Reka bentuk bilik mandi 5 meter persegi

Reka bentuk bilik mandi 5 m persegi M. m - praktikal dan selesa

Kawasan bilik mandi seluas 5 m² agak biasa di rumah-rumah moden, tetapi dengan susunannya ramai orang menghadapi masalah. Walaupun bilik mandi sedemikian tidak boleh dipanggil kecil, ia sering tidak jelas bagaimana bergaya dan pada masa yang sama ia adalah kompeten untuk menghiasnya. Walau bagaimanapun, membuat bilik yang selesa, praktikal, berfungsi dan cantik pada masa yang sama adalah tugas yang sangat nyata.

Kesukaran utama dalam membangunkan reka bentuk bilik mandi bukanlah kawasan yang sangat besar tidak berada dalam kawasan yang terhad, tetapi tanpa adanya idea utama. Tetapi reka bentuk yang mengagumkan dan unik boleh diwujudkan walaupun di dalam bilik yang sangat kecil. Tugas utama adalah untuk mengembangkan secara meluas sempadan bilik. Untuk menyelesaikannya, anda perlu memilih bahan yang betul dan mengetahui beberapa teknik reka bentuk. Pertama sekali, kita akan bercakap mengenai pilihan warna yang betul.

Jika bilik mandi tidak terlalu luas, ia tidak memaksa anda untuk menjadikannya putih atau terang. Anda boleh memohon dengan mudah dalam penampilan warna gelap dan sejuk, sebagai contoh, biru, biru, gelap dan lain-lain. Dalam warna ini bilik kelihatan cukup selesa. Tetapi nada coklat dan merah yang digunakan di dalam bilik besar tidak berbaloi, kerana mereka akan secara visual mengurangkannya.

Penyelesaian yang agak popular untuk kawasan bilik mandi yang diberikan adalah pembangunan semula. Gabungan bilik mandi dengan sebahagian koridor, tandas atau almari akan memberi anda lebih banyak ruang untuk kreativiti. Tetapi jangan lupa tentang keperluan untuk mendapatkan kebenaran.

Mandian sudut yang cukup besar (tetapi bukan kolam yang memandangkan kawasan yang terhad) akan menjadi pilihan yang paling berjaya. Di dalam bilik mandi anda, anda boleh berehat sebanyak mungkin dan jika anda ingin mandi di dalam syarikat dengan orang yang anda sayangi.

Cuba untuk mempunyai satu objek di satu dinding. Cuba untuk memaksimumkan lantai, supaya ia mempunyai minimum perkakas dan perabot kebersihan. Ia juga penting untuk sebuah bilik kecil untuk menyala semua ruangnya.

 • Lokasi saluran untuk pengudaraan dan pintu.
 • Tempat untuk sambungan ke paip (air dan pembetungan).
 • Keselamatan pendawaian elektrik.

Sebelum menjalankan pembaikan, pastikan untuk membuat pelan untuk lokasi perabot dan perkakas kebersihan, fikirkan semua butiran.

Untuk mencari pilihan terbaik untuk meletakkan peralatan sedia ada di dalam bilik 5 meter persegi M. m., anda boleh menggunakan program khas yang digunakan untuk reka bentuk dalaman.

Sebelum anda mula berurusan dengan bahagian dalam bilik, anda harus berhati-hati untuk menggantikan paip lama dan paip kuno. Hanya selepas ini adalah perlu untuk memulakan untuk menyelesaikan lantai bilik, dinding dan siling, dan kemudian beralih kepada penjelmaan gaya yang dipilih.

Jika anda ingin meletakkan paip selepas pembaikan dengan cara yang berbeza, ini akan membantu penggunaan paip fleksibel.

Sebelum menyelesaikan permukaan dinding dan lantai harus disamakan dengan menggunakan campuran konkrit, kerana bahan untuk finishing bilik mandi dalam kebanyakan kes adalah jubin seramik, kerana ia adalah harga yang berpatutan dan berkualiti dengan pelbagai.

Walau bagaimanapun, mandi juga boleh dihiasi dengan panel dinding, marmar, cat, kertas dinding, batu dan bahan lain.

Walau bagaimanapun, hanya jubin ringan yang mempunyai keupayaan untuk mencerminkan objek, yang akan menjadi sangat membantu dalam peningkatan visual ruang. Dengan bahan tersebut, bilik mandi anda akan kelihatan luas.

Berikut adalah beberapa petua untuk pemilik bilik mandi 5 meter persegi M. m:

 • Jika anda merancang peranti untuk lantai yang hangat, anda boleh mengeluarkan tuala dari dinding, membuat ruang untuk kabinet dan rak.
 • Jika pintu ke bilik mandi terbuka ke dalam, pertimbangkan penggantiannya dengan model gelongsor.

Di kawasan bilik mandi seluas 5 meter persegi. Anda boleh memilih 2 zon, dan jika tandas dipasang di dalam bilik, maka zon harus 3.

Rawatan air akan dijalankan dalam satu zon, dan yang kedua akan direka untuk aktiviti kebersihan dan rekreasi.

Untuk zon menggunakan teknik visual seperti:

 • corak atau warna dinding yang berlainan,
 • cawangan sempadan hiasan,
 • hiasan yang berbeza daripada jubin lantai,
 • skrin lipat,
 • pelbagai partition.

Apabila anda memasang di bilik mandi, perabot dan mesin bilik mandi, kawasan lantai percuma tetap sangat kecil. Ini memberikan rasa ruang terhad, dengan mana anda boleh mengatasi jika anda cuba memaksimumkan untuk membebaskan lantai. Masalahnya diselesaikan dengan pilihan perabot dinding, mandi di kaki, menggantung paip. Ini tidak akan merendahkan fungsi bilik, tetapi secara visual bilik akan kelihatan lebih luas.

Rak digantung adalah lebih baik untuk memilih gelas, dan bagi loker untuk menyediakan pintu cermin. Ia adalah barang-barang yang tidak akan kelihatan rumit di pedalaman bilik mandi kecil.

Bilik mandi kecil perlu dipotong dengan jubin bersaiz sederhana. Menukar lokasi jubin, anda boleh membuat kesan visual yang berbeza, contohnya, menggunakan batu menegak, siling boleh dilihat secara visual lebih tinggi, dan dengan bantuan batu mendatar, anda akan membuat ruang ruang yang lebih luas.

Jubin boleh digunakan dalam pelbagai warna, serta dalam satu julat warna.

Dalam pilihan warna, pertimbangkan - jika warna cahaya membantu untuk mengembangkan ruang, maka gelap mempunyai keupayaan untuk secara visual mengurangkan meter persegi. Bahan ini juga boleh berbeza dari asalnya, serta dalam tekstur. Sering di tempat berhampiran cermin, mangkuk atau aksen tempat mandi.

Dalam menamatkan kawasan bilik mandi sebanyak 5 m dengan jubin juga perlu mengambil kira nuansa seperti:

 • Hiasan ini akan lebih harmoni dan berkesan apabila menghias dengan jubin berkilat. Dia akan menambah cahaya dan kesenangan ke bilik. Walau bagaimanapun, dengan permukaan berkilauan, jangan keterlaluan.
 • Penyelesaian moden yang sangat baik boleh berfungsi sebagai mozek. Bilik mandi, dihiasi dengan unsur-unsur kecil, akan menjadi lebih luas dan selesa.
 • Meletakkan jubin di sepanjang pepenjuru, bilik juga akan berkembang secara visual. Gunakan teknik ini apabila menghias lantai.
 • Membuat bahagian atas bilik lebih gelap daripada bahagian bawah, anda, sebaliknya, secara visual mempersempit ruang.
 • Di bilik mandi 5 m² lukisan atau panel besar tidak sesuai.

Mencari paip untuk bilik mandi yang besar, pertimbangkan tip berikut:

 1. Dalam pilihan paip adalah untuk melihat dengan teliti pada model sudut.
 2. Jika anda membuat keputusan mengenai mandi dan bukannya tab mandi, anda boleh mengambil tempat yang disimpan ke mesin basuh.

Jika bilik mandi anda mempunyai banyak perabot, anda perlu memikirkan ruang simpanan:

 1. Model hinged mangkuk tandas berbeza dengan saiz yang lebih kompak. Mangkuk tandas seperti ini juga boleh merangkumi fungsi bidai. Pilihan kedua untuk menggantikan bidet berasingan ialah memasang pancuran mandian kebersihan. Ia tidak mengambil banyak ruang dan boleh dipasang di wastafel atau di dinding.
 2. Mandi di dalam bilik kecil adalah memilih tempat duduk atau sudut. Jika dalam keluarga anda tidak ada peminat mandi jangka panjang, penyelesaian yang paling menguntungkan dan munasabah adalah bilik mandi. Model moden dengan pallet tinggi boleh menggabungkan fungsi dan pancuran mandian, dan mandi. Kabin mandi seperti ini akan menjimatkan ruang dan menghias bilik mandi yang kecil.
 3. Tenggelam untuk bilik kecil boleh sudut atau sempit. Letakkan sinki supaya tidak melawan pintu. Sekarang ada model cangkang, yang membolehkan anda memasang di dalamnya sebuah almari atau mesin basuh.

Melengkapkan bilik mandi dengan unsur-unsur dan aksesori yang berbeza, jangan lupa tentang cermin. Mereka, seperti bahagian telus kaca, menyumbang kepada penampilan yang lebih lapang dan perluasan ruang. Untuk fungsi yang lebih besar, cermin harus dilengkapi dengan rak cermin, dan juga pencahayaan dalaman.

Juga, tuala bilik mandi, permaidani, keranjang rotan, houseplants dan elemen lain boleh berfungsi sebagai hiasan bilik mandi. Di dalam bilik mandi kecil, gantung langsir lut untuk mandi, dan bukan matte.

Ia boleh disediakan oleh tiga komponen:

 • pencahayaan umum (sebagai contoh, lampu sorot di siling),
 • pencahayaan zon bilik mandi (menggunakan LED)
 • dua lampu dinding di kawasan rekreasi (mereka akan diperlukan untuk prosedur kebersihan dan tandas).

Terima kasih kepada tahap pencahayaan yang berlainan, anda juga boleh membahagikan zon di dalam bilik, dan menjadikan dinding lebih luas.

Lampu tahan kelembapan - mengubah bilik mandi dalaman

Pemisahan di bilik mandi - bergaya dan berfungsi

Reka bentuk bilik mandi di rumah panel

Bilik mandi selesai di dalam kayu

Lampu latar di bilik mandi adalah cahaya terang yang menakjubkan

Bagaimana untuk mencipta kesegaran dan kehangatan di bilik mandi?

Semua hak terpelihara, 14+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin hanya jika anda memasang pautan aktif ke laman web kami.

Kawasan reka bentuk bilik mandi 5 m persegi

Pada lima meter persegi anda boleh dengan mudah meletakkan semua sistem paip dan simpanan yang diperlukan. Di sini anda tidak perlu risau tentang bagaimana menggunakan setiap inci persegi dengan keuntungan. Reka bentuk bilik mandi 5 meter persegi mengandungi banyak kemungkinan dan penyelesaian asal. Ia tidak perlu untuk mengelakkan warna gelap, dan susun atur boleh dibuat baik mudah dan tidak remeh.

Kami terus membaiki - di mana untuk bermula?

Sebarang pengubahsuaian bilik mandi dari 5 meter persegi bermula dengan penciptaan projek. Pada peringkat ini, anda mesti menentukan:

 • Apa perabot dan peralatan kebersihan yang akan digunakan di dalam bilik ini;
 • Dimensi yang tepat dari semua permukaan, ketinggian siling, lebar dinding, pintu dan tingkap, jika ada;
 • Reka bentuk bilik mandi termasuk beberapa lakaran dengan pilihan susun atur yang mungkin;
 • Fikirkan tentang penyelesaian dalaman gaya.

Dalam bilik mandi bersaiz sederhana, isu penjimatan ruang kosong masih relevan. Dan walaupun susun atur bilik mandi seluas 5 meter persegi jauh lebih mudah daripada 3-4 m2, masih ada di sini dan mandi penuh, dan pancuran mandi bermasalah. Tetapi anda boleh dengan mudah menggabungkan dua peranti ini dalam satu!

Sekiranya anda seorang pemilik bilik mandi yang berasingan, maka kawasan bilik akan membolehkan anda menggunakan salah satu daripada dua idea moden yang asli - sinki dua atau pancuran mandian wap. Dalam foto - reka bentuk bilik mandi seperti 5 meter persegi M.

Bilik mandi 5 meter persegi, digabungkan dengan tandas - ini adalah cara yang baik untuk meningkatkan kawasan bilik. Walau bagaimanapun, jika keluarga anda terdiri daripada lebih daripada 2-3 orang, ia akan menjadi sangat sukar untuk menggunakan bilik mandi sedemikian.

Pada 5 meter persegi anda boleh meletakkan semua peralatan kebersihan yang diperlukan untuk kehidupan yang selesa - mandi, mangkuk tandas, basuh dan juga bidet. Anda boleh menyimpan sentimeter berharga dengan menggunakan tangki terbina dalam, mangkuk tandas dan lain-lain penemuan reka bentuk yang berguna.

Bilik mandi reka bentuk moden dengan keluasan 5 meter persegi

Ubin di dalam bilik mandi - ini adalah pilihan yang paling popular untuk menghadap dinding di dalam bilik mandi apa pun, dan bukan hanya dengan luas 5 meter persegi M. Ini adalah bahan yang paling kelembapan, tahan lama dan praktikal. Jubin kualiti akan memberi anda lebih daripada sedozen tahun tanpa sebarang aduan. Ia mudah dibersihkan dan dibasuh, dan pelbagai warna dan saiz hari ini sangat besar sehingga ia membolehkan anda mencari penyelesaian yang sempurna untuk mana-mana bilik mandi dalaman 5 meter persegi dan lebih.

Pendapat Pakar: Tile adalah pilihan yang sangat baik, terutamanya kerana bahan penamat ini hampir paling mesra alam dan selamat untuk manusia dan alam sekitar.

Mosaic mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan bahawa jubin, tetapi terima kasih kepada saiznya yang kecil ia boleh digunakan untuk menyelesaikan permukaan separa bulat dan bentuk kompleks.

Reka bentuk bilik mandi 5 M persegi melibatkan menggabungkan jubin dengan mozek - jadi anda boleh membuat pedalaman yang menarik dan mengalihkan dinding secara visual.

Contoh kombinasi bahan yang berjaya

Pilihan penamat ini adalah yang paling anggaran. Ia tidak begitu tahan lama dan tidak mempunyai tahap keramahan dan keselamatan yang tinggi. Walau bagaimanapun, pilihan warna yang besar, kos rendah dan kemudahan penjagaan menjadikan bahan ini layak dipertimbangkan.

Panel dinding timbul

Gabungan dan bahan-bahan yang luar biasa

Bilik mandi 5 meter persegi, dipenuhi dengan jubin seramik - ini adalah pilihan yang sangat baik tetapi tidak murah. Dalam hal ini, anda boleh mempertimbangkan pilihan untuk menggabungkan bahan penamat yang berbeza di dalam bilik yang sama.

Reka bentuk bilik mandi 5 meter persegi yang digabungkan dengan tandas boleh ditambah dengan plaster tahan kelembapan atau cat khusus.

Di antara bahan-bahan yang luar biasa untuk menyelesaikan bilik mandi boleh dibezakan batu, kerikil dan kayu.

Kayu di bilik mandi membuat kawasan pedalaman yang selesa dan hangat

Selepas pembaikan utama selesai, anda boleh memikirkan hiasan. Sebuah candelier yang indah dan sepasang lampu dinding akan menjadikan pedalaman mandi mewah, elegan dan mahal.

Lampu terbina dalam (yang perlu dirancang di peringkat projek), akan menjadikan reka bentuk moden dan berfungsi.

Cermin - ini adalah satu lagi peluang besar untuk meningkatkan visual ruang dan mengubah gaya pedalaman.

Cermin bentuk bulat membuat futuristik dalaman

Gambar menunjukkan idea moden pada tahun 2017, di sini reka bentuk bilik mandi 5 meter persegi terbuka dalam semua kemuliaannya!

Reka bentuk bilik mandi dengan saiz 5 m persegi: pilihan, idea, nasihat mengenai reka bentuk dan tata letak

Penilaian dimensi dan keupayaan bilik mandi sebelum pembaikan, beberapa orang gembira. Tetapi sebenarnya reka bentuk bilik mandi di 5 persegi. m. mencadangkan peluang yang hebat untuk melaksanakan idea berani. Ia hanya untuk membekalkan diri dengan nasihat yang berguna, memberi budi kepada fantasi dan melihat melalui gambar-gambar projek yang telah dilaksanakan dalam kehidupan.

Apabila sudah hampir membaiki, ada baiknya untuk berfikir tentang membuat reka bentuk untuk bilik mandi masa depan. Pertama sekali, perhatian diberikan kepada susunan yang selesa, tetapi, tentu saja, jangan lupa tentang estetika pedalaman. Bilik ini bersaiz 5 meter persegi. m - tidak besar, tetapi tidak kecil. Ini adalah bidang peluang yang tidak dijangka dan penyelesaian asal, jika sudah tentu, adalah bijak untuk mendekati masalah ini. Tugas utama pembaikan adalah untuk tidak menampung semua jenis paip, peralatan rumah tangga dan kekacauan yang ada di ruang yang ada. Dan di dalamnya ia menjadi yang paling selesa, selesa dan selesa.

Bagaimana untuk memulakan pengubahsuaian bilik mandi

Peringkat pembaikan yang paling penting dan bertanggungjawab ialah penciptaan projek reka bentuk. Dan dia bermula dengan lakaran awal, yang mana anda perlu menentukan:

 • Apa jenis paip, perabot, peralatan dan, mungkin, beberapa elemen lain diperlukan di sini;
 • Ketahui saiz dinding yang tepat, dengan mengambil kira semua pintu dan bukaan tingkap, mengukur ketinggian siling, dimensi perkakas kebersihan dan perabot yang akan dipasang di bilik mandi;
 • Buat sketsa, menentukan pilihan susun atur yang paling optimum untuk bilik mandi.

Nasihat! Ia sangat mudah untuk mewujudkan projek dalam program khas. Dengan bantuan mereka, anda boleh memilih bahan penamat, pilih susun atur dan aturkan perabot pada skala. Program untuk reka bentuk bilik mandi membolehkan anda membuat visualisasi hampir tepat 3d bilik mandi, yang akan diperolehi selepas selesai pembaikan.

Pilihan antara bilik mandi dan kabin pancuran dan cara pemasangan mereka

Malah, 5 persegi. meter tidak begitu kecil ruang untuk menolak diri anda kesenangan, mandi panas, kecuali pemilik rumah mempunyai pendapat mereka sendiri mengenai perkara ini. Kadang-kadang anda boleh menggabungkan dua elemen ini. Alternatif untuk mandi boleh menjadi suite dengan skrin yang boleh dipasang di mana-mana tab mandi.

 • Skema warna cahaya di bilik mandi tidak membiarkan sesiapa turun, tetapi lukisan dan panel terang mungkin tidak diperlukan;
 • Jika jubin lantai dibentangkan secara menyerong, ia secara visual memecah sempadan bilik dan menjadikannya lebih luas;
 • Perasaan ruang kecil sering timbul dari kenyataan bahawa lantai terlalu berantakan. Ia harus ditinggalkan sebanyak yang mungkin terbuka, untuk tujuan ini mandi di atas kaki dibentuk, pilih paip menggantung dan perabot dinding. Fungsi bilik akan dipelihara, tetapi secara visual ia akan menjadi sedikit lebih luas;

 • Menentukan tempat untuk tenggelam, ia patut dipertimbangkan bahawa ia tidak sepatutnya terletak di sebelah pintu, dinding atau perabot tinggi;
 • Mesin basuh boleh dipasang di bawah sink, berdiri sendiri, dibina menjadi niche atau dipasang di podium;

Jubin seramik tetap menjadi pilihan klasik dan paling optimum. Anda juga boleh mempertimbangkan pilihan lukisan dinding. Dalam beberapa gaya, plaster hiasan atau kertas dinding kalis air akan sesuai. Menutup panel plastik tidak diinginkan di dalam bilik kecil, memandangkan pemasangannya di atas lantai akan mengambil sebahagian besar kawasan tersebut.

Untuk siling, anda boleh memilih apa-apa bahan kemasan yang sesuai untuk bilik yang mempunyai kelembapan yang tinggi. Sekiranya kita membincangkan mengenai pembaikan moden, maka cetek secara umum, mungkin tidak boleh disebutkan. Kaedah yang paling mudah dan paling berpatutan adalah pewarnaan, rak praktikal dan boleh dipercayai atau siling ketegangan. Dan keaslian bilik akan memberi siling cermin.

Di lantai, jubin, kaedah pengisian atau penutup kayu dialu-alukan.

Pencahayaan bilik mandi juga patut dipertimbangkan terlebih dahulu dan ingat pada masa yang sama bahawa kekurangan cahaya dapat menjadikan tempat yang nyaman untuk berehat di dalam bilik yang sejuk, tidak nyaman, dan cahaya yang terlalu terang dapat merengsakan. Teknologi moden membolehkan mengatur lampu pelbagai peringkat, di mana beberapa jenis lampu dibezakan:

Sering kali, gabungan mereka sangat berkesan. Perkara utama - semuanya perlu bersesuaian. Lampu harus menekankan kebaikan gaya, dan tidak bercanggah dengannya.

 • Kadang-kadang ternyata membetulkan keadaan untuk lebih baik membantu menggerakkan pintu;
 • Sesetengah pereka mencadangkan untuk meninggalkan pemanas tuala di dinding dan dengan itu mendapatkan ruang bebas tambahan, dan bahawa di bilik mandi ia sentiasa hangat untuk melekapkan "lantai panas";
 • Mewujudkan projek anda sendiri, jangan lupa bahawa banyak perkara hari ini boleh dibuat untuk dipesan, bermula dengan perabot dan berakhir dengan bilik mandi;

 • Mandi dalam niche. Pilihan ini mungkin apabila bilik mempunyai bentuk yang sedikit memanjang. Mandi dipasang di sepanjang salah satu dinding ke dalam ceruk plasterboard. Dalam kotak sampingan yang dihasilkan kerap rak teratur dan loker. Sebaliknya terdapat tenggelam, mesin basuh dan sebagainya;
 • Mandi di podium. Penyelesaian yang sangat menarik, yang agak mungkin walaupun untuk 5 meter persegi. m, tetapi hanya sekiranya pembaikan melibatkan pembangunan semula lengkap dan pembelian mandi di sudut.

Setiap orang adalah individu, dan berbeza dengan cita rasa, tabiat dan cara kehidupan tertentu, yang, dengan pasti, mempengaruhi reka bentuk dan reka bentuk bilik mandi. Tetapi, apa yang suka tidak selalunya sesuai untuk yang lain. Perkara ini penting untuk mengambil kira perancangan, dan apabila memilih gaya dan palet warna tertentu.

Terdapat beberapa gaya yang paling mudah dalam prestasi dan popular:

 • Klasik boleh kelihatan agak sombong dalam bilik bersaiz sederhana. Di kawasan pedalaman hendaklah: bas relief, gangsa, mozek, penyepit dan tingkap kaca berwarna;
 • Gaya Jepun membayangkan minimalism. Bahan, sebagai peraturan, adalah semula jadi atau meniru alam semulajadi. Di mana-mana warna pastel, corak bunga dan perhiasan oriental;
 • Gaya negara atau negara mencadangkan bahan semula jadi, warna-warna cerah dan beberapa kesederhanaan. Semua corak dan lukisan adalah cetakan sayur atau sangkar kecil;
 • Provence adalah bilik mandi dalam satu, maksimum dua, warna cahaya dengan unsur-unsur palsu dan perabot rotan. Juga gaya ini adalah wujud: jubin seramik format kecil (20x20) dan kayu semula jadi;
 • Minimalisme adalah gaya moden. Bilik ini dikuasai oleh kaca, konkrit, logam. Skema warna lebih sering kelabu dalam pelbagai kombinasi, paip terbina dalam atau digantung;

 • Eklektik adalah gaya kegemaran ramai pereka. Ia melibatkan pencampuran beberapa bentuk gaya yang berbeza di dalam bilik yang sama. Ia dianggap agak sukar dilakukan.

Saiz bilik mandi 5 m persegi: video

Pilihan bilik mandi dengan saiz 5 meter persegi: foto

 • Reka bentuk bilik mandi dengan mandi sudut: contoh reka bentuk dalaman dengan foto
 • Reka bentuk bilik mandi dan tandas di Khrushchevka: tips dan idea untuk reka bentuk dalaman
 • Reka bentuk bilik mandi dengan kabin mandi
 • Reka bentuk bilik mandi berjubin: foto dan petua

Artikel yang sangat bermaklumat! Terima kasih kepada pengarang! Baru-baru ini berpindah ke sebuah bangunan baru dan berlari ke masalah kawasan kecil bilik mandi. Kali pertama adalah kehilangan, tetapi artikel ini menenangkan saya. Ternyata walaupun dengan kawasan kecil ini, anda boleh membuat bilik yang luas.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

42 + = 48