Linoleum cecair

Linoleum cecair: kelebihan dan kelebihan, teknologi kerja

Linoleum cecair juga dikenali sebagai lantai polimer pukal, yang sangat selesa digunakan. Dalam reka bentuk premis ini adalah kata yang sama sekali baru. Untuk bangunan perindustrian, salutan ini adalah mencari sebenar, kerana ia tidak perlu dibaiki dan diubah semasa operasi kerana hayat perkhidmatan yang panjang. Kepada mana-mana pedalaman seperti lantai dapat memberikan kelantangan visual yang unik disebabkan permukaan lancar dan kilau lembut. Itulah sebabnya mereka sering digunakan di bilik kecil. Selepas pengecutan pemasangan akan minimum, dan penampilan - sangat baik.

Ciri-ciri positif pelbagai jenis linoleum cecair

Linoleum cecair hari ini dijual dalam pelbagai jenis. Setiap spesies dibezakan oleh bahan-bahan yang berbeza di dalam pangkalan. Sebagai contoh, lantai poliuretana dicirikan oleh prestasi cemerlang. Materi sedemikian boleh dibentangkan secara bebas di premis dengan tujuan yang berlainan. Lantai Epoxy-urethane sangat tahan terhadap lelasan, jadi ia digunakan di bilik-bilik yang tertekan dengan peningkatan tekanan. Ini termasuk gudang, kedai dan koridor. Walau bagaimanapun, anda mesti bersedia untuk kos yang agak tinggi.

Jika anda memutuskan untuk memilih linoleum cecair untuk pembaikan, tetapi sangat terhad dari segi kerja, anda boleh memilih lantai methyl methacrylate, yang boleh digunakan dalam masa dua jam selepas permohonan. Salutan ini dicirikan oleh rintangan fros dan sangat bertolak ansur dengan kesan agresif. Itulah sebabnya mengapa linoleum cecair jenis ini dapat dikendalikan dalam keadaan yang sangat sukar.

Jika perlu, membuat lantai dengan tugas berat yang terbaik untuk memilih lapisan simen-polyurethane yang sempurna menghadapi suhu yang tinggi dan berkesan melindungi lantai konkrit daripada kerosakan. Itulah sebabnya bahan ini berjaya digunakan untuk perkhidmatan kereta tertutup. Yang paling biasa hari ini dan poliuretana lantai, ketebalan lapisan yang mungkin berbeza antara 0.5 hingga 6 milimeter. Tetapi epoksi mempunyai kekerasan yang lebih tinggi. Mereka kos kurang, manakala poliuretana tahan calar.

Penutup lantai yang dijelaskan mempunyai banyak ciri-ciri positif, di antaranya: kelembutan yang lebih tinggi berbanding dengan linoleum dan ciri-ciri penebat haba yang luar biasa. Ia adalah mungkin untuk menggabungkan bahan tersebut walaupun dengan sistem lantai yang hangat. Salutan ternyata tahan lama, mesra alam, bersih, dan juga mudah dibersihkan. Permukaan dibezakan dengan ketiadaan tergelincir traumatik, dan juga tidak mengandungi bahan toksik di antara ramuan. Di samping itu, bahan ini boleh digunakan sebagai asas yang kasar untuk meletakkan lapisan selesai.

Linoleum cecair, harga yang bergantung kepada bahan-bahan, boleh mempunyai apa-apa imej di permukaan, yang mudah dalam kes apabila perlu menggunakan lantai tanpa penamat selanjutnya. Pengguna benar-benar menyukai tahap kalis air dan kebakaran yang tinggi, serta ketiadaan sendi dan lipit di mana kotoran dan bakteria tidak dikumpulkan. Lantai polimer sangat tahan terhadap suhu rendah. Itulah sebabnya mereka boleh digunakan walaupun di dalam peti sejuk. Lantai ini meliputi juga kerana ia boleh dikendalikan dengan pelbagai suhu, yang berbeza dari -60 hingga +90 darjah. Dan di luar nilai-nilai ini, lantai tidak akan menyala, asap atau mengeluarkan toksin.

Pelapisan lantai jenis pukal boleh tambahan terlindung, untuk ini ia perlu untuk mengisi asas roughing dengan lapisan tanah liat yang lebih luas. Selepas penebatan itu dicurahkan skru simen-pasir, yang boleh anda sediakan sendiri. Pakar menasihatkan membeli campuran yang telah dibeli untuk mengatur senarai untuk kerumitan. Sebaik sahaja lapisan ini kering sepenuhnya, anda boleh memulakan pemasangan lantai dengan menggunakan teknologi "linoleum cecair".

Untuk konsistensi, komposisi harus menyerupai krim masam cair. Tetapi adalah penting bukan sahaja untuk mempersiapkannya dengan betul, tetapi juga untuk membuat permukaan kasar sesuai untuk kerja lebih lanjut. Atas dasarnya tidak ada kecacatan, dan sebagai penyelesaian yang paling praktikal hanya berskala konkrit. Sesetengah tuan menggunakan penutup kayu, tetapi kadang-kadang ia berbeza sensitiviti terhadap perubahan kelembapan dan suhu.

Keistimewaan fasa persediaan

Penutup lantai dalam jenis linoleum cecair mesti dicurahkan di atas permukaan konkrit, yang mana keperluan khas dikenakan. Antaranya, kelembapan baki, tidak melebihi 4%. Selepas skread dibuang, perlu menunggu masa tertentu, yang diperlukan untuk menghilangkan kelembapan sisa dari konkrit. Jika tidak ada masa, dan tarikh akhir adalah ketat, maka disyorkan untuk menggunakan penyediaan epoksi dua komponen dalam bentuk tanah. Sekiranya terdapat penyelewengan pada permukaan jejak, ia mestilah disusun, yang akan menutup liang-liang dan mempromosikan lekatan bahan yang lebih baik. Pada salutan selesai lama dalam bentuk jubin seramik boleh digunakan untuk mengisi lantai. Walau bagaimanapun, ia perlu terlebih dahulu untuk mencuci dan degrease permukaan, dan kemudian merawatnya dengan tanah. Jubin berliku perlu dikeluarkan, dan selepas mengisi lompang dengan mortar simen.

Linoleum linoleum paling kerap diletakkan pada pangkalan sebelumnya. Ini menghilangkan pembentukan gelembung. Primer itu sendiri mesti digunakan pada permukaan yang bersih menggunakan roller. Untuk meningkatkan lekatan ke lantai pengisian, pasir halus perlu dituangkan di tanah yang berukuran kecil. Untuk menjalankan primer, gunakan komposisi konkrit, yang tidak disyorkan untuk disimpan. Sekiranya primer diserap dengan cepat, permohonannya mesti diulang.

Linoleum cecair, ulasan yang mana sahaja yang paling positif, harus dituangkan ke dalam beberapa peringkat. Ini adalah perlu bagi penggunaan bahan yang rasional. Permukaan lantai akan lancar, tanpa bekuan dan lepuh, jika anda menyelaraskan pangkalan kasar. Lantai itu sendiri akan terdiri daripada dua lapisan: asas dan selesai. Yang pertama harus mempunyai ketebalan dalam 3 milimeter, ia harus digunakan 6-12 jam setelah penambahan selesai, yang berlaku untuk lantai polyurethane. Jika anda berhasrat untuk menggunakan salutan epoksi, tunggu kira-kira 12-17 jam sebelum memohon.

Untuk membina lantai diperlukan pada teknologi khas, yang menyediakan penciptaan awal lapisan asas dalam bentuk lapisan berterusan. Memohon bahan dengan mengisi. Selepas komposisi diedarkan secara sama rata ke atas permukaan. Sekiranya anda perlu menampung kawasan yang agak besar, maka jisim polimer perlu digunakan dalam jalur bergantian. Jisim tersebut hendaklah dibenarkan secara spontan dan diselaraskan. Sebelum memulakan kerja, adalah perlu untuk menyediakan alat khas, yang merupakan squeegee dengan pelepasan laras. Dengan itu, anda boleh memohon lapisan ketebalan yang dikehendaki.

Untuk mengeluarkan buih udara, permukaan campuran mesti dirawat dengan roller dengan paku panjang. Manipulasi ini mesti dilakukan dalam arah yang berbeza tanpa menaikkan instrumen. Proses ini perlu diselesaikan dalam masa 15 minit, sehingga komposisi mula meningkatkan kelikatan. Lantai meratakan sendiri, kosnya boleh menjadi rata-rata 3000 rubel. setiap meter persegi bersama-sama dengan kerja, agak sering disusun menggunakan komposisi dua komponen. Dalam kes ini, campuran mesti dimajukan dalam jumlah yang anda akan mempunyai masa untuk bekerja sebelum pemejalan. Dalam proses rolling permukaan roller pada kasut hendaklah diletakkan pada peranti yang mempunyai pancang logam, mereka akan menghalang kerosakan integriti pengisi. Sebelum rehat, alat itu mesti dibilas secara menyeluruh dalam pelarut.

Linoleum cecair, harga yang boleh mencapai 6.000 rubel. setiap meter persegi bersama-sama dengan kerja itu, dicurahkan ke dalam dua peringkat. Sehari selepas penggunaan pangkalan asas, tetapi tidak lewat dari 48 jam kemudian, mungkin untuk memulakan aplikasi lapisan penamat. Ketebalannya boleh berubah dari 1 hingga 2 milimeter. Untuk meningkatkan ciri kimia salutan dan mengekalkan gloss, disyorkan untuk mengisi isi dengan lapisan nipis pelacur poliuretana. Salutan yang terhasil akan menjadi monolitik dan hampir tidak akan memberikan pengecutan suhu, tetapi di sepanjang dinding dan di pintu lapisan mesti dipotong dan kemudian diisi dengan sealant.

Lantai meratakan diri sendiri, kosnya dalam versi paling ekonomis dapat sama dengan 410 rubel. untuk satu meter persegi, seringkali diselesaikan oleh pemilik hartanah secara bebas. Kos yang disebutkan di atas sebenarnya adalah untuk lantai nipis tonnaya, lapisannya adalah 0.5 milimeter.

Semua tentang peranti ini

Linoleum cecair: ciri-ciri bahan dan teknologi penyimpanan

Linoleum cecair atau lantai pengisi polimer adalah jenis penutup lantai yang agak baru, yang mempunyai ciri-ciri unik. Selepas pengeringan, ia membentuk permukaan monolitik tanpa jahitan dan jurang dan boleh mempunyai penyelesaian warna dan reka bentuk yang berbeza.

Dalam penampilan, lantai cecair seperti menyerupai linoleum biasa, dan dengan sensasi sentuhan - permukaan licin jubin seramik. Salutan lancar polimer ini digunakan untuk tujuan perindustrian dan untuk mengatur tingkat dalam garaj, rumah persendirian dan pangsapuri.

Ciri-ciri utama linoleum cecair:

 • lebih daripada 10 warna utama yang digunakan untuk mengisi latar belakang (biasanya warna neutral - krem, kelabu, biru);
 • Lebar pengisian boleh 1-7 mm, di rumah, ia adalah optimum untuk mengisi lebar 1.5-2 mm;
 • harga linoleum cecair bergantung kepada ketebalan lapisan yang dicurahkan (untuk tujuan peribadi, lapisan 1.5-2 mm cukup, dan lantai cair dengan ketebalan lebih daripada 2 mm dimaksudkan untuk tujuan komersil dan industri).

linoleum cecair mempunyai beberapa spesies (epoksi, methylmethacrylate, simen akrilik, polyurethane), tetapi bilik rumah dan rumah biasanya menggunakan bidang pengisi polyurethane. Lain-lain jenis linoleum cecair dimaksudkan untuk digunakan Improvement perindustrian (penyejuk beku saiz penuh, parkings bawah tanah, dewan pengeluaran, kawasan terbuka dan sebagainya.).

Kelebihan dan kekurangan: kami menilai kebaikan dan keburukan

Tuangkan lantai poliuretana berbanding dengan jenis lantai yang lain mempunyai banyak kelebihan, termasuk:

1. Linoleum cecair membolehkan anda untuk mendapatkan permukaan monolitik, halus lantai dengan bersinar yang menyenangkan, tidak mencemarkan dengan masa. Inilah yang membuat linoleum cecair di dapur lantai terbaik.

2. Palet warna yang luas membolehkan anda membuat gambar lengkap, mendapatkan corak yang unik dari mana-mana kerumitan mengikut selera dan kehendak anda. Tuangkan lantai poliuretana boleh mempunyai permukaan matte atau berkilat, tekstur kasar atau licin.

3. Permukaan lantai tidak mempunyai jahitan dan jurang, yang pada masanya dapat bertambah dan berfungsi sebagai tempat pengumpulan puing dan debu.

4. Kekuatan yang tinggi, ketahanan dan ketahanan. Linoleum cecair mempunyai hayat perkhidmatan 40-50 tahun, yang beberapa kali lebih lama daripada linoleum biasa.

5. Rintangan kejutan. Lantai poliuretana tidak takut kerosakan mekanikal: tidak akan ada tanda dan calar pada lapisan ini jika anda menjatuhkan sesuatu di atasnya.

6. Ketahanan dan ketidakupayaan air.

Di samping itu, linoleum cecair mudah dibersihkan - pembersihan basah yang cukup diperlukan. Lantai ini mudah untuk dibaiki: anda perlu membongkar sekeping yang rosak dan mengisi komposisi baru, sesuai untuk warna dan corak.

Tetapi linoleum cecair mempunyai kelemahannya, yang mesti dibaca sebelum membeli dan menuang lantai seperti itu:

 • Berbanding dengan jenis lantai lain, lantai meratakan diri dibezakan dengan kos yang lebih tinggi.
 • Panjang umur linoleum cecair tentu saja ditambah, tetapi selama 30-40 tahun tekstur, corak dan warna yang sama dapat sangat menjengkelkan. Di samping itu, pembangunan semula bilik atau mengubah bahagian dalam bilik mungkin memerlukan penggantian seks dan lebih awal, yang boleh menjejaskan anggaran anda secara negatif.
 • Sebelum mencurahkan lantai, anda mesti menyediakan dengan teliti substrat - linoleum cecair memerlukan permukaan yang hampir sempurna.

Selain itu, kelemahan lantai polimer cecair termasuk komposisi tidak semulajadi dan kesukaran membongkar jika penggantian.

Jika anda menimbang semua kebaikan dan keburukan linoleum cecair, dan memutuskan untuk membuat lantai poliuretan, maka beri perhatian kepada beberapa nuansa sebelum membeli penutup lantai tersebut.

Apa yang anda perlu ketahui sebelum membeli?

Telah memutuskan untuk membeli linoleum cecair dan tidak tahu apa yang harus dipilih? Pakar kami bersedia untuk berkongsi pengalaman bertahun-tahun mereka sekarang. Di samping pilihan warna yang banyak, anda boleh membeli linoleum cecair:

 • dengan cip - berbeza bentuk, saiz dan corak zarah cat yang melengkapkan komposisi polimer dan membolehkan untuk mendapatkan tiruan bahan semulajadi;
 • dengan cat polimer yang digunakan pada kot asas dan ditutup dengan varnis di atas (corak boleh digunakan secara manual atau di bawah stensil);
 • telus, tebal atau berkilat.

Perhatian khusus perlu dibayar ke lantai 3d, apabila imej tiga dimensi diletakkan di bawah lapisan salutan poliuretana (duit syiling, cengkerang, kerikil dan benda besar lain boleh digunakan).

Beberapa jenis lantai meratakan diri tidak mempunyai perlindungan UV dan boleh bertukar menjadi kuning di bawah pengaruh cahaya matahari. Oleh itu, untuk meletakkan di dalam bilik-bilik dengan tingkap, anda harus memilih linoleum cecair, di dalam bungkusan yang terdapat tanda penentangan terhadap radiasi ultraviolet.

Teknologi pengisian: bagaimana untuk membuat lantai meratakan sendiri dengan tangan anda sendiri

Linoleum cecair boleh dicurahkan secara bebas, cukup untuk mempunyai kemahiran tertentu dan mengikuti saranan kami. Sebelum ini, anda perlu menyediakan:

1. Dua tin dengan komponen yang diperlukan.

2. Roller jarum dan berus.

3. gerudi elektrik dengan muncung, peraturan.

Untuk menyediakan campuran poliuretana, anda perlu menuang kandungan keupayaan yang lebih kecil ke dalam balang besar dan kacau dengan gerudi elektrik dengan muncung. Selepas itu, linoleum cecair sedia untuk menuang.

Tetapi proses yang paling bertanggungjawab dan susah dalam hal ini akan menjadi penyediaan asas untuk lantai. Ia adalah perlu untuk mengatasi permukaan yang kasar, memadam semua penyelewengan, berlubang dan retak. Terlepas dari bahan dasar (batu, konkrit, jubin, kayu, dan lain-lain), asas untuk mencurahkan linoleum cecair mestilah sempurna walaupun dan penghalau air.

Penting! Jika lantai kasar tidak merata, maka gelembung muncul di permukaan salutan pengisi, yang sukar dibuang.

Peringkat kerja utama:

1. Penyediaan substrat, penyebuan dan pemasangan kalis air.

2. Mencampurkan komponen.

3. Pembuangan. Linoleum cecair yang siap digunakan di permukaan lantai dengan roller jarum khas. Ketebalan tuangkan adalah 1.5-2 mm untuk premis kediaman, jika tidak, penggunaan lantai pukal akan menjadi tidak menguntungkan dari segi ekonomi.

4. Campuran poliuretana diedarkan menggunakan peraturan, dan roller jarum membolehkan untuk mengeluarkan gelembung dari permukaan lantai baru.

5. Pengeringan. Dengan kelembapan normal, proses pengeringan mengambil masa kira-kira 24 jam.

Perhatikan! Penggunaan linoleum cair adalah mungkin pada suhu +5 hingga +25 darjah dan kelembapan udara sebanyak 60%.

Sekiranya lebih daripada satu lapisan digunakan, tunggu 2 hari di antara aplikasi dan selepas kira-kira 14 hari untuk penamat selesai sepenuhnya.

Oleh itu, linoleum cecair adalah bahan lantai tahan lama moden yang membolehkan anda membuat lantai eksklusif. Dan jika anda mempunyai pengetahuan dan kemahiran tertentu, anda boleh melakukan semua kerja sendiri.

Video linoleum cecair - asas teknologi

Syarikat Rusia "Starateli" menghasilkan campuran pembinaan kering sejak tahun 1992. Pada ...

Begitu juga bahawa sifat Rusia tidak menggembirakan kita dengan warna yang berwarna-warni untuk masa yang lama. Pelangi, ...

Hari ini, pilihan lantai sangat luas sehingga anda boleh keliru dalam bahan ...

Linoleum cecair: apakah bahan ini

Linoleum cecair dipanggil salutan pengisi yang terdiri daripada pengeras dan polimer dengan beberapa kemasukan epoksi dan resin poliuretana.

Sering kali nama "linoleum cecair" dikelirukan dengan jenis penutup lantai lain dan ini adalah kesilapan yang sangat biasa.

Malah, lantai semacam ini adalah hasil kerja yang dilakukan untuk teknologi tertentu.

Lantai, yang lebih dikenali dalam bahasa pembina yang disebut "linoleum cecair," kini mempunyai sejumlah besar pilihan untuk pelaksanaannya:

 • lantai perindustrian;
 • salutan 3D hiasan;
 • lantai epoksi dan lain-lain.

Semua lapisan ini kelihatan seperti linoleum, tetapi mereka mempunyai permukaan yang lebih licin dan tegas.

Jika anda cuba menyentuh, maka lantai sedemikian mengingatkan jubin seramik.

Satu lagi perbezaan penting dari pelapis lain adalah rintangan kelembapan penuh, yang tidak ada jenis lantai lain yang boleh menyediakan (lamina, parket, dll).

Komposisi jenis salutan pengisi berikut:

 • menggunakan resin epoksi;
 • dari resin methyl methacrylic;
 • simen-akrilik;
 • daripada resin poliuretana.

Tujuan lantai dan ciri-ciri dalamannya membolehkan anda bekerja di bilik dengan komposisi tertentu, contohnya, di dalam bilik rumah dan ruang tamu, salutan poliuretana sering digunakan.

Mereka cukup kuat dan tahan terhadap pengaruh mekanikal, di samping itu, lukisan dan grafik 3D mengenakan gaya reka bentuk yang unik.

Penggunaan linoleum cecair

Hari ini, ia adalah bahan utama dan menjanjikan untuk pembinaan: lapisan pukal dipasang di rumah, di premis domestik, di garaj.

Lantai yang lancar itu mudah dipasang dan boleh memenuhi semua keperluan keselamatan dan kebersihan.

Pelbagai warna dan bilangan kesan khas mempunyai pilihan yang agak luas dan merupakan kelebihan yang paling penting dalam bahan ini.

Harus diingat bahawa untuk setiap bilik di dalam bangunan itu sangat mudah untuk membuat lukisan yang unik, yang bahkan seorang pemula dapat berjaya dengan baik, karena terdapat banyak informasi mengenai memasang lantai cair.

Harga bahan bergantung sepenuhnya pada kekhususan gambar, kerumitan kerja, tekstur, dan berkisar antara $ 8 hingga $ 280 per meter persegi.

Dalam video ini terdapat segala-galanya untuk membuat linoleum cecair dengan tangan anda sendiri.

Kami melihat dan belajar!

Perlindungan lantai seperti itu - permukaan yang paling dikekalkan secara intensif di mana-mana bilik, sebabnya adalah cetek - kami berjalan bersama-sama.

Semua orang bersetuju bahawa tidak siling mahupun dinding terdedah kepada kesan yang kuat berbanding dengan lantai.

Kesimpulan: terdapat dua cara - sama ada lantai berubah lebih kerap, atau memilih bahan binaan yang kuat untuk peranti mereka.

Linoleum cecair digunakan di mana permintaan meningkat diletakkan di atas lantai:

 • penentangan terhadap lelasan;
 • rintangan kimia;
 • perlindungan antistatik;
 • keperluan kebersihan dan kebersihan khas.

Saiz salutan polimer ditetapkan dalam julat dari 1 hingga 77 mm, untuk pakar ruang tamu mengesyorkan kira-kira 1.5 mm, nipis - tidak praktikal, biasa - tidak agak menjimatkan.

Sebelum memasang model pengisi, pangkalannya disediakan dengan teliti, kerana kesan utama konkrit adalah untuk mengukur lantai untuk lantai masa hadapan.

Selalunya berlaku bahawa lantai adalah permukaan yang tidak sekata dengan gundukan dan lekukan, perbezaan di mana mencapai 10 cm, oleh itu sebelum memasang linoleum pukal pangkalan itu disamakan dengan timbunan konkrit.

Tuangkan lantai di mana-mana permukaan: logam, kayu, di jubin.

Pangkalan yang disediakan lantai ditutup dengan primer dan dibenarkan berdiri selama beberapa jam, selepas itu campuran poliuretan dituangkan ke permukaan.

Kelebihan linoleum cecair

Penggunaan lantai sedemikian mempunyai beberapa kelebihan:

 1. Tidak rumit. Konsep ini termasuk: kestabilan, kedap air, penolakan debu, kemudahan pembersihan. Walaupun sesuatu yang berat jatuh secara tidak sengaja, ia tidak akan dicetak di atas lantai dengan apa-apa cara, tidak akan ada apa-apa penyok atau kecacatan lain.
 2. Antistatic, antibakteria, sifat anti-slip.
 3. Mudah dipasang.
 4. Semasa pembersihan, gunakan pencuci biasa.
 5. Tahap peningkatan rintangan haus, seperti lantai tidak bertindak balas terhadap perubahan suhu yang ketara (oleh itu, disyorkan untuk mencurahkan walaupun di balkoni atau beranda, di semua bilik yang tidak panas.
 6. Tidak beracun dan sukar dibakar.
 7. Estetika. Oleh kerana kualiti ini, lantai boleh digunakan secara universal.
 8. Ketiadaan jahitan.
 9. Digunakan dengan apa-apa cara memanaskan bilik.
 10. Ketahanan penggunaan (sehingga 50 tahun).

Peranti lantai konkrit di atas tanah. Cari semua maklumat yang diperlukan mengenai permintaan ini yang boleh anda lakukan di laman web kami!

Di sini anda boleh membaca, dengan bantuan alatan mana anda boleh membuat ruang bawah tanah kalis air dari bahagian dalam.

Gambar lantai berjubin di dapur lihat di sini. Disyorkan!

Dalam bahagian ini, anda dapat melihat beberapa gambar linoleum cecair yang menarik dan cantik di dapur.

Nikmati tontonan anda!

20 September 2016 pada 16:03

Bolehkah saya mencurahkan lantai ini pada lamina? Untuk menjadi lebih tepat, sandwic tidak terputus: lantai pukal + penebat berjubal (diperbuat daripada jarum pain) + lamina dengan salutan gabus? Ini semua mahu ditinggalkan sebagai pemanas lantai.

31 Oktober 2016 pada 20:56

Dan sama ada perlu untuk menutup dari atas dengan varnis, - linoleum ini?

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

28 + = 33