gerudi elektrik. Getah dibuat oleh konsistensi krim masam untuk aplikasi mudah dengan tangan.

Pangkalan simen dirawat dengan spatula atau berus cat. Juga, mastic ini ditutup dengan dinding sehingga ketinggian 20 cm. Khususnya, perlu menutup semua sudut.

Selepas kastic kering, kalis air boleh dipercayai dan tahan lama beberapa sentimeter disediakan pada siang hari.

Pada pesawat sedemikian, jubin boleh dilakukan. Anda juga boleh mempertimbangkan pilihan lain untuk penamat.

Selalunya, keadaan yang selesa di dalam bilik dicipta kerana pemanasan permukaan seksual. Masalah sedemikian boleh diselesaikan secara berkesan dengan menggunakan penebat cecair dalam proses peranti. Lantai cecair juga boleh dibuat dengan menggunakan pemanas cecair, seperti ditunjukkan dalam video.

Pada masa ini, sebagai bahan semacam ini, campuran khas astraxtec atau korundum ditawarkan, yang kebanyakannya dijumpai dalam tinjauan positif. Pemanas sedemikian dicirikan oleh ciri-ciri yang baik ringan, kemuluran dan lekat yang sangat baik. Penyediaan campuran kerja dilakukan secara air menggunakan muncung spiral dan gerudi elektrik. Dengan spatula atau berus cat, campuran digunakan di permukaan. Selepas pengeringan, lapisan plastik nipis dengan ciri-ciri penebat haba yang sangat baik terbentuk.

Penebat ini meliputi permukaan sebelum memasang salutan penamat hiasan: linoleum, lamina atau bahan lain.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

97 − = 90