Blind gambar zebra di pedalaman

New roller blinds malam hari: dua dalam satu foto

Anak lelakinya zebra adalah prinsip buta dan reka bentuk minibollos. Sistem "Malam Hari" boleh dianggap sebagai subset dari tirai roller. Dalam foto, anda dapat melihat dengan terperinci kesamaan kedua-dua reka bentuk. Ini adalah penutup kain yang sama, hanya tanpa plak pejabat, yang sering dicela dengan tirai.

Zebra adalah buta roller double moden, yang terdiri daripada dua bahagian, yang turun dari kedua-dua belah detail seperti drum. Langsir ini dibezakan oleh kain kain asli, di mana jalur kain padat dan telus bersiar-siar.

Untuk langsir siang dan malam, kain nonmonotip digunakan

 • Jalur dalam tirai tersebut disambungkan dengan termal;
 • Mekanisme rantai adalah sistem pengurusan langsir yang paling biasa;
 • Kawalan automatik kurang biasa, tetapi secara beransur-ansur ia semakin popular;
 • Strip kain bukan saiz yang sama, kain telus sudah padat dengan seperempat meter;
 • Standard untuk saiz jalur adalah tebal 75 cm, telus - 50 cm;
 • Gerakkan kanvas supaya jalur telus bertindih antara satu sama lain dan bilik akan menjadi cahaya.

Apabila jalur telus, bergerak kanvas, akan ditutup dengan padat, akses aliran cahaya akan disekat

Ia adalah keadaan terakhir yang membawa kepada fakta bahawa tirai zebra juga merujuk kepada tirai roller siang dan malam.

Reka bentuk ini mudah kerana anda tidak hanya membuka / menutup tetingkap, membiarkan cahaya atau, sebaliknya, menyembunyikannya, tetapi menyesuaikan tahap pencahayaan.

Roller blinds siang dan malam, foto

Tirai semacam itu sangat menarik di pedalaman. Bergantung kepada reka bentuk tirai sahaja, reka bentuk keseluruhan bilik boleh berubah. Di galeri foto, terdapat banyak contoh bagaimana bilik itu berubah.

Warna langsir siang dan malam di pedalaman:

 • Sekiranya bilik perlu disegarkan semula, mewujudkan suasana untuk kerja yang dinamik, memilih warna yang mengesahkan kehidupan. Sebagai contoh, oren atau kuning. Warna jeruk telah menjadi trend fesyen - di dapur mereka mewujudkan suasana yang ceria, memberi nafkah. Sebagai aksen terang tirai ini indah. Ya, dan terima kasih kepada fakta bahawa mereka boleh dikawal, mereka tidak akan mengganggu kecerahan mereka.
 • Sekiranya perubahan mendesak diperlukan segera, Tirai zebra adalah lebih baik untuk mengambil warna merah jambu, merah atau fuchsia - mereka memihak kepada latar belakang emosi, dan sebagai psikologi berkata, mereka membantu keluar dari keadaan depresi;
 • Untuk persekitaran yang menenangkan, langsir biru lembut, warna bunga jati biru atau warna biru akan diperlukan, warna hijau juga menenangkan, menyesuaikan diri dengan makna, pemahaman, perhatian;
 • Tetapi untuk tenaga kejayaan, kemakmuran, pembangunan pilihan terbaik adalah tirai warna kopi, mungkin dengan kemasukan emas atau naungan cokelat;
 • Jika pedalaman berada dalam gaya Scandinavia, atau anda adalah penyokong minimalism, tirai zebra salji putih adalah pilihan terbaik, mereka tidak akan membuat terlalu banyak kekasaran di kawasan pedalaman, dan akan menjadi elemen pesanan;
 • Sekiranya anda suka pemborosan, aksen yang bergaya, langsir melange, dengan serta-merta dengan beberapa warna pada kanvas, akan menjadi pilihan yang baik.

Dalam foto, anda dapat melihat contoh menarik lain seperti sistem langsir.

Untuk bahagian dalam putih, tirai zebra yang terkenal akan menjadi aksen utama dalam reka bentuk bilik

Roller tirai siang / malam: pemasangan

Pertama sekali, tentukan di mana tepatnya langsir ini harus digantung. Mereka boleh dipasang pada dinding, di tepi tingkap atau di dalam tingkap. Selepas itu anda boleh mula mengukur.

Terdapat beberapa cara pengancing, anda boleh berhenti pada yang paling biasa

Cara memasang langsir zebra pada tetingkap:

 • Lakukan tanda, tentukan keputusan, dan kemudian pasangkan pendakap;
 • Dari setiap tepi tingkap, ukur jarak yang diingini dan tandai dengan pensil tempat tempat pemasangan pertama harus;
 • Dalam tanda ini, gerakkan lubang di mana anda perlu memasang dowel (bahan untuk dowel mesti sesuai dengan bahan dinding);
 • Betulkan penetapan dengan penjagaan khas;
 • Buat tanda dari pihak yang bertentangan, ini akan membantu tahap;
 • Kemudian pasang braket kedua;
 • Pengancing tambahan perlu, sepatutnya sepuluh sentimeter dari pengatur rantai;
 • Orang buta dipasang di dalam kurungan di sebelah kawalan;
 • Masukkan tiub dengan bahan sehingga terkunci, jika dipasang dengan betul, anda akan mendengar satu klik;
 • Selepas itu, pembetulkan rantai dipasang;
 • Pastikan untuk membuat pemeriksaan, ia berlaku, anda memerlukan pelarasan jika kain itu luka dengan tulang belakang;
 • Langkah terakhir adalah pemasangan penutup kurungan.

Pemasangan buta roller pada tetingkap (video)

Pemasangan kerja pembinaan hari dan malam pada pita pelekat

Terdapat satu lagi cara penetapan, kurang trauma untuk dinding. Kaedah ini melibatkan penggunaan pita pelekat. Kaedah ini lebih mudah, ia hanya terdiri daripada lima langkah.

 • Untuk melampirkan kurungan, tekan muncung;
 • Profil tingkap, di mana tirai akan diperbaiki, mesti digerakkan dengan teliti untuk cengkaman yang lebih baik;
 • Scotch sedikit haba, biasanya untuk kegunaan ini pengering rambut;
 • Keluarkan filem pelindung, dan gamkan pita ke permukaan;
 • Berhati-hati membaiki buta pada pita.

Dan dalam kedua-dua kes, kurungan harus idealnya mendatar.

Pemasangan buta roller pada tingkap tanpa penggerudian (video)

Tirai zebra - versi tirai yang ideal, jika anda lebih suka menyesuaikan tahap pencahayaan. Struktur adalah tahan lama, mereka mudah untuk menguruskan, reka bentuk adalah pelbagai dan benar-benar di mana-mana bilik apartmen tirai ini akan dilakukan. Ya, dan harga adalah demokratik, dalam satu kata, semua untuk pilihan yang yakin.

Penggunaan tirai zebra di pedalaman

Tirai tradisional adalah reka bentuk jalur kayu, plastik, logam atau kain laras. Antara spesies moden, tirai roll yang paling popular adalah "zebra" yang diperbuat daripada kain, yang telah menjadi hit antara kaedah hiasan tingkap. Reka bentuk langsir ini menjadi popular kerana beberapa kelebihan.

 • Tirai semacam itu memberikan kualiti gelap jika perlu.
 • Adalah mungkin untuk dengan mudah menyesuaikan tahap pencahayaan.
 • Mereka adalah alat sejagat untuk menghias tingkap di mana-mana bilik.
 • Terdapat pelbagai warna, warna dan tekstur kanvas.

Blind bukan sahaja melindungi daripada penembusan haba dan cahaya siang, tetapi juga menyumbang kepada penciptaan pedalaman yang unik. Banyak reka bentuk dan jenis penggunaan berfungsi membolehkan anda membahagikan tirai kepada beberapa kumpulan.

Setakat ini, tingkap plastik hampir menggantikan rakan kayu mereka, bukan sahaja di tempat awam, tetapi juga di tempat tinggal. Banyak jenis tirai mempunyai pengikat sejagat pada kurungan ke profil tingkap plastik plastik.

 • Tirai kaset boleh menjadi jenis mendatar atau gulung, mempunyai tudung pada profil atau tingkap berlapis dua. Kotak tirai kaset terdiri daripada kain dan kotak, di mana ada drum dan mekanisme mengangkat, yang menjadikannya mudah untuk menghidupkan bar atau menaikkan dan menurunkan web.
 • Tirai roller adalah berdasarkan reka bentuk dram, di mana tirai dilukai, membuka tingkap. Untuk kain utama tidak berlepas dari kaca, berat atau panduan panduan digunakan, bergantung pada jenis pembinaan.
 • Tirai tradisional - reka bentuk mereka tidak berubah banyak, dan prinsip operasi adalah berdasarkan putaran selat kayu, plastik atau logam untuk membuka atau menutup tingkap. Produk tersebut boleh dipasang pada dinding atau tingkap plastik, tetapi untuk reka bentuk penuh pembukaan tingkap, langsir, langsir atau langsir diperlukan tambahan.

Kesederhanaan reka bentuk tirai tradisional tidak selalunya sesuai dengan ke dalam ruang tamu, bilik tidur atau bilik lain yang elegan atau mewah. Roller tirai "zebra" dalam hal ini jauh lebih demokratik dan membolehkan anda menghiasi tingkap dalam gaya romantis, minimalis dan avant-garde.

Kemungkinan untuk menghapuskan kerap dan mengangkat kanvas secara keseluruhan dianggap salah satu kelebihan utama "zebra" tirai roller, yang membolehkan mengurangkan beban operasi pada mekanisme dram.

Tidak seperti tirai roller kain konvensional, reka bentuk zebra mempunyai dua jambatan yang bergerak selari. Kain itu diperbuat daripada kain di mana jalur telus dan pekat bergilir. Mekanisme kawalan gerakan membolehkan anda menggabungkan kumpulan kepadatan yang berbeza dari dua helai dengan satu sama lain. Gabungan kawasan mesh telus memberikan kemungkinan maksimum pencahayaan untuk model ini. Jika semasa pergerakan jalur kain padat bertepatan dengan satu kanvas dengan kawasan yang telus di kedua, bilik menjadi gelap ke maksimum. Ia tidak perlu menaikkan atau menurunkan keseluruhan kain.

Untuk pembuatan kain "zebra" kain khas "siang malam" dihasilkan, di mana lebar jalur telus sama dengan lebar bahagian padat.

Bergantung kepada reka bentuk mekanisme mengangkat dan kaedah lampiran, semua bidai roller dibahagikan kepada beberapa jenis, yang boleh didapati dalam pelbagai rangkaian jualan. Ini memberi peluang kepada pembeli untuk memilih tirai yang diperlukan untuk setiap tetingkap tertentu.

 • Mini (MINI) - sistem roller mudah untuk tingkap plastik. Drum dengan kain kain dibuka dan dipasang pada profil plastik dengan bantuan kurungan untuk mengetuk skru sendiri atau pada pita melekit tanpa penggerudian. Pada kos yang minimum, spesies ini mempunyai satu kelemahan yang tidak ketara - lonjakan kanvas di bawah beratnya sendiri apabila flaps dibuka untuk pengudaraan. Untuk menyingkirkan masalah ini, gunakan magnet, yang membantu untuk memperbaiki bahagian bawah tirai.
 • Kaset Uni (UNI) - cara yang paling boleh dipercayai dan popular untuk mematikan roller shutters ke tingkap plastik. Kotak tertutup rapat dengan profil tingkap, dan bilah bergerak sepanjang panduan sampingan, tidak termasuk penampilan sebarang jurang dan jurang antara tirai dan bingkai. Reka bentuk ini memberikan perlindungan mutlak bilik dari cahaya matahari. Mekanisme kawalan tirai bergerak dengan rantai yang dipasang pada profil tingkap plastik plastik. Semua sistem kaset UNI boleh dilampirkan sama ada kepada bingkai unit berlapis ganda atau pada manik kaca di atas gelas. Yang paling mudah adalah pengancing untuk pita pelekat dua sisi tanpa penggerudian.
 • Kaset berganda UNI2 (UNI2) dipasang di bahagian bawah dan bahagian atas kaca penebat dengan kanvas berasingan dan mempunyai mekanisme musim bunga yang membuka satu atau kedua-dua bahagian. Tirai atas terbuka dari bawah ke atas, dan yang lebih rendah dari atas ke bawah. Untuk struktur berganda, kami menggunakan kanvas dengan transmisi ringan yang berbeza, yang memastikan tahap pencahayaan yang diperlukan di dalam bilik.
 • Sistem "Zebra Standard" dipasang pada pembukaan tingkap, di dinding atau di siling, mempunyai dimensi besar dan menutup sepenuhnya tingkap. Tirai tersebut digunakan sebagai pedalaman bebas dalaman dan tidak memerlukan tirai tambahan atau langsir.

Sistem "zebra" dianggap sejagat dalam reka bentuk ruang tamu, kerana ia tidak memerlukan pengangkatan kanvas lengkap, tetapi ia memberikan pencahayaan yang mencukupi. Pelbagai warna dan corak pada kanvas membolehkan anda memilih pilihan yang paling sesuai untuk mana-mana bahagian dalam bilik tidur, dapur, tapak semaian atau pembelajaran. Seringkali, tirai "zebra" digunakan dalam komposisi langsir berpasangan dengan jenis tirai, langsir atau langsir lain.

Ia adalah bergaya untuk memohon gambar-gambar kepada kaedah percetakan foto di atas kanvas tudung standard. Pendekatan reka bentuk tingkap ini membantu mencapai reka bentuk yang unik dan dalaman asal ruang tamu, bilik tidur dan bilik kanak-kanak.

Reka bentuk moden dan peraturan operasi mudah membuat sistem zebra menjadi pilihan terbaik untuk pejabat dan institusi awam.

Menggunakan tirai roller jenis ini memberikan pengguna beberapa kelebihan:

 • proses mudah mengawal tahap pencahayaan bilik;
 • Kaedah mudah mengunci kepada sebarang jenis blok tetingkap;
 • salutan antistatik dan anti debu;
 • keupayaan untuk mengendalikan mekanisme dari jauh dan secara automatik membuka dan menutup semua tetingkap serentak.

Hari ini untuk pejabat ada tawaran istimewa sistem "Elite-zebra" - ini adalah blind blind lebar (sehingga 2.8 m) yang tidak hanya dapat menutup sepenuhnya tetingkap di pejabat, tetapi juga menyembunyikan semua kelemahan pembukaan tingkap dari mata prying. Kaedah ini membolehkan anda memberikan ruang yang kelihatan terhormat dalam gaya perniagaan.

Penjagaan sistem roll zebra

Penjagaan mudah menunjukkan praktikal roller blinds "zebra", yang juga disebut "Day-Night."

Semua penjagaan adalah seperti berikut:

 • menyosok kain atau memberus dengan berus kering sekurang-kurangnya sekali setiap dua bulan (bergantung kepada tahap debu bilik);
 • lap dengan span lembab dalam hal pencemaran yang teruk (fabrik tahan lembapan);
 • Gunakan detergen jika terdapat kesan noda berminyak.

Teknologi dan bahan-bahan moden telah memungkinkan untuk mencipta tirai roller sejagat dan pelbagai fungsi "zebra", dengan bantuan "hari" menjadi "malam" dengan pergerakan mudah tanpa banyak usaha.

Saya mula membeli bidai zebra untuk kabinet rumah saya. Ia adalah tempat sekitar 5 bulan yang lalu. Hari ini saya merancang semua tingkap di pejabat saya. Terlihat hebat, beri bilik dengan gaya yang ketat dan perniagaan. Saya sangat suka.

Dalam artikel itu penulis menyebut bahawa tirai zebra mudah dibersihkan dan tidak menjadi basah, walaupun anda menghapusnya dengan spons lembab? Adakah ini begitu? Bolehkah sesiapa memberitahu?

Saya tidak tahu bagaimana mereka dibersihkan, belum mencubanya, tetapi saya bersetuju bahawa mereka melampirkan gaya yang ketat dan perniagaan ke premis itu. Di pejabat tempat saya bekerja, mereka juga baru memasangnya. Sekarang saya mahu membeli rumah ini.

Blinds Zebra

Setelah membaca artikel ini, dari awal hingga akhir, anda akan tahu mengenai roll Blinds Zebra praktis semua maklumat yang anda perlukan untuk pilihan yang kompeten jenis tirai roller berjalur yang menarik ini.

Keterangan roller shutters zebra

Zebra Blinds - Ini adalah jenis tirai roller dengan lapisan dua kain. Kain itu mempunyai jalur mendatar, salah satunya adalah lut, dan yang lain adalah padat. Kain kain berpusing ke dalam gulung pada aci membuka tingkap pembukaan, menutup untwisting. Dengan bantuan sistem ini, adalah mungkin untuk mencapai pelarasan tepat lumen, yang tidak boleh dikatakan mengenai tirai roller konvensional. Pelarasan lumen dilakukan oleh pertindihan antara tali tebal dan lutut tisu apabila langsir dipintal atau ditarik balik. Sistem ini agak baru, tetapi ia sudah dapat memperoleh banyak maklum balas positif daripada pengguna. Nama lain untuk sistem ini - Malam Hari Zebra Blinds, tetapi terdapat tirai lain dengan nama yang sama - mereka adalah tirai roller kaset dengan mekanisme musim bunga Uni-2, tirai roller kembar pada malam hari dan tirai dilipat dengan kain malam dua kain hari.

Mereka dibahagikan kepada sistem gantung dan sistem kaset percuma. Percuma tergantung roller blinds zebra mereka boleh dipasang di kedua-dua tingkap tetingkap, dan di dinding, di pembukaan, di siling. Sistem kaset dipasang hanya pada setiap daun tingkap plastik. Komponen yang paling biasa untuk pembuatan tetingkap zebra pada tingkap plastik dan dinding adalah "China" dan "Poland". Aksesori boleh sama ada putih atau coklat, oak, mahoni, wenge, oak ringan, dll.

Langit zebra yang berdiri bebas

Tirai zebra percuma menunggang adalah tirai roller berganda, kain yang tidak tetap dan gulung dengan kain terbuka. Sistem belanjawan dan mudah tanpa fungsi tambahan.

Roller Blinds Mini Zebra boleh dipasang di kedua-dua tingkap plastik dan di dinding, dengan itu menutup keseluruhan pembukaan tetingkap. Blinds jenis ini mempunyai reka bentuk yang padat. Kain kain luka pada garis pusat aci 18 mm, di sisinya adalah kurungan. Untuk membaiki paip yang lebih rendah, garisan plumb digunakan. Ini dicapai dengan membetulkannya pada daun. Terima kasih kepada kanvas ini roll zebra sentiasa selari dengan tali pinggang tingkap. Lihatlah video terperinci dengan ulasan tentang bagaimana tirai roller sistem mini berfungsi pada tudung tetingkap.

Tirai zebra yang digulung pada tingkap plastik boleh dipasang pada kedua-dua pita pelekat dua sisi dan skru sendiri mengetuk. Jika anda ingin memasang tirai roller pada tingkap tanpa menggerudi tetingkap, saya sangat mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan semua jenis tirai ini, yang boleh dipasang pada ikat pinggang tanpa penggerudian, iaitu. pada skop dua sisi.

Tirai zebra zebra

Blinds pada tingkap zebra Sistem Maxi adalah tirai mini zebra yang bergerak bebas, hanya saiz yang lebih mengagumkan. Untuk pembuatannya boleh digunakan aci diameter yang lebih besar, bermula dari 25 mm dan berakhir dengan lebih daripada 100 mm, dengan penggunaannya yang mungkin untuk menutup rentang tingkap atau bukaan pintu yang sangat besar. Dan dalam hal ini, lebar produk akan dibatasi oleh lebar roll web kain, yang sering tidak lebih dari 3 meter. Juga jangan lupa untuk melihat apa kain yang digunakan dalam pembuatan.

Memandangkan produk ternyata menjadi rumit, disyorkan untuk memasangnya dalam niche khusus tirai supaya anda tidak dapat melihat roll dengan kain dan kurungan kuat yang sangat besar.

Zebra kaset roller kaset pada tingkap plastik

Kaset roller kaset Zebra - sistem roller shutters, yang boleh dipasang hanya pada pintu tingkap plastik dan tempat lain. Untuk tujuan ini, mereka direka dan sempurna menangani tugas mereka.

Peluru roller kaset zebra Uni-1 - Berbeza dengan sistem pengatup zebra yang berdiri bebas, sistem ini mempunyai panduan rata hiasan di sepanjang sisi manik kaca tingkap plastik, yang membetulkan kain kain dan paip bawah yang terletak di antara dua lapisan kain. Di bahagian atas, juga ada perubahan, sekarang saya katakan bahawa gulung dengan kain ditutupi dengan kotak hiasan. Sistem ini direka khusus untuk dipasang pada daun plastik, tetapi ia juga dipasang pada tingkap yang tidak kelihatan buta tingkap PVC.

Sistem roller blinds zebra Uni-2 - lebih serba boleh daripada sistem Uni-1. Selalunya pada tingkap ia dipasang. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia mempunyai panduan berbentuk "P" dan tidak bergantung pada kedalaman manik kaca profil tingkap. Sistem ini sedikit lebih mahal, tetapi ia kelihatan sempurna di mana-mana tetingkap plastik.

Set lengkap boleh menjadi putih, dan dicat dengan warna di bawah pokok.

Produk ini boleh dikawal sama ada oleh litar kawalan atau oleh pemacu elektrik.

Tingkap zebra automatik

Malam roller tirai automatik zebra malam hari - Anda boleh mengotomatikkan mana-mana tirai roller kaset percuma dan kaset, dengan satu-satunya perbezaan bahawa sistem Mini, Uni-1 dan Uni-2 akan dipasang bersama-sama dengan pek bateri dan kawalan radio di dalam aci. Ini dilakukan agar tidak membawa wayar ke buta, kerana ia dipasang di tepi tingkap plastik dan, tentu saja, pendawaian akan merosakkan penampilan, dan mengganggu pembukaan daun tetingkap berayun.

Pada sistem maxi, pemacu juga dipasang di dalam aci. Ia lebih berkuasa, tetapi juga lebih murah, kerana dalam kes ini tiada unit bateri, dan bekalan elektrik dibekalkan melalui unit bekalan kuasa dari rangkaian 220 volt apartmen anda.

Pengurusan langsir boleh dari kawalan jauh, kunci pada dinding, telefon pintar atau sistem "Rumah pintar"

Kain

Pemilihan kain untuk malam zebra zakar malam cukup besar, kecuali tentu saja anda membuat keputusan untuk membuat tirai jenis ini untuk memesan dari pengilang bandar anda. Bilah zebra yang siap, yang dijual di pusat membeli-belah, tidak boleh bermegah dengan banyak warna dan bahan. Ini difahami, kedai-kedai cuba untuk bekerja untuk pengguna massa dan memilih kain dengan harga terendah. Kemungkinan besar ini akan menjadi kain pengeluar Cina. Tetapi di antara mereka terdapat spesimen yang baik dan cukup baik. Secara langsung dari syarikat-syarikat yang mengeluarkan pesanan Zebra, untuk saiz tertentu, pilihan kain lebih besar. Tetapi jangan takut dengan harga yang anda boleh suara. Mungkin anda telah memilih beberapa fabrik mahal pengeluar Eropah. Tetapi saya meninggalkan pilihan untuk poket dan keinginan anda. Anda juga boleh melihat tirai roller Zebra pada AliExpress, ia akan menjadi harga yang sangat "cantik", tetapi kualiti mungkin tidak begitu baik. Walaupun dalam beberapa kes, kualiti bukan faktor terpenting dalam memilih tirai Zebra.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 3 = 4