Rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir

Teknologi membina sebuah rumah yang diperbuat daripada bata silika

Terdapat pelbagai jenis bahan binaan, tetapi hanya pokok yang boleh dibandingkan dengan bata dalam populariti dan tidak dalam semua kes. Struktur bata dibedakan dengan kekuatan tinggi, keselamatan kebakaran, ketahanan dan penampilan yang sangat menarik. Kepada kelemahannya boleh disebabkan hanya batasan fizikal: batu bangunan adalah rintangan yang agak kecil untuk pemampatan, dan oleh itu jumlah tingkat bangunan batu bata adalah terhad.

Ini adalah salah satu daripada banyak jenis batu bangunan, yang dicirikan oleh kepadatan dan kekuatan yang lebih tinggi. Ia diperbuat daripada kapur, air dan pasir kuarza dengan menekan. Sebelum ini, hanya batu cahaya yang dihasilkan: rumah-rumah daripada batu bata silikat putih biasa kepada semua orang dari zaman kanak-kanak. Walau bagaimanapun, hari ini bahan dihasilkan dalam pelbagai warna.

Rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir

Kebaikan dan keburukan batu bangunan adalah seperti berikut:

 • ketumpatan yang lebih tinggi - ini bermakna kedua-dua kekuatan produk yang lebih besar, dan rintangan yang lebih besar kepada mampatan. Oleh itu, dari bahan silikat adalah mungkin untuk membina bangunan lebih tinggi bilangan lantai, seperti yang dikatakan para pakar, dan lebih sukar - dengan loteng, sebagai contoh;
 • kualiti kalis bunyi yang sangat baik, yang disediakan oleh kepadatan bahan;
 • peletakan batu tidak berbeza dari yang biasa dan tidak memerlukan kemahiran khusus;
 • kos bahan itu jauh lebih rendah daripada yang seramik.

Kekurangan produk termasuk:

 • Berat adalah yang tertinggi di antara semua jenis bahan. Ia memberikan kekuatan struktur yang lebih besar, tetapi apabila mengangkut ia berubah menjadi masalah yang memerlukan perbelanjaan yang tinggi;
 • kekonduksian termal batu itu lebih rendah daripada produk tanah liat, oleh itu, semasa pembinaan maka perlu segera menentukan apa yang akan melindungi rumah dari batu silikat;

 • Keliangan yang lebih tinggi mungkin adalah kelemahan yang paling serius. Batu itu menyerap kelembapan, yang tidak termasuk penggunaannya dalam pembinaan tingkat bawah tanah atau tingkat bawah tanah. Kualitas yang sama mengurangkan rintangan kepada fros: kelembapan dalam liang membeku dan air mata batu dari dalam.

Hasilnya, projek-projek rumah yang diperbuat daripada bata silicate menganggap dinding gabungan: silikat digunakan untuk dinding galas utama dan semua partition dalaman, kerana di sini penyerapan air yang lebih tinggi tidak memainkan peranan yang menentukan. Dan bahagian luar dinding dibina dari tanah liat, sebagai peraturan, batu muka. Penyelesaian ini dapat segera menyelesaikan masalah penebat haba. Di dalam gambar terdapat sebuah bangunan yang diperbuat daripada silikat dengan loteng.

Teknologi peletakan tidak berbeza dengan yang biasa. Perhatian harus diberikan kepada kalis air asas yang kukuh, kerana penyerapan air dalam silikat adalah 6-8% lebih tinggi berbanding batu tanah liat.

 1. Digunakan tanah liat atau mortar simen ketumpatan yang besar: batu itu lebih berat dan komposisi cair akan dikeluarkan daripada lipatan.
 2. Bundle dan kaedah meletakkan ditentukan oleh ketebalan dinding. Untuk kediaman, mereka dibina dalam satu setengah bata - 38 cm, dalam dua - 41 cm, dan dua setengah - 64 cm Jika tidak ada penebat, maka ketebalan harus maksimum.
 3. Membina rumah yang diperbuat daripada batu bata silikat paling kerap dianggap sebagai kaedah dalam pengapit. Dalam kes ini, penyelesaiannya pertama kali digunakan pada batu sebelumnya dengan lapisan 1 cm, diratakan dan dibuang oleh kulir, dan kemudian diterapkan kepada yang disusun. Dengan cara ini, menurut maklum balas pembina, pengisian jahitan yang baik akan dipastikan.
 4. Peletakan bermula dari sudut. Pada asasnya, baris pertama diletakkan tanpa penyelesaian.
 5. Oleh kerana penyerapan air batu lebih tinggi, disyorkan untuk membasahi permukaan dengan air sebelum pemasangan: dalam kes ini, silikat tidak menarik air dari buburan simen, yang meningkatkan lekatan.

Pembinaan sebuah rumah yang diperbuat daripada bata silika dalam foto itu adalah pada tahap ini. Kerumitan projek tidak dipengaruhi oleh kaedah peletakan.

Pemanasan rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir untuk lintang sederhana dan utara adalah wajib. Sebagai alternatif, dinding tebal boleh dibina untuk memastikan angka yang betul. Walau bagaimanapun, kaedah ini memerlukan peningkatan kos, sementara penebat haba luaran lebih murah.

Bahan yang digunakan adalah buih atau bahan busa yang sama - seperti polistirena yang diperluas, sebagai contoh. Extruded tidak akan berfungsi menurut ulasan pembina, kerana ia mempunyai kebolehtelapan wap yang sangat rendah.

 1. Plat plastik busa dalam 50 mm tebal diletakkan pada pelekat dalam 2 lapisan. Bahan itu terhuyung-huyung sedemikian rupa sehingga lapisan-lapisan yang seterusnya tidak bertepatan dengan sendi-sendi yang pertama. Foto menunjukkan contoh cerucuk.
 2. Di dalam rumah dengan loteng, jika ia kediaman, bumbung juga terlindung.
 3. Jurang pengudaraan dalam kes ini tidak. Walau bagaimanapun, rumah itu perlu dilengkapi dengan pengalihudaraan dan ekzos yang baik, kerana penebat luar jenis ini menyekat saluran kelembapan melalui dinding.
 4. Penebat haba sukar diambil untuk bahan penamat, jadi bangunan selepas penebat mesti dihiasi, dan melindungi pemanas dari kesan kelembapan. Untuk melakukan ini, mesh mengukuhkan dipasang ke permukaan dinding, permukaannya dibumikan dan dilekatkan.

Pembinaan rumah yang diperbuat daripada silikat dianggap secara terperinci dalam video.

Kelebihan dan kelemahan utama silika bata

Apabila terdapat soalan mengenai bahan untuk membina sebuah rumah, kita harus membandingkan banyak pilihan. Yang paling popular adalah bata silikat, kebaikan dan keburukan yang telah dipelajari dengan baik dalam amalan. Dengan parameter apakah bahan ini lebih baik daripada yang lain, dan berapa jauh di belakang?

Bata silikat diperoleh dengan mencampurkan pasir kuarza, air dan kapur udara.

Bata silikat adalah campuran pasir kuarza, air dan kapur udara. Menggunakan kaedah menegak separa kering, jisim ini ditukar menjadi produk siap.

Bata silikat mempunyai kelebihan, kerana banyak pemilik rumah masa depan untuk membina rumah mereka memilih bahan tertentu ini.

Seperti yang dapat dilihat dari kelebihan tersenarai, bata silicate mempunyai beberapa ciri, mengikut mana ia melampaui bahan lain untuk membina rumah. Oleh itu, untuk membina rumah batu kapur pasir, orang akan lebih suka, yang mana parameter penting adalah: keselamatan, kebolehpercayaan, penebat bunyi yang baik, kos yang lebih rendah dan penampilan yang indah di masa depan.

Seperti bahan bangunan lain, silikat mempunyai beberapa kelemahan, yang boleh menyebabkan pilihan lain untuk membina rumah.

Skim peranti bata silika.

 1. Kekonduksian terma yang tinggi. Kelemahan ini memberi kesan kepada penebatan tambahan tembok yang dibina daripada silikat. Jika tidak, haba dari rumah dengan mudah akan keluar. Oleh itu, dinding dari bahan tersebut memerlukan kos kewangan tambahan, masa tambahan, dan kos buruh.
 2. Penyerapan kelembapan yang baik. Oleh kerana silikat menyerap kelembapan dengan baik, ia tidak boleh digunakan, seperti beberapa bahan lain, semasa pembinaan. Jadi, projek-projek rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir semestinya menyediakan untuk pembinaan bahagian-bahagian rumah di mana terdapat peningkatan hubungan dengan air, iaitu yayasan dan socle, dari bahan bangunan lain. Jika tidak, kawasan ini menjadi terdedah kepada kemusnahan pesat. Peningkatan kelembapan yang mengancam dan pemusnahan bata lebih cepat di musim sejuk, apabila air yang memasuki bahan mengubah keadaan agregat dan mengurangkan dengan ketara kekuatan produk.
 3. Ketenangan. Silikat mempunyai berat badan yang lebih tinggi daripada, sebagai contoh, analog seramiknya (kira-kira satu pertiga). Atas sebab ini, lebih sukar untuk mengangkutnya. Di samping itu, ia perlu mendirikan asas yang kuat dan besar, mampu menahan tekanan graviti dinding silikat.
 4. Selain kekurangan ini, silikat tidak boleh digunakan dalam pembinaan cerobong, dapur dan relau, kerana ia tidak menahan suhu tinggi.

Oleh itu, bahan binaan yang sedang dipertimbangkan mempunyai beberapa kelemahan. Mereka boleh menakutkan orang-orang yang menghargai panas dan tidak mahu menghadapi masalah tambahan dalam bentuk pemanasan rumah dan mengangkut bahan berat.

Menilai semua sisi positif dan negatif dari batu silika, kita boleh mengatakan bahawa anda tidak boleh membina rumah sepenuhnya dari bahan ini.

Penggunaannya hanya boleh dilakukan untuk pembinaan dinding. Pada masa yang sama mereka agak kuat, boleh dipercayai, dilindungi dengan sempurna dari bunyi luar, tetapi tidak terlalu hangat. Oleh itu, apabila merancang pembinaan rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir, seseorang mesti bersedia untuk mendirikan dinding tebal atau mengatur pemanasan tambahan.

Pilihan optimum akan menjadi gabungan batu bata silikat dan biasa, yang akan menjimatkan wang dan mengurangkan penggunaan silikat. Jenis ini akan menjadi sangat diperlukan untuk pembinaan dinding dalaman dan sekatan, yang mana kekuatan dan penebat bunyi adalah ciri penting. Tetapi dinding luaran, yang semestinya hangat, lebih baik untuk membuat gabungan.

Untuk pembinaan sebuah rumah untuk bekerja adalah lebih baik untuk melibatkan pakar yang sudah mempunyai pengalaman dalam meletakkan batu bata. Jika tidak, proses yang kompleks dan memakan masa bekerja dengan silikat tidak akan mempunyai hasil yang baik. Walaupun bahan bangunan jenis ini sangat licin dan batu itu tidak memerlukan kemahiran tambahan dan bahan khas yang digunakan ketika bekerja dengan analog seramik, itu masih bukan tugas yang mudah.

Memandangkan keselamatan silikat, ia boleh digunakan dalam pembinaan bangunan dan struktur apa-apa tujuan. Disebabkan peningkatan kekuatan, ia berjaya digunakan dalam pembinaan bangunan bertingkat tinggi. Penampilan yang baik tidak memerlukan penambahan luaran tambahan. Kekurangan bata silika, bagaimanapun, tidak membenarkan ia digunakan sepenuhnya dalam pembinaan di kawasan yang sangat basah dan dalam persekitaran yang agresif.

Apabila membina sebuah rumah, silikat bukan bahan yang ideal dan universal, kerana ia mempunyai beberapa kelemahan. Walau bagaimanapun, hampir mustahil untuk mencari bahan bangunan yang tidak mempunyai minus. Ia perlu apabila membandingkan kelebihan dan kekurangan pelbagai pilihan, memberi perhatian kepada kepentingan dan kepentingan mereka untuk struktur tertentu. Sekiranya masa depan nilai rumah yang tinggi mempunyai kekuatan, kestabilan dan keselamatan untuk kesihatan, maka batu bata silikat akan menjadi pilihan terbaik.

Pilihan akhir bahan untuk pembinaan rumah bergantung kepada sejauh mana kemungkinan kewangan pemilik masa depan struktur itu luas dan apa ciri-ciri kepentingan bangunannya di tempat pertama.

Hak Cipta © 2018 Bata. Hak Cipta Terpelihara.

Rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir - adakah ia berbaloi untuk membina?

Rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir - adakah ia berbaloi untuk membina?

Seperti yang mungkin dan dalam mana-mana bahan, bata seramik mempunyai "saudara" dalam subclass dan namanya adalah batu bata silikat. Kita semua, dengan pasti, apabila mendengar hadir hanya bangunan rumah dari bata merah seramik, dan warna merah suara rumah yang bersekutu dengan bata biasa, iaitu seramik. Tetapi masa tidak berhenti, dan terdapat pengenalan bahan bangunan analog dalam amalan pembinaan.

Baru-baru ini, mereka semakin mula muncul di kalangan penduduk musim panas dan penduduk negara dan fakta ini mula mengatakan bahawa pembinaan sebuah rumah yang diperbuat daripada silikat adalah sangat mungkin dan sering juga menjimatkan. Mari kita cuba memahami dengan lebih terperinci semua nuansa dan kehalalan yang mungkin timbul ketika memilih keputusan penggunaan bata putih.

Kualitas silika bata, yang mempengaruhi pembinaan rumah

Apapun bahannya, dia selalu mempunyai sifat yang harus diperhitungkan, terutamanya jika ia berkaitan dengan pembinaan rumah sendiri. Di bawah adalah plus dan minus, saya akan menunjukkan kualiti positif dan negatif.

Teknologi pembinaan (+) - boleh dikatakan tidak berbeza daripada teknologi bata, yang kita telah diterangkan sebelum ini, ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa saiz blok silikat boleh bertepatan sekali dengan seramik konvensional (250 * 120 * 65), satu-satunya perbezaan adalah bahawa ia adalah sedikit lebih berat, kerana kepadatannya (dengan cara itu, dengan analogi anda juga boleh membuat dan mengira jumlah bata);

Kekuatan dan ketumpatan yang baik (+) - petunjuk pasti, yang menyumbang sangat positif kepada pembinaan bangunan berbilang tingkat atau hanya dengan persepsi beban besar;

Kekonduksian terma yang baik (-) - tetapi kualiti ini kritikal, kerana ia mengenakan keperluan pada penebat haba bangunan, atau sebaliknya kontur panas luarannya. Menurut piawaian moden untuk pemanasan peralatan, untuk memastikan penebat yang diterima, adalah perlu untuk membina dinding dengan ketebalan kira-kira 2 m (semua bergantung kepada jenis silikat). Kualiti ini adalah akibat dari titik kedua, kerana bahan yang lebih padat, semakin baik ia melakukan panas;

Penebat bunyi yang baik (+) - banyak pengilang yang sering mereka bermegah, dan ini tidak menghairankan, kerana harta ini adalah akibat dari titik kedua;

Keupayaan untuk menyerap kelembapan (-) - juga merupakan kualiti kritikal yang disebabkan oleh bahan ini tidak menerima pengedaran yang luas dalam pembinaan kerana had penggunaannya berbanding dengan seramik biasa;

Rintangan fros rendah (-) - disebabkan oleh pengumpulan kelembapan (akibat daripada titik ke-5), struktur batu itu dimusnahkan dengan pencairan alternatif dan membekukan dengan lebih cepat jika kita membandingkan semuanya dengan merah biasa yang sama;

Keupayaan untuk membentuk kulat (-) - Sekali lagi, semua sebab yang sama (mata 5) yang dinyatakan di atas, harta ini mempunyai hak untuk menjadi, sudah tentu ia jangka panjang, tetapi kita akan membina sebuah rumah untuk masa yang lama dengan anda (bukan?

Rintangan haba yang rendah (-) juga bukan penunjuk yang tidak penting, yang memberi kesan kepada pembinaan ini adalah disebabkan oleh kebakaran dan skop bahan. Sebagai contoh, akibat kebakaran, penggunaan dinding sekunder yang dibuat daripada bata silika tidak lagi dibenarkan, oleh itu kesan haba yang kuat telah berlaku, akibatnya, bata telah menjadi tidak sesuai;

Lebih murah daripada bata biasa (+) - lebih kurang 20 ... 35%;

Pelbagai warna yang sangat besar (+) - pada nota positif ini saya menyelesaikan senarai ciri-ciri batu bata, kerana mempunyai blok batu bata yang berbeza, anda boleh membuat fasad yang cantik dan cantik.

Seperti yang dapat dilihat dari ciri-ciri tersenarai di atas, bahan silikat mempunyai beberapa kekurangan yang ketara, yang, akibatnya, menghalang penyebarannya dalam pembinaan. Memandangkan kelemahannya dan semua kelebihannya, anda boleh cuba menggunakannya secepat mungkin, iaitu, untuk meminimumkan kos membina rumah bata, kerana ini mungkin matlamat utama bagi banyak pemaju.

Rumah yang diperbuat daripada batu kapur pasir - kami mengambil kira semua ciri

Dari ciri-ciri di atas bata, adalah perlu untuk mengumpul kaedah asas yang mana perlu untuk mengambil kira perancangan pembinaan rumah.

Oleh kerana blok silikat mempunyai keupayaan untuk menyerap kelembapan, anda boleh melupakan penggunaannya di tempat-tempat seperti ruang bawah tanah dan asas. Untuk reka bentuk seperti itu, sebuah bata konvensional jenama dan kategori tertentu juga boleh muncul.

Tiang paling sering terkena kelembapan, kerana air dari bumbung (tanpa longkang) membentuk percikan di kawasan bangunan.

Keupayaan untuk kekonduksian haba yang besar membuatkan kita berfikir tentang litar rumah panas penebat berkesan tambahan, yang akan menyebabkan sedikit untuk mengeluarkan hanya itu pada pendapat saya adalah sangat penting apabila ia datang kepada kecekapan atau faedah bata silika dalam pembinaan rumah negara. Kualiti ini bergelut dengan pijakan yang sama dengan murahnya silicate berhubung dengan batu bata seramik, jadi semuanya perlu ditimbang dengan teliti.

Bagi partisi dalaman, kualiti akan optimum seperti penebat bunyi yang baik, ia akan membolehkan anda memaksimumkan faedah murah, tetapi dapat meningkatkan keselesaan rumah anda .... jika lebih banyak anda mempunyai jiran.

Akhirnya, ternyata, untuk memohon bata silikat adalah mungkin dan juga perlu di beberapa tempat, tetapi jika anda membina sepenuhnya daripada itu, maka anda meletakkan risiko kualiti rumah dan mungkin terdapat pengubahsuaian lanjut, namun ia adalah mungkin untuk analisis yang tepat dan rawatan khas.

Pada pendapat saya, agar tidak menggunakan risiko, lebih baik menggunakan pilihan gabungan - apabila anda menggunakan kualiti terbaik bahan silikat dan biasa kecil. Sebagai contoh blok silikat memohon kepada semua partition dalaman, oleh itu anda akan menyediakan kapasiti yang baik menanggung beban dan penebat bunyi, dan keramik pada perimeter luar, memberikan rintangan haus yang baik dan bata muka bangunan merah indah. Walaupun sudah tentu keputusan akhir adalah milik anda ...

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

+ 39 = 49