Reka bentuk studio 20 mp gambar

Kami merancang susun atur pangsapuri studio 20 sq.m.

Gabungkan di kawasan kecil keindahan, keaslian dan fungsi - tugas yang sukar. Penyelenggaraan dalaman, dengan semua kelengkapan isi rumah dan teknikal yang diperlukan keluar pertama. Oleh itu, bukan penyelesaian moden yang inovatif yang praktikal dan cukup ergonomik untuk menyelesaikan secara rasional ruang kecil. Ambil sebagai asas idea dari foto itu, memberi inspirasi dan menunjukkan bahawa reka bentuk pangsapuri studio 20 meter persegi mampu memiliki wataknya sendiri. Keseimbangan di antara sejagat, cara penamat standard dan trend fesyen terkini akan membolehkan pedalaman menjadi individu dan tidak membosankan.

Mulakan: isu zon dan teknikal

Sebelum merancang reka bentuk sebuah studio kecil, anda perlu membuat keputusan tentang keutamaan, memotong lebihan. Sekiranya dapur dengan ruang makan atau bilik tidur dengan ruang tamu boleh digabungkan kerana penyediaan berfungsi, maka dengan kawasan lain seperti multitasking tidak layak:

Perkadaran semua zon boleh berbeza, kadang kala juga tidak standard: ini adalah pangsapuri studio yang menarik. Tetapi adalah perlu untuk menyediakan hobi peribadi atau hobi, kawasan kerja dengan komputer. Anda tidak seharusnya menyimpan pada sistem storan: kawasan yang sederhana tidak akan bertolak ansur dengan perkara yang tidak perlu.

Pemisahan itu akan membahagi apartmen ke dalam studio, tetapi ia akan mengurangkan pencahayaan semulajadi dengan hanya satu tetingkap, walaupun ketika itu:

 • lut, kaca frosted;
 • dari plastik yang diukir;
 • laths nipis.

Bahagian parti mudah alih, skrin lipat atau langsir kain akan memberi peluang untuk privasi, tanpa menjejaskan ruang apabila dilipat. Mereka boleh memisahkan dapur dari ruang tamu atau mengasingkan bilik tidur dengan syarat.

Walau bagaimanapun, pertama, perlu difikirkan melalui semua isu teknikal, seperti penebat bunyi, pengudaraan, komunikasi lain; kemungkinan menyertai balkoni atau balkoni. Di dalam sebuah apartmen kecil tidak ada ruang untuk wayar, wayar sambungan - preliminarily mempertimbangkan pencahayaan, lokasi kedai, yang tidak banyak berlaku memandangkan jumlah teknologi moden.

Pilihan untuk reka bentuk warna utama adalah sedikit:

 • putih dan variasinya;
 • nada semula jadi tenang;
 • cahaya pastel dalam kombinasi dengan latar belakang yang neutral.

Ini tidak bermakna bahawa apartmen menjadi membosankan, tanpa aksen yang berair, licin: turquoise, lavender, berry, lemon. Tetapi hanya dalam keadaan pengedaran seragam pada semua bidang warna kegemaran pilihan.

Tidak kurang berjaya, kombinasi yang harmoni, penambahan yang terhadap latar belakang sangat terang, warna putih akan memberikan karakternya ke studio, akan menyebabkan persatuan yang menyenangkan:

 • biru + coklat atau kelabu-coklat;
 • cerah oren + pudina yang tenang;
 • hijau epal + cahaya biru tulen.

Sebenarnya. Pokok cahaya akan menambah kesederhanaan, dan pemutihan bahagian-bahagian kayu di pedalaman akan mengekalkan teksturnya, tanpa membuat kesan keseluruhan lebih teruk.

Jika anda suka tukar, kemudian menggunakan aksen warna item dalaman seperti tekstil, permaidani, poster - cara terbaik untuk mengubah studio reka bentuk 20 m tanpa pembaikan asas seperti yang diperlukan.

Warna-warna Achromatic dengan penambahan logam akan mencipta paparan studio yang bergaya dan sedikit futuristik: berteknologi tinggi, minimalism. Apa yang baik untuk ruang kecil kawasan bandar yang popular, dan idea-idea apa yang harus dipertimbangkan untuk permohonan:

 • gloss, cermin, kaca, geometri yang jelas;
 • sama sekali tidak berlebihan: hanya rasionalitas;
 • mempunyai keselesaan dan keperluan yang sangat penting untuk perkara-perkara sekitarnya.
 • Pangkalan kelabu dan putih yang terang tidak membebankan bilik;
 • gabungan tekstur ekspresif akan melengkapkan imej.

Ciri-ciri industri dalam reka bentuk akan merayu kepada pemilik muda, dinamik, tetapi untuk apartmen studio pilihan lain yang mendedahkan potensi ruang kecil yang sesuai:

 • Versi gaya moden yang lebih santai bermakna penambahan warna segar, contohnya oren, tetapi mereka masih dibezakan dengan butir-butir ringkas dalam reka bentuk. Trend fesyen, selalunya berdasarkan gabungan permukaan berkilat dan matte, mesti semestinya hadir: baldu, kaca berwarna, bersinar logam bersenyum.
 • Gaya Scandinavia dengan keperakan saljinya agak praktikal dan selesa apabila menggunakan bahan semula jadi berkualiti tinggi, kayu.
 • Gaya eko. Warna cahaya yang lembut untuk permukaan utama, warna hijau, tumbuh-tumbuhan hidup, panel kayu yang kurus berwarna - suasana yang sangat tenang.

Terbuka, perancangan bebas melibatkan pendekatan kreatif untuk reka bentuk. Fusion atau campuran gaya akan membolehkan reka bentuk studio kelihatan eksklusif, mencerminkan keutamaan peribadi.

Menambah bahagian asal, warna, tekstur, terhadap latar belakang bahan palet dan standard asas, hanya diukur menikmati santai, ekspresif. Jadual ini memberikan contoh penggunaan ciri-ciri, unsur-unsur yang dapat dikenali sebagai boleh digunakan sebagai motif tambahan.

Hiasan permukaan utama

Bahan-bahan moden tidak mengenakan sekatan dalam gaya, ungkapan warna, tetapi dari sudut praktikal mereka memilih jenis yang optimum bergantung pada anggaran, keadaan awal studio. Oleh itu, kertas dinding untuk lukisan adalah bahan yang lebih disukai daripada hanya lukisan. Kadang-kadang kerja persediaan untuk meratakan lebih mahal daripada penamat.

Keluasan warna untuk seluruh ruang, pengulangan bahan yang sama tidak akan membenarkan studio bilik kelihatan berpecah-belah kepada berbilang segmen, tetapi ia tidak menolak bahawa dinding adalah monokrom.

Apakah cara untuk mengubah pereka bentuk dan cara terbaik untuk melaksanakannya:

 • Tapak aksen dinding dengan kertas hias yang hebat atau hiasan lain. Lampu latar akan membuat kontras pada petang, menambah kedalaman.
 • Wallpaper foto dengan macrophotography, sebagai contoh, bunga atau daun, sering menghasilkan kesan yang mengancam pada format mini umum itu. Penemuan yang berterusan dengan aksen yang terlalu global boleh menyebabkan keletihan dengan masa.
 • Penamat bata, yang berkaitan bukan sahaja untuk gaya loteng, juga menyesuaikan diri. Bata putih akan ditambah ke dinding kelantangan, tanpa menjejaskan skema warna keseluruhan, berbeza dengan orang tua yang merah.
 • Sekiranya bilik itu panjang, sempit, maka dinding pendek dengan tingkap dalam beberapa projek adalah objek untuk kreatif warna.
 • Dinding cermin adalah alternatif kepada kertas dinding dengan perspektif.
 • Gerak lantang, kabur sempadan - reka bentuk dinding (contohnya di belakang sofa) meliputi lantai.

Pesawat mendatar: prinsip perpaduan

Bahan-bahan moden dengan mudah dapat merealisasikan pendekatan yang munasabah terhadap perpaduan lantai. Ini akan menambah kebebasan visual ke apartmen studio. Tiruan kayu ringan pada stoneware porselin akan menyediakan kawasan praktikal di kawasan yang betul, dan penamat dengan lamina bahagian utama, kediaman - bajet. Lantai hangat di kawasan strategik (lorong, dapur, bilik mandi) tidak akan berlebihan.

Lampu siling dan pencahayaan terperinci perlu dipertimbangkan bersama. Jika ketinggian siling tidak melebihi 2.5 m, meratakan dan melukis dengan cat cahaya - cara terbaik untuk penamat. Siling regangan dengan lampu terbina dalam akan mengambil sentimeter lebih. Untuk tidak menurunkan tahap, gunakan:

 • rambang palsu;
 • Pencahayaan LED pada perimeter atas;
 • Sistem trek, padat dan tidak mudah dilihat.

Jika silingnya rendah, adalah wajar untuk meninggalkan jenis candelier yang biasa, terutamanya melalui petikan percuma. Lampu bergaya akan bermain bersama-sama dengan zon, dan senario pencahayaan yang berbeza akan mewujudkan keadaan atmosfera yang diperlukan, mengubah ruang tamu menjadi bilik tidur.

Fasad yang benar-benar pekak menjadikan idea tradisi berubah menjadi sebahagian daripada seni bina. Mereka sesuai untuk konsep minimalism, lebih baik untuk reka bentuk set dapur apartmen studio di kawasan seluas 20 meter persegi.

Jika pandangan dengan tahap yang berasingan lebih biasa, zon yang paling ketara, apron dapur, memperoleh fungsi hiasan tambahan. Skinali adalah praktikal, pada masa yang sama tanpa batas, kaedah transformasi.

Set berbentuk L, yang akan dipilih oleh mereka yang berminat untuk memiliki dapur penuh untuk operasi biasa, mempunyai ciri-ciri sendiri. Mereka kadang-kadang tidak dapat dilihat dalam foto, tetapi ditunjukkan dalam jumlah keseluruhan:

 • lebar sayap yang berlainan;
 • ketiadaan sudut chamfered;
 • ketinggian maksimum.

Kaunter bar menyajikan makanan ringan dan menjadi pembahagi bersyarat bagi zon masakan dengan tempat tinggal. Model-model terbaru cukup mampu menggantikan meja makan biasa, rupa klasik.

Apakah cara untuk menjimatkan ruang di dapur:

 • gelongsor, lekapan atas atau laci;
 • kerusi lipat;
 • versi mini teknologi.

Majlis. Kawasan yang berguna dalam socle digunakan untuk laci kecil, sementara juga mengeluarkan pembersihan di bawah bahagian bawah set dapur.

Tahap baru dan kemungkinan memberi

Tahap kedua, pelbagai pilihan podium membolehkan anda menambah ruang tamu yang berguna:

 • tidur - sistem pengudaraan yang mencukupi dan kemungkinan untuk berada dalam kedudukan duduk;
 • kawasan kerja di podium - dari bawah katil roll-out;
 • sistem modular, dan juga firma bajet, berfungsi sebagai tangga.

Jika idea-idea di podium tidak sesuai: tempat tidur yang dilipat, berubah menjadi sebuah almari pada siang hari, adalah cara alternatif untuk tidur penuh di ruang tamu. Bendungan ini digunakan secara aktif sebagai meja atau kawasan tempat duduk yang lembut.

Fungsi perabot untuk studio mini diberikan tempat yang utama. Transformasi, modulariti - prinsip-prinsip itu, tanpa yang sukar untuk meletakkan yang diperlukan:

 • Jadual kompaun (seperti anak patung bersarang).
 • Perabot telus bagi sekumpulan makan kaca atau plastik moden secara visual tidak terlalu banyak, sementara menjadi trend mikro yang bergaya.
 • Fasad glossy yang diperbuat daripada MDF sesuai untuk semua perabot, membuat konsol dan kaki yang bergaya dan pada masa yang sama tidak begitu berat.

Sebenarnya. Dermaga digunakan di sebelah pintu atau tingkap: rak cetek untuk buku, atau dengan kotak yang indah, bakul, penyimpanan pesanan.

Di bilik mandi, digabungkan dengan bilik mandi - prinsip ergonomik yang sama:

 • pancuran mandian terbina dalam bilik mandi;
 • Ruang pancuran tidak segi empat tepat, tetapi dengan sudut yang miring;
 • kereta api tuala yang dipanaskan ultrathin;
 • paip yang dipasang;
 • pintu gelangsar.

Malah satu objek seni ekspresif hiasan kadang-kadang cukup untuk menarik perhatian di kawasan pedalaman dan mengalihkan perhatian dari saiz pangsapuri studio seluas 20 meter persegi, terutamanya jika ia diberi fungsi yang berguna. Sebagai contoh, subjek pengarang pereka itu - tapak kaki kecil, termasuk mudah alih, sangat selesa. Bentuk, warna, cetakan mereka membolehkan anda menunjukkan sebarang idea.

Terdapat beberapa teknik dekorasi dan lifhakas, yang direka untuk menipu persepsi:

 • Biarkan beberapa sel kosong di dalam sistem rak terbuka, seperti sarang lebah.
 • Almari terbina dalam boleh dipagar dengan langsir dan mencipta ilusi tetingkap tambahan.
 • Gambar dan poster di peringkat mata - rasa ketinggian siling.
 • Grafik hitam-putih, contohnya zigzags - menggambar permaidani kecil akan menarik perhatian.

Mematuhi peraturan minimalism, mudah untuk membuat ruang yang sepenuhnya disesuaikan dengan keperluan peribadi anda. Rakaman kecil, bersama-sama dengan perkembangan terbaru untuk memberikan dan trend reka bentuk yang sebenar, dapat bekerja dengan keajaiban tanpa menghilangkan keyakinan dan kualiti hidup walaupun pada 20 dataran.

ABC pembaikan

Kami akan membina rumah itu secara bebas dari asas ke bumbung

Studio reka bentuk moden 20 sq.m. Foto projek

Reka bentuk studio rasional 20 persegi. meter dengan dapur dibenarkan untuk menjadikan kawasan kecil menjadi perumahan penuh, yang mempunyai segala yang diperlukan untuk kehidupan yang selesa. Menggunakan gaya minimalis yang popular membolehkan ruangan mengisi objek berfungsi dan pada masa yang sama mendapat ruang dalaman yang agak bebas dan moden.

Ciri-ciri susun atur pangsapuri studio 20 sq.m.

Pengabaian partisi tetap dengan pintu tipikal di antara lorong, dapur dan ruang tamu menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam ruang yang ada, jadi perlu di sebuah apartmen kecil. Walau bagaimanapun, studio reka bentuk 20 persegi. m. memberi peluang untuk bersara.

Susun atur pangsapuri studio adalah 20 sq.m. Ruang tamu dapur

Pelan untuk mengatur perabot di studio adalah 20 meter. Foto

Untuk tujuan ini, sekatan gelongsor tiga bahagian dipasang, yang memangkas ruang makan dapur dari dewan. Apabila dilipat, ia menyembunyikan di belakang kabinet tinggi dengan rak terbuka. Apabila terbentang, bilik-bilik yang berasingan dibentuk dalam bentuk dewan dan dapur, dan permukaan cermin secara visual menggandakan kelantangan mereka, menjadikan kawasan pedalaman yang dalam dan luar biasa.

Sebagai penyelesaian warna utama, reka bentuk pangsapuri studio 20 meter persegi. Ia menggunakan lukisan kelabu cahaya dinding, perabot putih berkilat, langsir lembut. Untuk penciptaan unsur-unsur yang berbeza, perincian hiasan dinding, perabot, dan lantai kayu asli dari spesies berharga diterapkan, memberikan pedalaman yang elegan.

Studio ini adalah 20 sq.m. meter. Foto

Pemisahan antara dapur dan ruang tamu. Foto

Sejumlah besar lekapan lampu siling terbina dalam memungkinkan untuk mendapatkan pencahayaan yang baik baik dari keseluruhan kawasan bilik dan zon individu. Susunan pencahayaan LED yang luar biasa di bahagian bawah meja dapur, di sekitar cermin di dalam dewan, mewujudkan dunia yang selesa pada waktu malam.

Trik perabot di pangsapuri studio 20 meter

Reka bentuk dan penempatan perabot yang rumit membuat kabinet dan kabinet gantung yang tidak kelihatan dengan fasad yang berkilat. Walau bagaimanapun, mereka adalah lapang dan bersaiz penuh, mengandungi semua pakaian, perkara penting dalam rumah, peralatan rumah tangga. Akibatnya, studio itu adalah 20 meter persegi. m kelihatan agak luas, terdapat tempat untuk TV besar, kawasan kerja dengan komputer.

Kaki kerusi-kerusi dan kerusi-kerusi, unsur-unsur perabot, perkakas china dengan permukaan krom, tempat kaca, lampu gantung yang tidak biasa pada tali dalam bentuk botol, kaunter bar di dapur membentuk warna arah berteknologi tinggi. Gaya ini sepadan dengan:

 • kefungsian tinggi semua elemen;
 • ketiadaan butiran yang tidak perlu;
 • sebilangan besar dapur terbina dalam moden dan peralatan rumah;
 • bentuk objek yang luar biasa;
 • mengubah perabot.

Sofa padat pada siang hari tidak mengambil banyak ruang di ruang tamu, memberikan peluang untuk menonton rancangan TV, menerima tetamu dengan selesa. Dalam bentuk yang dibentangkan, dia mengubah balai itu menjadi bilik tidur, berubah menjadi bilik ganda sepenuhnya, yang membolehkan untuk memulihkan kekuatan penduduk sebanyak mungkin semasa tidur.

Studio reka bentuk 20 sq.m. Foto

Kawasan dapur di bilik studio. Foto

Di rak terbuka ditempatkan banyak barangan, pasu hiasan, buku, gambar di dalamnya. Pada masa yang sama, reka bentuk telus mereka menjadikan studio dalaman 20 meter persegi. m. mudah, tidak berantakan.

Bilik mandi gabungan mempunyai saiz yang sederhana, dibuat dalam skim warna keseluruhan apartmen. Untuk meletakkan semua yang diperlukan untuk kemudahan dan fungsi, ruang sudut digunakan di bawah pancuran, kabinet dinding dan baskom.

Secara visual meningkatkan kawasan bebas dari kandang mandi telus dengan dinding tidak kelihatan. Digantung di dinding basuh tanpa kakinya juga tidak lebih pedalaman, meninggalkan ruang kosong di bawahnya.

Bilik mandi di studio 20 sq.m. Foto

Hasil daripada projek yang difikirkan dengan teliti, penyelesaian warna yang betul, penggunaan perabot berfungsi, reka bentuk studio bergaya 20 meter persegi. m. Ia menghairankan rasional, moden dan cantik, dan sebuah bilik kecil kelihatan mahal dan luas.

18 idea untuk studio dapur reka bentuk 20 persegi. m

Repost anda akan menukar internet 🙂

Jumlah ruang studio dapur membolehkan 20 meter persegi. m tempatkan semua kawasan fungsian yang diperlukan. Dengan susun atur yang kompeten di sebuah pangsapuri kecil, ia akan dapat mewujudkan suasana yang selesa. Agar hasilnya menyenangkan, perlu untuk berfikir terlebih dahulu mengenai projek reka bentuk dan semua butiran pembaikan masa depan, kerana setiap meter persegi kawasan itu harus digunakan dengan kelebihan.

Idea untuk reka bentuk dapur-studio

Skrin dalam bentuk kaunter bar membahagikan wilayah ke bahagian bersebelahan. Elemen ini membolehkan anda melakukan perkara lain dalam proses memasak. Dalam beberapa kes, kaunter bar menggantikan meja makan. Perhiasan pada apron berkilat mengulangi dekorasi jubin lantai dan membentuk satu gaya di dalam bilik.

Pedalaman dicipta pada kontras warna - warna hitam dan putih, semulajadi kayu dan rumput muda menjadikan suasana bersahaja dan selesa untuk hidup. Tekstur kayu terdapat dalam bahan penamat, apron alat dengar dan perabot dapur. Dalam satu ruang terdapat ruang dapur-ruang makan, ruang tamu dan tempat kerja, manakala perabot tidak mengecilkan bilik.

Untuk pencahayaan tiruan, penggantung dipilih di kaunter bar, lampu sorot dan lampu meja - setiap kumpulan sumber cahaya terletak di zonnya sendiri. Senario pencahayaan yang berbeza membenarkan penggunaan gabungan instrumen yang betul, bergantung pada masa hari dan keinginan peribadi.

U berbentuk dapur. Kaunter bar secara visual memisahkan kawasan dan terdiri daripada modul di mana ia mungkin untuk menyimpan barangan dapur.

Di pulau yang berasingan dengan meja dapur membuat zon memasak, bahagian lain - meja makan. Untuk organisasi ventilasi dalam kes ini, sebuah hud pulau istimewa dipasang. Sebagai peraturan, model sedemikian lebih mahal daripada perapian dan tudung terbina dalam.

Kehadiran pulau meningkatkan fungsi bilik - proses memasak menjadi lebih mudah. Laci meningkatkan keupayaan perabot.

Fleksibel fasad bentuk laconic, atas meja diperbuat daripada kayu dan lamina dalam warna semula jadi. Palet neutral warna yang dilaraskan kertas dinding dengan perhiasan oriental, dari mana pedalaman menjadi menarik dan sesuai dengan tren moden. Permaidani di atas lantai dan meja, dihiasi dengan alas meja hijau, menandakan peralihan dari dapur ke ruang tamu.

Sesetengah pereka menasihati membuat kabinet atas sehingga siling - oleh itu komposisi objek kelihatan seragam dan tidak merosakkan bilik. Di samping itu, dalam modul ini, anda boleh meletakkan lebih banyak item. Di sini ambang tingkap adalah kesinambungan permukaan kerja. Untuk 20 meter persegi. m pengoptimuman sedemikian adalah cara terbaik untuk memanfaatkan seluruh ruang.

Sofa, rak buku dan ruang kongsi meja. Warna neutral perabot melengkapkan tekstur kayu lantai dan aksen terang nada hijau - jubin pada apron dan kusyen di atas kerusi.

Pada 20 meter persegi. m sesuai dapur, ruang makan, ruang tamu dan rumah mini-pejabat. Lampu menyerupai dandelions dalam bentuk dan membayangi bayang-bayang aneh di pedalaman moden.

Saluran udara beralun, lampu besar, bar di dinding, meja kayu dan jubin dengan tekstur batu menekankan gaya loteng. Set itu cukup besar - kabinet tinggi tinggi dibuat, socle diperbuat dari kotak, dan rel untuk perkakas dapur ditetapkan pada apron.

Tempat tidur dipasang di podium, teknik ini sering digunakan untuk zon. Pedalaman loteng dilengkapi dengan cermin dalam bingkai vintaj dan tiub logam.

Bilik di dalam pelbagai salji putih dengan sisipan hitam yang berbeza.

Panel hiasan di dinding secara visual membesarkan bilik, berkat imej perspektif.

Sambungan lantai (jubin dan lamina) membahagikan kedua-dua bahagian berfungsi ke kawasan umum. Unsur tambahan sempadan visual adalah bar counter.

Pengezonan dengan senario pencahayaan buatan yang berbeza dalam minimalism.

Video di studio dapur 20 persegi. m

Peraturan asas untuk tata letak modul di pangsapuri studio adalah sama seperti yang dirancang untuk dapur berasingan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teknik yang perlu diguna pakai:

1. Untuk melengkapkan minimalism yang sesuai dengan kawasan yang kecil, yang tidak termasuk banyak item dalaman dalam satu ruang. Membuat apartmen dalam gaya ini, memilih model terbina dalam perkakas rumah. Mereka bukan sahaja akan menjimatkan ruang, tetapi juga secara laconically fit into the interior.

2. Ruang umum mengandaikan pembezaan zon. Jadi, sebagai contoh, terdapat kawasan rekreasi di mana anda boleh bersara. Penciptaan suasana ruang adalah perlu jika seseorang tinggal di sebuah apartmen kecil tidak semata-mata. Oleh itu, dalam satu wilayah ia akan dapat mengatur rehat psikologi.

3. Di ruang tamu dapur anda tidak boleh memasang dapur gas. Pilihan ini dikecualikan oleh peraturan keselamatan kebakaran. Di kawasan kediaman, ketersediaan sumber gas tidak boleh diterima - ini boleh membawa kepada akibat yang serius. Isu ini adalah relevan, dalam kes menyatukan premis dan pembangunan semula.

4. Membekalkan set dengan peralatan yang diperlukan, anda harus menjaga kudung yang kuat, supaya bau dari memasak tidak tinggal di dalam bilik, menyebabkan ketidakselesaan. Pengudaraan yang baik akan melindungi dinding dan perabot dari kelembapan, dan perkara-perkara tidak akan menyerap bau.

5. Kekacauan di dapur mencipta kesan bilik yang tidak bersih secara menyeluruh.

6. Jika anda menggunakan gaya yang berbeza dalam reka bentuk, adalah penting bahawa mereka sesuai bersama dalam ruang yang sama.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

70 + = 80