Rumah di atas telaga

Bagaimana hendak membuat rumah

Cari laman web ini:

Bagaimana untuk membuat sebuah rumah untuk sebuah sumur dengan tangan anda sendiri?

Telaga di halaman belakang adalah perkara biasa. Tetapi agar ia sesuai dengan reka bentuk landskap, ia perlu bekerja keras. Sekarang pasaran mempunyai banyak bentuk dan harga rumah yang berlainan untuk telaga, tetapi jauh lebih menyenangkan untuk membuat rumah itu dengan tangan anda sendiri. Selain kesenangan estetik, bangunan ini melindungi air dengan baik dari sinar matahari, debu, kotoran dan berfungsi sebagai penghalang bagi kanak-kanak dan haiwan.

Pada musim sejuk, air di dalam sumur yang dilindungi tidak membeku.

Sebelum anda mula membuat rumah untuk sebuah sumur, anda perlu menyediakan alat kerja kayu.

Bergantung kepada jenis rumah untuk telaga, kami menyimpan kayu, papan yang ditebang, bahan bumbung untuk citarasa anda dan dompet dan antiseptik untuk pengawalan. Perkara utama ialah rumah siap adalah tahan lama dan sepadan dengan reka bentuk tapak.

Rumah untuk telaga terbuka dan ditutup

Sudah tentu, rumah terbuka lebih mudah dan lebih murah. Cincin baik dipotong dengan kayu atau batu, kanopi dibuat (kayu atau logam) dan penutup dibuat pada telaga.

Tambahan pula, bahan-bahan itu pergi sekurang-kurangnya, tetapi air di musim sejuk di dalam sumur ini akan membeku. Walaupun ada penyelesaian. Telaga ini boleh dibendung menggunakan buih polistirena sebelum menamatkan telaga, dan tudung dan tumpang tindih untuk cincin dibuat dengan menggunakan beberapa lapisan papan, dan ia dibentangkan di arah yang berbeza untuk menyekat sendi.

Rumah tertutup untuk lubang dengan bumbung gable

Ini adalah salah satu rumah yang paling popular dan mudah untuk pembinaan. Bahan ini biasanya digunakan sebagai salah satu yang kekal selepas pembinaan objek bangunan yang lebih besar.

Kami bermula dengan pembuatan bingkai tersebut.

Sediakan bahagian bar 80mmx100mm, dan tebing papan ketebalan 40 mm. Ini adalah ukuran yang paling optimum dari kayu gergajian, mereka tidak menimbang reka bentuk, dan pada masa yang sama menjadikannya pepejal, maka rumah itu akan menahan beban angin.

Kami menyediakan empat tiang dari bar yang sesuai untuk saiz untuk bahagian bawah dan atas tali 120 cm lebar. Selepas memotong papan saiznya, kita mula mengguntingnya ke jawatan. Untuk pengancing kami menggunakan kuku 10 cm, mereka sambungkan bahagian-bahagiannya dengan kuat.

Untuk mendapatkan rangka kerja yang lancar dan kukuh, kami mengumpulkannya dalam urutan tertentu. Kami menyambungkan papan pertama dari bawah dan dari atas dua rak, maka yang sama dilakukan dengan dua rak lain. Mengatur mereka di sekitar cincin, akhirnya menyambung tali antara satu sama lain.

Kami mula membuat bumbung dengan pembinaan ladang bangunan - ini adalah pembinaan di mana kami akan mengikat peti itu.

Panjang papan yang anda pilih, ia bergantung pada ketinggian rumah untuk telaga. Bagi lintang dan yakosin, kami mengambil papan dengan ketebalan 2.5 cm. Anda harus mempunyai 8 slot, 3 bolt dan 6 kirinya. Memotong rakit di sudut, sambungkan hujung atas dengan satu sama lain. Diikat dengan skru mengetuk diri.

Lebih baik mengumpul pembinaan ini di atas tanah.

Barisan salib digunakan untuk kekuatan tambahan, meletakkannya di bawah titik pengikat atas kasa dengan 30 cm. Di atas kasau, di mana ia akan disambungkan ke papan pengikat atas, membuat potongan. Kami menyambungkan bingkai dan khemah menggunakan kuku. Memperkukuhkan pemasangan balang, memasang jambatan.

Palang-palang dihubungkan dengan skate, pembinaan dua papan. Selanjutnya, peti itu diikat dengan selang 15 sentimeter.

Unjuran di kedua-dua pihak sepatutnya 10 sentimeter. Bumbung ditutup dengan batu tulis atau logam, meliputi sendi sudut dengan papan angin. Kami membuat tudung rumah - ini lembaga papan, yang dibuat dengan cara yang mudah. Papan pemotong dalam lebar 20 cm dan panjang 85 cm, kita mula melipat satu hingga satu, berpaut bersama dengan dua bar, yang kita tukar dengan skru satu di atas dan yang lain dari bawah.

Rumah untuk telaga kekal dirawat dengan antiseptik dan ditutup dengan varnis atau cat.

Rumah-rumah ini mencipta warna yang unik di mana-mana kawasan.

Untuk membuat rumah diperbuat daripada kayu, perlu menyediakan:

 • log bulat;
 • papan bermata;
 • bumbung;
 • bahan untuk membuat pintu dengan pemegang.

Dari log bulat, lipat bingkai mengikut saiz telaga. Sambungan boleh dibuat dengan cara yang sesuai untuk anda.

Kemudian pasang dua tiang - menyokong menggunakan bar.

Rumah heksagon untuk perigi

Malah, ini adalah salah satu jenis struktur terdahulu. Perbezaannya adalah lebih banyak muka.

Bingkai ini sangat padat, yang membolehkan anda menggunakannya di kawasan kecil.

Pembinaan rumah sedemikian dibuat dengan menggunakan teknologi yang sama seperti kerangka log segi empat.

Untuk pembinaan rumah itu, kami mengesyorkan untuk mengambil sepuluh sentimeter rasuk. Bumbung boleh dihiasi dengan papan kayu, yang akan memberikan bangunan itu kelihatan semula.

Selesai kerja juga dengan impregnasi antiseptik.

Kami mengkaji beberapa jenis rumah untuk telaga, yang boleh anda lakukan sendiri.

Hiaskan rumah-rumah ini boleh menjadi kaedah yang berbeza.

Tuliskan idea untuk kebaikan anda

Sangat popular ialah ukiran. Rumah ini akan sesuai di pedalaman mana pun. Pewarnaan juga merupakan bentuk hiasan yang mudah dan popular.

Impregnasi moden boleh mengubah bukan sahaja warna, tetapi juga tekstur bahan.

Bangunan itu boleh dihiasi dengan tokoh binatang yang diperbuat daripada kayu atau seramik.

Sudah tentu, setiap rumah untuk sebuah telaga, yang dibuat oleh tangan sendiri, adalah individu. Segala-galanya bergantung kepada imaginasi dan kemahiran pemilik tapak.

Hiasan telaga: rumah baik (terbuka dan tertutup)

Sebuah sumur di negara ini, dan kadang-kadang, dan berhampiran rumah - satu perkara yang perlu. Tetapi hanya cincin konkrit yang menonjol dari tanah dengan beberapa jenis tudung tidak menyenangkan rupa, dan keselesaan penggunaannya lebih rendah daripada purata. Untuk membetulkan keadaan, ia perlu memperbaikinya dan meletakkan pintu masuk yang akan memudahkan kenaikan air. Jual pagar siap dijual - dengan bumbung dan kerah, tetapi mereka atau harga pepejal, atau mereka kelihatan menyedihkan. Oleh itu, selalunya rumah untuk telaga dibina oleh diri sendiri. Kemudian anda boleh meletakkan imaginasi anda, dan mengatur segala yang anda perlukan.

Jenis rumah baik dan tugas mereka

Matlamat utama rumah lapang adalah untuk melindungi air dari peresapan pelbagai bahan - debu, dedaunan dan bahan pencemar yang serupa. Ini memerlukan penutup yang ketat. Terbuka telaga hanya boleh dilakukan untuk air teknikal - untuk pengairan. Untuk tujuan lain, air dari mereka tidak boleh digunakan. Jadi jika anda merancang sekurang-kurangnya untuk membasuh pinggan, telaga harus ditutup rapat.

Tudung pada telaga mesti ketat

Ia juga perlu untuk melindungi daripada hujan apa-apa jenis: hujan dan air dicairkan membawa air yang sangat kotor dengan baja yang dibubarkan, sisa haiwan, pelbagai serpihan dan kekotoran. Kemasukannya ke dalam sumur penuh dengan pencemaran yang serius. Untuk melindungi daripada hujan membuat kanopi, paling kerap - gable - jadi lebih mudah untuk menghilangkan hujan.

Matlamat lain untuk rumah baik ialah untuk melindungi daripada orang yang tidak dikenali atau, sekurang-kurangnya, untuk memastikan keselamatan kanak-kanak. Untuk melakukan ini, kunci atau kunci kunci.

Pilihan rumah tertutup untuk sebuah telaga

Untuk menaikkan air, lebih mudah memasang rak dan pintu - dalam kes yang paling mudah, log berputar dengan pemegang di mana rantai itu dipasang. Dan semua ini bersama-sama masih perlu mata pemilik, tetapi pada masa yang sama memerlukan penjagaan minimum.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, rumah untuk telaga boleh dibuka dan ditutup. Lebih murah dan lebih mudah untuk dibuka: telaga boleh dipangkas dengan batu atau kayu, tudung, rak dan kanopi - diperbuat daripada kayu atau logam - yang akan lebih murah. Bahan dengan struktur ini memerlukan minimum. Hanya ada satu "tetapi" - pada musim sejuk di dalam air sumur ini boleh membeku. Jika anda tidak merancang untuk menggunakannya dalam keadaan sejuk - tidak ada masalah.

Tetapi untuk kegunaan musim sejuk memerlukan sebuah rumah suam yang hangat. Tetapi walaupun itu boleh dibuat terbuka:

 • beli buih polistirena "shell" untuk telaga - mereka adalah saiz yang betul, memperbaikinya, dan di atasnya sudah meletakkan penamat;
 • tumpang tindih cincin dan tudung membuat beberapa lapisan kayu, dan meletakkan papan di arah yang berbeza, bertindih sendi.

Rumah tertutup untuk perigi

Pilihan lain ialah membuat rumah tertutup. Ia lebih besar daripada cincin sumur. Lapisan udara sedia ada sudah menjadi penebat haba yang baik, tetapi masih mungkin untuk meningkatkan perlindungan dengan meletakkan jurang dengan buih, contohnya.

Pilihan penampilan kadang-kadang mengambil masa yang lama. Terutama separuh "indah" manusia mempunyai "keinginan" untuk menghiasi sumur, melihat melalui pelbagai pilihan reka bentuk dan menghabiskan banyak masa untuk melakukannya. Sebenarnya, segala-galanya adalah mudah: jika terdapat sebuah rumah, dan sebuah telaga ada di dekatnya, ia patut dibuat dalam gaya yang sama dan, jika boleh, dalam warna yang sama. Setuju, kelihatan baik.

Telaga ini direka dengan gaya yang sama seperti rumah

Bagaimana jika rumah itu adalah bata atau ditampal? Pilih penamat yang sepadan dengan gaya laman web ini. Jika ini adalah salah satu bangunan pertama di laman web ini, lakukan sahaja yang anda suka.

Selalunya soalan timbul: membuat logam atau kayu. Pandangan kayu, tentu saja cantik. Tetapi tanpa penjagaan pantas cepat kehilangan semua daya tarikan dan menjadi kelabu dan hodoh. Sekiranya anda tidak takut prospek secara teratur, sekurang-kurangnya sekali setahun, kemas kini salutan pelindung (keluarkan cat lama, kemudian cat lagi), buat kayu. Sekiranya ini bukan untuk anda, keluarkannya dari logam. Seluruh pembinaan atau hanya bingkai adalah pilihan anda. Daripada variasi lebih buruk: kerangka dari profil logam berkaliber, dipeluk oleh tepi. Terutama jika rumah itu selesai dengan cara yang sama.

Rumah penumpang untuk sebuah telaga

Seperti yang anda faham, terdapat banyak pilihan. Pilih jenis pertama - buka tutup, kemudian bahan dan selesaikan rasa, memahami reka bentuk, buat rumah untuk sumur dengan tangan anda sendiri.

Gudang untuk sebuah sumur dengan penutup - sebuah rumah terbuka

Secara struktur, peranti mudah: terdapat dua rak yang terletak bertentangan dengan yang lain. Mereka berfungsi sebagai sokongan untuk kanopi, serta pintu dipasang pada mereka - alat untuk mengangkat baldi dengan air. Lukisan rumah terbuka dengan dimensi ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Lukisan telaga dengan penutup dan kolar

Perhatikan bahawa rak boleh digali selepas selesai cincin sumur. Bergantung kepada ini, perintah kerja berubah, tetapi reka bentuk dalam mana-mana kes tetap sama.

Rak yang menyokong kanopi boleh terletak di dalam cincin cincin telaga atau di luar

Pertama kanopi dipasang. Buat dua segi tiga sisi mengikut dimensi yang diperlukan. Dalam lukisan itu, hanya perluasan pengembangan dua titik ekstrem yang diberikan di bahagian atas. Sekiranya perlu, anda boleh melakukan lebih banyak lagi. Panjang kanopi bergantung pada tempat berdiri - berdekatan dengan cincin atau di belakang lapisan. Anggaran saiz kanopi dengan diameter cincin 100 cm ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Ukuran telaga untuk diameter 100 cm

Struktur ini boleh dipasang dari profil tergalvani, paip profil logam atau balok kayu. Untuk menghalang profil dari lenturan, ia diperkuat pada titik pengikat - anda boleh meletakkan bar kayu atau sudut logam di dalamnya.

Untuk memastikan hujan tidak jatuh ke dalam, penyebaran mesti dilakukan lebih daripada saiz kelentit - sekurang-kurangnya 20 cm pada setiap sisi.

Bumbung di atas telaga mesti lebih besar daripada diameternya

Jika rak akan dipasang terus ke cincin konkrit, perintah kerja itu sedikit berbeza. Pertama, rangka yang menutup cincin dipasang. Dalam foto itu dibuat papan 30 mm tebal. Tempat juga diperbuat daripada papan yang sama, titik lampiran kepada konkrit diperkuat dengan lapisan. Mereka juga memainkan peranan hiasan.

Jika kanopi ternyata berat, disarankan menggunakan bar ketebalan yang lebih besar, jika tidak, ia tidak dapat menahan beban.

Bingkai kepala telaga

Selepas itu, bumbung dipasang di kaunter. Anda boleh membuat segitiga tepat di tempat, tetapi lebih mudah untuk mempersiapkan mereka terlebih dahulu, untuk memasang sistem gantungan, dan dalam bentuk siap, letakkan pada rak.

Dipasang, tetapi tidak dipangkas

Seterusnya - penamat. Menjahit papan, lapisan, bahan bumbung. Ingatlah bahawa papan, jika digunakan mentah, akan kering sesaat, celah hingga 5 mm tebal akan membentuk di antara mereka. Mengenai kebersihan apa pun ia tidak pergi: dan hujan akan jatuh dan habuk ... Untuk menggunakan papan kering juga tidak begitu baik - dalam cuaca lembap ia akan membengkak, lantai akan "masuk gelombang". Secara umum, jika anda ingin mempunyai air bersih, bina rumah dengan pintu - tertutup. Ada peluang untuk menyelamatkan kelembapan daripada pencemaran lebih.

Atap untuk telaga dengan tangan anda sendiri: lukisan dan dimensi

Rumah tertutup untuk perigi dengan tangan anda sendiri

Ini adalah persoalan varian semacam tempat perlindungan untuk yang baik - dengan pintu. Jika masih ada penutup di dalamnya, seolah-olah tidak ada debu.

Kerangka itu dibina, kemudian diletakkan di atas kepala telaga dan dipasang dengan bolt sauh.

Rumah untuk tangan baik sendiri

 1. lajur sokongan 100 * 200 mm
 2. jawatan sokongan pendek yang dibuat dari bar yang sama 100 * 200 mm
 3. Rasuk pemasangan 30 * 60 mm
 4. rasuk segi tiga

Bingkai dipasang, dengan bantuan bar pendek yang dipasang pada cincin. Selepas kita teruskan untuk memasang palet. Kumpulkan lantai dari papan 30 * 100 mm atau lebih. Bingkai ditutup dengan papan atau bahan lembaran, contohnya papan lapis kalis air.

Perintah pemasangan rumah untuk sebuah telaga

Untuk menjaga pintu dengan baik, anda boleh meletakkan kososiny tambahan. Kami menggantung pintu - satu atau dua, mengikut kehendak. Untuk memudahkan navigasi di bawah adalah lukisan dengan dimensi.

Rumah kecil untuk lukisan dengan sendiri dengan dimensi

Di bawah skim yang sama, anda boleh membuat bumbung untuk rumah yang diperbuat daripada logam. Sekiranya terdapat mesin kimpalan, paip profil boleh digunakan. Ia lebih sesuai untuk membetulkan bahan penamat.

Bagaimana untuk membuat bingkai sepenuhnya tertutup

Anda boleh menyembunyikan cincin konkrit di dalam rumah. Dalam kes ini, pintu biasanya diletakkan secara berasingan, dan kemudian bingkai dipasang. Dimensi dipilih supaya reka bentuk bebas merangkumi cincin. Ketinggian - di atas ketinggian sentimeter anda dengan 20: supaya anda dapat membengkokkan dengan selamat dan mengeluarkan baldi.

Tempat perlindungan sedemikian untuk profil yang diperbuat daripada galvanized untuk papan gypsum, jubin logam dan berpihak

Kami mengambil profil dari logam tebal, tergalvani. Dari panduan kami mengumpulkan dua bingkai yang sama - "lantai" dan peringkat atas cincin. Mereka disertai oleh rak (profil untuk rak). Hasilnya adalah kiub dengan sidewalls diisi.

Pada profil bimbingan kami memotong sisi, "belakang" meninggalkan keseluruhannya. Jadi anda boleh membuat segitiga. Kami menetapkan rak, yang sama dengan ketinggian seluruh rumah. Sekiranya anda ingin mempunyai lereng yang sama, pendirian itu digantung di tengah. Ia adalah mungkin untuk membuat cerun curam lebih curam, maka pendiriannya dipindahkan 15-20 cm dari pusat.

Kami membetulkan profil bertali ke pendirian tetap. Kami mendapat salah satu daripada unsur sistem kelengkungan. Operasi yang sama dilakukan di sisi lain. Puncak segitiga yang terhasil disambungkan oleh cross bar.

Persediaan untuk pintu

Dari sisi pintu kami menambah rak - dari dua belah pihak. Adalah lebih baik untuk menguatkan mereka - letakkan di dalam blok kayu dan skru dengan skru.

Bermula pemasangan bumbung

Kami membetulkan bahan bumbung, contohnya kepingan profil, dengan papan lapis. Papan lapis kemudian dibentangkan dan dipaku dengan ubin lembut - yang mempunyai teknologi apa. "Kaki" dan sisi bumbung selesai dengan apa-apa bahan. Adakah anda mahu - anda boleh kayu - lapisan, kayu tiruan atau kayu, yang anda mahu - memihak.

Dalam kes ini, bahan yang sama digunakan, ketika menghadapi rumah: semuanya kelihatan seperti ensemble tunggal.

Rumah penumpang untuk sebuah telaga

Satu lagi contoh video perhimpunan dari profil untuk drywall dalam format video.

Membuat cincin telaga dengan tangan anda sendiri

Sekiranya ikat kepala atau kanopi dibuat, cincin konkrit kelabu kekal kelihatan. Bukan jenis yang paling menarik, dan ia adalah wajar untuk menghiasnya.

Cara yang paling popular untuk menghias telaga adalah untuk menyelesaikan dengan batu - kerikil atau kerikil kecil. Sekiranya bahan penamat lebih atau kurang jelas - untuk membeli atau mengumpul, maka persoalan apa yang perlu dipegang padanya. Terdapat beberapa resipi:

 1. Beg gam untuk jubin dan batu alam 25 kg + beg campuran kering 300 - 50 kg. Semua bercampur, dalam bentuk kering, dicairkan kepada keadaan pasty dengan air. Kami rendam batu di dalam air. Kami meletakkan lapisan nipis pada cincin - jalur menegak dari bahagian atas ke bawah, pilih dan timbunan batu, tenggelamkan mereka ke dalam penyelesaian. Apabila sekeping dibuat, sehingga penyelesaiannya dikeringkan, batu dibersihkan, jahitan digosok.

Sebuah batu yang diperbuat daripada batu

Resipi ketiga untuk melampirkan dengan baik dengan batu ditawarkan dalam format video. Komposisi campuran di sini sangat serupa, tetapi sebelum menerapkan penyelesaian, grid tetap pada cincin. Dengan teknologi ini, tidak ada apa-apa jatuh.

Varian yang menarik dari tudung hinged pada telaga dicadangkan dalam video berikut: ia lipatan hampir sepenuhnya, tetapi sama ada anda memerlukan peranti sedemikian - terpulang kepada anda.

Kami membuat rumah untuk sebuah sumur dengan bumbung gable

Selalunya di rumah-rumah pinggir bandar pinggir bandar dan kawasan pinggir bandar, telaga dipasang. Sebagai peraturan, ia kelihatan seperti struktur yang tidak jelas dengan kerah pada rak. Mengubahnya menjadi bangunan yang menarik dan berfungsi sepenuhnya dalam kuasa semua orang. Ini memerlukan kemahiran awal dalam pembinaan, keinginan dan bahan yang sesuai untuk penciptaan reka bentuk ini. Di dalam pembinaan dan pusat membeli-belah dijual tidak hanya rumah siap untuk telaga, tetapi semua butiran untuk pembinaan mereka.

Rumah yang baik diperlukan, kerana ia melakukan beberapa fungsi sekaligus:

 1. Reka bentuknya menghilangkan kemungkinan jatuh ke dalam air daun, serangga, debu, serpihan, serta bahan kimia yang digunakan ketika menyemburkan tumbuhan di dekatnya.
 2. Melindungi daripada penembusan cahaya matahari, yang menjejaskan air.
 3. Mencegah pembekuan air pada musim sejuk.
 4. Akan menutup akses kepada kanak-kanak dan haiwan peliharaan.
 5. Ia akan berfungsi sebagai hiasan halaman, yang akan menggariskan keunikan dan melengkapkan komposisi tapak.

Pelbagai bentuk pembinaan untuk telaga dibenarkan. Mereka boleh berada dalam bentuk perisai mudah yang meliputi bahagian atas lubang sumur atau kelihatan seperti kabin log. Bumbungnya biasanya gable, bermata satu atau dalam bentuk payung. Sudut bumbung boleh rata atau tajam. Pintu diletakkan pada satu atau kedua belah pihak. Mereka boleh menjadi satu daun, dua daun, pepejal atau gelongsor panel.

Untuk bumbung, bahan dipilih yang, dalam warna dan tekstur, harmoni dengan bangunan di tapak. Ia boleh dicat atau ditutup dengan jubin lembut. Batu yang dihiasi dengan indah dan bahan bertekstur yang lain. Dalam kes ini, lapisan mortar simen digunakan untuk cincin sumur, dan batu-batu digunakan untuknya. Dengan prinsip yang sama membuat jubin mozek.

Untuk membuat semua rekaan reka bentuk ini, tidak perlu membelinya di gedung gedung. Baki bahan selepas bangunan rumah cukup sesuai:

 1. Simen, digunakan untuk cincin sumur, mudah untuk menjadi corak bantuan dalam bentuk kerja keras. Walaupun penyelesaiannya tidak dibekukan, anda boleh melukis garis yang menyerupai bata. Apabila ia mengeras, pewarna dalam warna yang sesuai.
 2. Fragment ubin seramik boleh dibahagikan kepada serpihan dan meletakkannya sebagai teka-teki, dalam bentuk komposisi sepanjang bulatan pangkal telaga.
 3. Log pusingan mengelilingi pangkalan, memberikan sebarang bentuk geometri. Rak boleh dihiasi dengan kulit kayu kering. Di sebelah bunga menanam, dan menghiasi cerun bumbung dengan ukiran yang digambarkan.

Pertama sekali, adalah perlu untuk membersihkan tapak di sekitar telaga dari serpihan dan rumput. Maka adalah perlu untuk mengukur permukaan ini dan menutupnya dengan runtuhan. Untuk melakukan ini, buat lapisan dari 15 hingga 20 cm, yang mesti dipadatkan. Pertama anda perlu mengisi permukaan dengan runtuhan besar, dan kemudian lebih kecil. Akibatnya, anda akan mendapat platform, yang sepatutnya melebihi rumah untuk telaga.

Secara tradisinya, kayu digunakan untuk pembinaan telaga. Bahan ini mudah dikendalikan, tahan lama digunakan dan mempunyai rupa semula jadi yang indah. Pada peringkat persediaan, anda perlu memotong semua bahagian mengikut lukisan. Ini akan mempercepat proses pemasangan rumah.

Dimensi rumah masa depan berdasarkan diameter telaga. Selepas menerima semua data ukuran, lukisan reka bentuk dibuat, bahan pembuatan dipilih dan aktiviti pembinaan selanjutnya dirancang.

Sebagai contoh akan diterangkan penciptaan reka bentuk rumah untuk telaga kayu dan balok kayu. Rumah ini mempunyai atap gable dengan bumbung yang diperbuat daripada jubin lembut.

Satu varian dengan bumbung bermata dua dibentangkan 1 - rangka rangka; 2 - pedimen; 3 - pendirian menegak; 4 - rabung bumbung; 5 - pintu pagar; 6 - panel pedimen; 7-8 - lereng bumbung

Untuk membina sebuah rumah untuk sebuah sumur, bahan-bahan berikut diperlukan:

 1. 4 rasuk kayu (rafters) seksyen 50 x 50 mm, panjang 84 cm;
 2. 1 rasuk kayu (papan bumbung rabung) seksyen 50x50 mm, panjang 100 cm;
 3. 4 rasuk kayu (asas) seksyen 100x100 mm, panjang 100 cm;
 4. 2 rasuk kayu (untuk memasang kasa dan pangkalan) bahagian 100x50 mm, panjang 100 cm;
 5. 2 rasuk kayu (sokongan kolumnar) seksyen 100 x 50 mm, panjang dari 72 hingga 172 cm (bergantung kepada kaedah dan ketinggian penutup);
 6. Log (untuk pintu pagar) dengan diameter 20 hingga 25 cm, panjang 90 cm;
 7. Lembaga (di mana baldi diletakkan) seksyen 30x300 mm, panjang 100 cm;
 8. Papan (untuk gandar dan cerun bumbung) seksyen 20x100 mm;
 9. 4 sudut logam;
 10. 2 batang logam dengan diameter 20 mm: satu panjang 20-30 cm, yang lain - L berbentuk, 40x35x25 cm saiz;
 11. 2 bushings logam (keratan paip);
 12. 5 pencuci logam dengan diameter lubang 26mm;
 13. 2 pintu engsel, mengendalikan, selak;
 14. Kuku, skru, skru;
 15. Bahan bumbung (jubin lembut);
 16. Rantaian dan tangki air.

Mula-mula anda perlu menyusun dan meratakan kayu. Semua bahagian yang diperbuat daripada kayu boleh dibusuk dan dikalahkan oleh serangga cacing kayu. Untuk mengelakkan ini, struktur mesti dirawat dengan penyelesaian antiseptik, agen antikulat atau agen pelindung minyak.

Kayu untuk membina bingkai mesti dikeringkan sebelum ini. Ini akan menghalangnya daripada terus bertempur.

Kit alat yang diperlukan

Hampir mustahil untuk membina sebuah rumah untuk sebuah sumur tanpa alat khas:

 1. Shershebel dan gergaji bulat (dengan alat ini anda boleh dengan cepat dan tepat mengendalikan semua elemen kayu struktur).
 2. Jigsaw elektrik atau gergaji besi (mudah apabila memotong papan sepanjang panjang).
 3. Impak gerudi atau perforator (untuk lubang penggerudian di cincin konkrit apabila memasang rak).
 4. Pukul (lebih baik untuk mengambil saiz sederhana).
 5. Pemutar skru (dengan hujung silang berbentuk).
 6. Tahap bangunan.
 7. Rolet.
 8. Pensil.

Arahan langkah demi langkah untuk membuat rumah untuk telaga

 1. Ukur diameter atau lebar kepala telaga. Berdasarkan dimensi ini, perimeter asas kayu struktur akan dikira. Yayasan bingkai
 2. Dari seksyen bar 50x100 mm untuk menghasilkan bingkai kayu. Lebih mudah untuk melakukannya di permukaan yang lebih, memeriksa pembinaan dengan bantuan tahap bangunan.
 3. Untuk bingkai, tegak lurus ke pangkalannya, pasang 2 rasuk (jawatan menegak) dengan seksyen 50x100 mm dan panjang 72 cm Di bahagian atas, sambungkannya dengan bar dengan seksyen 50x50 mm, yang akan memainkan peranan rabung. Reka bentuk ini siap dipasang pada cincin baik
 4. Rak menegak menyambung ke pangkalan bingkai (di sudutnya) dengan bantuan kasau. Agar bumbungnya sesuai dengan pantas, hujung atas rak di kedua-dua belah pihak mesti dipotong pada 45 darjah. Hujung atas tiang menegak diisi dari kedua belah pihak pada sudut 45 darjah
 5. Untuk asas salah satu sisi bingkai (di tempat pintu akan), pasangkan papan lebar. Pada masa akan datang akan meletakkan baldi dengan air dari telaga. Lebarnya tidak boleh kurang daripada 30 cm.
 6. Di sebelah kiri, isi papan lebar yang lebih kecil. Ini adalah perlu untuk kekuatan struktur dan mengekalkannya pada cincin telaga. Mengikat struktur ke cincin konkrit
 7. Bingkai yang disambungkan melekat pada cincin konkrit telaga dengan bolt. Untuk melakukan ini, anda perlu menggabungkan lubang-lubang tiang dan cincin konkrit, di mana untuk memasukkan bolt dan mengetatkan kacang-kacangan. Rasuk menegak dipasang pada cincin konkrit pada bolt
 8. Pasang pintu dengan pemegang pada rak menegak. Kunci dalam pembinaan. Pintu itu diperbaiki dengan plat logam untuk jawatan menegak
 9. Pasang pintu ke bingkai dengan pemegang dan baut. Permukaan skate siap untuk ditutup dengan bahan bumbung
 10. Untuk memangkas pediments dan landasan bingkai dengan papan. Papan skate ekstrim mesti melampaui reka bentuk. Ini akan memainkan peranan sebagai visor dan melindungi pedimen daripada menjadi basah.
 11. Selamatkan bahan bumbung ke lereng bumbung.

Bingkai itu mestilah mempunyai bentuk geometri yang betul, memandangkan perpindahan dan penyelewengan pada masa akan datang akan menjejaskan integriti struktur. Sendiri unsur bingkai kayu boleh ditambah dengan sudut logam. Untuk tujuan ini skru sendiri mengetuk dengan diameter bebola benang yang jarang dari 3.0 hingga 4.0 mm dan panjang dari 20 hingga 30 mm adalah sesuai.

Apabila reka bentuk dipasang pada cincin sumur, anda boleh mula membuat pintu. Peranti ini diperlukan untuk mengangkat dan menurunkan baldi.

Lebih besar diameter pintu pagar, lebih mudah untuk mengetuk rantai dengan baldi air.

 • Log pusingan panjang 90 cm dan diameter 20 cm atau lebih. Panjang pintu hendaklah 4-5 cm kurang daripada jarak antara rak menegak. Hal ini memungkinkan untuk tidak menyentuh rak dengan tepi pintu.

Dimensi unsur-unsur logam mesti sepadan dengan lubang pintu dengan tepat

 • Sebelum ini, ia mesti dibersihkan dari kulit kayu, disamakan dengan satah dan diapit.
 • Untuk mengekalkan bentuk silinder, balut tepi log dengan wayar atau ketatkan dengan kuk logam.
 • Di hujung balak, di tengah, lubang gerudi dengan diameter 2 cm dan kedalaman 5 cm.

Sebelum membuat pintu, log harus kering dan bebas daripada retakan

 • Teratas dengan pencuci logam dengan lubang yang serupa. Ini adalah perlu untuk mengelakkan kerosakan dan keretakan kayu semasa operasi.
 • Gerakkan lubang yang sama pada ketinggian yang sama dalam rak menegak. Kemudian masukkan sesendal logam di sana.
 • Dalam lubang siap log, memandu di batang logam: di sebelah kiri - 20 cm, di sebelah kanan - pemegang pintu berbentuk L.

Bahagian logam untuk pintu manual

 • Tahan pintu dengan bahagian logam pada rak menegak.
 • Pasang rantai ke kolar dan gantungkan tangki air kepadanya.
 • Untuk salah satu sisi rangka membaiki 3 bar (direka untuk bingkai pintu) seksyen 50x50 mm;

Rasuk-rasuk tersebut diikat ke kasau dan pangkal struktur keseluruhannya

 • Selaras dengan dimensi bingkai, memasang pintu dari papan yang sama. Dari atas, dari bawah dan menyerong, papan dipasang diikat dengan bar;

Adalah lebih baik untuk melakukan ini di atas permukaan bumi. Saiz pintu mestilah dipilih kurang daripada dimensi dalaman bingkainya. Dalam kes ini, pintu tidak akan menyentuh asas kayu.

 • Pasang engsel logam ke pintu;
 • Kemudian pasangkan pintu pada bingkai dan pasangkan engsel ke skru sendiri atau kuku;

Engsel pintu tetap dengan paku

 • Untuk menetapkan di luar pintu pemegang dan bolt;
 • Semak pintu. Ia tidak sepatutnya terlibat apabila membuka dan menutup.

Pemasangan bahan bumbung

Peringkat akhir pembinaan rumah untuk telaga akan menjadi pemasangan lapisan kalis air di bumbung. Ini akan memelihara kayu dan memanjangkan hayat strukturnya. Sebagai perlindungan terhadap penggunaan air ruberoid atau, seperti dalam kes kami, jubin lembut.

Jangan memasang di atas batu tulis kalis air atau jubin berat. Dari berat badan itu dalam beberapa tahun, reka bentuk boleh merosot dan runtuh.

Atap dipilih untuk jubin lembut

Sebuah rumah siap untuk sebuah balai boleh ditetapkan mengikut budi bicara anda. Anda boleh memecahkan katil bunga dan katil bunga di sekelilingnya, cat dengan warna yang menarik atau menghiasnya dengan ukiran. Dalam reka bentuk tidak ada peraturan. Pembinaan harus harmoni sesuai dengan persekitaran tapak dan menggembirakan anda selama bertahun-tahun.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

+ 76 = 79