Lambrequin keras

Lambrequins sukar: bagaimana mereka sepatutnya kelihatan seperti

Pada zaman Soviet, tetingkap dalam setiap rumah diproses dengan cara yang sama, tetapi kini untuk menggantikan langsir biasa dan tulle datang reka bentuk hiasan. Mereka boleh kedua-duanya diperintahkan dalam atelier, dan dilakukan sendiri jika anda mempunyai kemahiran untuk bekerja. unsur-unsur reka bentuk seperti tingkap dengan tangan anda untuk menjahit tidak semua orang boleh, jadi anda perlu untuk pra-mengira kekuatan mereka, supaya anda tidak menyesal kesilapan dan wang yang dibelanjakan.

Terdapat 3 jenis produk seperti: mudah, keras dan lembut. Nama keras masih bando itu. Ia dilakukan pada asas kayu pepejal dan diletakkan supaya tirai siling ditutup. Sekiranya anda memilih kain yang betul, anda juga dapat membesarkan ruang atau menukar bahagiannya secara visual. Lambruck jenis keras untuk langsir - ia adalah ketat dan indah pada masa yang sama, ia memberikan reka bentuk bilik kelihatan lengkap dan kebersamaan.

Panjang produk dianggap betul jika 1/6 dari panjang tirai utama. Bahan itu mestilah sama seperti teduhan yang dibuat, atau digabungkan dengannya mengikut tekstur dan warna. Anda boleh menggabungkan lambrequins keras dan lembut. Di beberapa bilik, ia digunakan sebagai hiasan. Mereka boleh digantung di pintu untuk memberikan keselesaan tambahan bilik. Untuk mencipta keindahan dalam rumah anda tidak sentiasa perlu untuk menghubungi profesional, ia boleh menjadi pelmets keras tangan mereka sendiri, jika mempunyai kemahiran menjahit.

Bagaimana untuk menjahit produk anda sendiri? Jika anda mematuhi nasihat pakar, maka banyak kesilapan akan dihapuskan. Di dasar unsur itu terdapat bahan kayu, misalnya sebuah papan serat. Inilah yang membantu reka bentuk untuk menjaga dan tidak kehilangan bentuk. Juga, alat khas akan diperlukan, dengan mana ia akan menjadi lebih mudah untuk memotong corak. Salah satu bahan utama adalah bando - kain dengan lapisan lem. Dari kekuatan lapisan pelekat bergantung kepada sama ada menggunakan sintepon tambahan atau getah buih untuk memberikan kelantangan produk.

Apabila memindahkan corak ke bando, 3-4 cm perlu disediakan di stok, kerana bahan akan membongkok di sekitar pangkalan pepejal. Seterusnya, corak digunakan untuk tisu utama. Selepas itu, kanvas itu disetrika dengan bantuan besi untuk bando itu. Adalah lebih baik untuk menekan besi dari tengah-tengah bahan kerja, jadi akan ada kurang ubah bentuk. Di sisi sebaliknya adalah Velcro yang tetap untuk kemudahan mengikat pada pangkalan kayu.

Sebelum anda membuat reka bentuk tegar dua kain atau satu, anda perlu mengingati langkah-langkah asas untuk menciptanya:

 1. Jumlah tisu mesti dikira dengan betul. Corak dibuat dalam saiz penuh di atas kertas. Dengan pemotongan ini, anda boleh mengelakkan kesilapan yang serius.
 2. Buat corak di dasar kayu.
 3. Corak ini digunakan untuk termoband dan kain utama.
 4. Bando dilekatkan pada kain dengan besi yang dipanaskan.
 5. Kelebihan lebih rendah dirawat dengan bakar. Velcro mengikat ke bahagian yang salah.
 6. Bahan kerja dilampirkan ke pangkalan kayu.
 7. Produk ini ditetapkan di tempat yang betul supaya k cornilik ditutup.

Kadang-kadang untuk menghiasi tingkap, bukan satu tetapi dua kain digunakan. Sekalipun tirai akan mengubah tempat, elemen hiasan akan sesuai dengan mana-mana. Lebih luas di tingkap akan melihat model dengan lapisan dan hiasan volumetrik.

Ciri utama lambrequin pepejal adalah bahawa mereka boleh menjadi bentuk apa pun. Ia semua bergantung kepada imaginasi pemilik dan reka bentuk bilik. Tingkap, dihiasi dengan elemen seperti itu, sentiasa kelihatan bergaya dan kemas. Mereka mempunyai beberapa ciri:

 1. Lambruck boleh menjadi bentuk apa pun. Selekohnya dapat berupa gerbang atau mengulangi bentuk jendela.
 2. Kelebihan bawah boleh digambarkan atau lurus, simetris atau sewenang-wenangnya.
 3. Jika anda menambah kuas, pinggir atau unsur kaca, lambrequin akan kelihatan asli. Jika anda memilih kontras dan bentuk yang baik, maka produk tersebut akan menjadi berlapis-lapis.
 4. Jika tingkap kecil, bahagian sisi lambrequins boleh dipanjangkan, maka mereka akan kelihatan lebih besar.
 5. Untuk membuat elemen hiasan kelihatan jelas, kain dengan corak yang besar boleh digunakan untuk menciptanya.

Bagaimana untuk memilih kain?

Untuk lambrequin jenis keras, anda boleh menggunakan kain yang sama seperti tirai asas, atau teduh yang sama. Kadang-kadang mereka membuat kain warna yang berbeza. Dalam sebarang kes, komposisi harus kelihatan harmonis:

 • elemen hiasan atas dapat dibuat dari tirai kain utama yang kontras;
 • warna lambrequin dan langsir boleh berbeza;
 • Butiran komposisi tirai dapat dibuat dari kain warna yang sama, tetapi tekstur yang berbeda.

Perkara utama adalah untuk mengingati bahawa untuk bilik-bilik kecil lambrequin dengan corak yang besar tidak sesuai, ia akan mengurangkan bilik. Gunakan hiasan ini atas dasar yang kukuh boleh berada di dalam mana-mana bilik di mana terdapat tingkap. Mereka membuat bilik lebih cantik dan selesa. Dengan bantuan mereka, anda boleh membuat kisah dongeng yang menarik di tapak semaian, jika anda menggabungkan lukisan pada kertas dinding dan langsir dengan betul.

Di dalam bilik tidur dan produk ruang tamu akan kelihatan asli dan elegan, jika anda menambahnya dengan kancing, berus, rantai atau pinggiran.

Untuk mewujudkan suasana tenang di dalam bilik tidur, pinggir lambrequin pepejal sebaiknya dilakukan dengan gelombang lembut.

Di dapur, unsur-unsur ini harus ringkas. Di dalam bilik ini disarankan untuk tidak menggunakan langsir curvy dengan banyak hiasan. Oleh kerana dapur biasanya bilik terkecil di dalam apartmen, tirai yang penuh dengan hiasan akan secara visual mengurangkannya. Dapur adalah lebih baik untuk menggantung langsir pendek, dengan hiasan yang minimum, dan warna perlu digabungkan dengan dalaman keseluruhan dan tidak kelihatan Anggun atau nada yg sama.

Dengan penempatan dan kombinasi warna yang kompeten, lambrequins pembinaan tegar boleh menjadi hiasan sebenar rumah atau apartmen. Mereka akan membawa keselesaan dan keharmonian kepada mana-mana bahagian dalam.

Lambrequins dengan tangan anda sendiri (video)

Galeri: lambrequin keras jenis (15 gambar)

Pernahkah anda mengalami kesakitan yang tidak dapat ditanggung di sendi anda? Dan anda tidak mendengar apa-apa:

 • kemustahilan untuk bergerak dengan mudah dan selesa;
 • ketidakselesaan apabila mendaki dan turun tangga;
 • satu masalah yang tidak menyenangkan, sekejap bukan pada kehendak;
 • sakit semasa atau selepas bersenam;
 • keradangan di sendi dan bengkak;
 • tidak munasabah dan kadang-kadang tidak tertanggung sakit sendi sakit.

Dan kini menjawab soalan: adakah anda berpuas hati dengan ini? Adakah mungkin untuk menahan sakit sedemikian? Dan berapa banyak wang yang anda sudah "digabungkan" dengan rawatan yang tidak berkesan? Benar - tiba masanya untuk menyelesaikannya! Adakah anda setuju? Itulah sebabnya kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif dengan Profesor Dikul, di mana beliau mendedahkan rahsia menyingkirkan sakit sendi, arthritis dan arthrosis.

Perhatian, hanya HARI INI!

Navigasi mengikut rekod

Tambah komen Balas balasan

Menyalin tanpa rujukan langsung kepada sumber bahan adalah dilarang.

Lambrequin keras: trend moden di pedalaman

Bahagian tengah mana-mana bilik diduduki oleh tingkap. Ia adalah dari reka bentuk mereka bergantung kepada bagaimana ruangan secara keseluruhannya kelihatan - walaupun aksen di pedalaman dibuat sepenuhnya pada butiran yang berbeza.

Dalam foto itu idea yang menarik untuk pedalaman moden: kombinasi lambrequin keras dan langsir ringan dari tudung.

Sukar lambrequin bando akan menjadi rahmat sebenar bagi mereka yang ingin menukar bilik yang tidak dapat dikenali dalam satu stroke, kerana dengan elemen hiasan ini anda boleh menghiasi dengan mudah ... bagaimanapun, mari kita lihat lebih dekat!

Interior perlu bukan sahaja cantik, tetapi juga berfungsi: bilik bukan sahaja perlu, tetapi juga hidup. Fakta ini harus ditolak apabila memilih langsir: pertama sekali, mereka harus mudah dibersihkan. Tetapi lambrequin boleh dibuat dari hampir semua kain! Ini adalah peluang yang baik untuk menambah ruang "bertindih" dalam unsur warna.

Yang paling bermanfaat adalah lambricks dalam skema warna tunggal dengan:

 • upholsteri perabot;
 • aksesori di dalam bilik (contohnya, bantal di sofa, alas meja di atas meja, dll);
 • kertas dinding.

Dalam kes ini, permainan tekstur dan warna akan menjadi kad truf utama; untuk menekankan penyelesaian yang berjaya akan membolehkan bentuk yang paling mudah untuk sebuah langsir untuk tirai: garis licin, lebar kecil. Trim tambahan (manik, tali, lipatan atau pinggir), sebaliknya, merosakkan kesan itu, kemudian menguatkannya.

Mengubah perkadaran dan kemunculan tingkap

Pada foto terdapat lambrequin keras untuk langsir, dihiasi dengan kain di nada tirai. Ini mewujudkan imej harmoni dari tingkap.

Malangnya, tidak semestinya bentuk dan saiz tetingkap sesuai dengan yang dikehendaki. Walau bagaimanapun, lambrequin keras dapat menyelamatkan diri dalam keadaan yang sukar ini.

Kecil, menurut pendapat anda, tetingkap boleh dibesarkan secara visual dengan lambrequin dengan sidewalls yang panjang yang meliputi pembukaan.

Untuk tingkap yang lebar, sebuah bando dengan pinggang yang digambarkan, dan bukannya satu pun, paling sesuai.

Mengubah bentuk tingkap agak mudah. Aperture rectangular mudah berubah menjadi bujur, memilih garis-garis semi lambang lambrequin keras.

Sehubungan itu, untuk memberi tetingkap bujur bentuk persegi, perlu memberi keutamaan kepada aksesori bentuk geometri yang ketat.

Apa fabrik untuk memilih untuk lambrequin keras?

Lambrequin keras, seperti yang telah dinyatakan, boleh dibuat dari kain apa-apa tekstur, jadi tugas utama hanya untuk memilih skala dan corak warna.

 • Dalam hiasan klasik, yang paling menakjubkan adalah lambricks, yang mempunyai warna yang sama dengan langsir. Tidak perlu mendapatkan "nada-nada-nada" dalam kes ini: perbezaan dalam beberapa warna hanya akan menekankan keputusan gaya.
 • Tidak kurang pilihan - tirai monophonic dan lambrequin, dijahit dari kain pelbagai tekstur.
 • Dalam bilik yang cukup besar, anda boleh meletakkan lambrequin dengan perhiasan atau corak yang besar, tetapi bilik yang lebih kecil akan mengurangkan pilihan ini.

Kelebihan utama lambrequin keras adalah keupayaan untuk memberikan hampir semua bentuk. Tidak perlu aksesori menjadi simetri! Kami menawarkan pilihan gambar dengan idea untuk reka bentuk lambrequin bando keras.

Langsir, dilengkapi dengan lambrequin, kelihatan hebat! Walau bagaimanapun, untuk membuat keputusan itu sangat menarik, apabila memilih aksesori ini, perlu diingati tiga perkara:

 • mengharmonikan dengan warna ruang sekitarnya;
 • Satu bentuk yang menekankan pandangan yang berfaedah mengenai kekurangan tingkap atau topeng;
 • sekurang-kurangnya hiasan tambahan - dan hanya relevan!

Sudah dalam dirinya sendiri, lambrequin keras adalah elemen hiasan yang ketara, jadi dengan tambahan aksesori seseorang harus berhati-hati. Rumbai dan berus akan sesuai hanya di bahagian dalam bilik-bilik besar yang mewah; Dalam kes lain adalah lebih baik untuk memilih kesederhanaan dan kesederhanaan.

Lambrequin keras dengan tangan anda sendiri. Corak lambrequin keras

Adakah anda bermimpi tentang langsir baru yang dibuat oleh diri anda sendiri? Tidak boleh memilih model? Adakah anda perlu menutup elemen-elemen kancing langsir ke kornice atau kecacatan pembukaan tingkap? Hentikan lambrequin ketat. Jadikan ia nyata di rumah. Bahan-bahan yang diperlukan boleh didapati, dan teknologi tidak begitu rumit. Ia bahkan boleh dikuasai oleh pendatang baru.

Jenis lambrequins. Kelebihan keras

Terdapat beberapa varian elemen hiasan tirai ini:

Yang pertama ialah jalur kain yang berkumpul di lipatan pada pita tirai atau secara manual. Lambrequin yang keras mempunyai sisi depan kain dan bahagian tanpa kain atau bahagian dalam yang padat.

Lembut terdiri daripada sebilangan elemen yang berturut-turut kompleks dengan lipatan - svagov, de jabot, kokilye. Gabungan - gabungan dua pilihan sebelumnya.

Kelebihan lambrequin keras adalah dengan teknologi jahit yang cukup sederhana, produk dekoratif yang sangat indah dan menarik diperolehi. Kesan ini diperolehi kerana keupayaan untuk membuat bahagian bawah kompleks, yang akan ditetapkan.

Lambrequin keras dengan tangannya sendiri dibuat berdasarkan bahan bukan tenunan yang padat. Anda boleh menggunakan yang berikut:

Yang pertama adalah yang terbaik. Bando adalah pelekat diri, panas-mencair, dengan satu atau dua sisi lengket. Boleh berbeza dalam ketumpatan. Ia mudah dan mudah untuk digunakan. Berbanding dengan bingkai kayu mempunyai berat kecil, dan lambrequin mudah dilekatkan pada cornice dengan pita Velcro konvensional.

Oleh itu, anda memutuskan untuk menghiasi dalaman anda dengan elemen hiasan ini. Perintah kerja adalah seperti berikut:

 1. Buat pengukuran asas.
 2. Lukis gambarajah apa yang anda mahu lihat.
 3. Sediakan bahan dalam kuantiti yang diperlukan.
 4. Menjalankan corak di atas kertas dan memotongnya.
 5. Letakkan pada bando, bulatan tanpa elaun dan potong.
 6. Sapukan corak bahan bukan tenunan dengan bahagian pelekat bahagian dalam kain, yang paling baik dipasang pada meja atau papan seterika. Di atas cuti elaun yang sama dengan 2cm, dari semua yang lain cukup 1,5cm. Untuk ukuran yang terbaik, perlu mengubah produk dan berjalan melalui besi di bahagian depan.
 7. Buat lapisan untuk bando dari kain yang sama. Untuk melakukan ini, lipat muka flaps ke dalam ke bawah supaya garis lipat tidak melebihi hampir 5 mm ke unsur paling menonjol dari tepi bawah.
 8. Berlutut kedua-dua lapisan dengan pin pada elaun, supaya tidak merosakkan sokongan pelekat.
 9. Jahit pinggang sampingan dan tepi bawah 3 mm dari bando. Nilai bergantung kepada ketebalan bahan bukan tenunan. Jangan ketinggalan kelebihan atas.
 10. Potong kain yang berlebihan, meninggalkan jahitan dari 0.5 hingga 1cm.
 11. Di bahagian berbentuk arka, dipotong dengan hati-hati dengan gunting, potong sudut supaya tidak merosakkan jahitan.
 12. Hidupkan produk di bahagian tepi atas ke bahagian hadapan.
 13. Ikuti garis penamat di sepanjang kontur.
 14. Benarkan bahagian atasnya berada di dalam.
 15. Di sisi yang salah dari lambrequin, menjahit pita velcro, bahagian kawin yang terpaku pada cornice.

Selepas melengkapkan semua langkah, anda boleh membuat lambrequin keras yang indah (gambar di atas) dari sebarang bentuk.

Sebelum anda mula menjahit atau bahkan melakukan corak, lukis, dan lukis skala skil langsir anda dengan lambrequin yang lebih keras. Ia akan membolehkan anda melihat bagaimana elemen akan kelihatan, dan juga membantu dalam membina templat mengikut saiz.

Skim yang terbaik dilakukan dalam skala 1:10, apabila dalam 1cm pada helaian anda akan mempunyai 10cm sebenar. Dalam kes ini, apabila membina corak, anda boleh dengan mudah mengetahui panjang mana-mana elemen.

Corak: kita membuat diri kita dan menggunakan siap sedia

Untuk menjahit lambrequin keras dengan tangan anda sendiri, anda akan memerlukan templat, yang akan dipotong butiran dari bando.

Jika anda akan melakukan lambrequin berbentuk mudah, lebih mudah untuk membina corak pada skala 1: 1. Gunakan pilihan yang sedia ada masuk akal dalam hal pengulangan beberapa modul atau bentuk asimetris yang sangat rumit, yang, karena kekurangan kemahiran, tidak akan mungkin untuk menarik diri sendiri.

Jika anda membuat keputusan untuk membuat corak dengan tangan anda sendiri, sediakan bahan berikut:

 • jalur kertas panjang, sepadan dengan dimensi lambrequin. Anda boleh menggunakan kertas dinding kertas tidak perlu, kertas graf, Whatman, gam format dari kertas pejabat ke pencetak atau surat khabar. Pilihan terakhir tidak begitu baik, kerana kertas terlalu nipis, dan template harus menggariskan kontur produk pada bando.
 • pensil;
 • penguasa;
 • gon;
 • Kompas, jika anda mempunyai arka atau separuh bulatan;
 • gunting atau pisau.

Untuk membina corak maka perlu:

 1. Lukiskan segiempat tepat bersamaan dengan dimensi maksimum lambrequin dalam lebar dan ketinggian, masing-masing.
 2. Bina paksi simetri jika bentuknya adalah sedemikian.
 3. Dari garisan tengah, letakkan jarak kanan dan kiri ke kanan dan bina angka.

Jika anda sebelum ini membuat skim skala, maka anda hanya dapat mengukur dari sudut kiri bawah panjang yang anda ambil dari carta, didarabkan dengan faktor skala. Sebagai contoh, pada lakaran anda mempunyai 3cm, dengan skala 1:10 pada coraknya ialah 30cm.

Jika kelebihan bawah anda dibuat dalam bentuk modul berbentuk berulang, cukup untuk membina satu pada lembaran lain, tetapi di sini anda hanya menariknya beberapa kali.

Setelah menguasai penciptaan corak lambrequin keras, anda dapat membuat template kerumitan apa pun dengan anda sendiri. Anda tidak perlu mengubah banyak imej di Internet, membuang masa. Terdapat idea, mengambil dan dilaksanakan terlebih dahulu dalam corak, kemudian dalam bahan.

Mana-mana langsir yang mempunyai lambrequin keras (gambar di bawah) kelihatan bergaya dan sangat asal kerana bentuk bahagiannya. Walau bagaimanapun, hiasan tambahan juga akan berguna. Hiaskan tepi produk siap seperti berikut:

Biasanya, ia dilakukan dari bawah. Permukaan bahagian juga boleh dihiasi dengan corak yang dijahit dari unsur-unsur di atas atau menggunakan objek lain seperti:

Pilihan hiasan ditentukan oleh kain, bentuk dan model lambrequin. Jika ia dijahit daripada beberapa butiran pelbagai warna yang rumit atau kain mempunyai corak yang terang, tidak ada hiasan tambahan yang diperlukan.

Sekiranya anda tidak suka memuatkan ruang dengan kain yang padat, tetapi pada masa yang sama mahu melakukan sesuatu yang asli, buat lambrequin keras dengan tangan sendiri. Prinsip operasi dan teknologi adalah sama seperti yang dijelaskan di atas. Perbezaannya terletak pada templat yang digunakan. Dalam kes ini, ia bukan sekadar segi empat dengan kelebihan melengkung, tetapi corak corak hiasan.

Jika anda boleh menarik, maka anda boleh dengan mudah mereka bentuk perhiasan itu sendiri. Anda juga boleh mencari sebarang imej vektor (garis besar) di Internet. Sekiranya fail tersebut dalam format ini dengan pelanjutan * .cdr, * .ai, * .eps, anda cukup skala tanpa kehilangan kualiti dalam editor yang sepadan. Untuk perkhidmatan sedemikian, anda boleh menghubungi agensi pengiklanan yang menawarkan percetakan format besar. Di sana anda juga akan mencipta templat dalam skala 1: 1.

Ia akan menjadi sukar untuk membuat corak sedemikian pada fail jpg, kerana apabila anda mengezum, garis besar berubah menjadi kabur, tetapi jika anda mencuba, semuanya akan berjalan dengan corak ini. Perlu diingatkan bahawa dalam hiasan itu tidak boleh terlalu banyak elemen kecil dan kompleks. Melakukan dalam bahan itu akan menjadi sukar, terutamanya jika anda seorang pemula.

Dalam industri perindustrian lambrequin terbuka dihasilkan menggunakan peralatan memotong laser khas, apabila lukisan itu dilaksanakan dengan segera dari substrat dua lapisan. Anda perlu melakukan semua operasi secara manual.

Jadi, anda belajar bagaimana membuat lambrequin keras. Ini mudah jika anda mengikuti urutan tindakan. Dengan betul mengira saiz, anda dengan mudah membina corak secara bebas atau menyelesaikan apa-apa templat siap. Reka bentuk, menjahit, menghiasi dalaman anda.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

19 − 9 =