Reka bentuk bilik mansard

Reka bentuk loteng atau bagaimana untuk melengkapkan loteng (8 idea)

Hello, pembaca yang terkasih! Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pereka rumah swasta, sering meletakkan dalam projek pembinaan kediaman masa depan - bilik loteng. Dalam syarat-syarat menyelamatkan kawasan tanah, penerimaan dengan loteng sangat relevan, kerana jika keluarga memerlukan satu atau dua bilik lagi, mereka tidak perlu dilampirkan ke rumah, dan hanya perlu memikirkan reka bentuk loteng.

Loteng adalah ruang tamu, terletak di bawah atap, di loteng. Pada masa itu, premis yang digunakan semata-mata untuk menyimpan pelbagai perkara jarang digunakan, tetapi dalam 1630 arkitek Perancis Francois Mansart memutuskan untuk menggunakan ini Bilik loteng untuk tujuan kediaman, kerana loteng itu, dinamakan sempena penciptanya, dan telah mendapat populariti. Di loteng, anda boleh meletakkan apa sahaja bilik - bilik tidur, ruang tamu, bilik mandi, dan sebagainya. Itulah, sebenarnya, reka bentuk dalaman dan aksesorinya boleh menjadi apa-apa, dengan baik, tetapi bagaimana tepatnya akan melihat ini atau bilik itu di loteng, anda boleh belajar dalam gambar di bawah.

Seringkali loteng dihadkan oleh bilangan tingkap, jadi ruangan itu kelihatan gelap sehingga entah bagaimana melarikan diri dari kegelapan reka bentuk, adalah penting untuk menjaga pencahayaan tiruan yang berkualiti atau membuat tingkap tambahan di bumbung itu sendiri. Di samping itu, anda perlu cat dinding, lantai dan bahagian siling dalam warna cahaya, mereka juga boleh ditutup dengan plaster hiasan ringan atau tampal nada kertas dinding yang sesuai. Sekiranya anda ingin sebaliknya, buat suasana yang intim dengan cahaya yang disenyapkan, maka tinjau dengan lebih dekat pada lampu dengan kertas berwarna yang mengilap berwarna dan gelap berkilauan berwarna.

Lotengnya sangat sesuai untuk menghias bilik makan, terutama jika ia mempunyai sejumlah besar tingkap, di dalam panas mereka boleh ditutup dengan tirai. Untuk kemudahan, di ruang makan mesti menyediakan beberapa kawasan: untuk memasak, berehat dan makan. Kawasan memasak perlu termasuk set dapur dengan sink, peti sejuk, ketuhar dan ketuhar, tempat duduk perlu dilengkapi dengan sofa yang selesa, kerusi-kerusi berlengan, TV dan meja kopi kecil. Ciri penting ruang makan adalah meja besar, yang direka untuk sebuah syarikat yang sama besar, anda boleh mengambil bangku lembut, kerusi yang selesa atau najis ke meja. Sekiranya anda ingin membuat ruang makan lebih lapang, lihatlah dengan lebih dekat meja-meja kaca dan kerusi plastik telus.

Foto reka bentuk Mansard.

Selalunya loteng digunakan sebagai bilik tidur, bukan sahaja untuk ahli keluarga, tetapi juga untuk tetamu. Untuk membuat ruangan kelihatan selesa, gunakan warna pastel cahaya secara eksklusif untuk hiasannya. Jadi sebagai contoh, nada biru akan kelihatan sejuk, dan kuning dan kuning - hangat. Besar, jika loteng akan keluar di balkoni kecil, dan juga termasuk dalam parameternya bilik mandi padat dan bilik persalinan. Setuju mudah apabila semua yang anda perlukan adalah di tangan. Bagi perabot, lebih baik memasang semua yang anda perlukan: katil, meja katil, dada laci. Jika kawasan itu membenarkan, melengkapi bilik persalinan, jika tidak, kemudian pasangkan kabinet, anda boleh memesan ruang almari pakaian dengan sudut-sudut chamfered, menetapkannya di sepanjang dinding di bawah bumbung bumbung.

Malah, dapur di loteng dilengkapi lebih kurang daripada bilik-bilik lain, mungkin kerana kebanyakan masa semua ahli keluarga menghabiskan di tingkat bawah, dan tidak mahu pergi ke tingkat atas untuk mendapat gigitan. Tetapi bagaimanapun juga, idea kewujudan dapur di loteng mempunyai tempat untuk menjadi. Untuk membuat dapur penuh, anda memerlukan bekalan air bersambung, dinding dapur, meja makan dengan kerusi, serta ketersediaan peralatan rumah tangga (peti sejuk, ketuhar, ketuhar, ketuhar gelombang mikro).

Kanak-kanak suka memanjat di loteng, jadi mereka suka idea mewujudkan bilik kanak-kanak di loteng. Ia amat penting untuk memperuntukkan kawasan mansard untuk kanak-kanak untuk dua orang anak. Untuk meletakkan dua katil, meja tepi katil, almari pakaian dan laci dada, dan juga untuk memikirkan kawasan bermain, menempah atau membina pelbagai tangga, bukit, menggantungkan pir tin tin, dan sebagainya. Tetapi apabila membuat tapak semaian di loteng, adalah penting untuk menyedari bahawa kanak-kanak sangat mudah alih, mereka akan sentiasa berlari, melompat dan melompat, dengan itu semua pergerakan mereka akan didengar di bahagian bawah rumah.

Penyelesaian yang indah untuk menggunakan loteng adalah peralatan ruang tamu, oleh itu, bilik di loteng sangat praktikal, ia boleh digunakan serentak untuk menerima tetamu, mengaturkan teater rumah dan ruang makan. Ia berada di ruang tamu bahawa orang biasanya duduk diam di belakang sofa, berkomunikasi, menonton TV, masing-masing tiba di tingkat bawah, tidak akan berasa tidak selesa daripada mencari mereka. Di ruang tamu, seperti yang dinyatakan di atas, anda perlu memasang sofa, beberapa kerusi, meja kopi (sebaik-baiknya pengubah, jika perlu, boleh menjadi meja penuh). Juga di sini anda boleh meletakkan dinding perabot untuk buku, patung, bingkai foto dan TV, meletakkan permaidani yang berkesan di atas lantai, mengaturkan pasu luar bergaya di sudut.

Ahli keluarga akan menghargai kekurangan kabinet di tingkat pertama, dengan syarat almari pakaian dibuat di loteng. Bayangkan berapa banyak ruang yang akan disimpan di bilik utama, jika anda mengeluarkan kabinet dari mereka. Untuk kemudahan tambahan, persalinan boleh dilengkapi dengan bilik dobi dengan mesin basuh dan pengering, papan seterika dan memasang, dan sudah tentu untuk mempertimbangkan lokasi semua jenis rak, laci dan rel pakaian dan kasut yang bermusim.

Bilik mandi di loteng sering dilengkapi di samping bilik tidur. Secara umum, beberapa bilik mandi di dalam rumah adalah keselamatan sebenar untuk keluarga besar, yang membantu untuk mengelakkan perubahan dan konflik. Reka bentuk bilik mandi semacam itu tidak begitu berbeza dari bilik mandi biasa, dengan satu pengecualian, bahawa bahagian siling akan dipenuhi dan seolah-olah menggantung di atas. Di bilik mandi, anda boleh menyediakan mandi atau pancuran mandian, mengikut budi bicara anda, perkara utama adalah dengan paip air.

Kita semua mahu mempunyai bilik istirahat di rumah, jadi mengapa tidak melengkapkannya di loteng. Supaya permukaan siling tidak menghancurkan, anda boleh melukisnya dengan nada cahaya, meletakkan sofa di dekat dinding, di sebelahnya meja kopi, meletakkan bar di tingkap, dan meletakkan meja pool di tengah-tengah bilik. Bilik ini boleh direka bukan sahaja di bilik biliard, tetapi memilih orientasi berdasarkan hobi anda, anda boleh menghiasi gim, taman musim sejuk, teater rumah, dan sebagainya.

Susun atur yang sangat baik untuk loteng:

Sekarang anda tahu bagaimana untuk melengkapkan loteng. Seperti yang anda dapat lihat, reka bentuk loteng boleh menjadi sangat pelbagai, anda hanya perlu membuat keputusan apa jenis bilik, pada pendapat anda, tidak cukup di tingkat pertama rumah, dan sudah bermula dari idea ini untuk merancang susun atap ideal anda.

Laman web "Comfort in the House" mengingatkan para pembaca, kami boleh melanggan untuk menerima pemberitahuan mengenai kemunculan artikel baru di laman web ini (borang langganan terletak di bar sisi).

6 komen

Saya berkenalan dengan cadangan mengenai bagaimana untuk melengkapkan reka bentuk loteng. Dalam gambar, segala-galanya cantik, secara sukarela terdapat idea bahawa ada orang yang mempunyai peluang untuk mengatur kehidupan mereka dengan begitu indah. Saya tinggal di sebuah bangunan bertingkat dan saya hanya boleh bermimpi tentang loteng.

Cantik tentu saja, tidak syak lagi. Tetapi untuk membekalkan loteng itu perlu anda memilikinya ..))

Idea dengan loteng itu sangat baik, saya sendiri akan mengatur bilik tidur tetamu, bilik mandi dan bilik persalinan di sana.

Nampaknya saya mudah untuk membuat bilik kanak-kanak atau bilik persalinan di loteng, bilik biliard boleh. Dan di ruang tamu, siling-siling tersebut akan menjadi rendah, tidak akan ada rasa lapang.

Apa kecantikannya. Kami juga mempunyai loteng di bawah bumbung. Tetapi anda hanya boleh bermimpi tentang keindahan itu. Tidak ada sesiapa yang boleh melakukan ini (saya yakin semua orang mahu tinggal di sana).

Tetapi saya mempunyai loteng, sementara saya melengkapkan kedua-dua bilik persalinan dan bilik tamu, ia berpecah menjadi dua bahagian dan ternyata dua dalam satu, sebenarnya, ia adalah sejuk

Tambah komen Balas balasan

 • Rumah selebriti (45)
 • Nasihat Rumah (5)
 • Reka bentuk dalaman (304)
  • Peralatan bilik mandi (17)
  • Ruang tamu (30)
  • Hiasan (135)
   • Dengan Tangan Sendiri (82)
  • Bilik kanak-kanak (23)
  • Koridor dan dewan masuk (16)
  • Dapur (23)
  • Bilik tidur (30)
 • Landskap (21)
 • Bangunan Luar Biasa (8)
 • Pembaikan (51)
  • Dinding (25)
  • Seks (13)
  • Siling (13)
 • © 2013-20 ** Semua hak terpelihara. Menyalin bahan dari laman web Comfort di Rumah adalah dilarang.. Dasar Privasi.

  Barang perabot dan dalaman

  Geometri khas ruang loteng mengilhami banyak pereka untuk membuat dalaman luar biasa. Di bawah bumbung, anda boleh menguruskan hampir mana-mana bilik, tetapi yang paling organik di sini akan kelihatan betul-betul bilik tidur. Dengan menggunakan ruang yang kompeten, mengikut peraturan mudah dalam penyediaan dan reka bentuk dalaman, anda boleh membuat bilik tidur yang selesa dan selesa.

  Kelebihan dan kekurangan bilik tidur loteng

  Pada tahun 1630, arkitek François Mansart merancang dan membina sebuah rumah dengan bumbung yang rusak, di bawahnya dia membina sebuah bilik tidur. Sejak itu, bilik loteng, diubah menjadi ruang tamu, telah dipanggil oleh nama pengarang - attics.

  Atap mempunyai suasana santai yang istimewa, jadi sebaiknya meletakkan bilik tidur di bawah bumbung payung. Penjelmaan semula ruang loteng ini mempunyai banyak kelebihan:

  • peningkatan dalam ruang hidup rumah;
  • dimensi bilik boleh diubah secara bebas, menggambarkan kawasan fungsional - di bawah bumbung besar anda boleh mengatur bilik tidur dengan bilik mandi atau menggabungkan bilik dengan kabinet;
  • loteng dengan tingkap yang miring akan menjadi tempat yang paling romantis di rumah - pada waktu malam seseorang dapat melihat bintang-bintang, dan pada waktu pagi bangun dengan sinar matahari yang pertama;
  • bilik tidur di bawah bumbung boleh dibuat dalam gaya yang berbeza, dan untuk hiasan bilik semua jenis bahan penamat digunakan;
  • loteng - bilik yang hangat, jadi bilik tidur akan menjadi selesa dan selesa.

  Antara kekurangan lokasi bilik tidur di bawah bumbung adalah:

  • bumbung memerlukan haba tambahan dan kalis air;
  • pilihan kemasan dan susun atur bilik bergantung pada jenis bumbung;
  • perabot untuk loteng sering perlu dilakukan di bawah perintah untuk memaksimumkan penggunaan setiap sentimeter kawasan bilik tidur.

  Merancang dan mengatur perabot bergantung kepada jenis bumbung

  Tata letak ruang loteng, pilihan dan susunan perabot ditentukan oleh keperluan pemilik rumah, kawasan bilik dan pembinaan bumbung.

  Bumbung rumah boleh menjadi nada tunggal, gerbang, berbasikal, khemah atau pecah. Oleh itu, bilik boleh hilang sepenuhnya siling atau berada dalam bentuk yang luar biasa, dan dinding bilik boleh mempunyai sudut kecenderungan yang sangat berbeza. Ciri-ciri seperti pembinaan "steal9raquo; kawasan yang berguna di loteng, jadi apabila menyelesaikan bilik tidur anda perlu bertindak secara seimbang dan cekap.

  Lebar loteng dengan bumbung sampah - pilihan yang mudah untuk penginapan bilik tidur. Tempat tidur dalam kes ini diletakkan di bawah tingkap yang miring, dan di sepanjang dinding lurus anda boleh mengaturkan kabinet yang lapang.

  Bilik tidur kecil boleh dimainkan dengan cara yang berbeza. Pemisahan untuk memisahkan ruang di bawah bilik persalinan - dari sisi dinding lurus, dan di sana untuk meletakkan katil. Di samping itu, di kepala katil anda boleh menguruskan rak buku. Dengan pilihan ini, ada kemungkinan untuk keluar dari balkoni.

  Oleh bumbung gable sukar untuk meletakkan kabinet tinggi, tetapi jika kawasan itu membolehkan, anda boleh sedikit menyesuaikan ruang dan menggunakan skrin "menyelaraskan 9raquo; salah satu dinding. Atap gable dengan tingkap miring simetri adalah pilihan yang sangat baik untuk menggabungkan bilik tidur dan pejabat.

  Pada "raksasa 9raquo; Manhattan sering melengkapkan bilik tidur untuk dua orang anak. Katil ditempatkan di sepanjang dinding cenderung. Sekiranya dikehendaki, bilik boleh dipisahkan oleh partition mudah alih - tirai atau loket hiasan. Kekurangan bilik itu - ruang kecil untuk menyimpan pakaian dan mainan kanak-kanak.

  Ciri Reka Bentuk bumbung pelbagai nada ia perlu menjadi martabatnya. Anda boleh memberi tumpuan kepada garisan lengkung siling. Untuk kemudahan penempatan perabot, perlu memasang dinding yang diperbuat daripada eternit - ukuran ini hanya dibenarkan di bilik yang luas. Di dalam bilik tidur kecil dari partition anda perlu menolak dan menggantikan almari yang luas dengan peti yang kompak laci, trellises, rak hinged, kotak dan bakul hiasan untuk menyimpan barang-barang.

  Oleh bumbung pinggul Anda boleh menguruskan dua bilik tidur penuh, membahagikan ruang di tengah partition. Dalam kes ini, dinding yang tinggi muncul, yang akan memudahkan susunan perabot.

  Ciri-ciri bilik tidur loteng

  Pilihan penamat untuk bilik di bawah bumbung bergantung pada reka bentuk bilik loteng. Untuk dinding, anda boleh menggunakan cat biasa, kertas dinding, lapisan atau dempul.

  Perhatian khusus perlu diberikan kepada penamat siling. Sesetengah memilih untuk meninggalkan rasuk kayu terdedah bumbung, menekankan arah semula jadi di kawasan pedalaman.

  Siling boleh diratakan, "sarung" 9quo; gipsum plasterboard, dan selesai penamat sesuai dengan dalaman umum bilik loteng.

  Bilik adalah organik, jika anda menggunakan satu bahan, seperti kertas dinding, semasa menghias dinding dan siling. Dalam kes ini, siling menjadi kesinambungan dinding - kaedah ini secara visual mengembang ruang.

  Kemasan tekstil siling membolehkan anda melembutkan bentuk sudut bilik loteng.

  Warna di bahagian dalam bilik di lantai loteng

  Apabila memilih palet warna untuk menghiasi bilik tidur yang selesa di bawah bumbung, adalah wajar untuk mematuhi peraturan dan cadangan berikut:

  1. Sebuah bilik kecil dengan tingkap yang sangat kecil harus dihiasi dengan warna-warna terang - putih, susu, merah jambu lembut atau gading. Aksen yang terang boleh menjadi candelier, permaidani atau perabot.
  2. Di dalam bilik tidur dengan tingkap besar, ia dibenarkan untuk menggabungkan dinding cahaya dengan lantai gelap dan perabot dengan warna kaya.
  3. Di dalam bilik tidur yang luas dengan tingkap kecil, pencampuran warna-warna yang berbeza adalah dibenarkan, dengan syarat warna-warna cahaya yang berlaku di atas gelap. Penyelesaian menarik boleh menjadi bilik tidur hitam dan putih.
  4. Wallpaper untuk bilik loteng boleh mempunyai corak variegated. Adalah dinasihatkan untuk mengelakkan imej besar dan pilih lukisan kecil yang secara visual memperluaskan bilik.
  5. Kombinasi beberapa nada tenang menambah ke dalam suasana yang selesa. Reka bentuk ini mempunyai rehat dan membantu untuk melepaskan diri dari hari-hari sibuk pada hari kerja.
  6. Di dalam bilik dengan beberapa tingkap besar dan siling tinggi, apabila menghiasi dinding anda boleh menggunakan hiasan warna gelap. Ia boleh menjadi kayu, tiruan kerja brick, plaster relief, dll.
  7. Menamatkan bilik boleh dilakukan dengan warna kelabu, coklat muda atau zaitun. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, perabot, tekstil dan aksesori hendaklah dipilih dengan warna putih.

  Lampu dan hiasan bilik tidur loteng

  Apabila mengatur lampu di bilik tidur, anda perlu memikirkan banyak butiran: sebelah mana tingkap keluar, pilihan lampu utama dan tempatan, reka bentuk pembukaan tingkap.

  Lokasi tingkap di loteng, bentuk dan saiznya biasanya tidak standard. Oleh itu, bilik-bilik seperti itu sering kurang cahaya semulajadi. Kepentingan besar dilampirkan kepada permainan bayang-bayang dan pencahayaan tiruan

  Apabila merancang reka bentuk bilik tidur lantai loteng, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk memperbaiki pencahayaan bilik:

  1. Untuk menggantung cermin supaya ia mencerminkan beberapa sumber cahaya - tingkap, lampu candelier. Cermin akan secara visual memperluaskan sempadan bilik dan menjadikannya lebih ringan.
  2. Pilihan pencahayaan klasik adalah kombinasi kandil dengan sumber cahaya setempat (sconces di tepi katil, lampu lantai, lampu dinding, dan lain-lain).

  Pilihan elemen hiasan bergantung pada gaya bilik tidur.

  Majlis. Untuk visual lancar sudut tajam bumbung gable, pembukaan tingkap boleh dibingkai dengan gerbang, isi bilik dengan "lembut 9raquo; aksesori dan perabot dengan garis besar yang lancar

  Cadangan am untuk pembinaan loteng

  1. Untuk reka bentuk tingkap loteng cenderung tirai tetap yang sesuai dilonggarkan.
  2. Jangan cuba menyesuaikan semua perabot yang ada ke dalam bilik, jika tidak loteng kecil akan menyerupai loteng biasa untuk menyimpan barang-barang.
  3. Apabila membina bilik tidur, anda perlu menjaga penebatan dinding, lantai dan bumbung yang mencukupi.
  4. Skylight mesti sentiasa terbuka untuk pengudaraan.
  5. Bahan kemasan yang paling popular untuk loteng adalah lapisan. Di samping kualiti estetik yang tinggi, ia juga mempunyai kelebihan operasi. Lantai atas rumah sering "bergerak9raquo;, yang boleh menjadi bencana untuk bahan non-elastik (drywall), lapisan mudah diselaraskan untuk perubahan.
  6. Jika kawasan lantai bawah bumbung sangat besar, maka ruang itu lebih baik dibahagikan kepada kawasan fungsional yang berbeza. Untuk membuat sarang yang selesa, anda tidak perlu menggunakan loteng keseluruhan.

  Kami memilih gaya bilik tidur: foto dalaman

  Konsep dalaman ruang loteng sering diarahkan ke gaya luar bandar: Provence dan negara. Semangat kesederhanaan, keselesaan dan keanggunan gaya Perancis adalah hebat untuk mewujudkan persekitaran yang menenangkan.

  Rasuk kayu yang dicat, perabot ukiran warna cahaya, tirai cahaya dan tekstil dengan corak bunga kecil menyampaikan suasana Provence.

  Gaya negara menyampaikan rasa kehidupan pedesaan. Perabot antik yang mudah diperbuat daripada kayu, pengisian tekstil cerah dan banyak aksesori membuat semangat England abad ke-19.

  Klasik akan sesuai untuk melihat loteng yang luas dengan tingkap besar, kerana arah ini melibatkan penggunaan perabot besar, langsir tebal dan pepejal, candelier yang dihormati.

  Reka bentuk klasik bilik tidur loteng: foto

  Loft gaya Amerika dicerminkan dengan adanya ruang bebas di pedalaman, bentuk dan garisan yang jelas. Zon fungsional dalam kes ini tidak boleh dibezakan di antara mereka.

  Ciri-ciri utama minimalism adalah laconisme dan kejelasan reka bentuk. Di dalam bilik hanya ada perabot yang paling diperlukan bentuk geometri mudah, bilangan minimum elemen hiasan. Penyelesaian warna adalah gabungan tidak lebih dari 2-3 warna.

  Bilik tidur di bawah bumbung dalam gaya Scandinavia - penamat dinding dan siling yang bersahaja, penahan dan dalaman yang teratur. Reka bentuk bilik didominasi oleh nada alam semula jadi, tempat tidur kayu pucat, pencahayaan yang terang, reka bentuk mudah tingkap bukaan atau ketiadaan tirai lengkap.

  Gaya Asia. Kehadiran "cold9raquo; bahan-bahan dalam reka bentuk kepala katil dan tekstil bertekstur pada bantal memberikan nota oriental dalaman.

  Permainan bunga putih dan biru dalam tema marin memberikan bilik tidur di loteng rasa kesegaran. Band lebar melambangkan gelombang hangat, lembut dan aliran air yang tenang.

  Aksen utama bilik loteng adalah hiasan. Gaya bilik tidur ditentukan oleh rasuk kayu besar dan lapisan, warna yang berbeza - perabot dan tekstil dengan perhiasan terang. Bahagian keseluruhannya adalah organik dan selesai.

  Siling dua peringkat dan pencahayaan kompleks menyamakan geometri bilik loteng. Penyelesaian ini hanya dibenarkan di dalam rumah dengan bumbung yang tinggi.

  Hiasan putih dan perabot putih membuat bilik dengan tingkap kecil lebih ringan. Tempat yang terang di pedalaman adalah permaidani bulat.

  Artikel berkaitan

  Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

  Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

  Reka bentuk loteng + 90 foto contoh susunan lantai loteng

  Ruang yang berguna di bawah bumbung di atas lantai pertama boleh digunakan secara rasional. Kenapa anda memerlukan loteng yang tidak berpenghuni apabila tidak, dengan pendekatan yang munasabah, ia boleh diubah menjadi sebuah bangunan kediaman sepenuhnya? Reka bentuk loteng akan memerlukan perhatian, pelaburan, akibatnya anda mendapatkan kawasan tambahan, dapat berubah menjadi kamar tidur, ruang tamu, studi atau bioskop. Loteng bertebat akan menjimatkan sehingga seperempat tenaga, yang biasanya digunakan untuk pemanasan rumah.

  Sebelum ini, loteng tidak bertujuan untuk hidup. Kemudian, para hamba ditempatkan di sana. Hari ini adalah bergaya untuk membuat ruang tamu di bawah bumbung itu sendiri.

  Sekiranya untuk peralatan lantai loteng diperlukan untuk membina semula sistem kekuda, perkhidmatan profesional mungkin diperlukan. Apabila pemanasan, pengudaraan dan elektrik sudah ada, pedalaman dapat difikirkan sendiri.

  Momen yang perlu dipertimbangkan ketika membuat pedalaman rumah dengan loteng:

  • Pematuhan wajib, ketersediaan semua komunikasi kejuruteraan. Dalam urusan penginapan, seseorang mestilah sangat berhati-hati, dalam keputusan mereka untuk bersikap teknikal.
  • Adalah baik untuk berfikir bagaimana menggunakan dinding, balok, ikan pari di pedalaman bilik.
  • Rasional menghampiri tingkap menegak atau terletak di lucarne, dengan bantuan mereka untuk mencapai pencahayaan maksimum.
  • Dalam penamat, gunakan bahan-bahan yang menunjukkan rintangan kelembapan terbesar.
  • Jangan terbawa dengan banyak perabot, butir-butir yang tidak perlu, aksesori, ingat peraturan: siling rendah memerlukan perabot yang sama rendah.
  • Cuba gunakan bahan kemasan semulajadi.
  • Adalah rasional untuk melupuskan ruang, dalam proses bersemangat untuk pembangunan reka bentuk dan tidak menjadikannya lebih ketat.

  Saiz bilik yang sederhana bukan penghalang untuk membuat pedalaman yang bergaya. Siling beveled mengambil sebahagian besar ruang. Ini sentiasa boleh dipukul, jumlah dan kawasan boleh ditambah dengan bantuan pencahayaan yang berjaya, maksimum maksimum dan ketinggian tingkap yang diperbesar, skala warna harmoni.

  Bergantung kepada tahap cerun, bilik di bawah bumbung disesuaikan untuk tujuan yang berbeza. Dengan sudut condong yang rendah, loteng akan menjadi tempat yang ideal untuk tidur di sana. Keselesaannya, romantisisme hanya akan memberi manfaat, ia akan menjadi lebih tenang, lebih hangat, melalui tingkap yang dapat mengagumi langit yang berbintang.

  Untuk reka bentuk ruang, pilih gaya tradisional, melengkapkannya dengan cara timur atau bangsawan. Walau bagaimanapun, pertama anda perlu bermula dari ketinggian bilik, jangan mengejar butiran yang lebih besar, berhenti pada yang lebih padat. Pertama, ia perlu untuk mengatur perabot yang paling diperlukan, ruang yang tinggal dipenuhi dengan butiran lain.

  Apabila memilih kemasan bergantung kepada bahan yang digunakan dalam reka bentuk rumah. Bilik tidur secara semula jadi kelihatan seperti ekostil, di mana terdapat banyak kayu, kertas dinding klasik selesai, yang akan menekankan kecantikan, keselesaan. Perhatian khusus diberikan kepada tekstil. Dia akan meletakkan penekanan, memberikan rupa yang unik.

  Apa yang boleh dilakukan jika siling di dalam bilik sangat rendah? Walaupun dalam keadaan ini, anda boleh melengkapkan bilik tidur yang selesa. Katil - "tatami" akan menjadi jalan keluar, dan seluruh pedalaman perlu bertahan dalam gaya minimalis oriental. Siling akan meningkat secara visual jika dalam warna-warna terang.

  Ruang tamu di bilik loteng

  Ruang tamu yang selesa di loteng boleh dilakukan dengan minimum usaha. Perkara utama ialah bilik tetamu luas dan padat. Reka bentuk dengan teliti tidak dapat mengubah bilik yang sangat besar ke dalam penerimaan tetamu.

  Untuk memperluaskan visual loteng sempit loteng, anda harus berusaha untuk warna cahaya dalam segala hal: menggunakan plastik, perabot kaca telus, dinding juga membuat yang paling ringan.

  Peraturan pertama untuk aksesori adalah kesatuan semua butiran. Untuk tingkap, fabrik semitransparent adalah yang paling sesuai. Tidak buruk akan kelihatan tirai yang ketat, tirai.

  Gaya ruang tamu sepadan dengan minat, mood, dan harmoni dengan keseluruhan hiasan rumah. Pilih antara destinasi berikut:

  • Klasik. Dia dicirikan oleh kemewahan dan anugerah. Perabot yang baik, permaidani, candelier diperlukan. Hiasan utama kawasan pedalaman harus menjadi kawasan perapian. Tidak ada warna yang terang, segala-galanya teratur.
  • Art Nouveau moden. Fungsi, kesederhanaan, praktikal. Suasana bilik didominasi oleh warna pastel hangat, terdapat unsur gelap. Semua butiran adalah lebih rendah daripada keharmonian.
  • Retro. Keadaan ini adalah tipikal untuk akhir abad sebelum terakhir. Ruang tamu dilengkapi dan dihiasi dengan lukisan pada masa itu. Daripada perapian, mungkin untuk membina tuang besi atau stilisasi.
  • Provence. Destinasi yang popular kerana keanggunan dan romantiknya. Kemasan dan perabot adalah tertakluk kepada zaman dahulu. Bilik itu dipanaskan oleh nada selatan yang hangat.
  • Berteknologi tinggi. Untuk peminat kreativiti moden. Dalam penamat semuanya sesuai dengan fesyen terkini. Ramai chrome, butiran kaca. Bentuk ketat, monoton, minimalis.

  Ia hebat jika idea ini datang ke fikiran anda walaupun di peringkat bangunan bangunan. Susunan dapur akan memerlukan komunikasi yang sesuai. Kita bukan sahaja memerlukan cahaya dan kehangatan, tetapi juga bekalan gas dan air.

  Dalaman yang memikirkan loteng dengan dapur dan ruang makan boleh menjadi selesa dan indah yang mungkin, pilihan gaya, perabot, nuansa susun atur bilik, ketinggian siling, bentuk siling adalah penting.

  Jika siling dimajamkan, susun tempat duduk, pasang sofa dan meja dengan sinki. Berikan keutamaan kepada sistem modular, loker dengan dinding cenderung. Pilihan optimum - perabot pelbagai peringkat, sebaik-baiknya pada roda, tidak ada set besar dalam gaya klasik. Fungsi dari avant garde dan techno dengan aksen warna cerah, perabot yang luar biasa akan lebih sesuai.

  Apabila mereka bentuk dapur dalaman, anda perlu mempertimbangkan bahawa:

  • Pencahayaan semula jadi yang terbaik disediakan oleh skylight yang besar;
  • lebih baik membeli perabot warna, dinding dan siling yang terang untuk menahan warna pastel;
  • dengan susun atur yang sesuai, perabot dapur ditempatkan di dinding, yang berserenjang dengan jalan;

  meja makan akan berada di tingkap;

 • warna zon dapur, ruang makan perlu digabungkan, lebih baik lagi, jika perbezaan di antara mereka adalah sebaliknya.
 • Reka bentuk tingkap di lantai loteng, di mana dapur akan ditempatkan, boleh menentukan kekurangan lengkap dekorasi. Pilihan yang paling mudah akan berfungsi sebagai tirai roller, tirai.

  "Zon mati", kesulitan perancangan - tuntutan-tuntutan yang biasanya dibuat dalam proses kerja pada rancangan lantai loteng. Dalam hal dinding cerun kanak-kanak, sudut tidak boleh diakses secara keseluruhannya boleh membuat peluang tambahan. Ciri-ciri pelepasan dinding, perbezaan ketinggian siling boleh dipukul dengan baik. Tingkap tinggi diletakkan lebih selamat daripada yang tradisional.

  Perkara pertama yang anda perlu fikirkan adalah penebat yang baik, tidak berbahaya dari semua bahan yang digunakan, kemudahan perancangan.

  Kanak-kanak itu akan menjadi tuan tunggal bilik yang berasingan, yang mana dia dapat hidup mengikut budi bicara sendiri. Bilik akan menjadi titik pemerhatian yang baik dari penyeliaan ibu bapa yang dekat. Berikut adalah mudah untuk mengatur beberapa zon: untuk rekreasi, permainan, penyimpanan banyak mainan, benda, kreativiti.

  Bagi kanak-kanak, penting untuk mempunyai banyak cahaya, aksen yang terang. Pedalaman sangat sesuai untuk perabot yang luar biasa, tekstil berbulu tidur, pelbagai penutup lantai lembut, banyak lampu berwarna-warni yang menarik di kawasan-kawasan yang berbeza.

  Kabinet, bengkel atau perpustakaan

  Di dalam sebuah rumah persendirian yang kecil, sukar untuk memisahkan bilik berasingan di bawah pejabat atau bengkel. Di bekas loteng, anda boleh mengaturkan zon selesa untuk kesendirian, membaca, hobi kegemaran. Ruang besar tidak diperlukan, hanya beberapa meter persegi. Sekiranya tiada sekatan dalam meter, akan terdapat rak buku yang mengagumkan, sofa lembut atau permaidani berbulu dengan banyak bantal yang selesa untuk berehat, kerusi goyang di sudut berasingan dengan lampu lantai.

  Bilik loteng dihiasi dengan rak terbuka atau rak tertutup untuk buku, alat, menggunakan seluruh ruang maksimal.

  Dalam usaha untuk tidak mengurangkan expanses lantai loteng, tidak perlu untuk menjahit kayu balok besar dengan plasterboard. Ini tidak akan menyempitkan ruang yang sudah terhad, memberi keperibadian dalaman, suasana kabinet dengan banyak teknologi dan elektronik akan menjadi lebih hangat.

  Lantai loteng, kerana kekhususannya, siling beveled, dinding dengan tahap yang berbeza, jarang digunakan untuk tujuan fungsional. Dalam sebuah metropolis yang besar, apartmen keseluruhannya boleh menjadi kawasan mansard. Apabila mencipta kawasan dalaman rumah utilitarian juga boleh diletakkan di bawah bumbung itu sendiri.

  Terdapat beberapa nuansa dalam reka bentuk loteng, bukan sahaja saiz bilik diambil kira, pertumbuhan pemilik, pola ergonomik diambil kira. Dapatkan bilik mandi yang selesa dan praktikal, lebih baik meletakkannya di atas kawasan dapur. Ini akan memudahkan operasi bekalan air dan sistem kumbahan. Untuk dinding cerun, mangkuk tandas dan tab mandi paling kerap dipasang. Jika dimensi bilik kecil, maka lebih baik untuk mandi.

  Pipa, perabot harus padat, sering menggunakan basuh, almari terbina dalam, loker, pelbagai struktur yang digantung. Adalah lebih baik sekiranya permukaan dan pintu diperbuat daripada bahan dengan permukaan cerah, berkilat, cermin. Jubin lantai - sesuai.

  Dengan dimensi yang mengagumkan di dalam bilik, dinding dibuat dalam nada mana-mana, jika ia ketat, mereka berhenti pada skala ringan, yang perlu mengembangkan ruang secara visual. Untuk tujuan yang sama adalah bernilai untuk meninggalkan idea menyembunyikan reka bentuk dan menyelamatkan di kawasan ini. Kami menghiasi mereka, kami membuat loghat dalaman.

  Biasanya salah satu bilik terbesar di tingkat pertama menggabungkan fungsi bilik makan, ruang tamu, dapur. Ini mudah, pengezonan membantu tidak melanggar setiap segmen.

  Reka bentuk semasa bilik loteng, jika tidak ada keperluan mendesak untuk menyelamatkan ruang yang boleh digunakan, mencadangkan kemungkinan merancang teater rumah penuh di tingkat dua dacha atau rumah persendirian. Di dalam bilik ini ada sofa besar, TV, skrin untuk projektor di dinding. Wayar, sistem akustik tersembunyi di balik panel dinding yang indah, di mana cakera dan peralatan lain juga diletakkan dengan mudah.

  Dengan dana yang kaya dengan fantasi, kaunter bar, peti sejuk minuman, mesin popcorn, dan secawan kopi ditambahkan kepada senjata. Jika anda membuat keadaan mudah alih, bilik ini berguna untuk mengadakan pesta dengan tarian, perhimpunan massa yang lain.

  Untuk mengatur sistem storan di tingkat bawah kerana kekurangan ruang kekal tidak menguntungkan. Untuk melengkapkan bilik bumbung untuk tujuan tersebut, walaupun kawasan kecil dan dengan bentuk tertentu, adalah penyelesaian yang sangat baik. Di sini anda boleh mengambil perkara-perkara semua ahli keluarga. Tata letak bukan standard, dengan pendekatan yang bijaksana, kita mengambil kesempatan daripada diri kita sendiri.

  Asimetri, semua jenis siling tidak selalu membolehkan anda meletakkan pelbagai jenis perabot di ruang loteng. Tetapi anda boleh memikirkan cara menggunakan setiap sudut dengan kabinet, rak, rak yang dibuat untuk pesanan.

  Dinding tinggi dilengkapi dengan kabinet dan relung untuk perkara yang panjang. Berhampiran dinding di bawah cerun akan sesuai dengan almari pakaian dengan pintu gelangsar. Dekat serpihan yang rendah dinding boleh dilengkapi dengan lengkungan rendah, bangku-bangku, yang mudah untuk duduk, menyimpan barang-barang bermusim, kasut dengan pembersih vakum.

  Loteng adalah ruang bukan standard. Orang yang tidak konvensional untuk mewujudkan suasana romantik dan kreativiti tidak cukup selesa dengan lantai yang dipanaskan, radiator elektrik. Perapian itu boleh memainkan peranan yang praktikal, dan melakukan hiasan murni.

  Perapian pembakaran kayu tradisional adalah struktur besar. Sejak siling lantai loteng tidak hampir setengah tan pembinaan, keutamaan diberikan kepada model padat dengan berat badan yang rendah. Contraindicated menghadap dengan batu berat, seramik. Gaya yang paling sesuai untuk berteknologi tinggi, keluli, kaca, bahagian besi tuang, bentuk mudah tanpa berlebihan hiasan.

  Reka bentuk perapian di bilik loteng sangat individu, ia mengambil kira tahap pemuatan, sistem pengudaraan. Sekiranya lantai di dalam rumah kayu, mereka berhenti pada model elektrik atau mereka yang bekerja di biofuel.

  Penting! Jika anda mahu loteng mempunyai perapian, sediakan tempat untuk menyimpan bahan api pepejal. Sistem pengekstrakan asap adalah wajib, tetapi dikaitkan dengan beban kewangan tambahan. Apabila menggunakan model elektrik, anda perlu memilih yang paling berkuasa. Pemanas kipas menarik banyak tenaga, tidak menahan keperluan untuk keselamatan kebakaran, terlalu kering di udara.

  Apabila memilih selesai siling, pertimbangkan semua nuansa strukturnya, keselesaan masa depan anda bergantung padanya.

  Pelbagai bahan untuk kerja agak luas. Semua jenis reka bentuk yang diketahui boleh digunakan. Permukaan regangan yang sesuai, dari lapisan dan papan eternit, perkara utama - mengambil kira peranti bumbung. Kadang-kadang reka bentuk tidak membenarkan pemasangan pendawaian dengan lampu, alternatif terbaik adalah untuk membuat siling palsu atau digantung.

  Perlindungan ketegangan hanya digunakan apabila terdapat dinding menegak. Jika tidak, memandangkan kawasan kecil, lokasi rapat perabot, terdapat risiko kerosakan pada permukaan. Sistem regangan tidak mengimbangi struktur, mereka baik untuk semua bentuk bumbung, mereka hanya menyembunyikan semua komunikasi.

  Cara yang paling biasa dan berpatutan untuk penamat - plasterboard dan panel, juga lebih mudah untuk mengikat unsur-unsur hiasan.

  Pemandangan yang sangat asli, di mana siling ditutup dengan kertas dinding warna cahaya dengan corak yang lembut.

  Siling plasterboard berlapis multilevel yang berkesan dengan perbezaan ketinggian, banyak protrusion yang tidak dijangka. Betul dipukul atap rusak dengan ketara menambah kecantikan dan keaslian ke seluruh pedalaman.

  Bahan yang paling popular di sini ialah pokok. Tiada yang lain akan dibandingkan dengannya. Ia dibezakan oleh keunikan aroma berkayu, yang dihasilkan hanya dengan mikroklimat, berfungsi sebagai penebat haba tambahan.

  Penyelesaian yang paling mudah ialah penamat lapisan, yang mempunyai beberapa jenis profil dan cara lokasi di permukaan.

  Panel kayu diperbuat dari kayu padat atau dari lapisan yang sama sering digunakan. Pilihan belanjawan - panel laminated dan veneered, MDF dengan venir kayu atau buluh. Bahagian atas loteng dengan panel seperti ini lebih sesuai untuk kabinet, ruang sukan, jadi lebih baik untuk dikombinasikan dengan kertas dinding, lukisan atau plaster hiasan.

  Bahan yang agak baru dipanggil kertas dinding kayu kelihatan sangat berfaedah. Sama seperti tradisional, mereka terpaku ke dinding. Hiasan loteng "di bawah pokok" sangat menghias.

  Gambar yang besar, warna gelap dinding di dalam ruang loteng kecil tidak sepenuhnya sesuai. Lebih baik menutupi dinding dengan kertas putih. Warna perabot lembut dan aksesori yang cerah menerangi pedalaman.

  Kebaharuan yang sangat baru dalam dekorasi loteng ialah panel HPL, plastik tekanan tinggi, dengan mana anda dapat merealisasikan penyelesaian reka bentuk yang paling hebat.

  Teknologi moden sepatutnya menyebut "ekor" yang terakhir - dinding kain dengan kain. Tekstil yang indah menghiasi tidak semua dinding, tetapi dua atau satu di tengah-tengah bilik.

  Penting! Apabila mengatur lantai loteng, anda perlu memantau ketepatan keperluan teknikal yang dikenakan pada penebat haba siling dan dinding. Jika penebat dan pengudaraan tidak memenuhi semua piawai, ada risiko bahawa bumbung dan tingkap akan ditutup dengan kondensat semasa waktu yang paling sejuk. Kelembapan dan akibatnya - kulat boleh menyebabkan ketidakselesaan, penyakit anggota isi rumah, kerosakan awal kepada perabot.

  Untuk bagaimana lantai diatur di loteng, selalu ada tuntutan yang tinggi. Ini adalah kerana dua keperluan yang sangat penting: penebat panas dan bunyi yang baik. Cara tradisional menyelesaikan tugas ini tidak dapat menyelesaikannya. Puaskan semua permintaan yang dipanggil untuk pembinaan bukan sahaja kering, tetapi juga pemasangan asas "terapung".

  Untuk kegunaan penebat yang boleh dipercayai bulu mineral, bulu kaca. Kalis air yang baik juga sangat penting. Lantai memerlukan asas khas, peranan yang dilakukan oleh papan yang dibuat dari cemara, pinus, larch, dirawat dengan antiseptik khas.

  Lapisan akhir boleh menjadi apa-apa: linoleum, lamina, parket, papan partikel, permaidani, bergantung kepada citarasa pemilik, pandangan mereka mengenai fungsi masa depan dan gaya bilik.

  Di lantai yang ditutup ia tidak menjimatkan, kerana bahan-bahan yang berkualiti buruk akhirnya akan retak, terbakar, membuat bunyi luaran. Satu lapisan bahan penebal yang tebal diperlukan. Hiasan, penebat tambahan akan berfungsi sebagai permaidani, di lantai loteng mereka lebih sesuai.

  Salah satu isu utama dalam pembinaan loteng adalah untuk memastikan pencahayaan semula jadi yang tinggi. Setiap bilik mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu tingkap, lebih baik, jika terdapat beberapa, sangat baik apabila tidak berada di satu dinding. Lebar tingkap boleh ditetapkan, tidak lebih lebar daripada jarak antara kasau. Panjangnya dihadkan oleh tepi atas dan bawah, bergantung pada cerun bumbung.

  Baru-baru ini, tingkap di loteng itu tuli, tidak dibuka, hanya terhempas ke bumbung. Kini tingkap kaca berlapis mempunyai sekurang-kurangnya dua gelas. Kaca luar untuk pengerasan dikeraskan, pedalaman diproses dengan cara yang istimewa, sehingga jika patah, tidak dipotong dengan sudut yang tajam.

  Bingkai moden mampu beralih dalam paksi ini atau itu, secara langsung di tengah, 2/3 tepi. Peranti putar bekerja dalam mod manual dan dengan bantuan alat kawalan jauh.

  Terdapat beberapa jenis tingkap mansard:

  Bekerja untuk memasang skylight bukan untuk pemula, jadi sebaiknya menyerahkannya kepada profesional.

  Bandingkan nisbah kawasan lantai ke permukaan kaca. Sekiranya tingkap dirancang untuk dipasang di dalam bilik di mana terdapat banyak siang (untuk kanak-kanak), maka kawasan tingkap yang dibuka ke lantai hendaklah 1: 8. Bilik tidur dibenarkan 1:10.

  Kaca tahan lembapan diperlukan di bilik dengan kelembapan yang tinggi (bilik mandi, pengering, sauna).

  Gelas luaran mestilah dikeringkan. Kemudian hujan es tidak akan teruk lagi.

  Pengudaraan dibina ke dalam tingkap loteng mestilah dalam bentuk labirin, dikawal selia, biarkan di udara segar, tetapi jangan biarkan sejuk masuk ke dalam bilik.

  Tidak hanya kelihatan, tetapi tersembunyi dari mata tempat dalam pembinaan tingkap kayu harus diperhalusi, ini adalah jaminan perlindungan terhadap kelembapan.

  Pastikan lereng bawah tingkap adalah serenjang ke lantai, dan yang paling atas selari. Ini akan menghalang pembentukan pemeluwapan, menggalakkan pencahayaan yang lebih baik.

  Penyelenggaraan sistem penyampaian cahaya bergantung pada zonasi ruang, bagaimana perabotnya terletak di dalam ruangan, jumlah dan ukuran tingkap, ciri-ciri struktur bumbung, siling.

  Cahaya di loteng mesti banyak. Untuk melakukan ini, gunakan lampu tempatan: sconce, semua jenis lampu lantai, lampu mudah alih dan peranti berputar, titik. Jangan menjadi candelier siling berlebihan daripada pelbagai kuasa.

  Dari kandil biasa boleh ditolak, untuk memasang lampu titik hanya di zon yang paling dieksploitasi. Di dalam bilik tidur ia dibenarkan untuk meninggalkan hanya lampu tempat. Di ruang tamu, di mana perhimpunan dan acara dirancang, memasang peranti lampu jenis umum dan tempatan.

  Untuk mewujudkan corak siling romantis, kesan langit berbintang digunakan oleh benang pencahayaan optik. Mana-mana cahaya tempatan adalah baik di bilik loteng.

  Sejak loteng - bilik itu khusus, skala warna dalam reka bentuknya tidak penting. Warna lebih disukai cahaya, yang terutama berlaku untuk pedalaman kecil di bawah bumbung. Julat warna umum harus disimpan di semua permukaan, termasuk perabot, dinding, siling, lantai. Bahan penamat juga harus harmoni antara satu sama lain, untuk membentuk satu keseluruhan.

  Ruang yang mempunyai siling yang mendalam memerlukan permukaan terang dan berkilat yang mencerminkan cahaya. Secara visual ia akan memperluaskan kontras warna lantai dan dinding. Lantai gelap dan dinding putih yang mempesonakan, yang tidak mempunyai sempadan dengan siling, akan mewujudkan ilusi tak terbatas. Rasuk siling, harmoni warna dengan penutup lantai, akan menjadi bahagian asal reka bentuk.

  Apabila memilih tekstil dan perabot, anda juga harus memberi keutamaan kepada warna pastel cahaya. Sebuah bilik kecil akan menjadi lebih kecil, jika dalam reka bentuk penyalahgunaan cat gelap.

  Entah bagaimana merevitalisasi pedalaman, membawa strok terang. Langsir telus tidak akan menjadi halangan kepada cahaya, tetapi menambah permainan bayang-bayang, mewujudkan kesenangan yang diperlukan.

  Pilihan pelantikan bilik dan gaya hiasannya selalu menjadi prerogatif pemilik rumah. Apa yang harus dipilih - bergantung pada citarasa, kemungkinan kewangan, gaya hidup.

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  − 1 = 2