Reka bentuk apartmen satu bilik 30 sq.m.

Reka bentuk pangsapuri satu bilik 30 meter persegi. m, foto

Reka bentuk pangsapuri satu bilik 30 meter persegi. m memerlukan pendekatan khas. Lagipun, di kawasan kecil perlu diletakkan unsur-unsur yang diperlukan. Walau bagaimanapun, ia adalah pedalaman yang boleh menjadi lebih kreatif dan selesa, kerana lebih mudah untuk bereksperimen dengan ruang kecil.

Semua pemilik bersemangat untuk mewujudkan persekitaran yang luas dan selesa di apartmen mereka. Walau bagaimanapun, tidak semua orang berjaya melaksanakan tugas ini. Lagipun, reka bentuk pangsapuri satu bilik kecil 30 meter persegi. m tidak boleh menampung semua barangan dalaman yang diperlukan. Bagaimana dengan kes ini?

Beberapa teknik yang menarik akan membolehkan anda meningkatkan ruang secara visual. Akibatnya, reka bentuk pangsapuri satu bilik sebanyak 30 meter persegi. m akan mewujudkan rasa kelapangan.

 • Di kawasan kecil, jangan gunakan perabot. Adalah lebih baik untuk memilih item dalaman yang padat dan berfungsi. Almari pakaian yang sesuai, dibina ke dalam dinding atau niche, sofa-transformer, perabot bingkai. Sistem penyimpanan boleh dirancang dan disusun di mana sahaja. Bahkan ceruk-ceruk kecil menjadi kabinet yang sangat baik.
 • Secara visual memperluaskan ruang pencahayaan terang, hiasan bilik, dibuat dalam warna cahaya. Adalah wajar untuk mengecualikan garis dan aksen yang berbeza. Untuk menyelesaikannya adalah disyorkan untuk memilih warna paling terang (kelabu, putih, kuning air). Untuk memisahkan zon, gunakan dua lagi warna. Mereka dijadikan nada yang lebih gelap. Walau bagaimanapun, peralihan antara warna tidak harus tajam.
 • Jika apartmen akan menampung 3 orang, maka beberapa teknik visual tidak mencukupi. Dalam kes ini, adalah disyorkan untuk menggunakan pembangunan semula untuk mencipta reka bentuk indah pangsapuri satu bilik sebanyak 30 meter persegi. m. Gambar di bawah membolehkan anda mempertimbangkan salah satu pilihan. Kawasan bilik boleh diperluaskan dengan mengorbankan koridor, dapur, balkoni.

Pemilik sebuah pangsapuri kecil, isu ini mesti difikirkan terlebih dahulu. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa tidak setiap gaya boleh merancang pangsapuri satu bilik (30 meter persegi). Adalah perlu untuk memberi keutamaan kepada kawasan-kawasan yang membayangkan kehadiran sebilangan kecil perabot, hiasan, kerana ruangan itu sepatutnya tidak kelihatan "littered9raquo;.

Selalunya untuk reka bentuk gaya penggunaan apartmen kecil:

Pada masa yang sama memilih barangan dalaman yang paling berfungsi. Contohnya, tempat tidur boleh dikombinasikan dengan sempurna dengan kabinet atau melengkapkan katil dengan laci khas.

Selalunya ini adalah satu-satunya kaedah yang membolehkan untuk membuat reka bentuk berfungsi satu bilik satu bilik 30 meter persegi. Khrushchevka, dan selalunya pangsapuri kecil ini bersaiz kecil, mempunyai tata letak yang sangat tidak selesa. Dapur kecil dan tidak membenarkan anda meletakkan sebarang perabot di atasnya. Oleh itu, selalunya mereka merancang semula Khrushchev.

Reka bentuk apartmen studio satu bilik (30 meter persegi) adalah pilihan ramai orang muda atau keluarga tanpa anak. Lagipun, hasil daripada pembangunan semula, terdapat satu ruang besar. Ia boleh melengkapkan dapur, ruang tamu, kawasan bilik tidur dengan sempurna.

Walau bagaimanapun, dengan pendekatan ini diperlukan untuk mendapatkan banyak permit di badan negara. Dan juga perlu untuk menyediakan projek pembangunan semula. Oleh itu, walaupun penyelesaian yang seolah-olah sempurna, sedikit yang melaksanakannya.

Jika anda masih memutuskan untuk membuat pembangunan semula, maka anda akan mempunyai pangsapuri studio yang indah. Menariknya, pemaju jarang menawarkan pangsapuri yang lebih luas. Studios, walaupun dalam jarak 30 km persegi. m, adalah kemewahan. Oleh itu, anda boleh menganggap diri anda pemilik ruang yang luas.

Pertimbangkan untuk merancang pangsapuri satu bilik 30 meter persegi. m. Gambar-gambar dalam artikel menunjukkan kaedah zoning yang sangat baik, yang dapat memisahkan bahagian-bahagian fungsi yang berlainan.

Kaedah berikut digunakan untuk membatasi ruang.

 • Partition. Inilah cara termudah untuk memisahkan plot. Pemisahan yang sangat baik boleh menjadi perabot. Pilihan yang baik adalah skrin. Ia sering digunakan drywall. Ia membolehkan anda membuat partisyen yang bergaya dan cantik.
 • Podium. Ini adalah salah satu pilihan terbaik. Tahap yang berbeza sentiasa kelihatan menarik. Di samping itu, jika anda memilih katil dengan podium, anda boleh melakukannya tanpa katil: ia akan cukup untuk mempunyai satu tilam. Dalam kes ini, anda boleh membina beberapa kotak podium untuk menyimpan sesuatu.
 • Zon zon. Jangan lupa mengenainya. Sebagai contoh, untuk zon ruang tamu anda boleh menggunakan palet yang lebih sejuk yang akan menyesuaikan diri dengan mod kerja. Dan bilik tidur dihiasi dalam julat yang hangat, membolehkan anda berehat dan tidur dengan baik.

Jika idea perancangan semula ditolak sepenuhnya, maka anda perlu membina premis yang anda ada.

Pilihan yang baik adalah melengkapkan bilik tidur dengan satu bilik. Dalam kes ini, penerimaan tetamu dilakukan di dapur, jika, tentu saja, kawasan yang terakhir membenarkannya. Ia cukup untuk meletakkan sudut lembut kecil, dan ruang dapur akan segera diubah menjadi zon selesa untuk tetamu.

Bahagian dalam bilik tidur dihias secara tradisinya. Walau bagaimanapun, jangan lupa tentang butiran penting. Ia perlu menyediakan kehadiran desktop, kerana kadang-kadang anda perlu menulis sesuatu. Dan selain itu, ia akan menjadi tempat yang bagus untuk komputer riba.

Pastikan anda menyediakan sistem storan untuk perkara-perkara: sesuatu selain kabinet biasa.

Ini adalah pilihan yang paling biasa. Reka bentuk pangsapuri satu bilik ini seluas 30 meter persegi. m boleh dikategorikan sebagai klasik.

Satu-satunya bilik adalah ruang tamu. Dengan berbuat demikian, ia pada masa yang sama memenuhi peranan bilik tidur. Untuk melaksanakan idea ini, anda perlu menggunakan sofa lipat. Sudah tentu, agak menyusahkan bahawa reka bentuk itu harus disassembled dan dikumpulkan setiap hari. Tetapi hanya apabila sofa dilipat, penampilan bilik akan sedekat mungkin.

Di samping itu, ini adalah bagaimana dia menekankan kehadiran di dalam bilik zon untuk tetamu.

Terlepas dari pilihan yang anda pilih, ingatlah bahawa di dalam apartmen anda anda perlu merasa selesa. Dari kriteria ini, dan teruskan. Kadang-kadang pangsapuri yang sangat sederhana, dihiasi dengan rasa, kelihatan berprestij, bergaya dan bergaya.

Reka bentuk 30 meter persegi M. Contoh menarik

Reka bentuk pangsapuri satu bilik 30 meter persegi. m.

Mengenai fesyen reka bentuk apartmen satu bilik 30 sq.m.. telah lama dikatakan. Walaupun projek-projek baru tidak menyediakan kawasan tersebut untuk kehidupan keluarga bandar moden, tetapi masih terdapat Khrushchev, yang mana "33 meter persegi" yang terkenal itu menjadi standard emas. Ya, dan baiklah, meter ini adalah seluruh kawasan secara proporsional, sehingga tidak - untuk sebuah ruangan kecil membuat dapur sangat kecil sehingga sulit untuk berbalik, serta koridor sempit dan kamar mandi ukuran sederhana. Semua ini pada mulanya mendorong kita untuk mencari rizab tersembunyi yang membolehkan anda berada di rumah sederhana untuk membuat pembangunan semula tidak lebih buruk daripada dalam reka bentuk apartmen dua bilik.

Pertama, anda perlu menilai bukan sahaja segi empat ruang, tetapi juga cubiknya, iaitu, untuk memahami sama ada siling anda membenarkan penggunaan pemisahan ruang menegak. Apabila resepsi ini dikatakan dengan merujuk kepada reka bentuk pangsapuri 40 sq.m, perkara pertama yang datang ke minda adalah katil dua tingkat. Tetapi ini bukan semua yang boleh dicipta dalam kes ini. Dalam foto, anda dapat melihat bagaimana ia berubah secara visual dan berfungsi pangsapuri 30 meter persegi. Reka bentuk Khrushchev tidak terlalu dilupuskan ke tingkat kedua penuh, penerimaan seperti sofa atau katil di atas boleh digunakan pada ketinggian siling sekitar 2.5-3 meter. Tetapi anda boleh membuat mezzanine tambahan, sofa bukan sofa atau podium di dapur, seperti penerimaan zon, dan kawasan pedalaman memperoleh ciri-ciri yang bergaya dan dikenali.

Secara berasingan, ia patut disebut mengenai reka bentuk dapur di rumah panel, kerana dengan rakaman yang sederhana, anda pasti akan perlu mengorbankan sesuatu. Oleh itu, biarkan makanan ini demi keselesaan anda dan menjadi dapur anda. Jangan cuba memerah ke dalamnya loker dan sudut standard yang ditawarkan oleh pengeluar perabot dapur, ini pastinya pilihan yang kalah. Sebaliknya, anda memerlukan satu set yang sangat sederhana yang terdiri daripada permukaan kerja, rak satu atau dua, serta peralatan terbina dalam dan dapur, faedah, teknologi moden membolehkan kami menjimatkan ruang tanpa kehilangan kualiti. Perhatikan bagaimana teknik ini dilaksanakan dalam contoh-gambar, paling kerap dapur dibuat dalam skala yang sama dengan ruang yang lain, ia tidak menonjol, menyatu dan kelihatan sangat sesuai di sebelah sofa lembut atau katil double, cukup aneh.

Dari penerimaan penciptaan ruang bersama, dalam beberapa kes, anda perlu menolak untuk pelbagai sebab untuk menggunakan semua kelebihan studio, kami menawarkan versi kompromi anda - partition. Ia boleh menjadi pegun atau mudah alih, tetapi ia mesti melaksanakan fungsi membahagikan ruang secara fizikal. Ia boleh direka sebagai dinding konkrit atau bata (dalam gaya moden yang popular, seperti loteng atau perindustrian), anda boleh membina cermin atau dinding kayu, yang juga akan kelihatan hebat. Contohnya reka bentuk apartmen 30 m persegi. m. foto, yang anda lihat di atas, tunjukkan bagaimana pemisahan fizikal itu boleh dilihat di bawah syarat-syarat yang diberikan dan betapa ringan dan bahan-bahan yang harus digunakan untuk menjadikan dinding sebagai selesa dan menarik yang mungkin.

Reka bentuk studio apartmen 30 m persegi M. m.

Walau bagaimanapun, pemikiran pemilik Khrushchev benar-benar dikuasai oleh dalaman moden pangsapuri studio, ia adalah susun atur yang membolehkan anda mendapatkan jumlah ruang kosong maksimum dan menggunakannya dengan betul. Oleh itu, jangan menakutkan pemilik kesukaran dengan reka bentuk pembangunan semula dan mereka gembira untuk membangunkannya reka bentuk apartmen studio 30 m persegi. m. Kami telah menyediakan tiga contoh terbaik reka bentuk ini, di mana anda boleh mengikuti semua cadangan asas untuk peruntukan ruang yang kompeten.

Di bahagian dalam apartmen satu bilik 30-40 meter persegi, gambar yang dibentangkan di atas, banyak lapisan cermin digunakan, yang dengan sempurna meluaskan ruang secara visual. Cermin ada di pintu almari di lorong, di atas partition sliding yang memisahkan dapur dan ruang tamu, cermin besar terletak di kepala katil sofa, dan semua perabot mempunyai kemasan yang berkilat.

Contoh kedua studio reka bentuk apartmen 30 m persegi. m., foto yang akan datang seterusnya dalam kajian kami - ode sebenar kepada warna putih. Tetapi bukan sahaja tekstil putih, dinding dan perabot putih segar memberikan kesan bergaya yang sama, tetapi juga perabot yang luar biasa - sofa yang besar, dibuat mengikut lukisan individu, yang menduduki keseluruhan ruang tamu di dalam bilik. Zon tambahan semestinya berfungsi, ini digambarkan oleh contoh untuk menukar balkoni kecil ke dalam satu kajian.

Dan dalam contoh ketiga, zon visual visual berjaya ditunjukkan menggunakan panel kayu yang memisahkan dapur dari kawasan tidur. Pokok ini memberikan kedalaman yang diperlukan untuk dinding dan sangat harmoni berinteraksi dengan warna-warna terang dan putih.

Merancang pangsapuri kecil 30 meter persegi. m.

Biasanya pangsapuri satu bilik di rumah-rumah pembinaan Khrushchev, dengan kawasan mereka, adalah kira-kira 30 meter persegi, di mana 16.17 atau 18 meter persegi. meter diperuntukkan ke bilik, 3-4 meter di bawah pantri, selebihnya ditempatkan di dapur dan bilik mandi. Dalam keadaan ini, sangat sukar untuk meletakkan perabot yang diperlukan di sebuah pangsapuri kecil, jadi setiap sudut harus digunakan secara rasional. Untuk melakukan ini, ia memberi keutamaan kepada perabot yang dibuat untuk memerintahkan saiz individu, dan lebih baik menggunakan item transfomiruemye perabot. Ini akan membantu menyelesaikan masalah wilayah yang terhad.

Kerumitan reka bentuk dalaman apartmen satu bilik adalah perlu untuk melengkapkannya dengan semua yang diperlukan untuk zon kehidupan yang selesa:

Dan dalam kes ketika keluarga dengan anak-anak tinggal di apartmen satu bilik, seseorang harus memikirkan pengaturan zon permainan, dan juga menyediakan anak-anak di dalam bilik dengan tempat untuk menyiapkan pelajaran.

Pada gambar: reka bentuk apartmen satu bilik sebanyak 30 meter persegi. m.

Sediakan semua ini di kawasan yang terhad supaya bahagian dalam bilik kelihatan menarik dan berfungsi, agak sukar, tetapi ia adalah benar. 30 persegi M. Harus diagihkan dengan betul ke semua kawasan fungsional, bagi masing-masing, kawasan yang mencukupi harus diperuntukkan. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menggunakan pelbagai teknik reka bentuk untuk mengembangkan ruang ruang dan bilik lain secara visual.

Nasihat pereka profesional akan membantu anda menangani tugas yang sukar dan memilih reka bentuk yang sesuai untuk sebuah apartmen kecil.

Penyelesaian warna untuk ruang kecil

Pada gambar: reka bentuk apartmen satu bilik sebanyak 30 meter persegi. m dalam warna cahaya

Apabila mereka bentuk sebuah bilik kecil, adalah penting untuk memberi perhatian kepada pilihan warna. Hakikatnya adalah bahawa warna-warna tertentu dapat mengembangkan ruang secara visual - ini adalah julat cahaya yang menambah cahaya dan ruang. Oleh itu, reka bentuk keseluruhan bilik perlu dilakukan dengan menggunakan:

 • putih;
 • susu;
 • kelabu muda;
 • perlahan-lahan beige;
 • biru dan mana-mana tempat cahaya yang lain.

Warna harus diambil kira bukan sahaja untuk hiasan dinding, siling dan lantai, tetapi juga apabila memilih perabot dan tekstil untuk perumahan satu bilik. Oleh itu, perabot kayu dan lembut warna-warna terang, langsir dan upholsteri, sepatutnya menjadi cahaya, tetapi aksen yang terang, dipilih dengan warna dengan betul, hanya akan memberi manfaat dan membawa ke pedalaman menjadi sorotan dan mood gembira.

30 meter persegi M. m apartmen satu bilik boleh dikembangkan secara visual, jika lampu yang dianjurkan dengan betul di semua bilik. Dalam kes ini, kedua-dua pencahayaan semula jadi dan buatan harus diambil kira.

Pada gambar: reka bentuk apartmen satu bilik dengan candelier

Perlu diingat bahawa lebih banyak cahaya di dalam bilik, semakin luasnya dilihat secara visual. Oleh itu, jika ruangan itu adalah 17-18 meter persegi. m., ia akan mencukupi untuk mempunyai satu pusat lampu melalui lampu siling dan lampu dinding kecil atau sconce. Tetapi dalam bilik 15-16 meter persegi. m., adalah perlu untuk menambah cahaya dengan lampu tambahan yang akan diletakkan di setiap zon fungsional. Di dalam bilik kecil 11 m persegi M., Untuk zon ruang, lebih baik menggunakan cahaya, bukan sekatan dan kaedah lain.

Pada gambar: reka bentuk apartmen satu bilik sebanyak 30 meter persegi. m dengan pencahayaan yang berbeza

Semua ruang pangsapuri satu bilik 30 meter harus terang, maka ia akan kelihatan lebih besar. Pada masa yang sama, reka bentuk alat pencahayaan harus berada dalam harmoni yang sempurna dengan seluruh reka bentuk dalaman. Jika lekapan dalam gaya tidak bergabung dengan bahagian pedalaman, bilik akan kehilangan keharmonian dan akan kelihatan tidak menarik.

Meningkatkan jumlah cahaya, dan, dengan itu, mengembangkan ruang secara visual, akan membantu cermin.

Pada gambar: reka bentuk apartmen satu bilik sebanyak 30 meter persegi. m dalam gaya Jepun

Untuk satu bilik 30 meter, pilihan terbaik gaya dalaman akan menjadi Hi-tech, Minimalism atau gaya Jepun. Pada masa yang sama reka bentuk hendaklah konsisten mengikut ketat mengikut gaya. Perabot minimum dan fungsi maksimum - itulah ciri-ciri gaya ini. Oleh itu, memandangkan reka bentuk di kawasan seluas 30 meter, anda harus memberi perhatian maksimum kepada pemilihan perabot, tekstil dan elemen hiasan yang ada di pedalaman.

Pada gambar: reka bentuk apartmen satu bilik dalam gaya berteknologi tinggi

Penyelesaian yang sangat baik, untuk meningkatkan ruang, dapat menjadi penciptaan studio, ketika Anda dapat menghapus partisi dan membuat ruang bersama, dibahagikan kepada bidang fungsional. Dalam keadaan ini, bilik kecil 11, 15, 16, 17 dan 18 meter boleh diperbesarkan bukan sahaja secara visual, tetapi juga dengan menambahkan beberapa meter kawasan yang boleh digunakan.

Pada foto: apartmen studio reka bentuk 30 meter persegi. m.

Biasanya, di rumah Khrushchev terdapat sebuah dapur yang terletak kira-kira 4-5 meter persegi, ia boleh berjaya digunakan sebagai bilik persalinan, dengan itu menjimatkan bilik dari perabot besar untuk menyimpan barang-barang. Atau menghancurkan partition dan mengembangkan ruang lorong, membawa kawasannya menjadi 11 meter.

Satu faktor penting yang menyumbang kepada pengembangan ruang adalah reka bentuk dapur yang betul dan kompeten. Mungkin terdapat beberapa penyelesaian, perkara utama ialah reka bentuk bilik ini tidak mengehadkan fungsinya. Iaitu adalah sesuai untuk menggunakan pengubah perabot, peralatan terbina dalam, bahagian kompeten ke dalam ruang kerja dan ruang makan seluruh dapur.

Pada gambar: reka bentuk dapur di pangsapuri studio 30 meter persegi. m.

Jika anda memilih pilihan studio, maka reka bentuk dapur perlu dibuat selaras dengan ruang yang lain. Jika tidak, ketidakharmonian boleh membunuh walaupun reka bentuk yang paling menarik. Tetapi meter tambahan, yang ditambah kepada 15, 16, 17 dan 18 meter ruang hidup, akan memainkan peranan positif dalam mengembangkan ruang dan mewujudkan bilik yang lebih luas.

Seperti yang anda lihat, dengan ruang angkasa yang betul, walaupun 15, 16, 17 dan 18 m boleh digunakan supaya ruangan itu kelihatan bebas dan menarik, yang paling penting, dengan hati-hati berfikir melalui semua butiran, menggunakan teknik yang diketahui dan rasional menggunakan kawasan yang berguna.

Dalam gambar: langsir lut

Isu ini juga perlu diberi perhatian jika bilik itu hanya 11, 15, 16 atau 18 m. Meja gelongsor, rak, kabinet sudut, sofa lipat, katil dua tingkat kanak-kanak, perabot rendah - semua ini akan menjadi pilihan yang sesuai untuk penginapan di kawasan kecil. Kehadiran unsur-unsur kaca dalam perabot juga akan membantu mengembangkan ruang secara visual. Pintu dan pintu kerja telus atau matte akan membawa cahaya ke dalam bilik. Anda boleh bergantung pada ini, menggunakan langsir cahaya telus pada tingkap atau menggunakan tirai Roman atau roller. Lambruck dan tirai gelap warna-warna gelap, tidak boleh digunakan di ruang terkurung.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

4 + 2 =