Reka bentuk dapur digabungkan dengan ruang tamu

Reka bentuk dapur digabungkan dengan ruang tamu (85 gambar)

 • Dapur terbuka telah menjadi bergaya baru-baru ini, jadi mereka kelihatan sangat moden dan dihormati. Selalunya, pedalaman seperti itu terdapat di pangsapuri studio, tetapi secara umum, gabungan zon memasak dan berehat boleh menjadi penyelesaian yang sangat baik untuk kedua-dua rumah dan pangsapuri peribadi. Untuk memilih reka bentuk dapur yang cantik, digabungkan dengan ruang tamu, foto dan cadangan yang dibentangkan di halaman ini akan membantu anda!

  Dapur yang digabungkan dengan ruang tamu: kebaikan dan keburukan

  Ketiadaan dinding tuli antara dapur dan ruang tamu mengandaikan konsep yang sama sekali berbeza untuk mengatur ruang hidup daripada dalam kes bilik yang berasingan. Peranan penting di sini dimainkan oleh isu keselesaan psikologi. Oleh itu, perancangan terbuka lebih cenderung lebih disukai oleh extroverts komunikatif, yang penting untuk hubungan terus dengan orang lain, dan tidak ada keperluan untuk privasi.

  Di satu pihak, format studio adalah selesa: bilik kelihatan lebih ringan dan lebih luas, semuanya kelihatan, dan keadaan keseluruhannya agak menyenangkan. Sebagai contoh, semasa melakukan memasak, anda boleh berkomunikasi dengan keluarga dan rakan-rakan, menjaga kanak-kanak atau menonton TV.

  Tetapi terdapat kelemahan tertentu dalam varian ini. Khususnya, dapur terbuka boleh menjadi sumber bau, stim, bunyi bising dari air dan peralatan rumah tangga. Semua ini tidak menyumbang kepada rehat penuh di ruang tamu, tetapi zon pemikiran bersama dengan penggunaan teknologi kawalan iklim moden akan mudah menyelesaikan masalah yang timbul.

  Pilihan pengezonan untuk ruang tamu dapur

  Gabungan dapur dan ruang tamu di ruang umum memerlukan pendekatan yang rasional terhadap perancangan dan pemilihan bahan-bahan kemasan, perabot, tekstil. Pertama sekali, adalah penting untuk menyediakan pelbagai jenis isi rumah, yang kedua - untuk menjaga reka bentuk yang indah, supaya dengan fungsi yang berbeza zon ini harmoni digabungkan.

  Oleh kerana ciri-ciri praktikal, untuk menyelesaikan kawasan dapur, perlu menggunakan bahan kelembapan dan tahan panas: jubin seramik atau granit, gelas marah, batu tiruan, kertas dinding yang boleh dibasuh, siling regangan yang diperbuat daripada pvc-film. Walau bagaimanapun, untuk tidak melanggar satu ensemble, mereka harus berada dalam skema warna yang sama atau sekurang-kurangnya sesuai dengan sisi tamu bilik. Di kawasan rekreasi ini akan menjadi permukaan kayu yang sesuai, permaidani, lamina, plaster hiasan, jenis penutup dinding yang mahal. Jadi, dengan sendirinya, perbezaan tekstur akan secara visual memisahkan bilik, dengan jelas menggariskan sempadan.

  Selalunya untuk zon ruang dapur menggunakan partisyen yang berbeza. Ini adalah pilihan kompromi yang sebahagiannya menyelesaikan masalah pengasingan. Dalam peranan penghalang, panel kaca gelongsor, papan lapis dan skrin buluh, kabinet tinggi, rak, struktur plaster gypsum, walaupun langsir yang diperbuat daripada manik atau sintetik padat boleh bertindak. Tambah senarai ini juga boleh menjadi lajur, bukaan melengkung dan elemen separuh tertutup yang lain.

  Jika ketinggian siling membenarkan dan anda ingin mempelbagaikan geometri ruang, kawasan dapur boleh "dibangkitkan" dengan ketinggian kecil. Kaedah ini sesuai untuk ruang makan yang terletak di ceruk atau berdekatan dengan tingkap bay.

  Meja pulau besar atau kaunter bar sempit dengan sempurna mengatasi zon di ruang tamu dapur. Di satu sisi, permukaan meja atas yang tinggi sesuai untuk memasak (anda tidak perlu membungkuk), sebaliknya ia berfungsi sebagai meja penuh. Ini menjimatkan banyak ruang dan cukup selesa dalam kehidupan seharian.

  Reka bentuk bilik dapur di sebuah pangsapuri kecil

  Merancang semula apartmen kecil dengan gabungan dapur dan ruang tamu yang seterusnya dapat mengubah perumahan sepenuhnya, menjadikannya lebih selesa dan bergaya. Tetapi, kerana jumlah kawasan masih terhad, dalam persekitaran ia perlu dipandu oleh rasa ukuran dan, jika boleh, untuk "memudahkan" reka bentuk sebanyak mungkin.

  Seperti yang anda tahu, nada cahaya yang bijak secara visual mengembangkan ruang, dan gelap dan tepu - mengurangkan. Ini bermakna penyelesaian yang optimum untuk ruang tamu dapur kecil akan menjadi susu putih, kelabu, kuning air, warna pastel halus. Tetapi kontras tajam warna, variegasi dan kecerahan yang berlebihan dalam butiran adalah wajar untuk dielakkan.

  Untuk memperdalam perspektif di dalam bilik kecil akan membantu permukaan licin yang licin. Ia boleh digilap ke batu bersinar warna-warna cahaya (atau analog buatan), jubin berkilat, lacquered atau laminated pvc-facades filem set dapur, teknik krom dan aksesori.

  Tetapi ia juga penting untuk tidak keterlaluan, supaya ruang dapur yang direka sedemikian tidak berubah menjadi labirin cermin.

  Kelantangan dan bentuk setiap objek, terutamanya perabot besar, banyak mempengaruhi bahagian dalam sebuah studio padat. Oleh itu, jika anda perlu meningkatkan paras langit-langit di atas, anda harus menumpukan pada unsur-unsur menegak: kabinet sempit yang tinggi, sempadan dan pola corak, tiang hiasan, paip logam, langsir penuh. Kelantangan mendatar akan diberikan kepada bilik dengan kertas dinding dengan perspektif yang realistik, sofa panjang, meja, rak terbuka yang luas.

  Untuk menghias dapur, digabungkan dengan ruang tamu, kelihatan secara holistik - sebelum permulaan kerja, adalah perlu untuk menentukan gaya untuk melaksanakannya. Pada masa akan datang, ia akan bergantung kepada pilihan semua elemen, dari finishing dan finishing dengan hiasan. Bagi studio, berdasarkan spesifikasinya, arah yang lebih teratur dan neutral lebih sesuai, dengan penekanan pada fungsi dan ergonomik.

  Ruang tamu dapur dalam gaya klasik

  Tenang gaya klasik klasik adalah penyelesaian terbaik untuk kotej dan pangsapuri mewah. Di dalam bilik ini haruslah terdapat bahan-bahan mahal (batu, kayu, cetakan plaster, keramik yang indah, perabot dengan pelapis kulit), banyak ruang dan cahaya semulajadi. Keadaan yang diperlukan - tingkap besar (sekurang-kurangnya satu) dan siling tinggi. Peralatan membeli, adalah disyorkan untuk memberi keutamaan kepada koleksi retro dalam nada kepada skema warna dasar (krim putih atau coklat mulia).

  Ruang tamu dapur dalam gaya moden

  Bahagian pedalaman studio yang paling moden mencerminkan irama kehidupan di metropolis: tidak ada butiran tambahan, setiap benda di tempatnya dan sekurang-kurangnya usaha untuk urusan rumah. Dalam persekitaran sedemikian, warna-warna warna, keluli, permukaan licin walaupun mendominasi tanpa sebarang penonjolan, hiasan dan aksesori, teknik sentuhan sensitif. Reka bentuk bilik dapur ringkas ini sesuai untuk orang sibuk yang menghargai masa mereka.

  Suasana romantik wilayah Perancis akan menjadi paling sesuai di rumah negara. Di sini, dapur, digabungkan dengan ruang tamu, anda boleh menghiasi dengan rasa indah dan imaginasi yang hebat. Jadi, zon memasak akan dihiasi dengan perapian atau tudung yang bergaya seperti bentuk cerobong putih, set vintaj, balok kayu di siling; tetamu - sofa lembut dan kerusi-kerusi berlengan dengan kain pelapis bunga yang bagus, tetapi bahagian tengah keseluruhan ensemble mesti diduduki oleh meja makan besar yang ditutupi dengan taplak meja yang indah, di belakang yang seluruh keluarga sering berkumpul.

  Ruang tamu dapur dalam gaya Scandinavia

  Kelimpahan cahaya semulajadi di tengah-tengah putih dan putih dengan butir-butir kelabu-biru yang diselingi dan kayu ringan sangat sesuai untuk bilik-bilik kecil. Di dapur, reka bentuk ini akan sentiasa kelihatan mudah, sejuk dan tidak menggembirakan, dan di ruang tamu, aksesori rumah seperti permaidani etnik, kusyen sofa, dan perapian hiasan akan mengurangkan sejuk Skandinavia.

  Gaya ini mudah dikenali oleh dinding bata, komunikasi terbuka, kelebihan logam dan permukaan kayu yang diproses. Di ruang tamu boleh ada sofa dengan sengaja dipakai kulit jok warna coklat, bukannya pouffes - kotak kayu. Meja makan malam, yang diperbuat daripada papan, akan dilengkapi dengan kerusi plastik. Kecuaian sedemikian memberikan loteng itu kelihatan percuma, tidak formal dan tidak dapat dilupakan.

  Untuk membuat tinggal di ruang tamu dapur sebagai selesa dan selesa untuk seluruh keluarga yang mungkin, perkara-perkara penting yang perlu dipertimbangkan sebelum permulaan kerja pembaikan. Ia tidak mungkin untuk membayangkan benar-benar semua situasi, tetapi beberapa perkara yang penting agak mudah diurus.

  Kerana ketiadaan halangan pepejal, mengelakkan beban bunyi dua kali tidak mungkin. Dan jika masih mungkin untuk mendamaikan dengan TV atau pusat muzik yang bekerja di ruang tamu (kadang-kadang juga seperti itu), buzz yang tidak berguna peralatan dapur boleh meletihkan. Untuk mengelakkan ini, adalah dinasihatkan untuk membeli peralatan dengan tahap decibel minimum. Terutama ini terpakai kepada peti sejuk dan tudung.

  Apabila dapur dan ruang tamu digabungkan, masalah dengan cahaya semulajadi diselesaikan: walaupun satu pembukaan tingkap sudah cukup, sehingga yang lain dapat tersembunyi di belakang set dapur atau sepenuhnya dihidupkan.

  Tetapi sangat penting untuk menyediakan pencahayaan tiruan yang berkualiti. Ia tidak sepatutnya sama - untuk berehat, sudah cukup untuk mempunyai lampu siling yang dipasang di siling dan beberapa scuff diapungkan dalam spektrum putih hangat, tetapi di dapur countertop dan, sebaiknya, rak harus dilengkapi dengan sinar terang.

  Di atas ruang makan, biasanya menggantung satu kandil besar atau beberapa lampu gantung.

  Aroma penyebaran makanan semasa memasak tidak selalu sesuai di ruang tamu, yang bermaksud bahawa anda tidak boleh melakukan tanpa tudung kuat di dapur terbuka. Pilih tekstil, termasuk untuk zon rehat, sintetik licin yang lebih baik, dan tidak berbulu, supaya ia menyerap kelembapan dan bau kurang.

  Adakah anda mahu melihat lebih banyak pilihan reka bentuk untuk dapur yang digabungkan dengan ruang tamu? Kami membawa perhatian kepada anda pilihan foto, yang menggambarkan banyak idea menarik untuk reka bentuk ruang tamu dapur.

  Dengan bantuan imej, anda boleh mendapatkan idea yang baik tentang bagaimana bahan kemasan yang berbeza, perabot, peralatan, hiasan kelihatan di pedalaman studio terbuka. Semua ini tentu saja akan berguna bagi mereka yang ingin melengkapkan dapur gabungan dengan keselesaan maksimum dan estetika!

  Petua untuk mencipta reka bentuk ruang tamu digabungkan dengan dapur

  Penerimaan pereka, apabila beberapa bilik digabungkan menjadi satu, tidak lagi menjadi sesuatu yang baru. Kelebihan utama kaedah perancangan ini ialah pengembangan ruang. Sebagai contoh, jika dimensi dapur atau ruang tamu tidak menyumbang kepada hobi yang selesa di dalamnya, anda akan memenangi beberapa meter tambahan dengan menggabungkan bilik-bilik ini. Walau bagaimanapun, untuk merancang ruang tamu yang digabungkan dengan dapur, ia kelihatan sangat bergaya dan moden, adalah penting untuk mempertimbangkan spesifik penerimaan ini semasa pengaturan dan hiasan premis. Mengenai selok-belok kaedah penyelesaian ruang hari ini, pembaca akan diberitahu "House of Dreams", berdasarkan nasihat pereka.

  Reka bentuk ruang tamu digabungkan dengan dapur

  Dapur gabungan dengan foto ruang tamu

  Dapur gabungan dengan foto ruang tamu

  Kelebihan dan keburukan susun atur gabungan dapur dengan ruang tamu

  Seperti yang telah diperhatikan, paling kerap ruang tamu dan dapur digabungkan untuk mengembangkan ruang. Dengan mengeluarkan dinding yang memisahkan dua bilik ini, anda secara automatik akan memenangi beberapa meter persegi tambahan yang boleh digunakan untuk perabot, peralatan rumah atau tugas reka bentuk. Tetapi selain dari itu, gabungan ruang tamu dan dapur memberi kelebihan lain. Di dalam bilik semacam itu, anda boleh memasak dan berkomunikasi secara bersamaan dengan tetamu atau ahli keluarga. Di samping itu, ruang tambahan akan membolehkan anda membuat ruang berasingan untuk makan, yang akan menjadikan makanan biasa lebih selesa dan selesa.

  Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada manfaat, kaedah ini mempunyai kelemahannya:

  • Pertama, semasa memasak, bau pasti akan tersebar ke ruang tamu;
  • Kedua, orang yang mencari di ruang tamu, sementara di dapur proses kerja sedang berjalan, perlu mendamaikan dengan suara yang dihasilkan oleh peralatan rumah tangga;
  • ketiga, dengan reka bentuk gabungan yang tidak berjaya, sangat sukar untuk memastikan tujuan berfungsi setiap bilik.

  Tetapi, nasib baik, walaupun terdapat kekurangan yang agak ketara, dengan susun atur ruang tamu yang digabungkan dengan dapur, mereka dapat dihapuskan atau sekurang-kurangnya dikurangkan kepada minimum.

  Pertama sekali, anda perlu memilih sistem ekzos yang kuat dan pengudaraan. Sudah tentu, hud tidak dapat menghilangkan bau dapur sepenuhnya, tetapi jika anda tidak merancang untuk menyediakan hidangan yang terlalu rumit dan khusus, anda tidak akan melihat kelemahan ini. Hilangkan ketidakselesaan kerana kerja perkakas rumah hanya boleh satu cara - dengan memilih peralatan senyap. Dan untuk memastikan tujuan berfungsi setiap bilik akan membantu pengezonan ruang yang sesuai.

  Ruang tamu digabungkan dengan dapur

  Interior dapur digabungkan dengan ruang tamu

  Zonasi dapur dan ruang tamu dengan sofa

  Ruang tamu yang digabungkan dengan foto dapur

  Dapur Zoning dan ruang tamu

  Dapur pelan terbuka digabungkan dengan ruang tamu

  Cara yang paling biasa untuk zon dapur dan ruang tamu adalah dengan menggunakan bahan yang berbeza untuk menyelesaikan lantai, dinding atau siling. Sebagai contoh, lantai di dapur boleh ditutup dengan jubin yang selesa atau lamina, dan lantai di ruang tamu - papan permaidani atau parket. Dinding di kawasan dapur, anda boleh menguruskan yang paling sesuai untuk bahan ini bangunan - jubin, panel plastik, dan lain-lain, manakala di ruang tamu agak boleh diterima untuk menggunakan kertas dinding, kapur, dan lain-lain bahan-bahan kemasan.

  Kaunter bar untuk zon di ruang tamu gabungan dengan dapur

  Dapur, ruang makan dan ruang tamu digabungkan

  Pengezonan zon dapur dan ruang tamu yang kompeten

  Sofa untuk ruang tamu yang digabungkan dengan dapur

  Dapur dengan bar sarapan digabungkan dengan ruang tamu

  Ia juga mungkin untuk membahagikan zon bilik tunggal secara visual melalui reka bentuk warna. Tetapi, sebagai bahagian dalam ruang tamu dan dapur perlu direka bentuk dalam gaya yang sama, lebih baik tidak menghiasi bilik-bilik ini dengan warna-warna yang sangat berbeza. Yang paling harmoni akan kelihatan, jika untuk pendaftaran premis gabungan anda akan memilih warna yang berada dalam satu skala warna.

  Ruang tamu tata letak digabungkan dengan dapur

  Ruang tamu tata letak digabungkan dengan dapur

  Idea menarik untuk zon dapur dan ruang tamu boleh dicapai dengan susunan perabot yang sesuai. Sebagai contoh, sebagai ganti dinding yang digunakan untuk memisahkan bilik, anda boleh memasang meja makan yang besar. Oleh itu, anda akan dapat membuat ruang makan berasingan, yang pada masa yang sama akan bertindak sebagai sempadan antara dapur dan ruang tamu. Untuk menekankan kesan zon pemisahan, di atas meja makan sering digantung beberapa lampu.

  Idea untuk zoning dapur dan ruang tamu

  Idea untuk zoning dapur dan ruang tamu

  Idea dapur digabungkan dengan ruang tamu dan ruang makan

  Jika anda ingin memenangi ruang tambahan di ruang tamu, letakkan sofa atau sofa di sempadan dengan kawasan dapur. Ingatlah bahawa dalam kes ini di dapur tidak sepatutnya dekat perabot rumah tangga perabot atau meja makan.

  Idea dapur digabungkan dengan ruang tamu dan ruang makan

  Idea untuk menjimatkan ruang - ruang tamu dapur

  Idea yang lebih asli dan bergaya untuk menghias dapur, digabungkan dengan ruang tamu, boleh dicipta semula dengan bantuan perapian atau kaunter bar. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk menghiasi bahagian dalam hidup pendiangan sebenar atau buatan, letakkan ia betul-betul di sempadan zon. Dan bar, yang juga akan membawa masalah hiasan dan berfungsi, ia adalah mungkin untuk membuat dan sisa daripada dinding yang sama, mengeluarkan reka bentuk batu hiasan, panel kayu, jubin, atau bahan-bahan lain yang sesuai. Pada masa yang sama untuk berkongsi dapur dan ruang tamu dan boleh berada di bahagian atas bilik, tergantung di atas struktur bar untuk menyimpan gelas wain, atau mendapatkan lampu ceruk tambahan.

  Lampu dapur digabungkan dengan ruang tamu

  Lampu dapur digabungkan dengan ruang tamu

  Dapur pencahayaan digabungkan dengan foto ruang tamu

  Satu lagi cara yang menarik untuk mengasingkan dapur dan ruang tamu ialah membuat podium atau struktur hingar hiasan. Bagaimanapun, teknik ini kelihatan baik di bilik-bilik dengan siling yang tinggi.

  Interior dapur digabungkan dengan ruang tamu

  Dapur di podium, digabungkan dengan ruang tamu

  Walaupun tujuan fungsian yang berbeza, bahagian dalam dapur dan ruang tamu perlu direka bentuk dalam gaya yang sama. Untuk melakukan ini, pilih perabot, dalam hiasan yang ada bahan yang sama, dalam reka bentuk, memberi keutamaan kepada skema warna yang sama, dan juga pilih dekorasi yang sesuai untuk satu sama lain.

  Di samping itu, selain daripada yang lain di dapur proses kerja sedang berjalan, adalah penting bahawa di pedalaman ruangan ini terdapat unsur-unsur yang memungkinkan untuk menyembunyikan apa yang tidak anda ingin tunjukkan kepada para tamu. Sebagai contoh, sink dan bahagian meja boleh dihiasi dengan panel hiasan atau skrin. Ini akan mengekalkan rupa pesanan walaupun di tengah-tengah proses memasak.

  Dapur dalaman yang indah digabungkan dengan ruang tamu

  Ruang tamu moden digabungkan dengan dapur

  Dapur digabungkan dengan ruang tamu di pangsapuri studio

  Zonasi dapur dan ruang tamu dengan gerbang

  Reka bentuk ruang tamu yang digabungkan dengan dapur sentiasa cantik, bergaya dan moden. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kesulitan dengan pembinaan semula, walaupun pada peringkat perancangan pedalaman cuba mengambil kira seberapa banyak maklumat teknikal dan reka bentuk yang mungkin.

  Ia seolah-olah saya ini lebih mudah daripada tata letak standard. Sebagai contoh, anda boleh memasak dan mengikuti anak-anak. Kami membaiki apabila selesai, juga menggabungkan dapur dengan ruang tamu.

  Jika boleh, perancangan sedemikian, adalah yang terbaik untuk mereka bentuk dengan pereka. Selain itu, jika anda memesan dapur di kilang Beaver, maka pereka akan melakukan projek secara percuma. Saya berbuat demikian dan saya akan memberitahu anda dengan sangat. Dan dapur saya pintar, yang di dalam kawasan umum sesuai, dan semuanya berfungsi secara fungsional. Dan tidak mahal dengan cara.

  Saya akan membuka rahsia yang dahsyat kepada anda-projek itu bebas daripada mana-mana syarikat. Dan untuk membuat projek reka bentuk sepenuhnya di pedalaman keseluruhan, anda perlu, sekurang-kurangnya, pereka ke rumah anda untuk dijemput. Pada jari-jari menjelaskan, tiada siapa yang akan memahami.

  Reka bentuk ruang tamu dapur: 10 bahagian dalaman paling berjaya

  Malah apartmen biasa boleh kelihatan seperti sebuah apartmen mewah. Ini semua mengenai tata letak yang betul dan pilihan gaya reka bentuk yang tepat.

  Kami menawarkan anda pilihan gambar reka bentuk pelan sepuluh bahagian dalaman yang paling indah Terbuka yang sangat baik dan relevan dengan realiti kita.

  Kawasan dapur: 10.44 meter persegi.

  Jenis apartmen: bangunan baru siri M 464-y1

  Gaya Dalam Negeri: Scandinavian

  Projek reka bentuk ruang tamu ini, digabungkan dengan ruang dapur, meneruskan beberapa objektif:

  1. 1. Buat ruangan lebih luas;
  2. 2. Mengurus kawasan kerja yang besar di dapur;
  3. 3. Menyediakan tempat untuk jadual besar;
  4. 4. Tetapkan TV supaya dapat dilihat dari dapur.

  Susun atur asal termasuk dua keluar dari dapur.

  Pembukaan sempit diletakkan, menambah koridor ke bilik mandi. Tetapi pembukaan besar, yang disediakan untuk pintu dua daun, berkembang. Ternyata lengkungan segi empat tepat, secara visual memisahkan dapur dari ruang tamu.

  Gerbang di bahagian bawah dilengkapi dengan kaunter bar yang selesa. Di belakang kaunter di ruang tamu adalah sofa yang selesa. Dan di dapur dengan mengorbankan kaunter terdapat permukaan kerja tambahan.

  Untuk reka bentuk dapur yang digabungkan dengan ruang tamu yang dipilih gaya Scandinavia - cahaya, ringkas dan luar biasa selesa.

  Kelimpahan warna cahaya, dekorasi terang dan bahan semula jadi - ini adalah ciri utama gaya ini, berkat yang anda mendapat interior yang cerah dan hangat.

  Kelimpahan putih di dapur mungkin kelihatan tidak praktikal. Walau bagaimanapun, ia adalah warna putih yang kurang ditandakan, berbanding kelabu hitam atau berkilat yang sama.

  Di samping itu, warna putih menggabungkan sempurna dengan yang lain daripada palet warna, yang berguna jika anda mahu, contohnya, untuk menukar hiasan.

  Jadi, warna utama dapur putih, yang berjaya digabungkan dengan kelabu dan coklat. Perabot adalah set dapur dengan facades berkilat putih yang diperbuat daripada MDF, apron diperbuat daripada ubin "kabanchik", mengikut susunan susunan menyerupai bentuk kotak atau bata.

  Lantai dibuang daripada granit kelabu. Warna dan tekstur batu digabungkan dengan gaya fasad peralatan rumah. Dan perhatikan, lampu logam kurungan, pencampur dan lilin bergaya menyokong "permainan" yang sama warna kelabu.

  Untuk bahagian atas meja, papan oak semulajadi dipilih. Bar yang sama dihiasi dan bar. Susunan perabot berbentuk L dibenarkan untuk membuat ruang untuk meja dapur lipat yang besar.

  Keseluruhan dapur digabungkan dengan dekorasi yang direka dalam gaya: gambar kecil di atas meja, rak terbuka dan bunga dalaman. Mungkin ia akan menarik untuk melihat pemilihan dapur paling keren dalam gaya Scandinavia.

  Projek reka bentuk ini dibangunkan untuk apartmen studio, dengan keluasan 42 meter persegi. m.

  Ruang dapur - 8 sq.m.

  Gaya dalaman: moden

  Oleh kerana kawasan apartmen kecil, ia diputuskan untuk menggabungkan dapur, ruang tamu dan loggia, mewujudkan ruang tunggal. Di loggia terdapat pejabat yang selesa, dan ruang tamu dapur, kerana hiasan yang betul, muncul secara keseluruhan (dari segi reka bentuk, tentu saja).

  Gaya reka bentuk moden dan sangat asli: minimalism dengan unsur-unsur seni deco. Ini, seterusnya, menentukan penyelesaian warna - gabungan harmoni putih, hitam, pasir dan kelabu.

  Ciri khas dalam kawasan ini adalah zon jelas. Mengapa kita membuat keputusan ini?

  Dapur dan loggia dipisahkan oleh kaunter bar bergaya, bentuk yang mengulangi garis besar set dapur. Sokongan zon visual dan lantai: di dapur adalah jubin seramik putih, di kawasan rekreasi - parket. Pada pendapat kami, ini adalah penyelesaian yang sangat baik untuk penambakan visual kedua zon ini.

  Untuk dapur perabot terpilih yang dikeluarkan oleh syarikat "Schmidt". Fonad putih putih sangat berbeza dengan permukaan hitam di kawasan kerja dan kaunter bar. Selesaikan suite bangku bar yang tinggi, yang sesuai dengan sempurna gaya bilik.

  Kemuncak dalaman dapur ini adalah apron. Ia diperbuat daripada kaca dengan salutan cermin dan corak geometri. Dengan cara ini, sisipan cermin yang sama menghiasi loker loker atas.

  Sila ambil perhatian bahawa kabinet atas di dapur adalah rendah. Pada tahap yang sama di rak ruang tamu digantung. Garis mendatar ini, seperti cincin, menyatukan ruang. Akibatnya, ruang dalaman yang sangat harmoni dalam bilik yang luas dalam gaya moden telah berubah. Ia dapat dilihat bahawa mereka datang ke reka bentuk secara profesional dan menarik.

  Fungsi maksimum pada kawasan minimum

  Kawasan dapur: 6.8 meter persegi

  Jumlah kawasan bilik yang terhasil: 16.56 sq.m.

  Gaya Dalam Negeri: Scandinavian

  Ciri-ciri dalaman: dapur dan ruang tamu - masuk, jadi semua perabot terletak di satu sisi bilik.

  Sebagai saiz bilik-bilik ini banyak yang diinginkan, ia diputuskan untuk menggabungkan mereka dengan mengatur ruang makan di persimpangan. Ternyata ruang tamu yang luas, digabungkan dengan dapur, dengan kawasan yang ditandai dengan jelas, tetapi meninggalkan kesan ruang tunggal.

  Untuk menampung set dapur dipilih berbentuk L dan, seperti yang dilihat dalam foto, sangat baik.

  Peti sejuk terbina dalam yang digabungkan dengan kes pensil tinggi yang sama, yang menempatkan semua perkakas rumah yang diperlukan. Kabinet yang lebih rendah disatukan oleh satu meja atas yang terbuat dari kayu padat.

  Ia telah memutuskan untuk meninggalkan kabinet atas, agar tidak melancarkan kawasan yang sudah kecil. Daripada kabinet dipasang rak terbuka: mereka kelihatan visual lebih ringan, dan pengikat yang luar biasa ditambah ke pedalaman daya tarikan.

  Bar tradisional bentuk yang paling ringkas kini membahagikan dapur dan ruang tamu dan serentak menganjurkan ruang makan. Lebih-lebih lagi, di bahagian bawah rak ia mungkin untuk membina bar yang luas.

  Pendirian ini cukup luas supaya ia dapat menggantikan meja makan tradisional sepenuhnya. Ia diperbuat daripada pelbagai kayu yang sama dengan meja atas. Tema "Kayu" menyokong dan panel luar biasa berhampiran kaunter.

  Pelepasan zon visual dan lantai. Gerbang berkilat hitam di sepanjang kawasan kerja di dapur kelihatan berbeza dengan latar belakang seluruh lantai, dipenuhi dengan lamina.

  Struktur laminasi menyerupai pokok bercat putih. Sampul ini berjaya digabungkan dengan apron dapur, yang dihadapi dengan kerja keras.

  Motif moden dalam gaya loteng

  Jenis apartmen: bangunan baru dengan pelan terbuka

  Gaya loteng datang ke dunia reka bentuk baru-baru ini. Ia menggabungkan ciri-ciri ciri seperti siling cahaya tinggi, menggabungkan klasik dan moden, praktikal dan palet warna yang bijak.

  Kami juga mengesyorkan anda menonton video yang sangat baik daripada "isu Apartment" mengenai topik menggabungkan dapur dan ruang tamu.

  Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, gaya ini dipilih untuk reka bentuk dapur, digabungkan dengan ruang tamu, yang terletak di bangunan baru apartmen. Di dapur yang cukup luas, ia diputuskan untuk memisahkan ruang makan, menjadikannya terisolasi mungkin.

  Set dapur keseluruhan terletak di sepanjang dinding dalam bentuk huruf "G". Fasad kabinet yang lebih rendah dan kes pensil yang tinggi diperbuat daripada MDF dengan warna pasir lembut. The facades of the upper cabinets are black, glossy. Mereka bersinar secara visual "menolak" dinding, sementara serentak menggariskan kawasan dapur dari ruang makan.

  Zonasi menyokong siling dua tingkat yang diperbuat daripada eternit. Di kawasan dapur siling diturunkan, yang dibenarkan memasang lampu siling terbina dalam. Pada tahap yang sama, terdapat kornea di ruang makan.

  Jika siling membahagikan, lantai secara visual menggabungkan kawasan pedalaman: semuanya dipenuhi dengan lamina yang meniru penutup kayu. Di ruang makan terdapat sofa yang selesa, meja rendah dan beberapa kerusi lembut. Warna perabot sempurna dipadankan dengan warna set dapur.

  Palet yang dipenggal di pedalaman dihidupkan semula oleh langsir moden untuk dapur - panjang, dengan lipatan lembut, diperbuat daripada warna gelap turquoise.

  Tekstil warna yang sama dijahit dan kusyen. Lekapan dan panel retro dari lukisan melengkapkan hiasan bilik makan.

  Jenis perancangan: pangsapuri studio

  Ciri-ciri gaya minimalis boleh ditakrifkan secara literal dalam tiga perkataan: praktikal, ruang terbuka dan fungsi maksimum. Dan ini tidak bermakna minimalism hanya sesuai untuk pangsapuri atau pangsapuri dengan kawasan yang besar.

  Di hadapan anda - contoh dalaman yang menarik dalam gaya minimalis, yang menjadikan pangsapuri satu bilik standard menjadi pangsapuri studio yang elegan.

  Pertama, ia telah memutuskan untuk meninggalkan segala macam sekatan. Dapur, ruang makan dan ruang tamu kini telah bergabung menjadi ruang tunggal.

  Sebagai warna utama dipilih tipikal untuk warna minimalis: putih, krim, pasir dan coklat. Jangkauan pastel ini berjaya mencairkan teduhan lembut ungu.

  Warna Violet hadir di atas fasad perabot dapur, warna yang sama dicat sebahagian dinding di belakang sofa dan berhampiran bar. Dalam nada, tirai yang menghiasi ruang tamu juga dipilih. Ia adalah interspersions of violet yang mengikat keseluruhan pedalaman menjadi keseluruhan harmoni.

  Seperti yang diketahui ramai, minimalism dicirikan oleh zon yang jelas. Prinsip ini terkandung di sini sepenuhnya. Dapur dari ruang makan dipisahkan oleh bar tinggi hitam tepu.

  Di sebalik bar, pulau kecil yang selesa adalah ruang makan mini, di mana meja bergaya dengan meja atas berkilat dan kerusi lembut sesuai. Seterusnya - ruang tamu dengan sofa yang selesa dan perabot kabinet, menggantikan alat dengar.

  Lantai berbeza: dari sisi dapur lantai dihadapi dengan jubin seramik, bilik ini mempunyai lantai lamina. Tetapi bahan-bahan yang berbeza hanya dalam struktur, tetapi sedekat mungkin dalam warna. Sebutan khas patut liputan.

  Pencahayaan terbina dalam, terletak di siling, secara visual membezakan dapur. Lampu gantung yang rendah memberi tumpuan kepada kaunter bar. Di ruang makan ada tempat untuk dinding yang selesa. Dan bagi pereka ruang tamu telah menempah candelier siling yang bergaya.

  Jenis perancangan: pangsapuri studio

  Gaya dalaman: minimalism

  Seperti yang anda lihat walaupun pada projek sebelumnya, minimalism sangat sesuai untuk studio reka bentuk atau pangsapuri pintar.

  Pertama, ia membolehkan anda menekankan kebebasan ruang; kedua, ia membantu untuk kekal dalam praktikal dan ergonomi, untuk mengelakkan hiasan dan kekacauan yang tidak perlu.

  Hasilnya, sebelum anda adalah reka bentuk apartmen studio, di mana dapur, ruang makan dan ruang tamu terletak di dataran kecil. Terima kasih kepada susun atur yang berjaya dan zon yang kompeten, setiap zon seolah-olah terpencil mungkin. Nampaknya ini benar-benar tiga kawasan yang mencukupi, bersatu dengan satu gaya.

  Dapur dilengkapi perabot dan peralatan terbina dalam. Bentuk laconic facades diperbuat daripada MDF. Beri perhatian: facades berkilat putih kabinet atas bergabung dengan dinding putih, dan kabinet kelihatan ringan dan tanpa berat.

  Tetapi facades yang lebih rendah selesai "di bawah pokok" dan ulangi lukisan penutup lantai. Sudut dapur adalah tenggelam, yang membolehkan tempat tenggelam di sini, sehingga memenangi permukaan tambahan untuk permukaan kerja.

  Dapur dipisahkan dari ruang makan oleh kaunter bar sempit bentuk paling mudah. Rak ini tidak kelihatan besar, dan lampu yang bergaya menjadikannya lebih sejuk.

  Ruang makan di sudut. Dengan dapur ia disatukan oleh warna perabot putih, dan dari ruang tamu - tirai coklat yang kaya dengan warna.

  Warna yang sama dipilih untuk kusyen sofa di ruang tamu. Sebuah candelier bulat di atas meja makan lebih menekankan pengasingan ruang makan. Idea ini, menurut pendapat kami, adalah semata-mata hebat.

  Sudut sudut yang besar menonjolkan kawasan ruang tamu (mengira selebihnya). Terdapat juga meja kopi dan pendirian TV.

  Keseluruhan pedalaman boleh disebut sebagai garis lurus. Segala-galanya tertakluk kepada geometri yang ketat: dari perancangan kepada bentuk perabot dan lampu. Kecanggihan ditambah dengan lipatan langsir yang lembut, punggung punggung najis bar dan kelimpahan pekarangan.

  Interior bergaya dalam warna-warna hangat

  Kawasan apartmen adalah 60 sq.m.

  Jenis perancangan: percuma

  Jenis apartmen: satu bilik, ditukar menjadi dua bilik

  Keanehan dari apartmen ini adalah bahawa dinding di dapur sepanjang komunikasi yang diletakkan adalah biasa dengan bilik.

  Oleh itu, bilik tidur telah diletakkan sempurna di dapur, dan tidak perlu memindahkan komunikasi untuk mengatur ruang dapur yang digabungkan dengan ruang tamu.

  Keseluruhan dapur terletak di sepanjang dinding ini. Berikut adalah set dapur standard dengan peralatan terbina dalam.

  Di samping itu, kawasan dapur ditandai dengan struktur plesterboard: ia menyembunyikan bahagian sisi perabot dapur, dan keseluruhan set seolah-olah dibina ke dalam dinding.

  White facs glossy, mencerminkan sinar matahari, menambah pulau ini tanpa berat dan ringan. Kemuncak dapur adalah apron, diperbuat daripada jubin matt dengan corak lembut.

  Tempat bebas berhampiran "dinding dapur" diduduki oleh ruang makan. Meja bulat dan lampu pekeliling yang sama memecahkan ketegangan pedalaman dan menjadikan ruang makan terutamanya selesa dan peribadi.

  Ruang tamu dipisahkan dari ruang makan dan dapur dengan laluan.

  Di sini ada sofa yang selesa, meja kopi bentuk laconic. Dan peranan rak di bawah TV dimainkan oleh rak kecil. Terima kasih kepada warna putih permukaan, rak bersatu dengan dinding dan nampaknya tanpa berat.

  Untuk lantai di pereka ruang tamu dapur memilih papan oak yang ditutup dengan minyak. Lapisan ini tidak takut kotoran, kerana tempat yang paling berbahaya boleh dengan mudah dihapuskan dengan hanya menggilap papan.

  Jenis apartmen: satu bilik tidur di bangunan baru

  Jenis perancangan: pangsapuri studio

  Reka bentuk apartmen studio ini dibuat dalam gaya moden, di mana ciri-ciri minimalism, loteng dan etnogel ditebak.

  Dalam apartmen satu bilik, bukan dapur, bilik kanak-kanak bersaiz penuh diatur. Dan dapur dipindahkan ke bilik utama, menggabungkannya dengan ruang tamu. Simbiosis yang dihasilkan kelihatan harmonis kerana fakta bahawa dapur dapat berpindah dari ruang tamu sebanyak mungkin.

  Pada masa yang sama, kerana penyelesaian warna, seluruh ruangan tidak kelihatan terlalu banyak, tersisa luas dan cahaya.

  Peranan penting dalam projek reka bentuk ini dimainkan oleh zon yang kompeten. Oleh itu, dapur adalah terhad dalam beberapa cara:

  1. 1 Menggunakan struktur plasterboard gypsum di siling. Di atas kawasan dapur dibina sebuah kotak tambahan, dipenuhi dengan eternit. Pertama, ia dibenarkan memasang lampu siling. Kedua, sudut bulat kotak tidak memperkenalkan kekacauan, dan dapur itu sendiri kelihatannya organik.
  2. 2 Menggunakan bar. Selain itu, model rak bar adalah sengaja volumetrik, sebahagian daripada countertop diduduki oleh partition melalui. Ini dibenarkan untuk mengasingkan lagi dapur, dan rak kaca yang dipasang di partition memberikan struktur keseluruhan cahaya dan keanggunan.

  Pada masa yang sama, dapur dan ruang tamu seolah-olah menjadi ruang tunggal, berkat beberapa faktor:

  1. 1 Penutup lantai umum. Parket cahaya menggabungkan dua zon, dan teduh cahaya diulangi dalam upholsteri perabot di atas perabot di ruang tamu dan di fasad perabot di dapur.
  2. 2 Palet umum. Warna utama adalah pastel: kuning air, coklat hangat, susu.
  3. 3 aksen warna am. Peranan aksen adalah warna biru pirus. Sebuah apron di dapur berjubin dalam warna-warna biru, langsir untuk ruang tamu dijahit dari kain teduh yang sama.

  Pangsapuri studio bergaya di "Khrushchev"

  Jenis apartmen: dua bilik "Khrushchev"

  Susun atur baru: pangsapuri studio

  Gaya dalaman: minimalism

  Standard dan tidak selesa "Khrushchev" boleh diubah menjadi studio yang bergaya dan luas, jika anda mengubah sedikit perancangan dan memilih gaya yang tepat. Untuk projek ini, koridor yang membawa ke dapur dan pada masa yang sama menjadi pintu masuk ruang tamu, diletakkan dengan meluncur pintu ke sudut.

  Dari dapur ternyata niche yang selesa dan lapang di mana peti sejuk diletakkan, dan masih ada ruang untuk rak mezanin.

  Komunikasi asas tetap wujud. Tetapi tata letak baru membenarkan dinding dapur untuk meneruskan dinding yang bersebelahan. Dan supaya pintu peti sejuk dibuka dengan bebas, suite itu berakhir dengan bahagian dengan rak terbuka bentuk separa bulat.

  Pembukaan kosong di antara tingkap disediakan untuk ruang makan. Kaunter bar kecil, yang memainkan peranan meja makan, sangat sesuai di sini. Kawasan fungsional juga ditekankan oleh lantai: untuk dapur terdapat jubin seramik yang ringan, untuk ruang tamu - parket yang serupa dengan cahaya.

  Ruang tamu, disebabkan oleh anjakan pintu masuk, telah memperolehi bentuk yang lebih selesa daripada dataran itu.

  Malah sofa besar kini tidak kelihatan besar, dan partition baru akan berfungsi sebagai lokasi yang sangat baik untuk TV. Secara visual mengembangkan ruang bantuan dan palet yang dipilih: pedalaman dikuasai oleh warna cahaya coklat, kuning dan kuning.

  Interior bergaya dalam gaya neoklasik

  Kawasan apartmen adalah 38.7 sq.m.

  Susun atur awal: pangsapuri studio

  Gaya dalaman: neoklasik dengan unsur-unsur minimalis

  Pangsapuri studio asal dibuat dari sebuah apartmen satu bilik standard dari tata letak standard. Selepas pembangunan semula, ada kemungkinan untuk menempatkan bilik tidur berasingan, untuk memperuntukkan ruang untuk ruang tamu dan belajar, dan juga untuk melengkapkan dapur dan bilik mandi yang sangat luas.

  Membentuk dapur L berbentuk berjaya dicampur ke pedalaman, tanpa mengambil banyak ruang.

  Ia adalah mungkin untuk menjimatkan teknik terbina dalam dan susunan ketuhar dan gelombang mikro dalam satu ruangan. Kabinet atas tidak begitu luas dan tidak tinggi. Bahagian atas dinding tetap bebas, yang secara visual menjadikan siling lebih tinggi, dan bilik - lebih luas.

  Zon dapur juga ditandai dengan kotak siling plasterboard dengan pencahayaan terbina dalam. Kotak ini terus mengelilingi perimeter bilik, mengikat ruang secara keseluruhan menjadi satu keseluruhan.

  Berhampiran dapur terdapat ruang makan. Sebuah meja kecil dan beberapa kerusi lembut mewujudkan suasana yang selesa. Lampu siling rendah menambah zon rahmat ini. Ruang tamu terbahagi kepada dua lagi zon.

  Sebuah sofa sudut lembut menyekat zon rehat, dan di sebelahnya, di belakang bar terdapat kabinet mini. Kaunter bar dalam kes ini idealnya memainkan peranan meja.

  Dalam peranan pemberontakan zon juga lampu (di atas setiap zon ada candelier siling yang berasingan) dan penutup lantai: di ruang makan dan di dapur ada jubin seramik, di ruang tamu ada lamina. Untuk bilik yang dipilih gaya neoklasik dengan unsur-unsur minimalis.

  Jadi, gaya neoklasik yang dibenarkan untuk membuat pelbagai: satu dinding diliputi dengan kertas dinding dengan corak lembut, hiasan yang bergaya muncul dalam bentuk patung dan pasu asal. Minimalisme menentukan pilihan pelbagai jenis perabot warna.

  Contoh gambar dalaman di atas menunjukkan bahawa dapur yang digabungkan dengan ruang tamu bukan sahaja dapat memenangi ruang, tetapi juga untuk mencipta reka bentuk yang menarik dan bergaya.

 • Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  7 + 1 =