Rumah yang diperbuat daripada konkrit busa

Rumah blok buih: ulasan pemilik (foto)

Blok buih adalah bahan yang agak baru yang telah mendapat populariti di pasaran domestik. Berdasarkan tuntutan pengeluar, prestasinya sangat baik. Tetapi adakah ia benar-benar begitu, dan apa yang benar-benar rumah buih? Komen pemilik bangunan sedemikian di rumah mereka sebenarnya samar-samar. Sesetengah memuji struktur tersebut, pada yang lain mereka tidak memberikan kesan yang terlalu baik. Begitu juga dengan menggunakan blok busa untuk mendirikan bangunan rendah kediaman atau adakah lebih baik memilih bahan lain untuk tujuan ini? Mungkin, artikel kami akan membantu seseorang dari pemilik kawasan pinggir bandar untuk memutuskan isu ini.

Pengeluar sendiri berkaitan dengan kelebihan blok buih terutamanya:

 • Berat ringan. Oleh kerana kualiti dengan bahan ini sangat mudah untuk digunakan.
 • Ketahanan. Rumah blok buih, menurut pengeluar, boleh menjadi sama seperti bata.
 • Kualiti penebat haba yang sangat baik. Penoblock - bahan berliang. Dan oleh itu, haba kekal banyak batu bata berongga.
 • Ciri-ciri kalis bunyi yang sangat baik.
 • Keupayaan untuk "bernafas;, sebagai pokok, dan pada masa yang sama tahan terhadap kerosakan.
 • Teknologi. Memproses blok tersebut jauh lebih mudah daripada apa-apa bahan lain yang dimaksudkan untuk pembinaan dinding dan sekatan.
 • Permukaan licin yang lancar. Oleh kerana kualiti ini, kos menyelesaikan bangunan dikurangkan.

Seperti yang anda dapat lihat, semuanya kelihatan baik-baik saja. Tetapi bagaimana ini benar-benar berlaku? Adakah rumah blok buih baik? Foto-foto struktur ini, diletakkan pada rangkaian, kelihatannya menunjukkan kebolehpercayaan dan daya tarikan mereka berbanding dengan grafik. Tapi mari kita lihat apa yang pemiliknya berfikir tentang kemudahan itu dan sama ada mereka benar-benar mempunyai semua merit yang diisytiharkan. Dan mulakan dengan kelebihan yang pertama.

Blok buih sebenarnya adalah graviti khusus yang rendah. Dengan dimensi yang besar, mereka menimbang sama seperti bata biasa. Oleh itu, pendirian dinding dari mereka - proses itu tidak terlalu memakan masa dan tidak mengambil masa yang terlalu lama. Kebanyakan pemilik kawasan pinggir bandar sebenarnya mencatat ini adalah kualiti mereka sebagai positif. Hari ini, anda dapat menemui banyak cerita tentang bagaimana seseorang mendirikan blok busa rumah di rumah dalam sebulan - semasa bercuti.

Walau bagaimanapun, untuk mengurangkan kos kewangan asas menuang menggunakan bahan ringan ini untuk dinding, malangnya, tidak akan berfungsi. Hanya jika pembinaan pangkalan yang kuat boleh membina rumah yang boleh dipercayai blok buih. Ulasan pemilik mengenai bangunan yang dibina dengan cara ini sangat baik. Tetapi, tentu saja, asas kualitatif perlu dibelanjakan. Pada asas yang lemah, murah, anda tidak boleh membina rumah yang boleh dipercayai blok buih. Ini semua mengenai kerapuhan bahan batu berbuih ini. Sebarang ketidakstabilan asas boleh membawa kepada kemunculan banyak retakan di dinding. Seperti yang anda ketahui, sangat sukar untuk menghentikan perkembangan mereka.

Kelemahan konkrit busa adalah kelemahan utamanya. Ia adalah kerana kerapuhan bahan ini dan ketidakupayaan untuk menahan beban menegak dan mendatar teruk yang banyak pembina mempunyai pendapat yang tidak begitu baik mengenainya. Ada juga mengisytiharkan bahawa untuk mendirikan bangunan itu tidak sesuai, dan ia hanya boleh digunakan sebagai penebat tambahan untuk bata atau dinding konkrit.

Walau bagaimanapun, pemilik lain kawasan pinggir bandar percaya bahawa kemunculan keretakan - ini bukan tanda kualiti bahan yang buruk, tetapi hanya hasil keinginan pembina yang tidak berpengalaman untuk menyelamatkan. Pengeluar moden menghasilkan dua jenis blok buih - bertujuan untuk mendirikan dinding dan pemanasan mereka. Jenis kedua bahan mempunyai ketumpatan yang lebih rendah, dan dengan itu kos kurang. Ia dilabel dengan nombor dari 100 hingga 600, yang bermaksud beratnya dalam meter padu. Untuk pembinaan dinding beban, blok tersebut tidak boleh digunakan, tentu saja. Sekiranya tidak, ia mungkin akan berlaku dalam masa beberapa bulan rumah itu perlu dihancurkan.

Untuk meletakkan dinding galas, perlu membeli blok struktur jenama dari D800. Apabila mereka digunakan dengan cara yang boleh dipercayai, seperti yang banyak percaya, anda sebenarnya boleh membina rumah tahan lama yang diperbuat daripada blok buih. Maklum balas daripada pemilik mengenai hal ini dalam keadaan ini kemungkinan besar akan positif.

Dan, tentu saja, apabila membina bangunan itu, tidak sepatutnya teknologi tembok tembok dilanggar. Cara rumah dibina dari blok buih dengan tangan sendiri langkah demi langkah juga akan dibincangkan dalam artikel ini, tetapi sedikit kemudian.

Kualiti dinding penahan haba yang baik

Pendapat pemilik-pemilik kawasan pinggir bandar ini juga telah membuktikan samar-samar tentang harta tanah yang melekatkan busa yang melekatkan struktur. Adalah dipercayai bahawa dinding tersebut sebenarnya mengekalkan haba lebih baik daripada bata dan konkrit. Tetapi perbezaan dalam kes ini tidak terlalu penting dan rumah penoblochnye masih perlu melindungi tambahan atau untuk melakukan batu yang agak tebal. Pandangan bahawa dalam hal ini, simpanan akhirnya berubah menjadi tidak penting, dikongsi oleh majoriti. Sangat dipuji dalam hal ini, bahan hanya pemilik laman web yang terletak di kawasan selatan negara ini. Dalam iklim yang sederhana, rumah yang diperbuat daripada blok buih (gambar bangunan seperti itu boleh dilihat di halaman) tidak semestinya perlu dilindungi, dan kosnya sangat murah.

Keupayaan blok buih untuk "bernafas; hampir semua pembina amatur merujuk kepada kelebihan bahan tidak bersyarat ini. Di dalam rumah yang dibina, sebenarnya mikroklimat yang baik ditetapkan. Tetapi hanya sekiranya bahan bermutu tinggi, serta udara mampu digunakan sebagai haba, stim dan penebat air untuk dinding. Kekurangan kulat di dinding, walaupun dalam iklim yang cukup lembab, dan bau apak yang tidak menyenangkan - ini adalah apa yang membezakan rumah dari blok buih. Ulasan mengenai bangunan seperti ini juga sangat baik.

Dalam hal ini, bahan tersebut tidak menyebabkan sebarang aduan daripada pemilik plot. Ia sangat mudah untuk memprosesnya. Untuk memotong, anda boleh menggunakan gergaji keretapi biasa, yang, tentu saja, sangat memudahkan prosedur untuk mendirikan kotak.

Bagi kelancaran blok, sebagai kualiti yang positif, pendapat di sini juga samar-samar. Di satu pihak, ini sebenarnya memungkinkan untuk mendirikan bangunan yang agak kemas. Dan di sisi lain - penamat akhir masih diperlukan. Lagipun, blok itu sendiri agak berwarna abu-abu.

Di samping itu, terdapat banyak bahan semacam itu di pasaran Rusia pada hari ini, hampir dihasilkan. Blok tersebut tidak berbeza dalam geometri yang ideal, dan ia harus diletakkan di atas gam khas, tetapi pada mortar konkrit biasa, yang tentunya membawa kepada kenaikan kos kotak dan pengurangan ketara dalam sifat penjimatan panasnya.

Mana antara yang boleh disimpulkan?

Oleh itu, seperti yang anda lihat, pada amnya, bangunan itu dianggap agak dipercayai dan selesa untuk hidup - sebuah rumah blok buih. Komen pemilik mengenai kemudahan tersebut membolehkan kita menilai mereka sebagai sangat mudah untuk hidup. Tetapi hanya jika ia dibina di atas tanah yang stabil dan pra-mencurahkan asas yang kuat, dari bahan berkualiti dan tanpa sebarang pelanggaran teknologi batu. Bagi kos bangunan sedemikian, mereka sebenarnya lebih murah daripada batu bata.

Jadi, jika anda tidak pasti mengenai pengilang blok yang dijual di kawasan anda atau di dalam kemahiran mason anda sendiri, anda tidak boleh memilih blok buih untuk membina sebuah rumah. Sudah tentu, tidak mustahil untuk membina rumah tahan lama daripada mereka di atas tanah yang lemah. Untuk batu, separa batu atau pasir bahan ini sesuai dengan baik.

Dan akhirnya, untuk menjadikannya lebih jelas kepada anda apa yang sebenarnya membentuk pembinaan bangunan itu, mari kita lihat bagaimana pembinaan rumah busa buih sebenarnya dilakukan dengan tangan kita sendiri. Teknik membina dinding dari bahan ini mempunyai beberapa nuansa.

Pertama, anda perlu menuangkan asas yang cukup kuat. Kolar di bawah rumah itu tidak sesuai. Selalunya di bawah bangunan penoblochnye dibanjiri dengan pita. Untuk melakukan ini, terlebih dahulu menggali kedalaman parit di bawah paras beku tanah. Kemudian tuangkan kusyen pasir, pasangkan kerangka acuan dan rangka. Selepas itu, konkrit dibuang ke dalam. Seterusnya adalah pembinaan sebenar rumah blok buih dengan tangan mereka sendiri. Gambar-gambar asas yang boleh dipercayai untuk rumah blok busa dibentangkan di bawah.

Dinding sendiri dibina seperti berikut:

 • Sebulan selepas pendirian asas, mereka mula meletakkan baris pertama. Kerja-kerja ini perlu dijalankan dengan ketat mengikut susunan tali pusat yang dipasang dengan menggunakan aras pembinaan dan tegasan. Baris pertama sepatutnya rata. Jika tidak, batu akan berubah menjadi kurang baik. Dan ini, seterusnya akan membawa kepada penampilan di dalamnya segala macam tekanan dan - akhirnya - untuk retak. Letakkan baris pertama bukan pada gam, tetapi pada buburan simen.
 • Teruskan pembinaan rumah blok buih dengan tangan mereka sendiri, melakukan klac biasa dengan perban sendi, memeriksa ketinggian dinding setiap baris 3-4. Gam digunakan dengan kancing berkilat getah.
 • Masonry semestinya diperkuat. Sekiranya penyelesaian digunakan untuk mengikat blok, grid khas digunakan. Apabila meletakkan gam di baris, dua jahitan dibuat di atas bar pengukuhan.
 • Lebih dari batu itu disusun tali pinggang pengukuhan khas yang diperbuat daripada konkrit biasa. Untuk pemasangannya di bahagian atas dinding adalah papan acuan tetap. Bingkai tetulang dipasang di dalamnya. Selanjutnya, mortar pasir simen dituangkan.

Di sini, dengan cara ini, pembinaan rumah blok busa dibuat oleh diri sendiri. Laporan gambar salah seorang pemilik kawasan pinggir bandar, yang mengutip rumah itu, dibentangkan di bawah.

Papak konkrit bertetulang untuk pemasangan lantai dalam blok buih tidak boleh digunakan. Mereka meletakkan terlalu banyak tekanan pada dinding. Siling di bangunan ini dipasang pada balok kayu biasa.

Nah, kami berharap, sekarang anda lebih atau kurang jelas apa rumah blok busa. Komen-komen pemilik, foto-foto, yang menggambarkan artikel itu, merupakan bukti kebolehpercayaan dan ciri-ciri prestasi yang luar biasa. Sudah tentu, pendirian bangunan itu adalah prosedur yang agak rumit dari segi teknikal dan bertanggungjawab. Tetapi kos pembinaan tidak terlalu mahal, dan tinggal di rumah itu akan menjadi selesa.

Berapakah kos untuk membina rumah busa busa? Apakah kos membina rumah blok buih?

Membina rumah anda sendiri sentiasa diiringi oleh pelbagai soalan. Yang paling asas adalah kewangan. Daripada semua bahan yang ada, penoblock terbukti sangat positif dalam semua aspek. Ia tidak terlalu mahal, praktikal dan tahan lama. Mereka yang memilihnya, tidak dapat tidak menemui persoalan berapa banyak kos untuk membina rumah busa buih. Tiada jawapan tunggal, tetapi ada peluang untuk mengira semuanya secara individu dan bebas.

Kos anggaran rumah yang diperbuat daripada blok buih

Kos purata bangunan "boxes9raquo; jatuh dalam julat harga 300-600 ribu Rubles. Mengapa begitu mahal? Jumlah ini termasuk bukan sahaja dinding, tetapi juga asas, alas, bingkai di bawah bumbung. Tetapi tingkap, pintu, bumbung itu sendiri tidak diambil kira, hanya "skeleton9raquo;

Bergantung pada rantau ini, masing-masing, harga bahan habis adalah agak berbeza. Jadi, sebagai contoh, di pusat tengah Rusia, satu blok blok busa (28 keping) berharga kira-kira 3000-3500 rubel. Di kawasan utara, harganya sedikit lebih tinggi. Bergantung kepada saiz bangunan, bilangan partition di dalamnya, dan kos rumah dari blok buih.

Oleh kerana blok buih - bahannya cukup ringan, tidak ada keperluan khusus untuk membuat asas yang kukuh. Cukup ringan dengan bar tetulang yang mengikat. Sebaiknya, walaupun di peringkat projek, adalah perlu untuk membezakan dengan jelas antara di mana dan berapa saiz premis itu, untuk membuat asas di sepanjang perimeter mereka. Ini akan memberi kekuatan struktur dan ketahanan. Fikirkan ini sebelum membina sebuah rumah blok buih. Kos ini tidak akan bertambah banyak.

Apa ketinggian untuk membuat bumbung - soalan terutama individu. Jadi, sebagai contoh, anda boleh membuat yang tinggi, dengan jangkaan bahawa akan ada loteng atau sebaliknya, yang kecil. Kos membina rumah dari blok buih menyiratkan bahawa kira-kira 5% daripada jumlah itu akan pergi ke bumbung bumbung. Bergantung kepada harga kayu gergajian di kawasan anda boleh pergi dari 3000 hingga 10,000 rubel.

Mempunyai dimensi anggaran rumah, anda boleh membuat pengiraan asas. Jadi, pertama anda perlu mengetahui kawasan dan perimeter struktur masa depan. Ini dilakukan oleh formula matematik asas. Kawasan ini akan menjadi 72 meter persegi, dan perimeternya adalah 34 meter. Perlu diperhatikan bahawa angka terakhir bagi asas itu sedikit lebih tinggi - 42. Memandangkan lebar minimum untuk struktur pepejal adalah 2 meter. Kos membina rumah yang diperbuat daripada blok buih terdiri daripada harga yayasan, bingkai bumbung, ruang bawah tanah dan dinding. Yang terakhir - setelah memotong tingkap dan pintu. Pada dasar yang mencurahkan purata kira-kira 100,000 rubel akan dibelanjakan, bergantung kepada harga di rantau anda untuk bahan tersebut.

Tiada rumah boleh diletakkan di atas asas kosong. Sekurang-kurangnya 5 batu bata lebih tinggi diperlukan. Ini akan mengambil masa kira-kira 40 ribu Rubles. Sila ambil perhatian bahawa ini adalah tanpa kos kerja. Biasanya pembina mengambil kira 30-50% daripada harga bahan.

Pengiraan lebih lanjut mengenai kos rumah dari blok buih bergantung kepada bilangan tingkat bangunan anda dan ketinggian dinding. Optimal untuk membuat siling tiga meter. Pertama, lebih mudah untuk bernafas di dalam bilik. Kedua, dengan trim dalaman lebih mudah menyesuaikan bahan. Jika kita mengambil sebagai asas ketinggian dinding 3 meter, blok buih akan memerlukan kira-kira 28 kiub. Dengan margin kecil. Dengan kos kira-kira 100,000 Rubles. Dinding telanjang tanpa penamat (luaran dan dalaman). Dan, tentu saja, tanpa bukaan.

Tentukan lebih awal berapa banyak tingkap yang ada di rumah anda dan saiznya. Untuk membina saiz 9 * 8, ia adalah optimum untuk membuat 5-6 tingkap bersaiz sederhana. Sebagai contoh, 1.5 * 1.5 meter. Kawasan satu tetingkap adalah 2.25 m Mereka berada di dalam rumah 6. Oleh itu, adalah perlu untuk menolak 13.5 meter persegi dari perimeter dinding. Dengan pengiraan yang mudah ternyata bahawa ia perlu untuk meletakkan lebih kurang. Hanya 88.5 meter persegi. Secara semulajadi, pintu juga mesti dikurangkan. Dimensi pintu dan nombor mereka hanya bergantung kepada keinginan anda. Rata-rata, ini boleh menjimatkan kira-kira 20-30 ribu rubel, yang dapat mengurangkan jumlah kos.

Artikel ini merosot harga. Ia semua bergantung kepada bahan. Semakin ramai orang yang tertanya-tanya tentang berapa banyak kos untuk membina sebuah rumah blok buih cenderung untuk mempercayai bahawa lebih baik membuat papak lantai dari papak konkrit. Dengan syarat bahawa rumah itu mempunyai lebih daripada satu tingkat. Dalam kes lain, siling kayu standard cukup. Pastikan anda memberi perhatian kepada bagaimana bahan diproses. Ia bergantung kepada tempoh operasi ini.

Berapa banyak wang yang akan dibelanjakan untuk semua ini? Untuk rumah dengan satu tingkat - untuk harga kayu. Jika anda mengambil kira saiz 9 * 8, maka ia adalah kira-kira 5-10 ribu rubel. Untuk rumah dengan beberapa tingkat - untuk harga papak. Di sini semuanya bergantung pada kualiti bahan dan rantau ini - dari 10 hingga 50 ribu rubel.

Apa yang anda tidak boleh lakukan tanpa pembinaan sebuah rumah adalah mortar simen-pasir. Ia bukan sahaja perlu dilakukan dengan betul, tetapi juga untuk memperoleh segala yang diperlukan. Jadi, sebagai contoh, kos satu beg simen akan menelan kos 200-300 rubel. Mengenai pembinaan berskala besar itu, sebagai sebuah rumah, ia akan mengambil masa kira-kira 100 karung. Memandangkan yayasan itu. Dengan pengiraan yang mudah, anda mendapat 30,000 rubel sahaja untuk simen. Dan ia masih memerlukan pasir. Di sini semua orang memutuskan untuk dirinya sendiri: memerintahkan atau membawa sendiri, jika boleh. Sebagai contoh, bangunan sedemikian memerlukan sekurang-kurangnya 1 tan pasir yang baik. Beli atau bawa sendiri - itu perkara awak. Secara purata, 1 tan pasir berharga 2-3 ribu rubel. Ini bukan perkara perbelanjaan yang sangat meluas, tetapi ia mempunyai tempat untuk menjadi.

Selepas "kotak 9raquo; di bawah rumah itu akan siap, ia perlu diselesaikan. Blok busa adalah bahan yang mempunyai peratusan pengecutan kecil tetapi signifikan. Untuk meneruskan penamat dalaman dan luaran, adalah perlu untuk memberi rumah kira-kira setahun untuk draf. Pada masa ini, dia di bawah berat badannya akan mengambil bentuk akhir, ketinggian.

Meminta kos membina rumah blok buih, termasuk artikel sedemikian dalam anggaran sebagai pemanas. Pilihnya masalah. Pertama sekali, kerana terdapat banyak jenis. Untuk rumah blok buih, lebih baik untuk memilih sama ada busa atau angeline. Jika semuanya jelas dengan yang pertama: ia adalah cahaya, tidak membiarkan udara, ia tahan lama - maka yang kedua harus diberitahu secara berasingan. Angelin adalah penebat roll, yang beroperasi pada prinsip termos: haba tidak kembali dari dalam, luar tidak membiarkan sejuk. Di samping itu, ia adalah kelembapan tahan, mudah dipasang (diikat pada penumpuk pembinaan atau skru sendiri mengetuk), tahan lama. Pada kos, bahan berbeza sedikit: untuk satu meter, kira-kira 30-50 rubel, bergantung kepada ketebalan.

Mungkin, semuanya di sini hanya terhad oleh keinginan dan imaginasi anda. Secara tradisional, kadbod gipsum digunakan sebagai bahan penamat untuk dinding. Pertama, ia tahan lama. Kedua, mudah dipasang. Ketiga, mereka boleh membuat dinding tidak hanya halus dan halus, tetapi juga berbagai macam ceruk, tingkat, bahkan gerbang. Satu-satunya kelemahan adalah kerapuhan bahan. Tetapi ini tidak begitu ketara, memandangkan anda akan membina sebuah rumah blok buih. Harga purata untuk sekeping drywall biasa adalah sekitar 200-300 Rubles, kelembapan tahan (untuk bilik mandi, misalnya) - oleh 50-100 Rubles lebih. Jumlah bahan bergantung kepada saiz rumah dan bilangan lantai. Adalah disyorkan untuk membeli drywall dalam kelompok untuk setiap bilik dengan margin kecil satu atau dua helai.

Sememangnya, dinding memerlukan bingkai. Tidak kira bagaimana tepatnya dinding telah dibuang. Logam atau kayu adalah perniagaan anda. Kos tidak jauh berbeza: dari 100 hingga 300 rubel bagi setiap meter berjalan reiki.

Beri perhatian khusus ke lantai kasar. Sekiranya anda maksudkan beban yang besar (sebagai contoh, akuarium yang besar di dalam bilik), maka lebih sesuai untuk membuat gambarkan konkrit. Ia mahal dan panjang, tetapi berpanjangan. Perkhidmatan pekerja dalam kes ini sekurang-kurangnya 50% daripada kos bahan. Jika tidak perlu melakukan pengganding, maka anda boleh mempercayai lantai lama yang baik dari papan. Ingat, yang lebih lancar di lantai kasar, lebih mudah untuk meletakkan penutup lantai di masa depan. Perlindungan siling boleh sama sekali. Tidak ada petua yang pasti, dan bahagian kewangan hanya bergantung pada keupayaan anda.

Penobloki, walaupun tahan lama dan tahan terhadap keadaan cuaca, memerlukan penamat luaran. Apa? Contohnya, begitu popular pada masa ini. Jalan logam, tetapi lebih tahan lama dan tahan haus, plastik - belanjawan, mudah dipasang, tahan lama. Di samping itu, anda boleh melukis dinding, dan kemudian cat. Rata-rata, sekitar 50-150 ribu rubel, termasuk karya tuan, dibelanjakan untuk hiasan luaran.

Meminta kos membina rumah dari blok buih, ingat bahawa semua kos adalah individu yang tegas. Rata-rata, pada kotak "kosong" 9quo; meninggalkan 400 ribu Rubles. Tetapi semua kos lain adalah penting: bahan penamat, tingkap, pintu, bumbung. Berapakah kos rumah kecil bagi blok buih? Dalam 2-3 juta. Tidak seperti jumlah yang besar, kerana sepertinya pada pandangan pertama. Terutama jika anda mendekati kos berhati-hati dan dengan minda. Jangan berhemat pada bahan, bergantung kepada berapa lama dan selamat rumah anda akan melayani anda.

Kebaikan dan keburukan rumah busa

Pembinaan setiap rumah bermula dengan reka bentuk, lukisan, pemilihan bahan. Isu utama adalah pilihan bahan bangunan untuk mendirikan kotak. Perlu mengira segala-galanya, menimbang kebaikan dan keburukan. Anda boleh menggunakan bata, blok konkrit, blok sanga, konkrit busa, konkrit berudara, kayu. Semuanya bergantung kepada keinginan, kemungkinan kewangan. Hari ini, konkrit busa sangat popular. Bahan ini lebih dikenali sebagai pemanas, tetapi ia digunakan untuk pembinaan rumah persendirian, rumah percutian, garaj, lumbung, bangunan luar bangunan.

Nama busa konkrit bercakap untuk dirinya sendiri. Komposisinya agak mudah - ia adalah konkrit cecair yang berbuih. Memulakan pembinaan, anda perlu menganalisis, menimbang kebaikan dan keburukan. Mari kita mulakan dengan kelebihan:

 1. Pro bahan ini bermula dengan nilainya.
 2. Untuk sedikit wang anda mendapatkan bahan bersih ekologi, ia menyerap dengan sempurna, memberikan kelembapan. Pada penunjuk ini ia sama dengan rumah-rumah kayu.
 3. Di rumah yang diperbuat daripada konkrit busa, penebat haba yang sangat baik. Oleh kerana reka bentuknya dengan celah kecil, ia melambatkan haba di dalamnya, menghalangnya daripada keluar.
 4. Penebat bunyi bahan ini lebih tinggi daripada bata. Apa yang membuatkan hidup lebih selesa.
 5. Ia adalah mungkin untuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk batu. Adalah perlu untuk memerhatikan berat bahan, membandingkan dengan bahan lain, blok konkrit buih cukup terang, bentuknya juga. Oleh kerana berat badan yang rendah, saiz besar, pembinaan sedang berjalan lebih cepat.
 6. Dengan komposisi mudah, ia tahan terhadap sebarang perubahan suhu. Tidak meminjamkan dirinya kepada pembakaran.
 7. Mempunyai permukaan licin, ia memudahkan kerja penamat.
 8. Bekerja dengan konkrit busa akan membawa banyak keseronokan, ia boleh dipotong dengan gergaji tangan, dengan bantuan mesin penggilingan, dan digerudi. Anda boleh membuat apa-apa bentuk dengan bahan ini. Mudah untuk membuat bentuk geometri yang berbeza, sebagai contoh: gerbang, tingkap teluk. Ia juga mudah untuk meletakkan gables di bawah mana-mana bumbung.

Rumah-rumah dengan konkrit busa mesti selesai dengan menghadapi bata.

Mengambil kira plus itu, kesannya adalah bahan yang sesuai untuk pembinaan dinding. Malangnya, konkrit busa juga mempunyai kelemahan. Negatif pertama ialah penghasilan hiasan selepas selesai dinding masonry. Ia adalah mustahil untuk tidak mudah memvulkan semua dinding, ia perlu untuk memangkas dinding luar dengan batu bata yang menghadap. Tanpa perlindungan yang kuat, blok busa boleh menahan sehingga 20 kitaran beku-cair.

Bahan bangunan ini digunakan untuk pembinaan rendah, kerana ia mempunyai rayap yang tinggi. Selalunya mereka membina kotej rendah.

Semasa pembelian blok busa diperlukan untuk mengawal kualiti bahan. Anda boleh menuntut sijil kualiti bahan binaan. Atau semak kekuatan anda sendiri: anda perlu memandu kuku 100 mm jauh ke dalam blok selepas cuba mendapatkannya dengan tangan kosong anda, jika anda tidak dapat melakukannya - maka anda boleh memulakan pembinaan. Jika anda dengan mudah mendapatnya, lebih baik untuk kembali kembali buih buih.

Rumah yang diperbuat daripada konkrit busa boleh kehilangan sifat seperti penebat, kalis bunyi, jika ketebalan sendi penyelesaian masonry melebihi 3 mm. Walaupun kelemahan bahan ini, beliau adalah pemimpin dalam penjualan di kalangan bahan binaan.

Kepelbagaian konkrit busa dan konkrit berudara

Kedua-dua bahan tersebut tergolong dalam kelas konkrit selular yang sama, tetapi mereka berbeza secara radikal dalam ciri-ciri komposisi, teknikal dan operasi. Pengeluaran konkrit busa adalah mudah, bahan pembentuk busa ditambah kepada konkrit, dituangkan ke dalam acuan, dibiarkan untuk menguatkan secara semula jadi. Konkrit busa boleh dibuat di tapak pembinaan.

Konkrit berudara terdiri daripada pasir, kapur, simen, gipsum, air, pes aluminium. Pori-pori terbentuk akibat tindak balas. Pengerasan berlaku di bawah pengaruh suhu tinggi. Selepas pemejalan dipotong dengan blok ketebalan dan lebar yang diperlukan.

Pengeluaran konkrit berudara hanya boleh dilakukan di kilang. Di samping itu, hampir semua kilang adalah automatik. Pembuatan konkrit berudara mengikut GOST, yang boleh mengesahkan sijil kualiti. Terima kasih kepada proses pengeluaran ini, peluang untuk memperolehi palsu dikurangkan kepada sifar.

Pengeluaran blok busa tidak memerlukan perbelanjaan yang besar, teknologi khas. Pengeluarannya mungkin hampir di rumah. Oleh itu, peluang membeli bahan berkualiti rendah adalah tinggi.

Dengan cara pengeluaran, seseorang boleh menilai kekuatan. Jika konkrit berudara dihasilkan di kilang mengikut piawaian, maka dalam pembuatan blok buih untuk mengurangkan kos menggunakan analog berbuih murah, yang dapat mengurangkan kualiti bahan. Oleh itu, ketumpatan blok gas lebih tinggi daripada blok buih.

Terima kasih kepada gelembung dalaman yang tidak bersentuhan, tahap penebat haba, penebat bunyi, rintangan fros konkrit busa lebih tinggi daripada blok gas. Satu lagi kelebihan blok buih ialah penyerapan kelembapan. Ia boleh digunakan di kawasan-kawasan yang mempunyai kelembapan yang tinggi, apabila blok gas perlu dirawat dengan impregnation khusus, mahal, penghapuskan air.

Beton busa - pilihan terbaik untuk pembinaan

Jika anda membuat keputusan untuk membina pondok, garaj atau anda memerlukan sambungan kecil - pilihan yang paling optimum akan menjadi blok konkrit buih. Ini adalah bahan yang mudah dan mesra alam untuk membina dinding di mana-mana rumah. Reka bentuk dan lukisan ke rumah dari blok buih mengambil masa yang kurang dari batu bata atau kayu. Juga, banyak syarikat menawarkan projek siap pakai dari konkrit busa.

Oleh kerana berat badan yang rendah, dimensi besar, pembinaan akan bergerak lebih cepat. Di samping itu, ia mempunyai beberapa kelebihan: penebat haba yang sangat baik, kalis bunyi, rintangan api, konkrit buih berkualiti tinggi akan berlangsung selama bertahun-tahun. Anda akan berpuas hati dengan rumah dari konkrit busa.

Pembinaan dinding yang diperbuat daripada konkrit busa boleh mengurangkan beban pada asas. Dalam harga gabungan ditambah kualiti, konkrit busa lebih rendah daripada kebanyakan bahan binaan untuk pembinaan dinding.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

3 + 2 =