Pancuran kabin dengan tangan mereka sendiri dari foto jubin

Kabin pancuran mandian jubin dengan tangan sendiri - petua dan foto

Mimpi banyak pemilik pangsapuri dan rumah yang selesa adalah pancuran yang indah dan selesa. Tetapi tidak semestinya di kedai-kedai barang kebersihan anda boleh mencari produk bilik mandi yang sesuai saiz, ia akan mudah digunakan dan menarik dalam penampilan. Dan jika ada model sedemikian, maka ia boleh menelan belanja banyak.

Sekiranya ada masa dan keinginan - untuk membina kabin mandi agak mungkin dengan tangan mereka sendiri. Untuk memahami bagaimana ini dilakukan, anda perlu berhati-hati mengkaji arahan dan melihat gambar-gambar contoh reka bentuk paip siap pakai.

Semua reka bentuk untuk bilik mandi dikondisi secara kondisional oleh jenis asas dan dibahagikan kepada kabin pancuran mandian dengan palet dan tanpa pallet. Untuk gerai dengan palet, pallet kilang akrilik berfungsi sebagai pangkalan.

Asas dalam reka bentuk tanpa pallet adalah lantai cenderung dengan sistem longkang khas, ditutup dengan jubin. Lantai di dalam gerai berada di tingkat dengan pangkalan bilik, skrin kaca bersebelahan dengan lantai, menekankan kepraktisan dan kemewahan penyelesaian.

Bentuk luar kotak hidraulik ditentukan oleh bentuk geometri palet dan boleh segi empat tepat, persegi, bulat atau dengan serong rektilinear.

Bina tangan anda sendiri untuk reka bentuk pancuran mandi boleh di bilik mandi dengan mana-mana kawasan. Perkara utama adalah memilih tempat yang sesuai dan pilih reka bentuk.

 • Untuk bilik kecil, kotak dengan sekatan kaca telus adalah relevan. Dipasang di satu sudut bilik, mereka menjadi visual yang tidak kelihatan.
 • Kabin pancuran mandian boleh dibahagikan dengan satu atau dua sekatan, berjubin dengan warna dan tonality yang berbeza dan dilengkapi dengan backlighting yang dipilih secara estetik.
 • Di dalam bilik-bilik dengan kawasan yang besar, kesan yang luar biasa akan dihasilkan oleh kandang mandi yang dipasang di tengah-tengah bilik.

Di bilik mandi sentiasa ada kelembapan yang tinggi, jadi bahan untuk penamat perlu dipilih tahan air.

Di bilik mandi, dinding akan sentiasa bersentuhan dengan aliran air pada suhu yang berbeza, jadi cat dan hiasan dinding untuk hiasan tidak akan berfungsi. Pilihan terbaik - hiasan dinding jubin seramik.

 1. Semasa pemasangan jubin, anda perlu menutup meterai dengan berhati-hati dan jangan biarkan udara mendapat di bawah jubin. Kemudian menghadap akan bertahan lama.
 2. Untuk mewujudkan ruang tunggal, dinding di dalam kotak hidraulik dihadapkan dengan jubin yang sama seperti keseluruhan bilik.
 3. Jubin yang sama boleh diletakkan di atas lantai, jika longkang dibina ke dalamnya.
 4. Bilik bilik mandi akan kelihatan asal dari bahan kemasan warna atau tekstur yang berbeza.

Pemisahan untuk kabin mandi

Pagar untuk struktur boleh dibeli di kedai atau dibuat sendiri.

Keutamaan untuk pembinaan partition adalah kaca. Terdapat banyak kaca "skrin" dengan satu atau dua pintu. Pintu tunggal-daun adalah sesuai untuk reka bentuk dengan dinding berjubin.

Pemisahan kaca boleh dibuat dengan sendirinya, meliputi filem kaca biasa, yang mengurangi ketelusan dan menetapkannya menggunakan perkakasan khusus. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakannya kaca akrilik, yang dalam proses pemanasan boleh dengan mudah memperoleh apa-apa bentuk yang perlu.

Dengan tangan anda sendiri, anda boleh mendirikan siling, panjang atau separuh dinding baffle, dan cat dengan jubin seramik mengikut reka bentuk bilik. Drywall boleh basah, jadi sebaiknya tidak menggunakannya di bilik mandi.

Kabin mandi dengan tangan sendiri, foto

Pilihan yang agak mudah untuk membina pancuran untuk diri anda adalah kehadiran palet. Ia boleh dengan mudah disambungkan kepada komunikasi kumbahan, bagaimanapun, apabila memasang tangki, perlu dilakukan keperluan kejuruteraan yang ketat.

Beli palet boleh secara berasingan atau lengkap dengan bahagian atas struktur untuk pemasangan, yang termasuk pintu, dinding, anjing laut, aksesori.

Pertama sekali, seseorang perlu membuat tangan sendiri kalis air lantai dan bersedia untuk kawasan pallet. Adalah disyorkan untuk memeriksa sudut bersama dinding, yang sepatutnya menjadi sembilan puluh darjah.

Ke lubang saliran ditambah komunikasi kumbahan. Untuk memastikan bahawa paip tidak mengalami tekanan yang berlebihan, paip dikawal selia dengan ketinggian yang diperlukan. Pallet dipasang dan tahap sisi bertentangan diperiksa.

Gabungan dimeteraikan antara lantai, dinding dan palet. Di tepi palet, dengan tegas dalam kedudukan menegak, profil dinding dipasang. Titik penggerudian ditandai dengan penanda.

Di tempat penggerudian, permukaan jubin disediakan dengan memecahkannya dengan kermer. Bahawa jubin tidak berpecah, ia harus dibor hanya dalam mod putaran. Ia tidak digalakkan untuk menggunakan fungsi kejutan. Kedalaman lubang mesti sesuai dengan panjang dowel.

Profil dinding dilampirkan, dan dinding tetap dipasang. Sebelum anda akhirnya membaiki dinding, anda harus menggantungkan pintu dan menyesuaikan engsel. Kepala pancuran mandian dan pengadun dipasang, kebolehpercayaan pemasangan dan sistem perparitan diperiksa. Ia perlu memastikan bahawa apabila pintu ditutup, meterai itu dilekatkan dengan baik ke pinggir palet.

Sekiranya lantai kabin sedikit lebih tinggi daripada tahap keseluruhan, disyorkan memasang pallet rata. Anda boleh membeli produk dari seramik atau akrilik atau membuat sendiri pada senarai semen.

 1. Pilihannya adalah lebih baik untuk berhenti di atas palet bentuk segi empat tepat atau persegi, yang akan sesuai dengan lawan dinding.
 2. Untuk memasang pallet yang dibeli, anda perlu membuat ceruk di lantai, dengan menjaga ia tidak mempunyai sudut tajam, yang boleh merosakkan bahagian bawah produk.
 3. Paip longkang dipasang ke palet dan kakinya terdedah secara rata.
 4. Jika niche tidak dibuat untuk sesuatu produk, maka adalah disyorkan bahawa beberapa batu bata diletakkan di bawahnya di pelbagai tempat. Kemudian, pada waktunya, dulang tidak akan gagal dan tidak membengkokkan.
 5. Semua sendi dengan dinding adalah tertutup rapat, dan pinggir luar dibingkai dengan tepi.

Kabin pancuran tanpa pallet dengan tangan sendiri

Dalam beberapa kes, penggunaan dulang pancuran tidak praktikal, tetapi lebih baik untuk dilakukan untuk mereka lantai cenderung.

Pertama sekali, ia perlu untuk membuat kalis air dasar di bilik mandi, di mana kabin itu sepatutnya dipasang.

Lantai sepenuhnya dibersihkan dari senarai panjang lama dan dari sifar hingga tiga lapisan kalis air.

 • Dinding pada ketinggian sekurang-kurangnya dua meter ditutup dengan mastic bitumen.
 • Reka bentuk pancuran mandian saliran yang dipasang dan di seluruh kawasan bilik dicurahkan berjulat.
 • Secara langsung di tapak pemasangan kereta, lantai mesti sedikit condong supaya air mengalir terus ke tangga. Ini akan menghalang pembentukan lopak di tempat mandi itu diambil.
 • Lantai tertutup dan longkang dipasang.
 • Jubin diletakkan. Dalam kes ini, disyorkan untuk menggunakan jubin khas, yang akan mengelakkan tergelincir.
 • Jahitan antara lantai dan dinding digosok menggunakan sealant berasaskan silikon.
 • Melengkapkan pembinaan boleh menjadi sebarang peralatan, termasuk hydromassage. Baginya, ia perlu untuk memecahkan tembok untuk memasang paip tambahan. Di tempat yang betul, anda perlu membuat siaran untuk menyambungkan peralatan.
 • Melekapkan pancuran, jangan lupa tentang komunikasi elektrik yang diperlukan untuk pencahayaan dan pengudaraan paksa.
 • Pendawaian elektrik diletakkan di luar kotak hidraulik dan dilindungi oleh relay yang berbeza.
 • Varian terbaik partition untuk kabin tanpa pallet adalah pintu kaca. Gelas itu hendaklah dengan hujung mesin dan sekurang-kurangnya enam milimeter tebal.
 • Potong partisi saiz yang diingini akan membantu bengkel kaca, dan aksesori, untuk membaikinya ke lantai dan siling, anda boleh membeli di kedai.
 • Untuk memasang awning seperti di kaca tidak perlu membuat sebarang lubang. Anda hanya perlu ingat untuk memasang pen itu.
 • Untuk mengurangkan ketelusan, kaca itu dihiasi dengan filem.
 • Di siling dan lantai, gelung dilampirkan ke tahap, bahagian kaunter ditekan ke kaca.
 • Dengan bantuan engsel, segalanya diintegrasikan ke dalam satu dan pintu dipasang di tempat. Untuk mengelakkan pintu dibuka di kedua-dua arah, perlu berhenti.

Pintu juga boleh dibuat dari plastik atau gentian kaca. Di sini segala-galanya bergantung kepada tahap ketelusan yang dikehendaki dan kawasan bilik mandi. Pilihan yang paling mudah ialah penggunaan tirai murah. Bagi mereka, dalam bentuk bujur atau bulatan, paip berkualiti dipasang, di mana langsir digantung.

Ini adalah yang paling murah dan mencukupi pilihan kreatif sekatan untuk reka bentuk pancuran mandian. Sekarang anda boleh memasang kepala pancuran, coaster, sabun, pelbagai cangkuk dan aksesori lain.

Untuk membuat tangan anda sendiri kabin mandi berkualiti dan indah, anda perlu berbelanja banyak masa dan usaha. Tetapi, hasilnya berbaloi. Selain itu, dengan melihat foto-foto contoh reka bentuk, anda boleh memilih dan melekapkan bilik mandi untuk bahagian dalam bilik mandi.

Cara membuat mandi dengan dulang jubin

Bilik mandi kecil sering membuat pancuran mandian. Dia popular di rumah-rumah mandi dan di kotej, meletakkan mereka bukannya bilik mandi di pangsapuri dan rumah, lakukan di samping - yang suka. Tetapi kabin plastik seperti tidak semua orang: terlalu tipis. Kabin mandi dengan tangan mereka sendiri, walaupun memerlukan lebih banyak masa, tetapi lebih dipercayai.

Jika anda melihat dari luar, maka tidak banyak perbezaan

Jika anda ingin mandi untuk diri anda sendiri untuk menjimatkan wang, mula-mula kira dengan baik. Anda akan memerlukan kalis air yang baik, dan kemungkinan besar - untuk kolam renang. Hanya perlu sinki yang baik, yang perlu menaikkan lantai, dan ini adalah jumlah penyelesaian yang baik dengan tukang pukal, yang meningkatkan penolak air. Untuk penamat, anda memerlukan jubin lantai yang baik dengan permukaan yang tidak tergelincir atau mozek, dan lem (penghalau air). Ia juga bagus untuk membuat pemanasan lantai - ia sangat tidak menyenangkan untuk berdiri di atas lantai konkrit pada musim sejuk. Masih perlu pintu, walaupun anda boleh mendapatkan dan shutter. Sudah cukup jumlahnya. Terdapat pilihan yang lebih murah - sudut pancuran mandian yang mudah.

Jika anda juga perlu membina dinding, walaupun dari drywall, maka ekonomi tidak akan tepat. Ramai orang mengatakan bahawa bilik mandi tidak membebankan diri sendiri, dan ini sekurang-kurangnya. Tetapi apa yang baik - anda boleh menjadikannya seperti yang anda suka, seberapa besar yang anda mahu (atau bagaimana ia berfungsi). Kawalan mandian berkuasa diri murah hanya boleh dilakukan sekiranya terdapat bilik siap sedia, yang hanya dipagar dengan pintu atau langsir, tetapi kos saliran dan pemasangan lantai tidak akan hilang.

Cara menguruskan longkang di bilik mandi

Walaupun penampilannya hampir sama rupa - dinding dan lantai di jubin, beberapa pintu, kabin pancuran mandian diri mempunyai banyak pilihan untuk peranti dalaman. Sesungguhnya ada sesuatu yang boleh dipilih.

Pilihan yang paling mudah dan paling boleh dipercayai ialah membuat lantai kalis air di bilik mandi - letakkan pallet yang sedia ada. Ia boleh dipasang pada bata atau membuat asas blok buih. Dengan "pallet siap" bermakna dua jenis: akrilik dan enamel. Akrilik adalah ringan dan tidak tergelincir, tetapi akhirnya menjadi kuning. Enameled - tidak buruk dalam operasi, tetapi dalam keadaan basah licin: anda perlu meletakkan tikar getah. Plus akrilik adalah bahawa ia tidak sejuk seperti yang dirasakan.

Jika kedua-dua pilihan tidak seperti, buatlah palet bata atau konkrit pepejal, yang kemudiannya dijubing - biasa, untuk lantai, atau mozek. Ini adalah keputusan modal, tetapi sukar dilaksanakan. Jika anda membuat keputusan untuk membuat dulang mandi jubin, tetapi tinggal di blok flat, anda memerlukan kalis air yang pelbagai lapisan: untuk mengelakkan masalah dengan jiran dari bahagian bawah dan sisi. Ini tidak bermakna bahawa di rumah persendirian kabin mandi dengan tangan sendiri dibuat tanpa kalis air. Hanya jika anda "nakosyachite" menderita anda akan.

Dulang mandi separuh siap diperbuat daripada bata

Terdapat pilihan lain - di antara. Dibuat dari "palung" logam dengan dimensi yang sesuai, ia diproses dengan baik dengan bahan anti-menghakis. Dipasang pada podium blok bata atau busa (penyaliran juga diperlukan), jika perlu, bricked diluar, membentuk sempadan atau langkah. Dari dalam, tampal mozek.

Daripada pilihan ini biasanya dipilih. Terdapat juga sebuah peranti tanpa pallet yang kelihatan, dan sink boleh dibuat ke dinding, tetapi kemudian di seluruh bilik mandi adalah perlu untuk menaikkan paras lantai dan membentuk cerun ke arah longkang.

Kini mengenai saiz kabin mandi dan palet khususnya:

 • 80 * 80 cm - ini sangat kecil, sukar untuk membengkokkan walaupun kepada seorang lelaki langsing, sentiasa menyentuh dinding;
 • 90 * 90 cm - agak lebih baik, tetapi masih sempit;
 • 100 cm dan lebih - tidak apa-apa untuk dirasai, tanpa masalah khusus yang boleh anda duduki.

Jika anda menginginkan keselesaan - lakukan sekurang-kurangnya satu jurang meter dari dinding ke dinding, tetapi jika dimensi sangat terhad, cuba untuk meninggalkan sekurang-kurangnya 90 cm.

Seterusnya anda perlu memilih bagaimana longkang akan diatur. Terdapat dua peranti: siphon dan tangga. Perangkap itu lebih mahal, tetapi biasanya lebih tinggi ketinggian dan lebih dipercayai. Faktor keselamatannya cukup untuk masa yang baik dan dapat dituangkan ke dalam konkrit, yang biasanya dilakukan.

Sifon lebih murah, tetapi apabila anda memasang pallet, anda perlu mempertimbangkan kemungkinan menggantikannya. Hanya padding itu - bukan ide yang baik, kerana jika ada soalan dengan pembaikan, untuk mendapatkannya, anda perlu bekerja dengan pukulan. Keputusan yang anda peroleh. Oleh itu, apabila menggunakan siphon, tinggalkan laluan pemeriksaan, yang ditutup dengan menetas atau pintu kecil.

Kabin mandi dengan tangan sendiri: bagaimana untuk membuat pemeriksaan menetas

Walau bagaimanapun, longkang mesti diservis. Ini bermakna bahawa bahagian atas - grid boleh dikeluarkan dan dibersihkan paip dengan kabel. Dan bahawa ia mungkin, letakkan paip longkang supaya sudut putaran maksimum ke sistem kumbahan ialah 45 °, tetapi lebih baik untuk tidak melakukan lebih daripada 30 °.

Sekarang mengenai penyimpangan. Untuk memastikan bahawa air di dalam paip tidak bertakung, paip dari gangway ke pembetung diletakkan dengan kemiringan sekurang-kurangnya 4-5%. Ini bermakna bahawa untuk satu meter panjang, perbezaan ketinggian adalah 4-5 cm. Sengatan yang sama harus mempunyai lantai: air mesti mengalir ke tapak saliran.

Ia tentang bagaimana untuk melakukannya sendiri, dengan tangan anda sendiri lantai di bilik mandi. Ketinggian lantai di dalam bilik mandi adalah jauh dari sewenang-wenangnya. Ia bergantung pada bagaimana saliran dibuat di bilik mandi, berapa tinggi tangga atau siphon terdedah. Dan dia, sebaliknya, diletakkan dengan keadaan sedemikian untuk membentuk kecenderungan yang perlu. Iaitu, yang lebih rendah anda mempunyai pintu masuk ke pembetung, semakin sedikit anda perlu mengambil tangga dan lantai.

Layout tangga saliran

Iaitu, sebelum memulakan kerja itu perlu meletakkan tangga. Cawan - pasti. Tetapi bungkusnya dengan baik dan tutupnya, pasangkan sink dengan surat khabar yang rusak atau kain supaya tiada apa-apa masuk ke dalam semasa anda bekerja. Simpan gril hiasan di dekat tangan anda supaya anda boleh mencuba pada waktu.

Bagaimana untuk memasang salah satu pilihan tangga - linear - lihat dalam video. Mungkin model itu akan berbeza, tetapi prinsip umum akan tetap sama.

Pada peranti dulang mandi bata, lantai mesti sekurang-kurangnya agak rata. Sekiranya terdapat perbezaan yang sangat besar, saling menyelaraskannya terlebih dahulu (membuat senarai kasar). Peranti saliran dipasang, ia disambungkan ke sistem kumbahan, dan kemudian dalam langkah-langkah berikut:

 • Kalis air asas. Dalam versi paling mudah - bitumen, tetapi banyak menakutkan bau. Anda boleh mencairkan kaca cair, impregnasi hidrofobik berdasarkan simen, kalis air untuk kolam renang. Apa yang anda akan dapati atau apa yang anda suka lebih banyak dengan sifat, kemudian gunakan. Pilihan terbaik, tentu saja, adalah komposisi untuk kolam renang. Sebatian ini direka untuk tekanan air yang tinggi, oleh itu dipercayai. Sedikit lebih teruk dalam keadaan sedemikian - impregnasi berdasarkan konkrit, tetapi penyerapan kelembapan dikurangkan pada masa-masa. Mereka sering merindukannya dua atau tiga kali: untuk memastikan bahawa mereka tidak terlepas apa-apa.

Tiga kali dicelup dengan bitumen bitumen

Bata diletakkan di atas mortar

Selepas konkrit selepas beberapa hari, ia dilapisi dengan kalis air berasaskan simen (hubungan konkrit)

Jika anda ingin membuat lantai yang dipanaskan di bilik mandi, dua lagi lapisan ditambah. Pada bata meletakkan lapisan mortar, meratakan asas. Selepas penyelesaian telah dirampas, ia ditutup dengan kabel pemanasan atau kabel kabel (kabel pada grid). Bahagian atas dipenuhi dengan komposisi khas untuk lantai yang hangat. Ketebalan lapisan di atas kabel adalah sekurang-kurangnya 3 cm Dan jangan lupa untuk membentuk cerun ke longkang. Selepas menggenggam, anda boleh meletakkan jubin (anda boleh menghidupkan pemanasan hanya sebulan selepas menuangkan, jika tidak, retak akan pergi).

Untuk memanaskan kerja dengan lebih cekap, anda boleh meletakkan pemanas pada lapisan mortar pada batu bata, dan khususnya busa polistirena yang tersemperit. Ketebalannya - sekurang-kurangnya 3 cm, boleh sampai 5 cm. Ia diletakkan di atas satu lubang logam dengan langkah 10-15 cm, kabel pemanasan atau pad kabel di atas, dan kemudian - larutan.

Apabila membuat dulang mandi konkrit dengan tangan anda sendiri, anda perlu memasang acuan. Adalah lebih baik menggunakan papan tebal (tidak kurang daripada 25 mm tebal) atau memotong OSP, papan serat (ketebalan dari 16 mm).

Sekiranya bilik mandi mempunyai lantai konkrit, ditutup dengan jubin atau mozek, adalah wajar untuk melindunginya. Untuk memanaskan atau tidak adalah pilihan anda, tetapi pada pemanasan ia harus 100%, jika tidak, ia akan mengambil masa yang lama untuk menuang air panas "terbiar" sekurang-kurangnya sedikit memanaskan lantai atau membuang kekisi kayu. Untuk kisi mandi - pilihan yang boleh diterima, tetapi untuk kegunaan kekal di rumah atau apartmen tidak mungkin.

Oleh itu, urutan lapisan ialah:

 • Kalis air asas. Semua yang sama: terlepas juga.
 • Kami melekat perimeter dengan pita kalis air.
 • Jika terdapat pemanasan, kami meletakkan di sepanjang perimeter pita pelekat atau lapisan penebat sepanjang dinding.
 • Kami menumpahkan buih polistirena dengan ketumpatan tidak kurang daripada 35 kg / m 3, ketebalan - dari 5 cm. Kami memasang sendi dengan pita yang diperkuat.
 • Logam logam dengan sel 10 cm.
 • Kami mengeluarkan suar, membentuk longkang.

Sebagai suar, anda boleh menggunakan jalur potong kayu lapis. Mereka dipotong dengan mengambil kira pembentukan larian

Selepas 24 jam, beacon dikeluarkan, jejak ditapis dengan penyelesaiannya. Sedikit kemudian - selepas menggenggam dan kekuatan pengambilan - ditutup dengan kalis air pelincir, dan hanya kemudian meneruskan untuk meletakkan jubin.

Sekiranya anda ingin membina kabin mandi seperti di bangunan pangsapuri, lebih baik menambah satu lapisan kalis air: memecahkan lapisan yang dilengkapkan menjadi dua bahagian. Secara skematik maka semuanya kelihatan seperti gambar di bawah.

Skrup dibahagikan kepada dua lapisan, dan di antara mereka kalis air

Tidak kira sama ada anda membuat palet atau konkrit daripada batu bata, anda perlu tahu di mana ketinggian untuk mengisi senarai yg panjang lebar. Ketinggiannya harus sedikit lebih rendah daripada grid longkang - siphon atau tangga. Untuk mengusir kedudukannya di dinding lebih mudah dengan bantuan tahap laser. Sekiranya tidak wujud, anda perlu memindahkan tanda pada tanda air. Untuk menjadikannya lebih jelas, menonton video. Ia menunjukkan bagaimana untuk mendedahkan tahap jejak di dinding dan bagaimana membuat senarai yg kasar.

Sekiranya kabin segi empat tepat, segala-galanya diselesaikan lebih kurang: segi empat tepat boleh dipotong daripada kaca di bengkel. Kanopi untuk pintu kaca banyak, anda boleh memilih lebih mudah untuk kes anda. Hanya order pintu pergi dengan kanopi: mereka akan perlu untuk menggerudi lubang untuk mereka, dan yang terbaik untuk mencuba mereka.

Adalah wajar untuk mengambil kaca marah. Ia, jika ia pecah, kemudian menjadi kepingan kecil dengan wajah tumpul, yang sukar dilukai. Tetapi, kemungkinan besar, serpihan itu akan kekal tergantung pada filem itu. Kurangkan kaca ini - ia mahal. Untuk menjimatkan wang, anda boleh memesan tebal biasa - 5-6 mm, dan di lem rumah di kedua sisi dengan filem polimer lenturan. Anda perlu bergerak, tetapi kesannya akan hampir sama dengan kaca terbakar: serpihan akan berada di dalam filem.

Satu perkara: kaca sebelum mencuci filem dibasuh, kemudian degreased. Filem ini terpaku pada kaca basah. Oleh itu, lebih mudah untuk membuang gelembung udara, dan bahkan memindahkan filem untuk sementara waktu.

Sekiranya anda tidak mahu pintu kaca, tetapi anda memerlukan lilin, anda boleh membuatnya dari polikarbonat, tetapi bukan selular, dan lembaran. Kita perlu mencari profil perabot yang sesuai, membuat bingkai dan meletakkan polikarbonat dalam rangka sealant tersebut. Untuk kebolehpercayaan, adalah mungkin untuk mengikat skru dan pencuci melalui dan melalui.

Pilihan lain ialah membeli pintu siap sedia. Mereka juga gelas khas untuk kabin, dan anda boleh menyesuaikan lipatan plastik "akordion", seperti dalam video.

Perangkap untuk pancuran mempunyai reka bentuk yang berbeza: biasa, yang kelihatan seperti lubang bulat atau persegi di lantai, seperti dulang. Terdapat lebih banyak model moden - dipasang di dinding. Dulang mandi dan longkang dinding diperlukan jika kabin dibuat dengan aliran air yang besar. Dalam kes ini, reka bentuk konvensional mungkin tidak dapat mengatasi ketuk dan model yang lebih produktif diperlukan. Dan di dalam dulang boleh dua peranti saliran. Ciri-ciri pemasangan mereka dalam video dari salah satu pengeluar.

Salah satu cara kalis air mandi kabin mandi

Kabin pancuran mandian jubin dengan tangan anda sendiri

Semakan terakhir: 04/12/2017

Pengarang: Anna Dimina

Penyelesaian yang sangat baik untuk menjimatkan ruang di bilik mandi ialah pemasangan kabin mandi. Bilik bilik mandi menjimatkan ruang lebih banyak daripada teksi, yang boleh dibeli di kedai. Reka bentuk mandi boleh menjadi sangat berbeza. Dalam artikel ini kita akan memberitahu anda bagaimana untuk mandi dari jubin dengan tangan anda sendiri, dan juga menunjukkan arahan video.

Pada mulanya, anda perlu memilih jenis palet. Ini boleh menjadi dulang besi akrilik atau cast dibuat oleh kaedah perindustrian. Tetapi selalunya yang paling mudah dan berkualiti tinggi adalah lantai khas dipasang bata, berjubin.

Perhatikan! Lantai pallet buatan sendiri perlu dibuat dengan cerun ke arah longkang.

Air dikeluarkan dari kabin dengan tangga. Gangway kumbahan adalah peranti yang diperbuat daripada plastik, besi tuang atau keluli tahan karat, yang terdiri daripada grate, selongsong, siphon, sealant dan unsur pengikat bagi pengedap. Grid dibina ke lantai dan, dengan bantuan soket, ia menghubungkan ke paip kumbahan, di mana air dari bilik mandi dialihkan.

Tahap penting kedua ialah kalis air lantai dan dinding kabin masa depan. Pertama, lantai dibersihkan daripada senarai lama. Selanjutnya ia perlu membuat kalis air utama dengan bantuan campuran kalis air khas. Ini boleh menjadi muatan, campuran serbuk, yang diencerkan dengan air untuk mendapatkan jisim homogen, atau kalis air cecair siap sedia. Mana-mana jenis kalis air ini dijual di pasar raya bangunan. Untuk membuat kedap air, perlu memasang lapisan kalis air nipis dengan menggunakan berus cat yang luas ke tapak pemasangan lantai depan dan dinding bersebelahan dengan ketinggian pallet bersebelahan dengan mereka.

Selepas lapisan kalis air pertama telah dikeringkan, adalah perlu untuk memulakan meletakkan asas pallet yang diperbuat daripada bata biasa atau silicate. penyelesaian boleh dilakukan dengan tiga baldi pasir, simen baldi, baldi air dan 70 gram plasticizer. Anda juga boleh meletakkan bata di campuran gedung siap dibeli di kedai. Di dasar anda perlu meletakkan logam mengukuhkan mesh.

Kelebihan kandang mandi buatan sendiri adalah bahawa saiz palet boleh menjadi sangat kecil (untuk bilik mandi kecil) atau cukup besar jika saiz bilik membolehkan. Pallet siap harus sekurang-kurangnya lima sentimeter lebih tinggi daripada paip pembetung.

Pada masa yang sama, perlu untuk menentukan tempat longkang set perangkap dan sambungkannya ke paip pembetung yang diberi makan ke longkang pemasangan.

Perhatikan! Paip perlu dipasang di bawah cerun sedikit ke arah pembentungan, jika tidak, air tidak akan hilang dan bau dan mustiness yang tidak menyenangkan akan muncul. Untuk melakukan ini, mereka perlu dibesarkan sedikit dengan menggunakan, sebagai contoh, bar kayu pada sudut sekurang-kurangnya 3 darjah.

Pipa pembetung kemas diletakkan di dalam paip logam dengan diameter yang lebih besar, supaya berat bahan binaan tidak merosakkannya, dan dipasang ke lantai dengan pengapit. Sebaliknya, anda boleh menggunakan pembetung luaran yang lebih keras (ia biasanya oren dan boleh menahan beban berat).

Aplikasi kompaun skala dan meratakan sendiri

Selanjutnya adalah perlu untuk mengisi senarai yg panjang lebar dengan beacon pembinaan. Mortar simen dengan pasir dan kerikil digunakan untuk senarai yg panjang lebar. Untuk anggaran udara berlebihan adalah perlu untuk mendalami pergerakan dibanjiri licin spade atau senarai yg panjang lebar kulir dan memindahkan mereka sepanjang permukaan pallet.

Perhatikan! Selepas senarai yg panjang lebar telah kering, ia mesti dirawat semula dengan kalis air.

Langkah seterusnya adalah menggunakan campuran meratakan sendiri. Saliran di sekitar perlu sedikit mendalam supaya air mengalir ke dalamnya tanpa sebarang halangan khusus. Aras lantai sepatutnya supaya jubin dibentangkan pada ketinggian yang sama seperti parit gangway itu.

Perhatikan! Selepas lantai telah kering, ia mesti sekali lagi dirawat dengan teliti dengan kalis air.

Sekarang ia perlu untuk meletakkan jubin di palet, tidak melupakan cerun ke arah longkang. Ia adalah mandatori untuk menggunakan pelekat kalis air untuk meletakkan jubin, yang bertujuan untuk digunakan di bilik basah.

Ia adalah perlu untuk membuat dinding di dinding dan meletakkan paip di dalamnya ke titik di mana pengadun disambungkan kepada mereka. Selepas meletakkan jubin hanya akan menyambung paip.

Perhatikan! Semasa pembaikan di bilik mandi, anda perlu menjaga pendawaian dan motor elektrik untuk pengudaraan paksa terlebih dahulu.

Kini anda boleh mula menjinakkan dinding. Selepas ini, perlu memasang kandang mandi dengan menggunakan plastik bertetulang gentian kaca pasang atau kaca terbaja, atau dibuat khas untuk menempah dinding. Untuk pemasangan mereka, perlu, menggunakan ukiran, untuk menetapkan profil khas ke dinding, siling dan lantai, di mana dinding kabin masa depan akan dilampirkan terus. Pertama, anda perlu menetapkan dinding buta yang tidak akan dibuka. Ia dipasang pada profil yang dipasang terus ke lantai, siling dan profil tambahan menegak dari lantai ke siling. Begitu juga, dinding kedua dipasang. Kini ia tetap melekat pada pintu gelangsar penggelek khas, yang juga dilampirkan pada profil. Di tempat yang terakhir, perlu untuk menjaga ketahanan kabin: untuk ini, anda mesti berhati-hati mencairkan semua lapisan dengan pelindung silikon tahan kelembapan.

Perhatikan! Jika pemasangan pintu kaca nampaknya terlalu susah payah atau mahal, anda boleh mengurung diri dengan memasang tirai kelembapan konvensional, yang dilampirkan pada palang.

Pada peringkat terakhir, anda perlu memasang semua kelengkapan paip yang diperlukan, serta kelengkapan lain yang boleh berguna di dalam pancuran: hidangan sabun, cermin, pemegang produk kosmetik, dan sebagainya.

Video: pembuatan kabin mandi

Copyright © 2014-2018 penyalinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

Maklumat yang diterbitkan di laman web ini hanya untuk tujuan maklumat sahaja.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

+ 54 = 57