Litar dimmer

Satu gambarajah ringkas dimming untuk 220V untuk perhimpunan diri

Dimmer - peranti elektronik yang membolehkan anda mengawal voltan dalam beban, dan dengan itu kuasa. Anda boleh melaksanakan pelarasan dalam beberapa cara. Tetapi kaedah fasa yang paling biasa, intinya adalah untuk mengawal dalam masa saat membuka kunci kekunci (transistor, thyristor). Dalam rangkaian AC, dimmers berdasarkan thyristor simetrik (triac) dalam bentuk reka bentuk yang mudah dan murah adalah yang terbaik. Bagaimana untuk membuat diri anda dimmer dengan bahagian yang ada diterangkan dalam artikel ini.

Hampir semua dimmers triac moden untuk penggunaan isi rumah mempunyai pangkalan asas yang sama. Semua butir-butir lain litar melaksanakan fungsi tambahan: mereka melakukan petunjuk, mempromosikan operasi yang stabil pada voltan yang dikurangkan, membuat pelarasan lebih lancar, dan sebagainya.

Prinsip operasi pengendali triac akan dipertimbangkan menggunakan contoh litar dimmer yang paling umum untuk 220 volt, ditunjukkan dalam angka tersebut. Elemen utama litar ialah triS VS1. Ia menghantar arus di kedua-dua arah apabila nadi gerbang muncul pada elektrod kawalan. Elektrod kuasa VS1 disambung secara siri dengan beban. Oleh itu, arus beban adalah sama dengan semasa triac. Dalam litar kawalan suis kuasa, diod VS2 terletak, keadaan terbuka dan tertutup yang bergantung kepada nilai voltan pada elektrodnya. Elemen R1, R2 dan C1 menyertai litar caj kapasitor C1. Diod VD1 dan LED LED membentuk litar penunjuk pada keadaan. Apabila dimmer dihidupkan, triac ditutup dan arus beban tidak bocor. Pada masa penampilan gelombang setengah positif atau negatif voltan utama, arus mengalir melalui perintang R1 dan R2. Kapasitor C1 dikenakan pada kadar yang ditentukan oleh rintangan perintang. Memandangkan fakta bahawa voltan pada kapasitor tidak boleh berubah dengan serta-merta, peralihan fasa tertentu antara voltan dalam rangkaian dan pada C1 terbentuk. Apabila voltan sama dengan voltan perjalanan dinistor (32V) dicapai pada kapasitor, yang kedua akan dibuka, yang menghasilkan denyut pada elektrod kawalan VS1 dan pembukaannya. Aliran semasa melalui beban. Triac adalah dalam keadaan terbuka sehingga hujung gelombang separuh (pembalikan polar) daripada voltan utama. Kemudian proses itu berulang.

Dengan mengubah rintangan R2, peralihan fasa meningkat (menurun). Semakin besar rintangan, semakin lama kapasitor akan dikenakan dan semakin sedikit waktu buka triac akan. Dengan kata lain, memutarkan tombol pengawal selia menghasilkan perubahan dalam kuasa dalam beban.

Papan litar bercetak dan bahagian pemasangan

Untuk memasang dimmer dibentangkan sendiri, komponen radio berikut diperlukan:

 • C1 - kapasitor filem logam nonpolar dengan kapasiti 0.022-0.1 mkF-400V;
 • R1 - perintang ialah 4.7-27 kOhm-0.25 W;
 • R2 - pembolehubah ubah dengan suis terbina dalam 0,5-1 MΩ-0,5 W;
 • VD1 - penerus diode 1N4148, 1N4002 atau yang serupa;
 • VS1 - triac BT136-600D atau BT136-600E;
 • VS2 - dinistor DB3;
 • LED - penunjuk LED.

Dimmer dalam konfigurasi di atas direka untuk menyambung perkakas elektrik dengan kuasa tidak melebihi 500 watt. Sekiranya kuasa beban melebihi 150 W, maka triac ditetapkan kepada radiator. PCB 25 hingga 30 mm boleh dimuat turun di sini.

Dalam kehidupan sehari-hari, dimmer paling kerap digunakan untuk menyesuaikan kecerahan lampu lampu. Dengan menyambungkannya ke litar bekalan lampu halogen, alat siap untuk mendapatkan pencucuhan cahaya yang lancar diperolehi, yang meningkatkan masa cahaya beberapa kali. Selalunya, amatur radio mengumpul dimmer dengan tangan mereka sendiri untuk menyesuaikan pemanasan besi pematerian. Pengawal kuasa dengan kapasiti beban yang meningkat boleh digunakan untuk mengubah kelajuan putaran sebuah gerudi elektrik.

Ia dilarang untuk menyambungkan alat pemalap kepada peralatan elektrik yang mengandungi unit pemprosesan isyarat elektronik (contohnya unit bekalan kuasa). Pengecualian adalah lampu LED dengan kemungkinan dimming.

Menghubungkan dimmer sendiri

Kadang-kadang ada keperluan untuk menukar keamatan pencahayaan. Lakukan ini dengan bantuan dimmer, yang sering disebut "dimmer". Kebanyakan peranti dipasang bukannya suis konvensional - ke dalam kotak pemasangan yang sama, dan banyak kelihatan serupa. Bagaimana untuk menyambungkan diri anda? Hanya - ke dalam wayar fasa secara siri dengan beban. Rangka kerja pemasangan pengatur mudah, anda boleh mengurusnya sendiri.

Dimmer (dimmer bahasa Inggeris) dalam kehidupan seharian digunakan untuk menyesuaikan kecerahan lampu, suhu peralatan pemanasan (pematerian besi, besi, dapur elektrik, dll). Peranti ini juga dipanggil dimmers atau dimmers, walaupun ini hanya satu daripada aplikasi yang mungkin. Paling berkesan mereka bekerja dengan lampu pijar, yang membolehkan mereka memanjangkan hayat perkhidmatan mereka, kerana jika terdapat lekapan dalam litar bekalan kuasa, arus minimum diterapkan pada lampu apabila dihidupkan. Dan seperti yang anda tahu, ia adalah lontaran permulaan yang menyebabkan mereka gagal.

Bagaimana rupa dimmer seperti?

Jangan gunakan dimmer dengan sumber pengubah atau sumber denyut nadi (TV, radio, dan lain-lain). Ini disebabkan ciri-ciri peranti - pada output isyarat itu tidak kelihatan seperti sinusoid, tetapi hanya sebahagian daripadanya (tip dipotong dengan kekunci). Apabila kuasa tersebut digunakan, peralatan gagal.

Perhatikan! Dengan lampu pendarfluor, pengawal cahaya konvensional tidak boleh digunakan. Bundle semacam itu tidak akan berfungsi sama sekali, atau lampu akan berkelip. Untuk bekerja dengan sumber-sumber ini terdapat peranti khas dengan litar yang berbeza. Pada umumnya, dimmers konvensional hanya boleh dikawal oleh mentol pijar atau lampu LED. Apabila menyambung kepada mereka, penjimatan tenaga "berkelip" bermula cahaya, dan lampu halogen tidak semestinya terkawal. Tetapi anda boleh menyesuaikan kecerahan cahaya untuk jenis lampu - terdapat dimmer khas, tetapi ia lebih mahal.

Dimmers pertama adalah elektromekanik dan hanya boleh menyesuaikan kecerahan cahaya lampu pijar. Moden boleh menyediakan beberapa fungsi tambahan:

 • ringan oleh pemasa;
 • menghidupkan dan mematikan lampu pada masa tertentu (kesan kehadiran, digunakan untuk berlepas panjang);
 • Kawalan akustik (pada kapas atau suara);
 • keupayaan kawalan jauh;
 • mod operasi pelbagai lampu - berkelip, menukar suhu cahaya, dan sebagainya;
 • kemungkinan menanamkan dalam sistem "rumah pintar".

Dimmer yang paling mudah masih hanya menyesuaikan kecerahan pencahayaan, tetapi fungsi ini juga sangat berguna.

Dimmer membuat berdasarkan asas elemen yang berbeza. Mereka semua mempunyai keistimewaan dan kekurangan mereka sendiri. Dan untuk memahami apa yang redup dan bagaimana ia berfungsi, perlu memahami apa peranti tertentu dibuat. Jadi, mungkin ada pilihan:

 • Berdasarkan rheostat (khususnya perintang berubah). Ini adalah yang paling mudah, tetapi juga cara yang paling tidak cekap untuk mengawal kecerahan. Peranti sedemikian sangat panas, supaya sistem penyejukan diperlukan, mempunyai kecekapan yang sangat rendah. Pada masa ini, ia tidak dihasilkan secara besar-besaran.
 • Dimmers elektronik berdasarkan triacs, thyristors, transistor. Peranti ini tidak boleh digunakan dengan teknik yang menuntut bentuk bekalan kuasa, kerana pada output terdapat sesuatu yang mirip dengan sinusoid dengan puncak dipotong. Ia juga perlu diperhatikan bahawa litar tersebut boleh menghasilkan gangguan yang mengganggu operasi penerima radio atau peralatan yang sensitif terhadap gangguan elektrik. Walaupun kekurangan mereka, dimmer elektronik digunakan lebih kerap - kerana harga yang rendah, dimensi kecil dan kemungkinan melaksanakan fungsi tambahan.

Litar pemalar Thyristor

Apabila peranti tidak begitu penting untuk mengetahui apa jenis ia milik, berapa banyak ia adalah penting untuk mempertimbangkan sifat beban yang ia disambungkan (pijar dan kalimantang dan LED atau rumah tangga).

Oleh jenis dimmers prestasi ialah:

 • Modular untuk pemasangan di papan suis pada rel DIN. Untuk menyambung dimmer jenis ini mungkin dengan lampu pijar, lampu halogen dengan pengubah langkah ke bawah. Untuk kemudahan penggunaan, mereka mempunyai butang kawalan jauh atau suis utama. Peranti sedemikian mudah, misalnya, untuk mengawal pencahayaan halaman dan pintu masuk dari rumah, tangga atau pintu masuk.

Rajah dimmer dan pendawaian modular

Dimmer pada kord boleh dipasang di mana-mana lampu meja, lampu dinding, lampu lantai (dengan lampu pijar)

Dimmer untuk pemasangan di bawah suis

Rajah untuk menyambung dimmer di bawah suis

Model berputar dan rotary tidak berbeza luaran

Kekunci adalah seperti suis

Dimmers sensory adalah baik kerana mereka boleh mempunyai kawalan jauh

Di rumah-rumah dan pangsapuri-pangsapuri persendirian, kebanyakannya dimmers monoblock. Rumah itu masih boleh digunakan dalam pelaksanaan modular - untuk mengubah kecerahan pencahayaan wilayah bersebelahan dengan kemungkinan mengawalnya dari rumah. Bagi kes sedemikian, ada model yang membolehkan anda mengawal pencahayaan dari dua tempat - dimmers berjalan kaki (mengendalikan prinsip suis pass-through).

Rajah sambungan untuk dimmer monoblock

Selalunya penyambung cahaya monoblok yang menyambung diri. Mereka meletakkan mereka di tempat suis. Dengan rangkaian fasa tunggal, skema sambungan adalah sama seperti siri konvensional - dalam siri dengan beban - dalam pemisahan fasa. Ini adalah nuansa penting. Dimmer meletakkan hanya dalam pecahan wayar fasa. Jika anda menyambung dimmer dengan salah (dalam jurang neutral), litar elektronik akan terlepas. Agar tidak menjadi salah, sebelum pemasangan adalah perlu untuk menentukan dengan tepat wayar mana yang fasa dan yang neutral (sifar).

Sebelum anda meletakkan dimmer, anda perlu mencari wayar fasa

Apabila ia datang untuk pemasangan dimmer di tempat suis, kemudian anda mesti memutuskan sambungan wayar dari terminal suis (dengan orang kurang upaya dalam surat cara berkuasa) (siasatan sentuh, termasuk mesingan dan tester, multimeter atau penunjuk (pemutar skru dengan LED) untuk mencari seorang wayar hidup kepada fasa instrumen terdapat beberapa petunjuk atau lampu LED, dan tidak ada potensi untuk wayar neutral (sifar).

Penentuan konduktor fasa oleh penunjuk

Tahap boleh dikenalpasti dalam beberapa cara - meletakkan garisan pada penebat, tampal sekeping pita elektrik, pita skot berwarna, dll. Kemudian kuasa dimatikan sekali lagi (suis input pada panel) - anda boleh menyambung dimmer.

Rajah sambungan dimalir

Skema sambungan pengawal cahaya adalah mudah: wayar fasa yang dikesan diberikan kepada input peranti tersebut, outputnya pergi ke beban (dalam gambar di kotak simpang, dan dari sana ke lampu).

Terdapat dua jenis dimmer - dalam satu input input dan output ditandatangani. Dalam kes ini, perlu mengikuti arahan dan menyerahkan fasa ke input yang ditandatangani. Pada peranti lain, input tidak ditandatangani. Di dalamnya, sambungan fasa adalah sewenang-wenangnya.

Pertimbangkan bagaimana untuk menyambung dimmer dengan dail berputar. Pertama anda perlu membongkarnya. Untuk melakukan ini, keluarkan cakera - ia mesti ditarik sendiri. Terdapat butang di bawah cakera, yang ditetapkan oleh kacang penjepit.

Sebelum pemasangan, dimmer dibongkar

Kacang ini tidak dikupas (anda boleh menggunakan jari anda) dan keluarkan panel hadapan. Di bawah ini adalah plat pelekap, yang kemudiannya akan dipasang di dinding. Dimenamkan dibongkar dan siap dipasang.

Pengatur cahaya tanpa plat muka

Kami menyambungkannya mengikut skema (lihat di bawah): kami menyambungkan wayar fasa ke satu input (jika terdapat tanda input, kemudian ke sana), ke input kedua kami menyambung konduktor yang pergi ke lampu / lampu.

Gambarajah sambungan lampu ke dimmer

Ia kekal untuk menyatukan. Kami meletakkan pengatur yang disambungkan ke dalam kotak simpang, membetulkannya dengan skru.

Kemudian hamparkan panel depan, lengkapkannya dengan kacang sebelum dikeluarkan dan, akhirnya, pasangkan cakera swivel. Dimenamkan dipasang. Hidupkan kuasa, periksa kerja.

Bagaimana hendak menyambungkan lampu merah kepada lampu LED (LED) atau reben

Tidak ada perbezaan asas dalam cara sambungan. Keanehan ini hanya berlaku pada kenyataan bahawa dimmer diletakkan di depan pengawal lampu LED atau reben (lihat gambarajah). Tidak ada perbezaan lain.

Bagaimana untuk menyambungkan lampu yang redup kepada lampu LED dan reben

Semua yang sama: dimmer diletakkan di dalam rehat wayar fasa, tetapi outputnya diberikan kepada input pengawal lampu atau pita.

Memasang lampu Fibaro FGD211 dimmer dengan suis

Keistimewaan model ini ialah ia bersesuaian dengan sistem "rumah pintar" dan dikawal dari komputer. Terdapat peranti yang dikawal dengan pengawal selia yang dipasang di tempat yang mudah.

Dimmer yang dipasang di dalam kotak simpang ke suis juga dimasukkan ke dalam rehat dawai fasa, tetapi proses memasangnya sedikit berbeza. Segala-galanya juga dikeluarkan suis, mencari fasa, tanda kawat. Seterusnya, ambil dimmer, sambungkan jumper (sekeping wayar tembaga dalam cangkang) terminal 0 dan N. Hubungkan ke bahagian S1 dan Sx panjang wayar 7-10 cm.

Pemenuhan itu dihubungkan dengan konduktor dan meletakkan pelompat

Langkah seterusnya ialah menyambung pengatur kepada pendawaian. Kawat fasa diset ke penyambung dengan huruf L, wayar sifar ke N. Sambungkan peranti ke kotak simpang (wayar dibengkokkan).

Sambungkan pengawal selia kepada bekalan kuasa

Seterusnya, wayar yang dipasang sebelum ini di soket S1 dan Sx, sambungkan ke terminal pada suis (sebarang pesanan).

Bingkai suis diskret ke tempatnya, maka kita letakkan pada penutup depan dan kekunci, programkan sistem dan semak kerja.

Sekiranya anda hendak menyambungkan dimmer dengan kawalan butang, akan ada dua lagi kenalan yang anda perlu sambungkan butang jauh.

Ciri pilihan dan operasi

Apabila memilih dimmer, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada apa jenis lampu yang boleh berfungsi dan fungsi apa yang dimilikinya. Ia masih perlu melihat jumlah beban yang direka untuknya. Maksimum satu kawalan kecerahan dapat menarik 1000 watt beban, tetapi kebanyakan model direka untuk 400-700 watt. Di pengeluar terkemuka, bergantung kepada kuasa, ada perbezaan harga yang besar. Dalam produk Cina, tidak ada perbezaan nilai ketara.

Titik kedua yang perlu diingati ialah dimmers bekerja dengan beban yang minimum. Mereka dalam kebanyakan kes mempunyai sekurang-kurangnya 40 watt, dan beberapa ribu mempunyai 100 watt. Sekiranya lampu yang disambungkan mempunyai kuasa yang lebih rendah, mereka mungkin berkelip atau tidak akan menyala. Ini berlaku apabila LED diletakkan dan bukannya lampu pijar. Dalam kes ini, salah satu lampu meninggalkan lama (pijar), yang akan memastikan beban minimum yang diperlukan.

Ciri-ciri operasi lain berkaitan dengan keserasian. Seperti yang telah disebutkan, dimmers konvensional tidak boleh berfungsi dengan lampu pendarfluor (dengan penyaman tenaga termasuk). Halogen untuk perubahan dalam bentuk nadi hanya tidak bertindak balas. Dan jika anda memutuskan untuk menggantikan mentol pijar dengan yang lebih ekonomik, anda kemungkinan besar harus menukar kawalan kecerahan.

5 skim menyusun dimmer buatan sendiri

Untuk permulaan, kami akan mempertimbangkan skema dimer, beroperasi dari rangkaian 220 volt. Jenis peranti ini beroperasi pada prinsip anjakan fasa pembukaan kunci kuasa. Jantung dimmer adalah rantai RC denominasi tertentu. Unit penjanaan nadi kawalan, dinistor simetri. Dan sebenarnya kunci kuasa itu sendiri, triac itu.

Pertimbangkan operasi litar tersebut. Resistor R1 dan R2 membentuk pembahagi voltan. Oleh kerana R1 adalah pemboleh ubah, voltan dalam rantai R2C1 berubah dengannya. Diodis DB3 disambungkan ke titik di antara mereka dan apabila voltan ambang pembukaan pada kapasitor C1 tercapai, ia mencetuskan dan menekankan suis kuasa dengan VS1 triac. Ia membuka dan melewati arus melalui dirinya sendiri, dengan itu termasuk rangkaian. Dari kedudukan pengawal selia, pada saat gelombang fasa, kunci kuasa akan terbuka. Ia boleh menjadi 30 volt pada akhir gelombang, dan 230 volt pada puncaknya. Oleh itu, bahagian voltan dikenakan kepada beban. Rajah di bawah menunjukkan proses kawalan lampu dengan dimmer pada triac.

Pada graf ini, nilai (t *), masa di mana kapasitor dibebankan sehingga ambang pembukaan, dan semakin cepat ia berkumpul voltan, lebih awal kunci dihidupkan, dan lebih banyak voltan digunakan pada beban. Litar dimmer ini mudah dan mudah diulang dalam amalan. Kami mengesyorkan melihat video di bawah ini, yang jelas menunjukkan bagaimana untuk membuat dimmer pada triac:

Dengan kehadiran timbunan TV lama dan perkara-perkara lain yang membersihkan debu di tong sampah, anda tidak boleh membeli triac, tetapi membuat suis dimmer mudah pada thyristors. Litar ini sedikit berbeza daripada yang sebelumnya, supaya setiap gelombang separuh terdapat thyristor, dan dengan itu dinistor untuk setiap kunci.

Marilah kita menerangkan secara ringkas proses peraturan. Semasa gelombang separuh positif, kapasiti C1 dikenakan melalui rantai R5, R4, R3. Apabila ambang pembukaan dioda V3 tercapai, arus melaluinya mencapai elektrod kawalan V1. Kuncinya dibuka dengan membiarkan gelombang separuh positif melalui. Dalam fasa negatif, thyristor dikunci, dan prosesnya diulangi untuk satu lagi kunci V2, mengecas melalui rantai R1, R2, R5.

Pengawal selia fasa - dimer boleh digunakan bukan sahaja untuk menyesuaikan kecerahan lampu pijar, tetapi juga untuk mengawal kelajuan putaran kipas pengekstrak, membuat awalan untuk besi penyolder dan menyesuaikan suhu hujungnya dengan sewajarnya. Juga, menggunakan dimmer buatan sendiri, anda boleh menyesuaikan kelajuan gerudi atau pembersih vakum dan banyak aplikasi lain.

Arahan pemasangan video:

Penting! Kaedah peraturan ini tidak sesuai untuk bekerja dengan lampu neon neon, padat ekonomi dan LED.

Bersama dengan pengawal selia yang lancar, peranti pemeluwap telah menjadi tersebar luas dalam kehidupan seharian. Operasi peranti ini didasarkan pada pergantungan penghantaran arus bolak pada nilai kapasitansi. Semakin besar kapasiti kapasitor, semakin banyak arusnya melewati tiang-tiangnya. Jenis dimmer buatan sendiri boleh agak padat, dan bergantung kepada parameter yang diperlukan, kapasitans kapasitor.

Seperti yang dapat dilihat dari gambar rajah, terdapat tiga kedudukan kuasa 100%, melalui kapasitor pelindapkejutan dan dimatikan. Peranti menggunakan kapasitor kertas non-kutub, yang boleh diperolehi dalam teknik lama. Mengenai cara menyebarkan komponen radio dari papan yang kami ceritakan dalam artikel yang berkaitan!

Di bawah adalah jadual yang mempunyai parameter kapasitif-voltan pada lampu.

Berdasarkan skema ini, anda boleh memasang cahaya malam yang mudah, gunakan suis atau suis untuk mengawal kecerahan luminaire.

Untuk mengawal kuasa untuk beban dalam litar DC sebanyak 12 volt, penstabil integral - KRENKI sering digunakan. Penggunaan cip memudahkan pembangunan dan pemasangan peranti. Ini dimmer buatan sendiri mudah didirikan dan mempunyai fungsi perlindungan.

Dengan bantuan resistor yang berubah-ubah R2, voltan rujukan dicipta pada elektrod kawalan microcircuit. Bergantung pada parameter set, nilai pada output dari maksimum 12V dikawal selidik dengan minimum sepersepuluh Volt. Kelemahan pengawal selia ini perlu memasang radiator tambahan untuk KREEN penyejukan yang baik, kerana beberapa tenaga dikeluarkan di dalamnya dalam bentuk haba.

Kawalan lampu ini diulangi oleh saya dan diatasi sepenuhnya dengan pita LED sebanyak 12 volt, panjang tiga meter dan keupayaan untuk menyesuaikan kecerahan LED dari sifar hingga maksimum. Untuk tuan yang tidak begitu malas adalah mungkin untuk mencadangkan untuk membuat redaman rumah pada pemasa penting 555, yang mengawal kekunci kuasa KT819G, denyutan PWM pendek.

Dalam mod ini, transistor berada dalam dua keadaan: sepenuhnya terbuka atau ditutup sepenuhnya. Penurunan voltan di atasnya adalah minimum dan membolehkan penggunaan litar dengan heatsink kecil, yang membandingkan dengan dimensi dan ekonomi berbanding dengan litar terdahulu dengan pengawal KREN.

Akhir sekali, kami mencadangkan anda mengkaji semula kelas induk yang menunjukkan bagaimana anda dapat membuat kawalan lampu untuk LED:

Itulah sebenarnya idea-idea untuk memasang dimmer mudah di rumah. Sekarang anda tahu bagaimana untuk membuat dimmer sendiri pada 220 dan 12V.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

2 + 1 =