Gambar tumbuhan rumah

Bunga bilik mekar nama dan penjagaan foto sepanjang tahun (42 pcs)

Foto tumbuhan dan nama tumbuhan rumah bunga

Terima kasih kepada warna bilik, ada kemungkinan untuk mencipta tempat yang sempurna untuk berehat di apartmen atau sebaliknya, kerja kreatif, pelajaran untuk jiwa. Warna bilik sentiasa menguruskan dengan mudah mengubah rupa bilik, memulihkannya, menjadi aksen di pedalaman. Banyak gambar bunga mekar dan nama yang diwakili, menjadi penghuni tercinta, terutama jika mereka bersahaja, memerlukan penjagaan diri yang minimum.

Tumbuh tumbuhan yang tidak menonjol - sebagai permulaan untuk pemula di florikultur

Kategori tumbuhan ini sangat popular di dunia bunga, mereka tidak mengharapkan dari pemilik bahawa dia akan diserap dalam menjaga mereka, sentiasa kelihatan kemas dan rapi, mewujudkan suasana yang selesa di dalam rumah.

Sesetengah daripada mereka tidak sama sekali menakutkan untuk pergi, meninggalkan untuk masa yang singkat di perniagaan atau masa lapang, dan kembali dari perjalanan untuk mengisi bunga kegemaran anda dengan perhatian yang hilang, menyiram mereka, membilas di bawah pancuran hangat dan memberi makan mereka.

Violet, atau senpolia - ia boleh diletakkan di mana-mana tingkap kecuali di sebelah selatan (supaya tidak membakar daun), kerana sistem akar cetek tidak suka dengan air yang banyak, dengan akar kelembapan berlebihan.

Masih tumbuhan ini dianggap padat, kerana ia lebih mudah bagi bunga untuk tumbuh dalam bunga kecil: sistem akar menjadi kurang tahan lama, dan mekar berlangsung lebih lama.

Colerium, atau keindahan Kolombia - berbunga dengan bentuk yang menarik oleh bunga yang berlanjutan sehingga musim sejuk itu sendiri, maka tumbuhan memerlukan tempoh rehat, jika tidak disediakan, warna tidak akan berkembang tahun depan.

Untuk mempersiapkan untuk tempoh rehat, pucuk dipotong dari bunga, dimasukkan ke dalam tempat gelap yang sejuk. Semasa musim tanam bunga terasa baik di dalam bilik dengan cahaya yang disenyapkan, ia juga memerlukan penyiraman sederhana dan berkhasiat berkala.

Spurge Mile - Succulent dengan duri comel dan bunga-bunga kecil, indah, begitu bersahaja bahawa beberapa kali pengairan terlepas tidak akan merosakkan penampilannya, hampir tidak menjejaskan berbunga. Terletak di tempat yang terang, secara berkala disiram, euphorbia bersedia untuk berkembang sepanjang tahun.

Clevia - bersedia untuk berkembang dan berkembang di bawah apa-apa keadaan, dikatakan mengenainya yang boleh diletakkan di mana bunga-bunga lain tidak akan terselamat. Satu-satunya perkara yang akan merosakkannya adalah kelebihan air.

Dia boleh melakukan tanpa membaja dan menyembur penyemburan, menyesuaikan diri dengan kekurangan pencahayaan yang terang, sehingga Cleavers terletak di lorong-lorong dan bilik tidur yang teduh. Pembungaan bermula pada bulan Februari dengan loceng merah atau oren.

Top 5 bunga dalaman paling bersahaja

tumbuhan itu bersedia untuk mengampuni tuan-tuan mereka pekerjaan mereka, kekurangan pemalar masa, sambil terus berkembang mereka puas. Perkara utama dalam warna ini asalnya untuk mewujudkan keadaan yang diperlukan: jika mereka naungan, boleh tinggal di bilik-bilik dengan tingkap menghadap utara, cahaya penyayang - semua air di dalam bilik yang cerah, menyediakan yang sama berkala.

Adenium - yang sangat menarik bunga bilik-pokok yang tumbuh sehingga 60 cm tinggi, tergolong dalam genus succulents, mempunyai batang berisi, yang mengumpul kelembapan dalam simpanan, jadi air yang kerap tidak perlu.

Apabila adenium itu mekar, ia cantik - cabang-cabang tumbuhan ditutup dengan bunga-bunga yang menyerupai sesuatu antara bunga teratai dan mawar putih, merah muda atau warna bercampur. Ia diletakkan pada tingkap cahaya, melindungi dari cahaya matahari langsung, kekurangan penyiraman di dalam bilik lebih mudah dibawa daripada berada di jalan.

Blooming Kalanchoe - Satu lagi succulents yang indah yang mekar, bersedia untuk berkembang dalam keadaan "Spartan", tidak memberikan pemiliknya. Dengan tenang memindahkan kelembapan udara yang rendah, tidak menuntut komposisi tanah, pengeringan jangka pendek adalah lebih mudah bagi mereka untuk bertahan daripada penyiraman yang berlebihan.

Sudah tentu, tentu saja, untuk mematuhi tempoh penyiraman, sekali atau dua kali sebulan untuk memberi makan kepada Kalanchoe dengan baja yang kompleks untuk memberikannya dengan peluang berbunga yang banyak.

Ini penting! Kalanchoe akan mengalami kelebihan baja, terutamanya pada bulan-bulan yang sejuk tahun ini, dengan pemupukan air adalah perlu untuk mengikuti prinsip: lebih baik menyerah daripada memindahkan.

Spathiphyllum - Walaupun bunga mempunyai nama tambahan "kebahagiaan wanita", tetapi dengan berani mengalami kekurangan kelembaban di premis, siap untuk memasang dengan lampu meresap, dapat dilakukan tanpa pengairan selama seminggu atau lebih.

Apabila daunnya mula kering, spathiphyllum disusun sedikit sejuk di bilik mandi, dia cepat berangkat, terus berkembang. Responsif untuk menyiram 2-3 kali seminggu, aktif semak, mekar dengan bunga putih yang indah, mirip dengan callas pada kaki kurus tinggi.

Decembrist - Bunga yang berkembang pesat, tidak bertindak pada suhu yang agak tidak sesuai. Florists cintai sederhana, tumbuhan berbunga yang indah ini, dan penternak tumbuhan aktif bekerja untuk mereka, setiap tahun membawa hibrid baru Decembrists, mekar oren, karang, warna ungu kepada dua atau tiga kali setahun, bunga tumbuhan, cukup untuk memberinya satu bilik dengan cahaya ambien dan menyiram seperti lapisan atas kering.

Balsam - Undemanding, mudah menghasilkan semula, dan juga bunga sepanjang tahun dengan pelbagai warna - ia adalah salah satu bunga dalaman yang paling popular. Tumbuhan untuk bunga berbunga yang panjang cukup cerah hanya beberapa jam sehari, bersedia untuk menerima jika ia ditentukan di sudut jauh.

Sekiranya terdapat kelembapan dalam periuk, ia tidak akan pudar, hanya menurunkan daun yang lebih rendah, mengurangkan kawasan penyejatan. Dengan pengairan yang mencukupi, daun mendapatkan semula keanjalannya, adalah wajar bahawa tanah sentiasa lembap.

Dengan bantuan memanjat tumbuh-tumbuhan dalaman yang digunakan dalam landskap menegak, terima kasih kepada batang panjang yang fleksibel, adalah mungkin untuk membuat komposisi dalaman yang unik dan menghiasi rumah mereka dengan mereka. Lianas tidak mengambil banyak ruang, kerana batang dendritik mereka boleh diberikan arah, mereka terikat dengan sokongan, kemudian membolehkan mereka turun, menciptakan suasana hutan tropika.

Passionflower - liana dengan bunga yang menarik dan menarik, kompleks eksotik yang benar-benar eksotik dalam tumbuh-tumbuhan dalaman. Tidak mustahil untuk menggambarkannya dengan kata-kata, bunga sangat luar biasa di dalam tumbuhan.

Yang menghairankan, buah anggur panjang berbilang meter ini dengan mudah menyesuaikan diri, berkembang pesat, secara relatif tidak menonjol, suka cahaya matahari, memerlukan pemangkasan tahunan. Bunga berbunga hanya tinggal satu hari, tetapi bunga-bunga baru mekar. Sekiranya aliran minat untuk mewujudkan keadaan yang sesuai, tunas, ia akan membuang cukup untuk mengagumi warna.

Ini penting! Batang pasiflora semestinya memerlukan sokongan, dengan bantuan mereka, batangnya dihantar ke sebelah kanan: batang cepat menjadi berkarat, penting untuk tidak melewatkan masa ini.

Kobeia - juga pokok yang sangat indah, bunga dengan bunga ungu atau putih, mengingatkan lonceng. Kilang itu kelihatan sangat hiasan, dengan cepat berkembang hingga 5 meter, tetapi pada tahun pertama tidak berkembang secara intensif, memperoleh kekuatan untuk musim depan.

Stephanotis - keajaiban luar negara, mendaki bunga dengan daun berkilat gelap dan putih seperti bunga porselin dalam bentuk bintang. Jika anda betul menjaga stephanotis, anggur beliau tumbuh sehingga 6 m, gustooblistvennye cambuk boleh diletakkan secara menegak dengan dinding kekisi tingkap menghiasi dinding di beberapa warna boleh membuat sejenis tabir. Dalam haba suka air dan air, pada bulan-bulan musim sejuk suka menjaga kesejukan.

Thorrodendrum Thomson - liana yang kuat, berkembang pesat dan benar-benar berbunga, bunga ini juga mempunyai daun besar yang besar dari warna zamrud, jadi ia layak untuk menjadi hiasan mana-mana, walaupun bahagian dalaman rumah yang paling halus.

Scion clerodendrum tumbuh sentiasa, mereka perlu dipetik dari semasa ke semasa, untuk entah bagaimana menghadkan pertumbuhan (jika diperlukan oleh saiz bilik). Untuk terus menghiasi bunga, anda boleh membina sokongan dalam bentuk piramid atau gerbang, bola, dan pucuk panduan sepanjang mereka, membetulkannya.

Pencahayaan clerodendrum memerlukan penyebaran, penyiraman - sangat kerap, sehingga beberapa kali sehari, untuk mengimbangi kelembapan yang meninggalkan penyejatan.

Kilang rumah ampel yang paling berterusan dan tidak pemikat

Kumpulan ampel menggabungkan kehadiran tangkai panjang yang fleksibel di atas permukaan atau sokongan berpusing. Terdapat tiga jenis ampel:

Kebanyakan mereka diimport dari negara-negara panas dengan iklim yang kering atau lembap, anda perlu memilih tempat yang tepat untuk lokasi tetap mereka, supaya penyesuaian kepada keadaan bilik tempatan kurang menyakitkan bagi mereka. Dengan mewujudkan keadaan yang dekat dengan alam semulajadi, penjual bunga itu akan mempunyai peluang untuk memiliki tumbuhan yang tumbuh dan berkembang di rumahnya.

Ini penting! Sejak bermulanya warna ampel yang tumbuh, sebagai tambahan kepada penyiraman, tidak ada lagi prosedur penjagaan yang dilakukan.

Untuk perkembangan simetri tumbuh-tumbuhan, adalah wajar untuk secara berkala menukar sisi yang berlainan ke cahaya, lebih sering dilakukan, penampilan tumbuhan akan lebih harmonis.

Hoya Carnosa (lilin ivy) - sampel konsisten, tidak hilang walaupun di bilik utara, kerana keupayaan dalam pelbagai daun untuk mengumpul bekalan lembapan yang mencukupi, secara senyap-senyap selama beberapa bulan tanpa pengairan. Transplantasi dalam pasu baru hanya diperlukan apabila terdapat ruang yang sangat sedikit di periuk sebelumnya untuk akar.

Dengan penjagaan biasa - cahaya, penyiraman biasa dan dengan penambahan unsur pemakanan - sangat cantik, dengan cambuk tebal yang jatuh dengan lipatan bulselate inflorescences.

Chlorophytum - salah satu yang paling sederhana dan bersahaja dalam penjagaan, boleh bertahan di dalam almari di sudut jauh dari bilik, di mana hampir tidak ada cahaya matahari yang keluar, membuang masa yang lama tanpa penyiraman. Ia boleh memindahkan kelembapan, draf atau keterlaluan dengan lebih selamat.

Tetapi ia tidak berbaloi untuk memulakan bunga untuk mewujudkan keadaan yang melampau untuknya, walaupun lebih baik untuk mempunyai sedikit, tetapi peduli:

 • sekali dalam 7-10 hari air dengan air bilik;
 • sekali setiap 2 minggu;
 • transplantasi berkala pada masa;
 • sebaik-baiknya mandi jarang di pancuran.

Ini penting! Hakikatnya ialah chlorophytum (yang jelas dari namanya) adalah penyerap yang sangat baik dari semua bahan berbahaya di udara, supaya proses penyucian melewati lebih intensif, permukaan daun klorofitum harus tetap bersih.

Tumbuhan bunga terbentuk di tepi pucuk panjang, dalam bentuk menyerupai asteris putih kecil.

Fuchsia ampelnaya - Berhias, ceria, seolah-olah menyalakan di sekelilingnya sendiri yang menyerupai seluruh batang, di tepi yang terdapat bunga-bunga cerah. Fuchsia mempunyai tempoh berbunga yang panjang, hampir setengah tahun, dia sudah bersedia untuk memberikan kegembiraan dan suasana hati.

Kilang ini boleh tumbuh di penumbra, menjaga pelbagai jenis adalah mudah, kos efektif dan memakan masa. Sangat elegan melihat bakul dan periuk yang menggantung, terutamanya dengan menarik fuchsia bicolour.

Tumbuh-tumbuhan dalaman berkembang sepanjang tahun

Apa penanam amatur tidak mahu tumbuh bunga yang akan menggembirakan berbunga hampir sepanjang tahun ini? Terdapat beberapa jenis sedozen, yang tanpa banyak usaha di pihak tuan rumah akan melayan dia sebagai bunga mereka secara berterusan, ia sudah cukup untuk memberi ruang kepada mana tumbuh-tumbuhan berasa selesa dan selamat penjagaan standard: menyiram, memberi makan, tepat pada masanya pemindahan mungkin penyingkiran jalan untuk tempoh hangat bulan.

Abutilone - berbunga yang banyak bermula pada musim bunga dan berlangsung sehingga musim sejuk awal, apabila hari cahaya dipendekkan dengan ketara, maka kilang itu mula menjatuhkan bunga dan hibernate. Jika bunga itu diterangi secara artifisial dan rejim pengairan dikekalkan, mekar tidak akan berhenti.

Phalaenopsis - dari genus orkid, dia lebih suka tumbuh di tingkap yang menghadap ke timur, dia takut banyak cahaya matahari yang terang. Air bunga lebih baik sekali seminggu, pada waktu pagi, sedikit air, sambil menonton untuk memastikan tanahnya kering.

Ruelia - dengan daun berwarna hijau tua yang asli dengan garis putih di tengah dan urat cahaya meninggalkannya, di antaranya bunga raspberry berkembang. Ia diperlukan untuk berbunga sepanjang tahun hanya apabila tanah itu kering, ruepliya tidak suka teduhan, lebih baik meletakkan bunga di tingkap timur.

Jasmine - ia tidak menuntut sama sekali, kilang itu akan cukup untuk menetap di dalam bilik di mana terdapat banyak cahaya yang bertaburan, banyak disiram dengan air panas setiap 5-6 hari, disenyawakan dengan persiapan dengan kandungan kalium yang tinggi.

Top 5 bunga dalaman yang paling sentiasa berbunga

Bunga-bunga ini bukan sahaja berbunga sepanjang tahun yang menyenangkan, tetapi sebagai balasannya tidak memerlukan terlalu banyak perhatian dari pemiliknya, jangan mengambil kekuatan dan wang mereka untuk penyelenggaraan.

Hibiscus, tumbuh dalam bentuk pokok atau pokok renek, jatuh cinta dengan penanam bunga dengan sifatnya yang tidak berubah: sementara dia puas dengan syarat-syarat penjagaan, dia sudah bersedia untuk membuang semua bunga baru dalam perjalanan tahun ini sebagai balasan untuk memudar.

bunga raya atau bunga Cina

Agar kitaran ini berterusan, adalah perlu untuk melakukan apa yang bunga tidak boleh begitu indah tanpa:

 1. Kilang itu perlu menerima jumlah cahaya yang tersebar.
 2. Ia mesti dipangkas setiap minggu, menjaga bunga dalam bentuk aslinya dan memberikan peluang untuk menanam pucuk muda, di mana ia membentuk bunga.
 3. Sebaiknya, air bunga raya, biasanya dua kali seminggu.
 4. Pada musim sejuk, lebih baik untuk membuat udara dalaman yang sejuk di dalam bilik, yang sangat baik untuknya pada suhu 15-17 darjah.

Begonia Ia juga terkenal dengan kelasakan, tetapi, sudah tentu, suka untuk menjaga diri mereka sendiri, boleh berkembang sepanjang tahun tanpa rehat, lebih-lebih lagi, sangat sedalam-dalamnya. Oleh komposisi tanah ada keperluan khas, ia perlu disiram dengan banyaknya, tetapi tanpa genangan air untuk mewujudkan mikroiklim kelembapan yang tinggi, Begonia dimasukkan ke dalam dulang di atas lapisan tanah liat berkembang, kemudian tuangkan air supaya tahap itu tidak sampai ke bahagian bawah periuk.

Begonias berbunga memerlukan banyak cahaya terang, pada musim panas tingkap ditenun supaya dari mendapatkan matahari langsung daun tidak mendapat luka bakar.

Pelargonium (geranium) - bunga kegemaran orang-orang generasi tua, masih tidak keluar dari fesyen. Selain fakta bahawa Pelargonium indah, mereka menyembuhkan udara di dalam bilik berkat pelepasan minyak penting.

Bunga itu tidak seperti bilik-bilik yang berlorek, ada pales, kehilangan dekoratif yang tinggi, batang regangan. Pada musim sejuk, ia berguna untuk pelargonium untuk kekal pada suhu rendah, jadi lebih baik untuk meletakkan tunas untuk berbunga, dan juga untuk pemotongan bawah dan sederhana penyiraman.

Rumah Mawar seolah-olah untuk tujuan ini mereka diciptakan supaya penduduk megacities, yang tidak memiliki tanah mereka sendiri, tumbuh kecil taman mawar di pangsapuri mereka. Letakkan periuk dengan bunga lebih baik di sebelah timur atau sebelah barat rumah supaya daun tidak mengalami selaran matahari pada bulan-bulan musim panas yang panas.

Selepas membeli, semak perlu diperiksa dengan berhati-hati untuk menentukan keadaan mereka, segera menanam semula tanah khas dalam pembelian dan meletakkannya selama beberapa hari untuk menyesuaikan diri dengan sudut yang berlorek.

Primrose semak padat dengan daun yang besar dan warna bunga yang terang, berwarna-warni dengan pusat kuning menghiasi tingkap-tingkap rumah yang banyak. Tumbuhan dengan penjagaan yang betul mempunyai tempoh berbunga yang panjang, tahan lasak, tahan kemarau. Untuk mencipta tempoh berbunga yang panjang, perlu mengeluarkan daun berwarna kuning dan tangkai bunga dengan bunga pudar tepat pada masanya.

Bunga dalaman berbunga hiasan

Kelompok tumbuhan khas yang istimewa ini, mampu mengejutkan dan mengagumi penampilannya, kadang-kadang lebih luar biasa, mereka selalu menarik minat peminat tumbuhan dalaman.

bunga hiasan literal penuh dengan pelbagai spesies dan hibrid bunga, disesuaikan usaha penternak untuk tinggal di rumah, ramai daripada mereka terpaksa mengubah keadaan yang wujud dalam alam semula jadi pertumbuhan.

Dipupuk demi bunga yang indah, mereka sangat mengatasi tugas utama mereka - tumbuh-tumbuhan yang indah ini menghias rumah dan pejabat. Mereka dibahagikan kepada bentuk kehidupan yang membantu menentukan dalam penjagaan tumbuhan:

Melati Gardenia - Tumbuhan komposit wangi Evergreen thermophilic dengan daun hijau yang berkilat dan gelap dan warna-warna yang tahan lama, putih atau krim yang lazat.

Tetapi semua kemuliaan ini dicapai melalui penjagaan yang betul, yang di rumah tidak sepenuhnya mudah:

 1. Mewujudkan kelembapan yang tinggi, tumbuhan itu perlu disembur, tetapi jangan rendam bunga dan tunas yang dibuka. Suhu musim panas tidak boleh melebihi 25 ° C, musim sejuk 18 ° C, sebaliknya akan ada pertumbuhan pesat jisim hijau yang menjejaskan berbunga.
 2. Memberi pencahayaan yang mencukupi, perlu dilindungi daripada sinar matahari langsung, jadi tempat terbaik untuknya ialah tingkap yang menghadap ke barat atau timur, dan tetingkap selatan adalah untuk menyusun semula bunga pada musim sejuk.
 3. Mereka yang memutuskan untuk memiliki taman di rumah mereka harus bertekad untuk memberikan bunga dengan keadaan ini dan lain-lain, sehingga keajaiban eksotis tumbuh, bunga dan wangi di apartemen.

Clerodendrum - bunga yang sangat menarik, berbentuk seperti pokok renek padat, hujung yang berselerak dengan bunga yg menarik perhatian dari musim bunga ke musim luruh, Clerodendrum tempoh berbunga memerlukan penjagaan biasa: air biasa dan membaja tanah di dalam periuk harus sentiasa lembap, tetapi tidak basah.

Apabila kelembapannya rendah, bunga disembur dengan air bilik, ke mana 1-2 titik baja kompleks cecair kadang-kadang boleh ditambah.

Pahistahis - sejenis bunga api bunga pada latar belakang gelap, berisi daun bunga menakjubkan menyerupai terbang sehingga lilin, ia sering dipilih sebagai tumbuhan yang asal tidak menonjol, mampu menghiasi mana-mana kawasan bilik.

Lebih suka pakhystahis kerap berhawa dingin tanpa draf, udara sejuk, jadi ia tidak seharusnya diletakkan berhampiran peralatan pemanasan. Cahaya yang tersebar, penyiraman sederhana dengan air yang berterusan, berpakaian atas berkala, udara segar - semua ini akan membantu bunga pahitahis panjang dan subur.

Vriesia - salah satu wakil berbunga paling dekoratif dunia flora, epiphyte herba panjang (tumbuh pada tumbuhan lain atau melekat pada mereka).

Daun kulit dengan tepi licin membentuk roset, pada panjang peduncle berbentuk bracts yang terbentuk, di mana, sebaliknya, bunga kecil berkembang. Mereka cepat pudar, bracts sendiri bertahan lama, memberikan tumbuh-tumbuhan penampilan yang luar biasa dan elegan.

Pembiakan mekar di musim sejuk dan memberi musim panas di tingkap

Bunga-bunga ini begitu popular dengan pencinta penanaman tanaman dalam, kerana pada musim sejuk mereka dapat mengisi atmosfera, yang begitu kurang dalam musim dingin musim sejuk.

Pada dasarnya, tumbuhan itu dibawa dari kawasan basah tropika dan subtropika, memerlukan perhatian tambahan dan, mungkin, keadaan khusus semasa penanaman. Tetapi keupayaan mereka untuk mencerahkan kebodohan dan kesuraman, kekurangan cahaya matahari, keupayaan untuk bersorak, melebihi kesukaran yang mungkin perlu dijumpai ketika mereka disimpan di rumah.

Poinsettia adalah yang paling cantik - Bunga ini bukan tanpa alasan yang diberikan seperti epithet, tumbuhan yang benar-benar indah yang tidak dapat ditemui, begitu terang dan meriah dalam penampilannya.

Memerlukan perlindungan dari cahaya matahari, jadi letakkan bunga lebih baik di pendirian berhampiran tingkap selatan atau di tingkap tenggara atau barat daya.

Ini penting! Jus poinsettia, jika secara tidak sengaja ditelan ke dalam mata, boleh menyebabkan kerengsaan membran mukus, jika masuk ke dalam perut, menyebabkan muntah-muntah dan cirit-birit.

Pembungaan poinsettia jatuh pada musim sejuk, tetapi menyiram sekali seminggu, penyiraman lebih kerap dan banyak pada musim panas.

Cyclamen Persian - di barisan hadapan populariti tumbuhan dalaman yang mekar pada musim sejuk. Tetapi bunga itu mempunyai keunikan tersendiri: selepas tempoh berbunga pada musim luruh-musim sejuk, bunga itu mempunyai tempoh istirahat yang panjang.

Setelah dibuang daun, tumbuhan kehilangan kualiti hiasannya, ia mesti dapat dipelihara sehingga musim berbunga berikutnya, jadi cyclamen paling sering digunakan sekali, sebagai sejambak yang tahan lama.

Perennials berbunga berbunga

mentol rumah dihargai untuk bunga yang indah dan subur, bunga mereka kekal lama, pembentukan akar menebal disediakan untuk bahagian ini dalam pembiakan, dalam penjagaan mereka dikehendaki mematuhi mod tidur yang betul - ini mungkin satu-satunya kesukaran dihadapi ketika berkembang mentol.

Ini penting! Sesetengah beracun beracun, sebelum membeli bunga yang anda suka, anda harus mengumpulkan lebih banyak maklumat mengenainya, supaya tidak mencederakan diri sendiri, anak-anak, haiwan kesayangan.

Bunga-bunga ini memerlukan banyak cahaya, untuk meletakkan mereka lebih dekat dengan sumber cahaya matahari, hanya untuk tempoh istirahat, bulbous menyediakan tempat gelap yang kering dan sejuk. Penyiraman pada masa ini memerlukan sekurang-kurangnya, tidak membenarkan pengeringan lengkap koma duniawi.

Walotta Ungu - sangat mirip dengan lily, mekar, bermula dari akhir musim panas, tumbuhan bulbous bersahaja mengagumi dengan bunga-bunga elegan yang terang dan elegan.

Kami juga ditapis valotty hiasan daun hijau gelap, mencapai panjang 60 cm, mentol dewasa boleh membuang beberapa batang, di atas yang ditubuhkan untuk 8 bunga corong. Penjagaan yang betul memberi Valotta peluang untuk berkembang dua kali setahun, berbunga berlangsung hingga tiga minggu.

Perennial memerlukan cahaya terang, tetapi tidak di tingkap selatan, di mana ia akan menjadi panas: dia memanaskan suhu yang keras. Pada musim sejuk, menyiram sekurang-kurangnya, dari musim bunga hingga musim luruh - sederhana, digabungkan secara berkala dengan pembajaan tambahan.

Hipperastrum - bunga yang kelihatan menghalang dan pada masa yang sama: daun linear yang lebar, bunga spike yang tinggi, dihiasi dengan umbelate yang besar, bunga-bunga yang berkembang dengan mekar. Lupus saka yang diketahui selama kira-kira 90 spesies, perbungaannya terdiri daripada 3-8 tunas, bermunculan dalam pelbagai bentuk dan warna.

Agar hipperprum berkembang di musim sejuk, ia dikeluarkan dari keadaan rehat sebelum permulaan musim sejuk, meletakkannya di dalam bilik yang cerah dan tidak menyiram sehingga daun kelihatan. Kemudian penyiraman adalah sederhana, hipperastrum perlu disiram di tepi periuk, mengelakkan masuk air langsung pada mentol, jika pembusukan akan bermula.

Ini penting! tumbuhkan bunga di dalam periuk tinggi, supaya terdapat ruang yang cukup untuk memulakan akar panjang, periuk harus sempit, hipperastrum tidak bermekar untuk waktu yang lama di dalam wadah yang luas.

Colchicum - Bunga terrynya yang halus, halus menggembirakan seluruh musim panas, tumbuhan itu tidak tinggi, sehingga 20 cm tinggi, ia akan mudah baginya untuk mencari tempat di jendela.

Hymenocallis - Berbeza dengan bentuk yang luar biasa, bunga putih asli, yang sangat berbau. Bunga ini bersahaja, ia boleh mengambil tempat yang cerah, tidak takut dengan pancaran langsung sinaran matahari.

Ia merujuk kepada daun yang membran, tidak menjatuhkan, yang mempunyai tempoh rehat relatif. Sekiranya mungkin untuk menyusun bunga dengan pencahayaan tambahan pada musim sejuk, tidak akan ada penurunan suhu, dalam hal pencahayaan yang mustahil, suhu dikurangkan menjadi 14-15 darjah.

Zantedeskiy - tumbuhan bulbous yang sangat popular, sangat memotivasi, ia dengan idealnya akan merasakan sendiri di tebing selatan dengan cahaya yang bertaburan untuk melindungi bunga dari cahaya matahari.

Seprai di zandedeski, bergantung pada pelbagai, pelbagai bentuk dan warna yang kadang-kadang tidak disangka-sangka.

Ini penting! Zanteidesy semua musim tumbuh memerlukan banyak kelembapan, pada bulan musim bunga musim panas, dulangnya dipenuhi dengan 3-5 cm air.

Rasa curiosities bunga dalam yang jarang berlaku

Kedai bunga, pencinta perkara eksotik yang semakin meningkat dan mengejutkan mereka dengan kenalan dan orang yang tidak dikenali, sentiasa mahu mempunyai tumbuh-tumbuhan yang jarang dan luar biasa dalam koleksi. Peminat-peminat ini tidak bosan mencari bunga yang tidak biasa, tidak begitu biasa dengan rupa asalnya, tanpa takut walaupun kemungkinan kesulitan penanaman.

Tetapi wakil-wakil yang indah dari dunia tumbuhan, yang dibandingkan dengan perhiasan, adalah layak untuk memberi mereka perhatian yang lebih sedikit apabila berkembang daripada bunga lain, tidak begitu aneh.

Aloe vera lasheniya - satu-satunya daripada 90 spesies bunga, ditanam sebagai budaya bilik, hiasan mekar, penampilan yang sangat estetik. Bunga ini luas, daun hijau yang menyenangkan dengan specks, tangkai bunga yang tinggi, perbungaan yang longgar dengan bel-tiub warna kuning dan merah, kadang-kadang ada bunga berwarna-warni. Terutama dikehendaki lasheniya yang mekar di tengah-tengah musim sejuk, apabila tidak cukup warna cerah.

Ia akan secara terang-terangan dan terus berkembang apabila diletakkan pada loggia yang tidak beku di mana suhu tidak jatuh di bawah 50 C, pada suhu di atas 200 C terdapat pertumbuhan daun yang aktif, bunga kehilangan ketepuan mereka.

Colonnay - tumbuhan memanjat yang cantik, agak jarang berlaku di rumah-rumah dan pangsapuri, walaupun keindahan bunga, sesuatu yang mirip dengan orkid, mudah gerhana tumbuhan dalaman lain.

Merujuk kepada epifit, lebih memilih hidup di dalam pokok di bawah keadaan semula jadi, dalam suasana tertutup ia ditanam sebagai bunga yang banyak. Ia dianggap aneh apabila merawatnya:

 • pencahayaan yang paling sesuai tersebar;
 • Jangan bertolak ansur dengan air kapur, gunakan hanya air yang ditapis atau sulingan;
 • tidak membenarkan genangan air;
 • adalah perlu untuk mengairi secara sistematik, terutamanya dalam haba, dengan kelembapan yang rendah, ia melepaskan daun dan tidak berbunga.

Bunga lain tertakluk kepada serangan oleh seekor labah-labah dan rama putih, columine mesti diperiksa secara berkala untuk mengenal pasti perosak pada waktunya.

Strelitzia diraja - bentuk bunga yang terang dan luar biasa ini mengingatkan burung syurga untuk mengimbangi kelembapannya, lebihan yang tidak dapat bertoleransi dengan sistem akar, anak panah sentiasa ditaburi dengan air suam. Walaupun di musim sejuk, ketika tidak dibutuhkan penyiraman, aturkan menyeka tanaman dengan kain basah.

Taksi - wakil tumbuhan tropika saka, untuk pencinta eksotik - pilihan warna misteri berharga, ia adalah sangat jarang berlaku dalam penjualan, sukar untuk berkembang benih, tetapi bunga yang luar biasa dengan warna ungu mencari peminat mereka yang berjaya meningkatkan apa-apa warna yang jarang berlaku di rumah mereka.

Pembina rumah besar berbunga

Tumbuh-tumbuhan dalaman yang besar sangat sesuai dengan ruang tamu, dewan, ruang kerja yang luas, mereka ditanam di dalam periuk lantai yang besar, bunga-bunga itu mudah masuk ke dalam ruang dalaman, mengisi ruang.

Banyak udara, cahaya, ruang yang membolehkan bunga besar berkembang menjadi saiz yang mengagumkan, dengan komposisi asal bantuan mereka dicipta, mereka dengan sempurna mengatasi penghijauan tempat tinggal.

Anthurium - Kecantikan yang luar biasa, aroma ringan, berbunga panjang, pelbagai perbungaan aneh - semuanya ini adalah mengenai satu tumbuhan, yang dikenali sebagai "kebahagiaan manusia".

Dia tidak bertolak ansur dengan turun naik suhu tajam, tidak bertoleransi draf, asalnya memerlukan sikap yang berhati-hati kepada dirinya sendiri. Kelembapan udara untuk keperluan anthurium tinggi - sehingga 85-90%, terutamanya pada musim panas, ia adalah wakil yang sangat menentu dunia tumbuhan.

Eucharis - tidak dalam keadaan berkembang mempunyai pemandangan indah dengan mengorbankan berkilat besar Apabila euharis bunga daun sehingga 60 cm, ia menjadi indah, berbunga berlaku dua, kadang-kadang tiga kali setahun, membentuk gagang bunga yang tinggi beberapa tunas ..

Berbunga houseplants kumpulan besar orang banyak, tempoh berbunga pilihan dari beberapa hari untuk beberapa bulan, adalah bunga yang sangat mudah, terdapat keping indah, semua senarai nama dan foto kelihatan mustahil, tetapi ia begitu indah apabila banyak warna, ini bermakna - banyak keseronokan.

Video: bunga dalaman bersahaja untuk berbunga sepanjang tahun

Kenapa daun pohon wang layu dan jatuh apa yang harus dilakukan

Bagaimana cara memotong geranium supaya ia menjadi panjang dan mewah

Apa lagi yang perlu dibaca?

tumbuhan dedaunan hiasan. Kumpulan ini, jika anda mengikuti semua peraturan untuk penjagaan, akan menjadi masa yang lama untuk bersama dengan kedai bunga. Daun-daun tumbuhan kebanyakannya hijau sepanjang tahun. Satu-satunya perkara adalah, ada spesies yang perlu dibersihkan di bilik sejuk pada musim sejuk.

Tambah komen Balas balasan

© 2018 Mengenai warna, segala-galanya dan semua orang · Menyalin bahan tapak tanpa izin dilarang

Tumbuhan rumah - yang paling indah dan popular (50 foto)

Hari ini, mari kita bercakap mengenai rumah kegemaran anda dan popular.

Tumbuh-tumbuhan dalaman diperkenalkan untuk menghiasi pedalaman, menyegarkan, membersihkan udara di dalam rumah dan sebagai alternatif kepada haiwan peliharaan hidup, kerana sesetengah menjaga tumbuh-tumbuhan sebagai anak-anak.

Tanpa bunga dalam periuk, semak mini, pokok palma eksotik, orkid, bekas dengan bunga musim panas di balkoni, anda akan bersetuju, hidup kita akan menjadi lebih membosankan dan kelabu?

Di samping itu, bahawa bunga rumah - ia cantik, comel, ada aspek lain - status - mahal, tumbuhan asli di rumah besar, pangsapuri, kotej - sangat ennobling, bergaya, dalaman mahal.

Penilaian warna kegemaran Rusia di sumber-sumber Internet mengatakan bahawa tumbuh-tumbuhan dalaman yang paling kegemaran ialah:

Antara pokok palma dan pokok treelike adalah yang paling popular: Jukka, Dieffenbachia, Dracena, Monster, Ficus.

"Yucca" (Latin Yúcca) adalah genus pokok evergreens seperti keluarga Agavaceae. Sebelum ini, genus ini termasuk dalam keluarga Dracaenoideae subfamili Liliaceae, yang kemudian dimasukkan ke dalam keluarga Agavaceae. Menurut idea moden, genus Yucca tergolong dalam keluarga Asparagaceae. "

Di pangsapuri kita paling sering hidup Yucca aloifolia - adalah spesies hiasan dan miniatur tumbuhan ini. Yucca tidak hiasan, ia tumbuh terutamanya di negara-negara panas - di selatan Amerika Syarikat, Mexico dan Amerika Tengah.

"Dieffenbachia (Latin Dieffenbachia) adalah genus tumbuh-tumbuhan malar dari keluarga Araceae, yang diedarkan di kawasan tropika di Amerika Selatan dan Amerika Utara."

Tumbuhan dengan daun bujur besar, batang hijau, ketinggian boleh mencapai 2-3 meter, di bawah keadaan buatan yang jarang sekali berbunga. Jus daun adalah toksik, menyebabkan dermatitis, membakar kerongkong, dan kulit. Mengendalikan tumbuhan dalam sarung tangan, dan buang jauh dari kanak-kanak.

"Dracaena" (Latin Dracāena) adalah genus tumbuhan dari keluarga Asparagus, pokok-pokok atau semak berair. Bilangan spesies, menurut pelbagai sumber, adalah dari empat puluh hingga seratus lima puluh. Kebanyakan spesies tumbuh di Afrika, beberapa di Asia selatan dan satu di kawasan tropika di Amerika Tengah. "

Seperti yucca dari keluarga asparagus. Nampaknya yucca.

Di rumah, beberapa jenis dracaena ditanam. Tumbuhan yang baik, harmoni mencerahkan pedalaman.

"Monstera (Latin Monstéra) - tumbuhan tropika besar, lianas; genus keluarga Aroid. "

Dalam variasi bukan nomad, ia adalah perkara biasa di negara-negara panas - di hutan tropika yang lembab dari sabuk khatulistiwa Amerika, sebahagian dari Brazil, Mexico.

Liana dengan daun "bocor" besar, jika dijaga dengan baik - tumbuhan yang indah. Terdapat versi yang menyerap tenaga negatif, pada waktu malam ia mengeluarkan karbon dioksida, jadi anda tidak boleh meletakkannya di bilik tidur.

"Ficus (Latin Ficus) adalah genus tumbuh-tumbuhan keluarga Tutus (Moraceae), dalam komposisi yang membentuk Trot Ficus monotipik (Ficeae). Kebanyakan spesies adalah malar hijau, ada yang berbunga. "

Terdapat kira-kira 840 spesies ficus, sesetengahnya adalah hiasan, mereka boleh ditanam di rumah.

Spesies domestik yang paling popular: getah Ficus, kerdil Ficus, Ficus Benjamin.

Setiap spesies mempunyai pelbagai jenis, jenis.

Ficus Benjamin. Biasanya pokok kecil dengan daun berkilat memanjang. Di dalam persekitaran rumah dengan penjagaan yang baik tumbuh tumbuhan sehingga 2-3 meter tinggi.

Dalam foto Ficus Benjamin

Mengenai varieti ficus Benjanimin: "Terdapat banyak jenis daun dengan pelbagai saiz, warna dan bentuk. Yang paling popular di kalangan tukang bunga Rusia: Danielle, Exotica, Monique, Barok, Starlight dan Reginald yang beraneka ragam, Natasja kecil, Kinky, Wiandi. Jenis kerdil digunakan untuk bonsai. "

Pada lelongan (di Internet contohnya), anda boleh membeli bunga untuk 400-1000 rubel.

Getah Ficus - pokok dengan daun yang licin, tebal, runcing, bujur, berkilat 20-30 cm panjang dan 10-20 lebar.

Pada gambar Ficus getah

"Jenis hiasan yang paling terkenal:

Ficus elastica 'Decora' - dengan daun muda gangsa;

"Ficus Benjamin adalah simbol pokok di Bangkok - ibu kota Thailand." Sukar untuk dibayangkan, tetapi pokok-pokok hijau ini adalah saudara-saudara dari pohon ara yang tumbuh di negara-negara yang hangat, di pohon ara, atau pohon ara, buah seperti buah ara tumbuh. Jeruk adalah buah yang sangat manis dan sihat, kami menjualnya dalam bentuk kering. Kadang-kadang buah-buahan dan hiasan bunga, sesuatu seperti rajah.

Walaupun mempunyai pengalaman apabila ficus ditanam dari benih dibeli di ara pasaran, hanya perlu penjagaan pesakit dan sangat baik kepadanya, walaupun ulasan berkembang apa-apa keajaiban - ia adalah sangat bersahaja, selepas bercambah semakin mendapat dalam pertumbuhan. Pokok ara kecil adalah tumbuhan rumah yang agak bergaya.

Antara kultur dan kaktus yang kaya adalah yang paling popular: Tolstyanka, Aloe, Kalanchoe, Cacti, Sansevieria, Euphorbia.

Tolstyanka (atau pokok wang)

"Tolstyanka (Latin Crássula) adalah genus tumbuhan berair dari keluarga Tolstiak. Termasuk dari 300 hingga 350 spesies, yang mana lebih daripada dua ratus tumbuh di Afrika Selatan; sebilangan besar spesies diedarkan di Tropical Africa dan Madagascar, beberapa spesies ditemui di selatan Arab.

Banyak spesies digunakan di florikultur dalam; Tumbuhan rumah genus ini dengan daun bulat, seperti duit syiling, kadang-kadang dipanggil "pokok wang". "

Ia tumbuh agak perlahan, pokok padat dengan batang lembut padat dan daun yang berdaun, berbentuk bujur dalam bentuk syiling. Daun mengandungi banyak arsenik, jadi berbahaya untuk memakannya, anda perlu mengeluarkan tumbuhan dari anak-anak.

Dengan penjagaan yang baik boleh mekar, tetapi tidak terlalu berkesan.

"Aloe Vera (Latin lidah.) - genus tumbuhan berair daripada xanthorrhoeaceae subfamili asphodeloideae keluarga (Xanthorrhoeaceae), yang mengandungi lebih daripada 500 spesies, diedarkan di Afrika dan Semenanjung Arab."

Dalam variasi hiasan, spesies yang paling popular ialah pokok Aloe dan Aloe aristata. Aloe adalah bunga yang sangat berguna. Jusnya menyembuhkan luka, ia membantu dengan sejuk. Bahan mentah digunakan secara meluas dalam bidang perubatan untuk pembuatan ubat-ubatan.

"Kalanchoe, juga Kalanchoe (Latin Kalanchoë) - sejenis keluarga tanaman liar Tolstyankovye (Crassulaceae). Lebih daripada dua ratus spesies diketahui berkembang di Afrika tropika dan selatan, di Asia Selatan dan Asia Tenggara dan di kawasan tropika di Amerika Selatan. "

Dalam gambar itu, spesis Kalanchoe berkembang

Juga bunga yang sangat berguna, jus mempunyai ciri-ciri perubatan. Pada setiap daun pada keruntuhan "lahir" "bayi": tumbuhan kecil dengan akar, hanya tanah yang anda perlukan untuk menanam dan tumbuhan dalam beberapa bulan. Kalanchoe biasa adalah tumbuhan yang agak tidak jelas, semua kekuatannya agak dalam sifat penyembuhannya. Tetapi pilihan berbunga sangat cantik, terang, ekspresif.

"Kaktus, atau Cacti (Latin Cactaceae) - sebuah keluarga tumbuhan berbunga daripada perintah Gvozdichtsvetnye."

Antara kaktus terdapat wakil yang sangat menarik dan luar biasa, mekar sangat indah. Terdapat versi kaktus yang menyerap radiasi, dengan itu melindungi orang daripadanya, mengesyorkan penanaman berhampiran monitor komputer dan sumber radiasi.

berkembang beberapa spesies Euphorbia Di rumah, sebagai contoh, lemak spurge atau Euphorbia obesa lemak, Poinsettia Euphorbia pulcherrima-atau Poinsettia (Star of Bethlehem) Euphorbia belozhilchaty leuconeura Ara, Ara Euphorbia Mile mili, Ara Euphorbia segi tiga Trigona, Ara Euphorbia krupnorogy grandicornis dan lain-lain e.

Pada foto, spurge

Spurge beetlepered adalah susu yang paling biasa di rumah-rumah orang Rusia. Ia beracun, tidak mungkin jus itu mendapat pada kulit, membran mukus, terutama masuk ke tangan anak-anak.

"Sansevieria (sanseviera, sanseviera, ekor pike) adalah genus tumbuh-tumbuhan herba malar hijau malar hijau dari keluarga Sparzhevye. Tumbuhan genus ini terdapat di kawasan berbatu kering tropika dan subtropika Afrika, Madagascar, India, Indonesia dan Florida Selatan. "

Ekor kuda, sebagai tumbuhan dipanggil di dalam masyarakat, adalah bunga yang sangat popular, tidak menonjol, murah, mudah didarab. Terdapat beberapa jenis Sansevieria - berwarna, kecil, dalam bentuk mawar, bulu panjang.

Daun tumbuhan ini mengandungi bahan-bahan beracun - sapopin. Daripada sansevierii membuat salap, ubat, untuk bahan mentah ini diproses, yang meneutralkan racun.

"Spathiphyllum atau spatifillyum (Latin Spathiphyllum.) - genus tumbuhan malar hijau saka dalam keluarga Araceae (Araceae), beberapa orang ahli -. Tumbuh-tumbuhan rumah popular"

Bunga cantik yang murah, tanpa batang, "sekumpulan daun dari tanah." Dengan bunga penjagaan yang baik. Ia boleh menjadi bunga yang sangat besar dan subur, berdiri di atas lantai di dalam pasu besar.

Violet Afrika (atau senpolia)

"Senpia (Latin Saintpaulia) adalah genus tumbuh-tumbuhan herba yang indah dari keluarga Gesneriaceae. Salah satu daripada houseplants yang paling biasa; Ia juga dikenali di florikultur sebagai Umbra violet. Dalam keadaan semula jadi, ia tumbuh di kawasan pergunungan di Afrika Timur. "

Ia adalah bunga rumah kegemaran ramai tukang kebun dari semua peringkat umur, tumbuhan yang padat, cantik dengan bunga yang cerah dan cantik. Violet berpuas hati dengan yang aneh - secara peribadi dalam pengalaman dan pengalaman rakan-rakan saya. Walau bagaimanapun, seperti komen para pecinta bunga di Internet berkata - ia mudah untuk menjaga tumbuhan ini, tetapi beberapa peraturan mesti diperhatikan:

"Dan saya mempunyai mereka, kira-kira dua ratus ... Tiada masalah khusus. Saya tuangkan di bawah akar, saya makan 1 kali sebulan, pada musim sejuk-saya menyalakan lampu. "

"Saya mempunyai banyak Violets, ia tidak aneh, air unik hanya perlu pan dalam masa musim sejuk 1 seminggu pada musim panas dua kali seminggu, baik, yang berdiri di sebelah cerah, saya berdiri di tingkap di dapur, matahari terdapat pada separuh kedua 10 hari dalam setahun. "

"Dua syarat asas - jangan tuang atau diletakkan di bawah sinar matahari langsung. Saya minum air saya sekali seminggu. "

Violet berkembang biak dengan mudah: daun diletakkan di dalam air memberikan akar.

"Gloxinia (Latin Gloxinia) adalah genus tumbuhan dari keluarga Gesneriaceae (Gesneriaceae). Dinamakan selepas ahli botani dan doktor Alsatian Jerman dan Benjamin Benjamin Gloxin (1765-174) ".

Seperti yang kita lihat ungu (Saintpaulia dan Gloxinia -. Of genus tumbuhan daripada keluarga Gesneriaceae Gloxinia yang hampir sama dengan violet, ia mempunyai bentuk yang berbeza daripada daun, bunga yang lebih besar, kadang-kadang dalam bentuk loceng dibiakkan dengan ubi dan keratan, benih ..

"Anthurium" (Latin Anthúrium) adalah genus tumbuhan malar hijau dari keluarga Aroidae, atau Aronaeum (Araceae).

Mungkin genus keluarga yang paling banyak, jumlah sumber moden lebih daripada 900, yang lain (lebih tua) kira-kira 500 spesies.

Nama Latin genus berasal dari kata-kata Yunani purba yang bermaksud "bunga" dan "ekor".

Pada foto Anthurium dengan bunga biru

Anthurium adalah sama dengan Spathiphyllum, tetapi dengan bunga merah - seperti yang kita lihat mereka adalah satu jenis evergreens dalam keluarga Aroid. Sebuah tumbuhan yang luar biasa, cantik.

"Schlumberger (Latin Schlumbergera.) - genus cacti epifit, biasa di hutan tropika di selatan-timur Brazil, termasuk Rio de Janeiro, pada ketinggian 900-2800 m Di Eropah, yang diperkenalkan oleh pengumpul Allan Cunningham tentang 1816.".

Dalam gambar Decembrist sedang mekar

Kami panggil bunga ini Decembrist. Walaupun ahli tidak merujuknya kepada tumbuh-tumbuhan yang muram - menurut pengalaman ramai kawan saya, dia agak sensitif terhadap apa-apa kesan buruk. Namanya mendapat mekar pada musim sejuk, pada bulan Disember.

Di samping itu ke semasa musim sejuk pada latar belakang warna lain - kelabu dan yg tak dpt digolongkan, dan semasa berbunga dan menyatakan semua sikap: jika terdapat penjagaan yang baik - mekar Decembrist tunas sebanyak-banyaknya yang indah, jika penjagaan miskin - satu atau dua pucat bunga kecil keluar.

"Camellia (Latin Camellia) adalah tumbuhan malar hijau Teh keluarga (Theaceae). Spesies yang paling terkenal ialah Camellia sinensis (Camellia china, atau Tea, atau Tea bush), dari mana daun menerima bahan mentah untuk membuat teh. Banyak jenis camellia yang digunakan dalam hortikultur hiasan. "

Camellia bilik adalah tumbuhan yang indah, terutama dalam bentuk berbunga. Khas. Anda tidak boleh bergerak dari satu tempat ke tempat.

Tanpa geranium adalah mustahil untuk membayangkan rumah nenek tua itu di kawasan luar bandar, bau, menyebabkan sama ada sakit kepala, atau yang gelap sedikit memutuskan sambungan dengan kenangan ibu bapanya, nenek kepada ramai.

"Azalea (Latin Azalea.) - nama kolektif beberapa spesies tumbuhan berbunga indah dari genus Rhododendron (Rhododendron)».

Semua rhododendron sangat cantik, Azalea, sudah tentu, menonjol dari semua haiwan hijau tertutup, tumbuh-tumbuhan kecil, seperti rhododendron, rose, bunga kamelia. Sangat cerewet, beretika, seringkali hanya layu dengan penjagaan yang baik.

Dilihat oleh statistik membeli bunga di lelongan dan pertanyaan di enjin carian - tumbuhan domestik Rusia berminat aktif.

Seperti yang kita lihat dari sejarah, banyak bunga datang kepada kita dari subtropik, negara-negara panas. Afrika adalah salah satu negara terkaya di dalam tumbuhan domestik yang berpotensi.

Antara tumbuhan domestik cukup beracun: spurge, Dieffenbachia, Crassula, meludah malar hijau, kaktus trihotsereus, Cyclamen persicum, Dioscorea, Colchicum autumnale, Oleander vulgaris, Picea Kleschina, Clivia miniata, Euonymus Jepun, Aglaonema berubah dan t. d.

Dalam gambar, tumbuhan beracun

Adapun takhayul dan fakta bahawa beberapa bunga membawa kebahagiaan - tentu saja ini semua "Feng Shui" dalam bahasa Rusia, pokok wang tidak akan membantu untuk menghasilkan wang, tetapi mengingat walaupun tidak fana, tetapi racun tumbuhan, ia akan lebih menyakitkan daripada bantuan. Tetapi ada saat-saat seperti pengaruh di atmosfera di rumah, contohnya, raksasa memancarkan karbon dioksida pada waktu malam, dan lebih baik tidak meletakkannya di bilik tidur (juga jangan lupa bahawa itu beracun). Buah-buahan dan konif jeruk menyegarkan dan membersihkan udara lebih baik daripada tanaman lain.

Dan hewan hijau dengan daun bulat dan bulat lebih positif dan lembut bertindak pada keadaan psikologi orang, melegakan pencerobohan kerana fakta bahawa bentuk kelembapan tanaman asli menyumbang kepada penggunaan keseimbangan. Sama seperti tumbuh-tumbuhan dengan garis tajam, agak menimbulkan impulsif, pencerobohan, tetapi, tentu saja, semua ini tidak jelas.

Juga orang Rusia suka dan menanam tumbuhan berikut di rumah:

Katalog tumbuhan dalaman

Halaman ini mengandungi senarai tumbuhan yang popular yang berjaya ditanam di rumah. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci, cari nama bunga dalaman atau gambarnya dalam senarai dan klik pada pautan ke bahagian rujukan untuk keganjilan untuk menjaga loji yang dipilih.

Untuk mempercepat carian untuk kategori yang dikehendaki, gunakan panel abjad di sebelah kiri.

Di sini anda boleh berkenalan dengan kumpulan utama tumbuhan, dibentuk mengikut ciri-ciri tertentu: contohnya, lihat tumbuhan berbiji keriting atau spektakuler, dengan daun yang besar, cantik dan beraneka warna, pokok palma dan succulents dan pilih yang paling sesuai untuk kawasan pedalaman anda.

Nota: oleh simbol terdapat tumbuh-tumbuhan yang, sebagai tambahan kepada maklumat asas mengenai penjagaan, mempunyai artikel pengarang yang besar dengan penjelasan dan nasihat mengenai penempatan, keadaan yang semakin meningkat, penghasilan semula, dan pengalaman pribadi dengan mengendalikan spesies ini.

Senarai abjad pokok dalaman

Menanam bunga anda sendiri dari benih sangat menarik, terutama kerana ia akan disesuaikan dengan syarat-syarat khusus apartmen

Marina, terima kasih sekali lagi!) Atas dari akarnya masih jatuh segera, saya membersihkan potongan dari. Selanjutnya.

Perkara yang paling penting ialah ia bukan fusariosis (ia boleh dibezakan oleh mekar di tempat kejadian). Kerana. Selanjutnya.

Mungkin, bahagian atas di tempat berkulit gelap akan jatuh dari bawah. Sila beritahu kami apa yang anda boleh. Selanjutnya.

© RM 2012-2018 | Hubungi Kami | Apabila menggunakan bahan tapak, pautan langsung ke laman web diperlukan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

3 + 3 =