Foto Woodburner

Bagaimana membina mesin pembakaran kayu di negara ini

Mesin pembakaran kayu adalah salah satu karya paling mudah yang pemilik mana-mana boleh melaksanakan secara bebas. Ia boleh dilampirkan ke bangunan ekonomi yang sedia ada, tetapi boleh direka sebagai struktur yang berdiri sendiri. Jika kayu di dacha dengan tangan mereka sendiri dan menghiasi, anda akan mendapat struktur yang lancar sesuai dengan landskap keseluruhan infield. Di sini anda akan menyimpan kayu api dan kerepek untuk perapian atau barbeku.

Bagaimana untuk membina mesin membakar kayu dengan tangan anda sendiri dan berjaya meletakkannya di wilayah ini, anda akan belajar di halaman ini.

Meletakkan kayu kayu di plot

Jika rumah dacha anda mempunyai dapur, dan pada plot - BBQ atau barbeku, maka anda pasti memerlukan kayu bakar - sebuah bilik khas untuk menyimpan kayu bakar. Saiz kayu bergantung kepada jumlah kayu yang diperlukan.

Peletakan kayu kayu pada plot mestilah rasional dari segi kedekatan dengan rumah, sementara kayu harus mudah diambil dan disusun. Oleh itu, di sudut jauh dari taman, ia tidak boleh dibina. Anda boleh melampirkannya ke ladang. Sekiranya mungkin, ia sepatutnya terletak bahawa kereta dengan kayu api boleh mendekatinya, dan dengan itu, di sebelahnya, mesti ada platform untuk memunggah kayu bakar. Tetapi jika ini tidak mungkin, maka mesti ada jalan pendek di mana anda akan membawa kayu yang dibawa, dan ia mungkin untuk perjalanan kereta.

Pilihan terbaik adalah melampirkan mesin pembakaran kayu ke bangunan indah yang ada di taman. Jika gudang kayu hanya pada barbeku, ia adalah logik untuk memasang di kawasan barbeku, dan gaya mengikut reka bentuk kawasan ini: sebagai "rumah dongeng" sebagai "mini-istana", sebagai moden "objek seni", dan lain-lain Anda juga boleh melapis kayu kayu kecil dengan batu bata atau batu.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, papan kayu secara tradisional dibina daripada kayu. Tetapi pembakaran kayu tidak ditumpahkan. Anda boleh, tentu saja, menyimpan kayu api dalam bilik yang dibina seperti bangsal biasa, atau di bawah kanopi. Tetapi secara besar-besaran, syarat khas diperlukan untuk menyimpan kayu api. Jika anda mengambil tidak lebih daripada 3 meter padu kayu api, maka bagi mereka, anda boleh membina bilik menggunakan teknologi tradisional, dengan dinding pepejal. Tetapi jika anda mempunyai dapur dan anda mendapat sejumlah besar kayu api sekaligus, maka kayu itu harus dilengkapi mengikut semua peraturan. Kemudian tembok-tembok kayu di rumah negara dibuat mengikut teknologi khas: mereka mestilah selang waktu - untuk pengeringan kayu. Jika dinding pepejal atau sekurang-kurangnya satu dinding tidak kayu, dan terdapat banyak kayu bakar, mereka akan kering teruk walaupun pada musim panas.

Bagaimana membina mesin membakar kayu di dacha selama 9 meter padu kayu api

Berikut adalah cadangan cara membina mesin pembakaran kayu di dacha, yang direka untuk 9 meter padu kayu api:

1. Kayu perlu dipasang pada tiang batu bata atau di atas paip, di mana asasnya dicurahkan ke kedalaman pembekuan. Jika strukturnya kecil, 4 bar cukup.

2. Adalah perlu untuk membuat bingkai bar tebal yang berukuran kira-kira 15 x 20 cm, di mana papan kayu kemudian akan dipasang.

3. Bar dirawat dengan kalis api, ia perlu dibiarkan kering selama sekurang-kurangnya sejam.

4. Rasuk itu dilindungi dengan bahan bumbung.

5. Sekarang meratakan sendiri papan dipasang pada bingkai bertebat.

6. Selepas itu, bingkai dinding peranti membakar kayu dipasang dari balok dan bumbung bumbung disumbat.

7. Dinding kayu terbuat dari kayu terbuat dari blok berukuran 50 x 50 mm. Kami mengisi mereka di atas bingkai dinding dengan selang 3 cm di antara bar. Ini adalah perlu bagi kayu untuk menjadi pengudaraan yang baik.

8. Satu bumbung diperbuat daripada papan beralun.

9. Untuk pintu, balok dari kayu terdedah kepada saiz pintu depan, mereka dipasang di lantai mesin pembakaran kayu. Pintu kayu dipasang.

Bagaimana lagi untuk membuat tukang kayu di rumah negara dengan tangannya sendiri

Sebelum anda membuat kayu lapis, fikirkan, akan dibuat secara umum atau disamarkan. Jika kayu anda tidak tersembunyi di sebalik apa-apa struktur, ia harus kemas. Anda boleh menghiasnya sedikit.

Cara paling semulajadi adalah dengan kayu bakar. Ia cukup untuk meletakkan papan kayu hiasan di sepanjang dindingnya atau membuat ceruk-ceruk kecil di dinding dan meletakkannya dengan kayu yang paling indah.

Di samping itu, seperti kebun gudang, ia boleh digelar "di bawah rumah." Kayu juga boleh dipasang pada dinding, sama ada sewenang-wenangnya, atau untuk membuat corak mereka.

Di dinding kekisi akan kelihatan hebat. Ia akan kelihatan seperti skrin asal.

Tangan Drovnik sendiri.

Saya ingin berkongsi laporan saya tentang pembinaan pembersih kering di dacha dengan tangan saya sendiri. Drovnik - bangsal yang sama dengan satu-satunya perbezaan adalah bahawa ia bertujuan untuk menyimpan kayu api, dan bangsal - untuk apa-apa. Dimensi drovnik - 2 hingga 4 meter.

Untuk memulakan, asas itu. Ruang bawah tanah kayu hanyut akan menjadi blok konkrit asas. Di bawahnya telah digali lubang-lubang kecil, pasir dituangkan (menaikkan tahap) dan blok dipasang. Ternyata cara ini:

Pada asas meletakkan lapisan ruberoid dan mula meletakkan trim yang lebih rendah dari tukang kayu:

Saya menggunakan bar 100 × 100 mm. Melekap dengan sudut logam dan skru. Ini adalah bagaimana kerangka dowel dibuat:

Bumbung mas kahwin adalah sessile. Pertama, dia memasang khemah (dengan penonjolan 330 mm):

Kemudian letakkan papan beralun di atas bumbung:

Lantai ditutup dengan papan 40 mm, meninggalkan jurang antara papan kira-kira 25-30 mm.

Sudah tiba masanya untuk mencabut dowel. Papan lebar 100mm, lebar yang sama meninggalkan jurang antara papan:

Pada akhirnya, saya melukis dinding dan lantai dengan antiseptik (Biotex Palisander). Inilah yang berlaku:

Dan di sini adalah gambar tukang kayu yang diisi dengan kayu bakar (5 kiub):

Di dalamnya agak luas, anda boleh dengan mudah mencapai mana-mana sudut. Jika anda mengisi bola mata, saya fikir, akan muat dalam kiub 8. Saya masih ingat bahawa saiz kandang adalah 2 hingga 4 meter. Dimensi dalaman ternyata menjadi 1.8 oleh 3.8 m Tinggi: 2.2 m (Di dinding jauh), 2.45 m (di pintu masuk).

Ia mengambil masa 3 hari untuk membina pembersih kering. Bahan ini menghabiskan 10 ribu rubel.

7 komen

Drovnik biasa, kelihatan sejuk! Kos, dengan cara, kecil. Saya akan mengira berapa banyak gudang seperti itu akan dikenakan di bandar saya. Jika tidak lebih mahal, saya akan membina!

Pengisar kayu memang baik. Saya memerlukan kayu cecair untuk 9 kiub. Saya fikir jika anda meletakkannya lebih ketat, ia patut dimuatkan.

Papan yang lebih padat untuk obshit dan tidak akan mempunyai doworker, tetapi hoz.blok!)) Ia tidak mencukupi, ia kelihatan super. Saya suka.

Saya mempunyai reka bentuk yang sama, hanya bumbung gable, dan tiada sudut digunakan.

Mas kahwin yang besar! Terima kasih kerana huraian dan gambar terperinci. Saya mempunyai soalan untuk anda, tidak jatuh - sama ada hujan di ruang antara papan obbivki? Bukankah jurang yang luas?

Kejatuhan sedikit, tetapi, jujur, tidak penting. Tetapi pembersih kering terhempas dengan baik.

Idea Saya Untuk Villa dan Taman

Traktor dengan Tangan-Nya - 17 Idea Picture untuk Rumah Persendirian

Woodman - lanjutan ke rumah

Rakan-rakan, dalam koleksi idea hari ini untuk memberi dan rumah persendirian, saya ingin berkongsi dengan anda pilihan untuk kayu - struktur untuk menyimpan kayu api. Bangunan-bangunan ini dengan mudah boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri, terdapat banyak variasi pelaksanaan.

Penggunaan kayu kayu adalah di bawah kanopi kayu kering, tidak basah kerana salji dan hujan. Malah pokok mentah untuk musim di bawah kanopi kering dan menjadi sesuai digunakan dalam dapur atau api.

Penyimpanan kayu api harus dibina sebagai ruang yang berasingan, atau sebagai lampiran ditumpahkan ke dinding bangunan yang ada.

Traktor berhampiran dinding rumah

Versi mesin pembakaran kayu dengan reka bentuk berhampiran dinding luar bangunan kediaman di bawah kanopi.

Woodburner di rumah negara - pilihan di dinding bangunan

Di dinding adalah mungkin untuk memperuntukkan terlebih dahulu tempat, niche di bawah persiapan masa depan api api. Ia sangat mudah dari segi kebolehaksesan, perkara utama ialah kanopi benar-benar melindungi kayu daripada hujan.

Apabila memilih tempat untuk mesin pembakaran kayu, pertimbangkan jarak ke pembakaran kayu, sebaiknya letakkan di dekat ladang atau kandang. Atau di dinding belakang bangunan kediaman.

Woodburn di sebelah sauna

Foto itu menunjukkan versi log woodpile di bawah bumbung mandi. Oleh itu, menyimpan kayu bakar, mengambil kira arah angin yang berlaku, supaya hujan mengalir tidak memenuhi bahan kerja.

Woodburner kecil dengan tangannya sendiri berhampiran rumah

Mesin pembakaran kayu boleh menjadi kecil, dalam bentuk kanopi yang rendah. Ini adalah baik untuk memberikan, di mana anda tidak menghabiskan musim sejuk, tetapi hanya sebahagian daripada masa di luar musim. Dalam kes ini, tidak banyak kayu diperlukan. Jika anda datang pada musim sejuk untuk hujung minggu, maka anda tidak akan memerlukan banyak kayu bakar.

Kanopi Woodburning dengan tangan sendiri

Keranjang pembakaran kayu adalah reka bentuk yang paling mudah dan paling mudah. Membolehkan mengisi bilik tanpa masalah, ketersediaan kayu api sangat baik. Mungkin dengan tiga dinding dan bumbung, lantai adalah mengikut budi bicara. Daripada lantai sebuah varian kayu balak - mengarahkan kayu api diletakkan mungkin. Kanopi boleh dilampirkan ke bangunan yang sedia ada, ini akan membolehkan anda membataskan diri ke dua dinding.

Woodburner gudang dengan tangan sendiri

Mesin pembakaran kayu dalam bentuk gudang juga boleh dibina dengan tangan dalam masa yang sesingkat mungkin. Dinding disyorkan untuk dilakukan dengan kenaikan, untuk pengudaraan ruang dalaman yang lebih baik. Bumbung biasanya gable, atau satu jangka panjang, mengikut budi bicara anda.

Bagaimana untuk membuat bangsal bangsal sendiri

Log kayu boleh digabungkan dengan premis sampingan, idea pilihan sedemikian ditunjukkan dalam foto. Di sebelah kanan adalah tukang kayu, dan di sebelah kiri adalah hozblock untuk menyimpan inventaris musim panas.

Bahan untuk pembinaan: kayu api dengan tangan sendiri

Woodburner kayu dengan tangan sendiri

Untuk pembinaan kayu, pokok biasanya digunakan, dan ini juga boleh digunakan sebagai papan atau bungkusan yang tidak bermutu. Jika di halaman anda terdapat gaya reka bentuk seragam, maka reka bentuk mesin pembakaran kayu tentu saja sesuai dengan gaya umum plot. Walau bagaimanapun, setiap bilik untuk menyimpan kayu api perlu disediakan dengan pengudaraan semula jadi.

Woodburner yang cantik - idea untuk kediaman musim panas

Beberapa penduduk musim panas membuat kayu mereka sendiri dari polikarbonat. Idea ini, pada pandangan saya, menarik, satu-satunya perkara yang harus diperhatikan ialah pengudaraan dalam struktur sedemikian mestilah di semua pihak, kerana plastik tidak bernafas dan dapat mengekalkan kelembapan.

Pagar kayu besi tempa di negara ini

Sebuah kayu kecil yang ditempa kecil akan menjadi pelengkap yang sangat baik untuk kawasan rekreasi, gazebo dengan barbeku.

Kayu kayu siap - untuk rumah dan kotej

Dowel logam untuk rumah dan kotej

Sekarang anda boleh membeli siap pakai kayu, bentuk dan saiz yang berbeza. dari dovnits kecil, kepada kayu-fired sepenuhnya.

Pembinaan pagar kayu bersebelahan dengan dinding

Dengan sendirinya, kayu cawangan itu agak ringan dalam pembinaan struktur, anda boleh mengambil sebagai tongkol asas dan membuat kayu yang penuh pembakaran dari itu, perkara utama adalah untuk merancang pengudaraan terlebih dahulu supaya kayu secara alami akan menjadi kering.

Sekiranya anda tidak boleh mengendalikan kandang keras, anda boleh memasang mesin pembakar kayu ke dinding rumah. Jika boleh - pilih bahagian utara rumah - dan panaskan dinding dan keringkan kayu itu. Jika ini tidak mungkin, cari dinding percuma dan buat kanopi.

Cara membina kayu dengan tangan anda sendiri

Sebagai lantai ia mungkin menggunakan palet bangunan - palet. Mereka harus diletakkan di atas batu bata, atau membuat lantai sepenuhnya dari papan. Bingkai boleh dibuat dari bar, dan bumbung diperbuat daripada lembaran profil atau polikarbonat. Dengan ruberoid, saya tidak mengesyorkan bekerja, kerana ia cepat menjadi tidak bernilai - hanya dalam beberapa musim.

Traktor berhampiran dinding rumah dengan tangannya sendiri

Bingkai papan kayu perlu ditutup dengan papan, dengan langkah kecil untuk pengalihudaraan.

Woodburning - planking

Dalam kes ini, bumbung kayu terbuat dari jubin fleksibel. Ternyata pilihan yang sangat menarik!

Kanopi pembakaran kayu dengan tangan sendiri - bumbung

Idea yang baik, ambil nota dan buat tangan anda sendiri seperti woodburner!

Pembinaan kayu yang berasingan

Lukisan mesin pembakaran kayu oleh tangan sendiri

Woodbench berdiri sendiri boleh dibuat pada asas kolumnar, atau hanya pada blok konkrit, walaupun tanpa benteng, hanya pada bantal yang terkelupas.

Prinsip pembinaan kayu tahan karat pegun - kami membentuk tebing yang rendah, kayu balak, stele lantai kasar, kami menaikkan bingkai dinding, kami membuat perban atas dan bumbung. Kemudian kita memangkas rangka dengan papan atau papak, dengan slot untuk pengalihudaraan semula jadi, menutup bumbung dengan bahan bumbung.

Navigasi mengikut rekod

Tambah komen Balas balasan

Di kampung-kampung, peti kayu sentiasa dipasang jauh dari rumah, mereka tidak pernah melekat pada dinding rumah untuk tujuan keselamatan kebakaran, banyak bahan kayu disusun di luar plot. Dan hingga ke hari ini. Untuk membina kayu keras yang begitu besar, bukannya menyalakan api, kami telah membina 45 kiub - dan itu terlalu kecil ((

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

9 + 1 =