Reka bentuk bilik di Khrushchev

Reka bentuk Khrushchev dengan cara yang moden: idea untuk pembangunan semula semasa pembaikan (72 foto)

Banyak warga negara kita masih hidup di Khrushchevs, yang mereka warisi dari zaman USSR. Adalah baik atau buruk, mustahil untuk mengatakan dengan tegas, tetapi dapat diperhatikan bahawa pangsapuri-pangsapuri ini mempunyai nuansa mereka sendiri. Reka bentuk moden Khrushchev sangat tidak dapat dikenali untuk mengubah bahagian dalam tata letak standard dan standard ini supaya kediaman yang benar-benar moden dan bergaya dapat berubah.

Reka bentuk moden Khrushchev

Ciri susun atur Khrushchev

Walau apa pun, rumah itu sebuah rumah, dan walaupun sebuah apartmen di Khrushchev kecil boleh dibawa ke keadaan biasa dan menjadikannya reka bentuk moden premis. Mari kita bekerjasama bagaimana untuk melakukan ini dan apa yang boleh diubah dalam susun atur standard satu bilik hruschevka 32 meter persegi. m atau dalam bilik dua dan tiga bilik, jika tiba-tiba seseorang mewarisi pilihan yang sama ..

Reka bentuk moden ruang tamu di Khrushchev

Persatuan dan nuansa pertama yang muncul dalam minda kami adalah siling rendah, susun atur yang benar-benar standard di semua pangsapuri, kawasan yang agak sederhana. Sebaiknya ia dianggap sebagai kemewahan, tetapi pada masa ini di pasaran jualan pangsapuri tawaran tersebut sangat banyak, dengan cara pada harga yang berpatutan.

Secara teorinya, anda boleh membeli sebuah apartmen dan hanya membaik pulih ke sana. Tetapi cara terbaik untuk mereka bentuk reka bentuk Khrushchev menggunakan idea-idea moden, dan secara umum, di mana untuk bermula? Mari cuba cari isu ini.

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di Khrushchev untuk mencipta reka bentuk moden?

Ia adalah yang terbaik untuk membaiki secara berperingkat. Jika anda tidak tinggal di apartmen ini, dalam satu bilik Khrushchev membuat ia tidak sukar - untuk menjalankan tong sampah atau memberi semua perabot lama tertinggal dari zaman Soviet, untuk melepaskan semua ruang di dapur, di bilik mandi dan dalam bilik dan mudah untuk melakukan pembaikan. Tetapi jika anda tinggal di sana - ia akan menjadi lebih sukar. Dalam dua bilik tidur Khrushchev, juga, ia tidak sukar - pada mulanya membuat pembaikan di ruang tamu, kemudian bilik tidur, atau sebaliknya. Tetapi di dalam sebuah pangsapuri kecil perlu mempunyai sesuatu. Anda boleh menghilangkan perabot, yang pada masa ini anda tidak perlu, kerana anda semua ditetapkan untuk yang sama melaksanakan idea-idea moden, dan seterusnya yang pertama di dapur, kemudian di dalam bilik, dan akhirnya di bilik mandi.

Merancang rancangan pembaikan moden di Khrushchev

Tugas awalnya adalah untuk membuat rancangan anggaran mengenai apa yang ingin anda lihat di masa depan. Di mana dan bagaimana perabot harus ditempatkan, dalam apa gaya untuk melakukan segala-galanya. Ini dan banyak lagi soalan-soalan lain yang anda mesti membuat keputusan pertama, selepas berunding dengan orang yang berpengalaman yang mahir dalam pembaikan dan hiasan premis, yang boleh membuat anda reka bentuk Khrushchev dengan cara yang moden.

Pengezonan premis di pedalaman moden Khrushchev

Satu lagi perkara dalam pelan itu perlu menjadi masa penyiapan peringkat kerja tertentu. Ini akan membolehkan anda mengawal aliran kerja sepenuhnya, dan tidak menghulurkan keseronokan ini selama bertahun-tahun.

Membersihkan lantai dan dinding: reka bentuk moden Khrushchev kecil

Dasar reka bentuk moden Khrushchev kecil adalah persediaan kualitatif untuk kerja. Untuk bermula, kita mesti menghapus sepenuhnya kertas dinding dan seks yang lama. Terdapat rahsia kecil untuk mengeluarkan kertas dinding, yang digunakan ibu bapa kita: pra-melembapkan mereka beberapa kali, membuat jarak sekitar 5-6 minit. Sembur air dengan senapang semburan atau span lama yang lama dan baldi air.

Sangat penting untuk menghapus semua kertas dinding, dan bersedia untuk fakta bahawa mungkin terdapat beberapa lapisan. Adalah lebih baik untuk menyediakan beg sampah terlebih dahulu, supaya segala-galanya dapat diletakkan di situ sekaligus. Apabila dinding kami sudah siap, kami mengambil lantai. Bergantung pada apa bahan dibentangkan di sana, kami memilih cara yang paling mudah untuk membongkar segala-galanya.

Ingatlah, sangat penting untuk membersihkan dahulu, kemudian untuk mengukur permukaan lantai dan semua dinding. Pembaikan moden utama di Khrushchev dan bukan sahaja dilakukan sekali dan selama bertahun-tahun, ragu-ragu bahawa anda akan mahu menjalani prosedur sedemikian sekali lagi dalam beberapa tahun. Jangan lupa membersihkan siling, kerana ia juga mesti disediakan untuk peringkat seterusnya kerja.

Pemasangan tingkap: kami membuat pembaikan moden dalam satu bilik hruschevke

Ini adalah satu lagi perkara yang perlu dilakukan untuk satu bilik hrushevka 32 sq.m. bertukar dari itik hodoh ke sebuah apartmen moden yang indah.

Pada zaman dahulu, terutama tidak bimbang tentang penebat tingkap dan ia tetap kekal sebagai titik sakit. Apa yang orang tidak datang untuk menghangatkan mereka semasa musim sejuk. Adalah disyorkan untuk membeli tetingkap berlapis dua berkualiti yang akan melindungi bilik anda dan melihat dengan sewajarnya dalam reka bentuk moden baru anda ruang tamu, dapur, bilik tidur dan bilik-bilik lain di Khrushchev.

Pemasangan tetingkap adalah seperti berikut:

 • Pertama anda perlu membongkar bingkai lama dan benar-benar membersihkan semuanya sehingga ke bahagian bawah tingkap.
 • Kemudian datang penambahan cerun.
 • Sebelum memasang tetingkap berlapis dua baru, ia terpaku pada pita penyebaran dan kelembapan.
 • Anda boleh memasang tetingkap hanya pada pra-rawatan dengan alas kayu antiseptik.
 • Jurang yang membentuk antara tingkap dan dinding ditutup dengan buih.
 • Jahitan bawah mesti dilindungi dengan pita bermeter.

Pemasangan tingkap dan reka bentuk dapur moden di Khrushchev

Pada masa pemasangan, tetingkap seperti itu tidak mengambil banyak masa. Cadangan tambahan bukanlah untuk mempertimbangkan pilihan lebar tingkap, kerana pangsapuri jenis ini tidak dianjurkan sepenuhnya, terutamanya dalam Khrushchevs bersaiz kecil, di mana tempat-tempat di dapur dan di dalam bilik-bilik sangat kecil. Di samping itu, ia akan kelihatan cantik, tetapi kekuatan struktur dan peredaran udara akan hilang.

Pemasangan pelbagai sistem dalam khrushchevkah satu-dua dan tiga bilik

Sejarah Khrushchev mengatakan bahawa jenis perumahan ini dibina sebagai satu sementara, supaya sejumlah besar orang dapat diselesaikan dengan murah. Oleh itu, rumah-rumah dibina dengan cepat dan tidak berkualiti tinggi.

Oleh itu, kita menyimpulkan bahawa sistem pembetungan, pemanasan, elektrik dan lain-lain masih diganti sepenuhnya. Sudah tentu, ini akan menelan banyak wang, tetapi anda akan benar-benar yakin dengan kualiti dan ketahanan komunikasi ini. Di samping itu, reka bentuk moden Khrushchev membayangkan kemungkinan bukan sahaja untuk menyembunyikan pendawaian, tetapi juga semua paip di bilik mandi, dapur dan ruang untuk pelbagai elemen pedalaman, dan bukannya meninggalkan mereka di depan mata, jadi mereka merosakkan reka bentuk keseluruhan apartmen, mengikut adat resam sebelum ini.

Jika anda tidak mahu melakukan itu semua, pilihan ini adalah penuh dengan hakikat bahawa pada masa akan datang pada bila-bila perlu memecahkan semua dinding dan merosakkan pembaikan Khrushchev, kerana, sebagai contoh, paip pecah. Secara umum, pilihan ideal adalah untuk berunding dengan jiran-jiran, dan semua bersama-sama mengubah semua paip dan sistem lain di rumah.

Reka bentuk dapur moden di Khrushchev

Apa yang dilarang keras dilakukan di dapur di Khrushchev - ia tidak dibenarkan memindahkan peralatan gas ke lokasi baru. Titik ini juga terpakai kepada penaik paip air dan pengudaraan. Secara teorinya, anda boleh melakukan pengudaraan peribadi anda, tetapi sekali lagi, pastikan anda berunding dengan profesional dan mendapatkan kebenaran untuk memasang. Oleh itu, mempertimbangkan pilihan reka bentuk moden untuk dapur, pertimbangkan susunan apartmen anda di Khrushchev.

Reka bentuk dapur moden di Khrushchev

Pemanasan sebuah apartmen di Khrushchev semasa pembaikan

Kemungkinan besar, apabila sejuk datang, anda tidak akan mempunyai haba yang cukup dari bateri sahaja dan unit kaca baru. Ia perlu untuk melindungi apartmen anda sebagai tambahan. Dari bahagian dalam, ini akan menjadi sukar, kerana ia boleh mengakibatkan ubah bentuk dinding luaran.

Pemanasan luar apartmen di Khrushchev

Untuk keluar daripada keadaan, buat penebat dari luar, sementara Khrushchev kelihatan lebih masuk akal daripada sebelumnya. Secara teorinya, anda sekali lagi boleh berunding dengan jiran-jiran dan lakukan bersama-sama adalah pemanasan, sekurang-kurangnya tidak akan diperuntukkan hanya untuk pangsapuri anda. Walau bagaimanapun, untuk melindungi apartmen dari dalam - tidak adalah pilihan terbaik, kerana jika anda berada di luar dinding pangsapuri anda sekurang-kurangnya tidak melihatnya dari dalam - satu "otest" perjanjian yang baik ruang, dan 32 meter persegi di Khrushchev kecil. m dan sebagainya tidak terlalu banyak.

Bilik reka bentuk dan zon di Khrushchev: idea moden

Di sini kita sampai ke peringkat yang paling menarik dalam reka bentuk gaya moden kami Khrushchev yang bergaya. Akan ada momen yang menarik, sebagai contoh, maklumat mengenai sama ada hanya dinding luar pangsapuri adalah pembawa. Semua partisyen dalaman yang lain tidak akan menjadi seperti itu, yang memberikan kita peluang untuk memindahkan mereka tanpa masalah atau untuk merobohkan mereka sama sekali. Faktor ini adalah kelebihan yang ketara dari pangsapuri tersebut dan membolehkan anda mencapai hasil yang sangat menarik dalam pembangunan semula, apabila anda akan merangka reka bentuk moden dalam sebuah apartmen khas di sebuah rumah panel.

Reka bentuk moden bilik di Khrushchev

Dari segi reka bentuk moden, adalah penting untuk memikirkan kaedah dan teknologi apa yang dapat mengembangkan ruang kita secara visual. Ini mungkin akan menjadi tugas yang paling penting dalam isu ini.

Titik kedua adalah pilihan gaya pedalaman. Memandangkan hakikat bahawa partition tidak mungkin wujud, bergantung kepada jumlah kawasan dan jumlah bilik di Khrushchev, ia adalah mungkin untuk membuat premis pengezonan bersyarat menggunakan unit rak, bukan neutral perabot dan aksen pada siling. Anda sebenarnya boleh membuat apa-apa, perkara utama adalah untuk menetapkan segala-galanya dalam pelan asal kami.

Peningkatan dikehendaki dalam ruang boleh dicapai dengan warna yang betul dinding (ia adalah terbaik untuk menggunakan warna sahaja cahaya), lampu, sentuhan ringan perabot dan yang paling penting - ia tidak menyemakkan apartmen di sebuah pangsapuri lima tingkat 45 meter persegi. m. sebarang perhiasan kecil. By the way - ini adalah asas reka bentuk moden, jadi anda harus mengambil nasihat ini ke dalam perkhidmatan - dengan semua sampah lama!

Jika anda menggunakan kertas dinding dengan hiasan - pilih lukisan kecil, lebih baik bentuk geometri. Ia telah lama terbukti bahawa mereka membuat ruang lebih banyak, dan yang paling penting - lebih menarik (daripada, contohnya, warna-warna monoton biasa).

Bilik pengezonan di sebuah bilik di Khrushchev

Ia tidak disyorkan untuk mengambil versi tepu palet cerah atau menutup dinding. Jika anda benar-benar mahukan sesuatu dinamik, maka sebaiknya membuat satu dinding aksen, dan semua yang lain dalam nada yang tidak kritikal.

Dengan bantuan siling berkilat dan banyak lampu sorot, anda juga boleh meningkatkan ruang bilik di telaga Khrushchev dan pasti membuat sekurang-kurangnya sebuah apartmen satu bilik yang lebih luas. Selalunya lampu tersebut dipasang di sekitar perimeter, kadang-kadang lampu neon juga dipasang.

Apabila semua peringkat penyediaan diluluskan, dan bilik bersedia untuk memastikan yang tinggal di sana, kami terkejut berapa banyak yang telah berubah sebelum tdk Khrushchev, dan menjadi satu pencapaian yang sebenar seni moden. Ramai orang tidak akan terbiasa masuk ke rumah panel biasa dan masuk ke dalam dunia kehidupan sebenar dan kesenangan. Sudah tentu, ia adalah bernilai pra-mengira berapa menguntungkan pelaburan tersebut akan menjadi, tetapi hakikat bahawa ia benar-benar mendaftar semula ke dalam sesuatu yang benar-benar indah dan menggunakan reka bentuk moden masih tidak berubah.

Reka bentuk moden foto Khrushchev

Dan akhirnya yang paling lazat - galeri besar 36 foto: dalaman moden yang sebenar di Khrushchev satu bilik, dua bilik dan tiga bilik dan projek reka bentuk yang boleh anda gunakan semasa pembangunan semula pangsapuri anda sendiri. Bonus tambahan - reka bentuk moden dapur, bilik tidur, ruang tamu atau dewan, kanak-kanak dan bilik mandi di Khrushchev biasa selepas pembaikan.

Reka bentuk projek dalaman moden di Khrushchev dua bilik

Ruang tamu di Khrushchev: 65 idea untuk reka bentuk dalaman

 • Dibina pada tahun 50-an dan 80-an, panel bangunan bertingkat tinggi masih membentuk sebahagian besar perumahan yang mampu dimiliki di expanses bekas USSR. Pangsapuri di rumah ini tidak berbeza dengan keselesaan, tetapi mereka juga boleh menjadi selesa dan moden. Selalunya penambahbaikan dalaman bermula dengan dewan, kerana di dalam bilik ini orang biasanya berehat dan menghabiskan masa dengan orang tersayang. Idea dan contoh bagaimana reka bentuk ruang tamu di Khrushchev dapat dilihat, lihat artikel ini!

  Ciri-ciri ruang tamu di Khrushchev

  Pada masa-masa membangun sosialisme, kerajaan menetapkan sebelum pembina merancang untuk menyediakan pekerja dengan perumahan murah dalam masa yang singkat, tetapi mengenai kemudahan, kualiti dan estetika pangsapuri maka hampir tidak peduli. Siapa yang tidak tahu masalah dengan partisi nipis, bunyi aneh dari jiran, tata letak malang, bilik yang ketat dan siling rendah di pangsapuri jenis ini?

  Membuat ini ramai yang hampir sama - di setiap negara telah dinding dengan buku-buku dan pinggan mangkuk, TV, sofa dan spring standard invariable permaidani coklat merah dengan corak yang sama hidup.

  Tetapi masa tidak berhenti, dan sekarang, terima kasih kepada pemilihan bahan, teknologi, dan perabot yang besar, semua orang boleh membuat suasana rumah yang mencerminkan keperibadiannya dan keutamaan peribadi sebanyak mungkin.

  Bagaimana untuk membesarkan ruang tamu kecil?

  Kawasan kecil ruang tamu di Khrushchev sendiri bukan masalah tertentu, kerana untuk sofa, meja kopi, beberapa rak dan TV rata sudah cukup bahkan 6 sq.m. Walau bagaimanapun, di bilik yang luas orang merasa lebih bebas. Terdapat dua cara utama untuk mengembangkan bilik kecil: ini adalah peningkatan sebenar (pembangunan semula) dan peningkatan visual (satu siri teknik yang membuat perspektif visual).

  Mengubah semula ruang tamu di Khrushchev

  Malangnya, keupayaan untuk mengeluarkan semua atau sebahagian daripada dinding yang berlebihan di antara bilik tidak sama sekali. Pemusnahan batu bata struktur beban yang tidak dibenarkan boleh mengakibatkan kemalangan, jadi apa-apa perubahan susun atur mesti terlebih dahulu dipersetujui di pihak berkuasa yang sesuai. Tetapi jika sebahagian daripada partition dalaman dibenarkan untuk dirobohkan, ia akan dapat menyelamatkan ruang yang jauh dan meletakkan zon berfungsi lebih bijaksana.

  Pilihan yang paling biasa untuk menghidupkan semula ruang tamu di Khrushchev adalah - kesatuan dengan lorong, dapur dan balkoni. Oleh itu, ternyata apartmen studio terbuka, di mana ia sukar untuk mengetahui perumahan Soviet tipikal. Penyelesaian yang sangat luar biasa, tetapi mudah - gelongsor dinding gelongsor antara ruang dapur, dewan dan bilik tidur.

  Mencerminkan keupayaan permukaan berkilat menjadikannya tidak dapat ditukar jika anda ingin menambah ruang pada jumlah atau ketinggian visual. Jadi pintu cermin kabinet, siling regangan berkilat dan unsur-unsur hiasan yang licin beroperasi.

  Wajah yang dipilih dengan tepat boleh mengubah walaupun ruang tamu kecil di Khrushchev, mencipta ilusi yang realistis. Terbaik untuk tujuan ini ialah landskap dengan perspektif pembukaan dan cahaya terang dalam gambar (sinar matahari, lampu bandar malam), serta plot 3D.

  Gaya dalaman untuk ruang tamu di Khrushchev

  Agar tidak memuat ruang dengan butiran yang tidak perlu, pemilik ruang tamu kecil disyorkan untuk menghiasi bilik ini dengan gaya simpanan. Pilihan arah adalah agak besar, perkara utama adalah untuk memantau keharmonian dan kesederhanaan.

  Peminat tradisi dapat menikmati gaya klasik, provensi atau negara yang tenang. Di pedalaman seperti itu, keharmonian semulajadi dan ketenangan yang tenang sentiasa dirasakan.

  Antara pilihan urbanistichnyh benar-benar bandar untuk reka bentuk ruang tamu dalam Khrushchev berdiri selesa dan loteng kurang ajar, berteknologi tinggi futuristik, serta minimalism anggun. Semua gaya ini mempunyai kelebihan yang besar - mereka tidak beban bahagian ruang dan dilaksanakan dalam warna-warna dihalang.

  Keterukan garis, ketepatan dan kekaburan juga dicirikan dengan sangat popular pada zaman sekarang, gaya Jepun dan Scandinavia. Motif etnik yang tidak mengganggu akan memberikan ruang tamu keselesaan dan kehangatan di rumah.

  Memiliki sifat fizikal dan estetik mereka sendiri, warna mempunyai pengaruh yang besar terhadap persepsi pedalaman. Oleh itu, warna yang dipilih dengan betul dapat mengubah ruang tamu menjadi zon yang selesa untuk berehat dan pemulihan, dan kombinasi yang tidak sepadan dengan warna-warna bervariasi kadang-kadang boleh membuat anda penat.

  Oleh kerana kawasan dewan Khrushchev biasanya kecil, hiasan cahaya adalah salah satu pilihan terbaik. Putih, serta warna pastel yang berkaitan mengembangkan ruang, mengisi dengan cahaya dan kesegaran. Warna ini sangat sesuai dengan seluruh palet, dengan itu melaksanakan fungsi kanvas bersih untuk merangkumi sebarang idea reka bentuk.

  Reka bentuk sepenuhnya kelabu ruang tamu di Khrushchev kelihatan suram. Walau bagaimanapun, warna ini adalah sangat sesuai untuk gubahan ringkas dalam nada achromatic, serta menguntungkan menekankan kecerahan unsur-unsur hiasan kecil tepu warna (langsir, kusyen, lukisan).

  Dengan berkecuali, warna ini sama dengan kelabu, tetapi persilangan coklat dan merah jambu memberikan kehangatan. Terhadap latar belakang ini, perabot warna asli yang terang dan kayu dalam warna sejuk yang sejuk akan kelihatan cantik.

  Blue adalah pilihan terbaik untuk menghiasi zon santai. Dia akan mengisi bilik "Khrushchev" dengan udara dan keseronokan yang dikehendaki, membantu dengan cepat berehat, melegakan keletihan.

  Alam semulajadi mengelilingi orang dengan warna hijau. Herba, warna zaitun, warna daun atau jarum terbiasa dengan persepsi, tetapi penduduk bandar moden biasanya tidak cukup. Untuk memberi rehat mata selepas bekerja di komputer dan perjalanan di sekitar metropolis, anda hanya boleh menghabiskan beberapa jam di bilik hijau.

  Untuk ruang tamu kecil di Khrushchev Scarlet warna terlalu aktif, tetapi lebih terkawal merah, seperti wain, merah wain atau beri nada akan loghat indah dikelilingi oleh achromatic palet hitam-kelabu-putih.

  Sekiranya bilik itu tidak mempunyai haba solar yang mencukupi, ia boleh dibawa masuk ke pedalaman dengan bantuan cat kuning. Ia boleh menjadi kaya kunyit, pasir, pisang atau warna emas. Tambahan terbaik untuk reka bentuk ini adalah butiran putih dan coklat.

  Lilac dan nada violet ditemui di pedalaman tidak terlalu kerap, tetapi dengan bantuan mereka, anda boleh membuat reka bentuk yang benar-benar indah di ruang tamu di Khrushchev. Gabungan ungu yang sangat menarik diperolehi dengan kelabu, putih atau kelabu muda.

  Jeruk oren akan kelihatan hebat di hiasan ruang tamu. Tirai oren, kusyen, gambar, pasu akan mewujudkan suasana yang mesra dan ceria, menerangi ruang dengan kecerahannya. Kelebihan warna ini adalah keserasian dengan semua, tanpa pengecualian, warna.

  Menggunakan garis dalam reka bentuk ruang tamu

  Secara visual meningkatkan ruang sebuah bilik kecil di Khrushchev sering lukisan grafik membantu. Sebagai contoh, garisan mendatar kelihatan "menolak" dinding, menjadikannya lebih luas. Menegak - menaikkan siling di atas.

  Untuk membuat ruangan kelihatan lebih besar, anda boleh menggunakan jalur di lantai. Ia mungkin hanya papan parket, lamina warna gelap atau karpet. Adalah dipercayai bahawa garis selari dengan tetingkap secara visual membuat bilik lebih luas, dan berserenjang dengannya - memanjangkan.

  Untuk menekankan keindahan reka bentuk dan menyerlahkan beberapa kawasan, anda mesti menjaga pencahayaan yang baik di ruang tamu.

  Dalam penjelmaan sehari-hari, ia boleh menjadi kandil menarik (pripotolochnaya lebih baik diberikan siling rendah di Khrushchevki), sorot pada perimeter siling atau dinding atas, rak lampu diod dan niche set TV.

  Untuk perhimpunan malam di skrin TV, perlu mengambil kesempatan daripada pencahayaan warna yang luar biasa (biru gelap, ungu, hijau, oren). Ini akan mewujudkan di ruang tamu suasana teater rumah sebenar dengan satu klik jari anda.

  Sangat luar biasa kelihatan pencahayaan lembut struktur plasterboard gipsum dan elemen hiasan lain. Riben LED, sebahagiannya tersembunyi di belakang tepi yang menonjol, akan mewujudkan suasana petang yang selesa dan santai di dewan.

  Reka bentuk ruang tamu di Khrushchev - foto

  Di galeri foto ini, kami telah mengumpulkan untuk anda pilihan terbaik untuk menghias bahagian dalam ruang tamu di Khrushchev. Kami berharap bahawa di sini anda akan mempelajari penyelesaian menarik baru yang akan membantu untuk memperbaiki reka bentuk bilik kecil anda, dan juga menjadikannya lebih menyenangkan dan selesa!

  Reka bentuk Khrushchev - idea-idea dalaman (+30 foto)

  Sebaik sahaja "Khrushchevs" adalah keselamatan berjuta-juta orang yang menerima ruang hidup yang berasingan dan bukannya runtuh berek kayu. Hari ini, apartmen bersaiz kecil di mana seorang lelaki yang lebih tinggi daripada 170 cm ia adalah sukar untuk berubah, semakin menjadi perumahan keluarga baru diwujudkan, pelajar siswazah atau golongan profesional muda. Dan kemudian soalan utama timbul: bagaimana untuk berfikir tentang reka bentuk Khrushchev? Bagaimana untuk membuat projek, memilih bahan penamat dan hiasan untuk menggunakan meter persegi kecil yang sedia ada dan mendapatkan ruang di mana ia akan menjadi mudah untuk hidup?

  Ciri khas apartmen zaman Khrushchev

  Mudah untuk mengenal pasti Khrushchev dengan ciri ciri:

  • siling rendah;
  • bilik kecil di kawasan itu, paling kerap melalui;
  • dapur kecil (4-5 sq.m.);
  • lorong-lorong kecil yang sempit;
  • digabungkan atau berasingan, tetapi bilik mandi saiz minimum;
  • pintu-pintu yang disusun agar jika ada yang terbuka, maka yang lain tidak dapat dibuka.

  Ini "pencapaian" pembinaan rumah Soviet berbeza dalam bahan pembinaan asas: bata dan blok. Varian dibina bata mempunyai kawasan premis yang lebih besar, ketinggian siling yang boleh diterima, lebih sesuai untuk kehidupan normal. Tetapi reka bentuk dalaman, Khrushchev melibatkan diri dalam reka bentuk mana-mana saiz, menyesuaikan diri kepada keperluan semua penduduk - ini adalah, proses menarik kompleks, yang perlu mengambil kira setiap sentimeter ruang untuk membuat ia berfungsi ditambah. Tugas lebih sukar ditetapkan di hadapan pereka bentuk, yang lebih menarik untuk menyelesaikannya, mencipta, mereka bentuk dan menghias bergerak membuat jumlah bilik ergonomik kecil, secara optimum sesuai untuk orang tertentu.

  Dewan di apartmen dua bilik

  Bagaimana untuk memperbaiki reka bentuk setiap bilik di Khrushchev? Kami pergi melalui semua bilik daripada "warisan Khrushchev" dan menentukan titik permulaan, membuat keputusan di mana untuk memulakan untuk membangunkan reka bentuk Khrushchev: definisi gaya moden, rasa keutamaan, mengira kewangan atau pembangunan semula.

  Walaupun dengan perancangan semula yang minimum, perlu membuat rancangan pengukuran setiap bilik, yang menunjukkan lokasi paip air, paip gas, bateri, soket, pin di bawah lampu. Langkah seterusnya adalah pembangunan lakaran, atau projek yang tepat, dan kemudian - mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa yang sesuai.

  Teknik hiasan yang menyelesaikan masalah ruang terhad:

  • Hiasan dalaman Khrushchev dengan warna cahaya. Lebih ringan ruang, semakin luas.
  • Meletakkan di atas lantai apartmen dengan jenis salutan mahal yang berkualiti tinggi. Kawasan Khrushchev tidak besar, jadi pembelian ini tidak akan memecahkan jurang finansial dalam anggaran, tetapi ia akan terlihat layak untuk waktu yang lama, menekankan keprihatinan pedalaman.
  • Penggunaan satu warna untuk menyelesaikan permukaan menegak semua bilik. Sekiranya penyelesaian ini kelihatan membosankan, maka aksen satu dinding ruang tamu (bertentangan dengan tetingkap) dengan kertas dinding yang berbeza, atau menggunakan lukisan yang sangat besar. Teknik ini akan membantu membetulkan bilik yang terlalu panjang, menjadikannya secara visual menghampiri perkadaran "emas".
  • "Pembubaran" perabot dalam warna umum.
  • Penggunaan barang-barang yang rendah untuk perabot, agar tidak tersandung pada menegak yang dominan. Oleh itu anda mewujudkan rasa lapang, ketiadaan "membuang sampah" di sebuah pangsapuri kecil.

  Dewan di Khrushchevka: "Ada jalan keluar!"

  Masalah ruang yang mendesak di koridor bermaksud langkah penuh dari ambang pintu. Memisahkan dinding secara fizikal tidak akan berfungsi. Tetapi ia bernilai menggunakan helah pereka yang akan menjadikan koridor lebih menyenangkan, selesa, selesa:

  • Sebuah cermin di dinding panjang secara visual mengembang ruang. Biar ini hanya ilusi optik, tetapi ia membolehkan anda mendapat kesan yang diingini.
  • Peranti adalah perimeter di bawah siling rak, di mana barangan kecil, buku, buku kajian tahun sebelumnya, bahan untuk hobi akan disimpan dalam bakul rotan, kotak berwarna atau "pejabat" kes.
  • Bergantung pada kedudukan pintu masuk, peranti itu adalah almari yang tinggi menggunakan bahagian akhir koridor. Walaupun kecil secara mendalam, ia akan membolehkan penyimpanan banyak item bermusim. Pintu kabinet, mengikut gaya umum apartmen, adalah lebih baik untuk membuat cermin atau menggunakan pintu siap pintu, dicat dalam nada dinding atau sebaliknya.

  Varian terakhir pintu boleh digunakan apabila menggunakan arah gaya yang berbeza, ia digabungkan dengan plaster, kertas dinding yang dirawat dengan konkrit. Hari ini, penyelesaian yang tidak remeh terhadap masalah pengenalan pesat ke apartmen baru adalah keengganan untuk memotong permukaan dinding dengan hati-hati: dinding konkrit ditutup dengan cat yang sesuai atau komposisi telus pelindung, mendedahkan teksturnya.

  Pintu yang kurang dibuka ke lorong, lebih mudah. Adalah lebih baik untuk meninggalkan sesetengah daripada mereka, meninggalkan pembukaan terbuka.

  Bilik tidur penuh: dua pilihan

  Semasa reka bentuk Khrushchev, yang terdiri daripada dua bilik yang lengkap, perhatian khusus harus dibayar ke bilik tidur; - ini adalah satu-satunya bilik yang tidak dapat dilalui, ruang tertutup di mana terdapat peluang untuk bersendirian dengan diri sendiri. Untuk menjadikannya lebih mudah, ia perlu untuk membuat teka-teki yang minimum, tetapi perancangan semula yang perlu: peruntukan kawasan luas bilik persalinan dan pemindahan pintu.

  Dalam bilik tidur dalam Khrushchev - bilik dengan lebar 2,8-2,9 m dalam kes di mana dinding akhir bertentangan dengan tingkap bilik persalinan memutuskan untuk mengambil (penyelesaian storan keseluruhan, yang mudah untuk menyembunyikan diri mereka sendiri walaupun papan seterika dan pembersih vakum), maka satu-satunya pilihan untuk lokasi katil. , dengan pendekatan dari kedua-dua belah pihak, kekal sebagai kepala papan ke dinding membujur yang bertentangan dengan pintu. Melukis pada rancangan semua dimensi, "memindahkan" perabot yang dicat, anda akan memahami dengan tepat di mana pintu bilik peribadi ini patut.

  Ia tidak disyorkan untuk meletakkan TV di dalam bilik tidur. Bunyi keras, bingkai berkilauan merangsang sistem saraf manusia, mengganggu keseimbangan psiko-fisiologi, yang membawa kepada insomnia dan kekurangan rehat malam. Adalah lebih baik untuk mewujudkan suasana yang tenang di kawasan rekreasi, dan memindahkan panel televisyen ke ruang tamu.

  Di hruschevke sudut satu bilik, di mana dua bukaan tetingkap disediakan, perancangan semula boleh menjadi lebih serius. Jika anda membenarkan norma teknikal, cuba untuk memisahkan sebahagian dari bilik dengan dinding cahaya tingkap, memasang pintu, mewujudkan bilik tidur kecil, dan dinding antara dapur dan carry bilik air, menggabungkan ruang dan mendapat dapur-hidup hampir persegi dengan niche kecil untuk memasak.

  Di dapur Khrushchev yang biasa, 2 orang tidak dapat menyesuaikan diri. Oleh itu, jika anda membuat keputusan untuk menggabungkan ia dengan ruang tamu, melengkapkan dinding serenjang ke tingkap, peralatan yang diperlukan, terbina dalam dapur dan meja makan yang besar, yang dengan mudah menampung seluruh keluarga, berpindah ke bilik bersebelahan, memberikan fungsi tambahan ruang makan. Barisan dapur modul bawah boleh dilanjutkan sepanjang dinding di seberang tetingkap dapur, memilih barisan dimensi yang kurang dalam. Memotong di sudut sinki segi tiga, anda akan mendapat kawasan kerja berbentuk L yang diperbesarkan. Barisan atas loker di atasnya akan berjaya menggantikan rak terbuka sempit. Bawah bagi mereka adalah mudah untuk sekrup pemegang dengan cangkuk, yang akan menampung seluruh koleksi cawan teh, koleksi bilah, coronet, gunting, pengupas sayur-sayuran.

  Contoh dalaman apartmen

  Gunakan permukaan menegak maksimum untuk memunggah countertop dapur. jalur magnet untuk pisau dan bukannya kotak desktop, balang dengan pemegang rempah, pemegang untuk tuala kertas, bakul instrumen dan bahan pencuci - sejumlah besar objek boleh dikeluarkan daripada permukaan mendatar, menyediakan tempat untuk kreativiti masakan.

  Jangan menghiasi tingkap dapur dengan langsir.

  Idea reka bentuk apartmen

  Lebih praktikal dan mudah apabila membersihkan tirai roller atau pelbagai tirai. Mereka tidak melancarkan pembukaan, tidak mengganggu penembusan cahaya. Malah lebih "melemparkan" tingkap Khrushchev ke arah matahari akan membantu melekat ke lereng jalur cermin, dipotong tepat di sepanjang lebar cerun. Teknik ini membolehkan anda secara visual mengembangkan pembukaan tingkap, kerana kesan pantulan menjadikannya "tidak kelihatan". Rancangan reka bentuk ini secara visual sedikit meningkatkan kawasan dapur kecil.

 • Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  − 1 = 1