Reka bentuk dapur putih

Reka bentuk dapur putih (foto sebenar)

Masa apabila dapur disisipkan dengan kertas dinding dengan imej kek atau plat lucu, lama berlalu. Sekarang dapur berubah supaya anda tidak mahu meninggalkannya, dan ia juga bagus untuk memasak.

Hari ini, salah satu yang paling popular adalah dapur putih yang dipanggil. Pilihan ini paling sering digunakan dalam kes-kes di mana perluasan pengembangan ruang diperlukan. Dan dalam hal ini, warna putih hanyalah pembantu yang sangat diperlukan.

Bagi setiap orang, warna putih melambangkan kemurnian dan cahaya, sehingga dapur, yang diolah dengan putih, menjanjikan menjadi tempat inspirasi yang sebenar.

Warna putih adalah yang paling neutral dan mudah, tetapi tidak ada warna lain yang dapat memperluas bilik itu secara visual, mencerminkan cahaya dan memberikan suasana yang ringan kepada suri rumah.

Hiasan putih dapur boleh dipanggil keputusan yang agak berani, bukan sahaja kerana ia perlu untuk memantau kebersihan, tetapi juga kerana sebab semua tetamu hanya iri hati, dan akan mula bertanya tentang tempat anda melihat idea sedemikian, dan lain-lain. Oleh itu, dengan sambutan yang menggalakkan pengunjung ke dapur anda perlu membiasakan diri.

Jika anda telah memilih reka bentuk dapur putih anda, maka anda boleh yakin bahawa ia akan bersorak dan memberi inspirasi kepada anda untuk menyediakan hidangan lazat setiap hari.

Dapur putih dalam gaya Art Nouveau atau klasik?

Sebuah dapur putih boleh dalam beberapa gaya, jadi reka bentuk semata-mata tidak boleh membosankan dan tidak mempunyai wajah. Baru-baru ini, ramai yang lebih suka gaya moden moden.

Gaya ini sepenuhnya mencerminkan rasa indah para pemilik apartmen. Anda boleh menghiasi bahagian dalam dengan facades berkilat putih, yang akan menambah kesegaran dan keanggunan. Terima kasih kepada rak dan pintu yang elegan, pengembangan ruang dan pencahayaan maksimum dicapai.

Dapur putih dalam gaya Art Nouveau mempunyai rupa futuristik yang popular. Varian ini dicirikan oleh garis geometri dan sudut lurus.

Jangan takut eksperimen, kerana hanya dengan cara ini anda dapat mencapai keharmonian maksimum. Anda boleh merujuk kepada unsur-unsur hiasan logam, pemegang krom atau butiran kaca, yang akan menekankan lagi kepunyaan dapur anda dengan gaya moden.

Bagaimanapun, walaupun populariti gaya Art Nouveau yang tinggi, ramai yang lebih suka ruang dalaman klasik di dapur.

Dapur putih yang diperbuat daripada kayu akan mewujudkan suasana yang menyenangkan dan harmoni di dalam rumah. Versi klasik reka bentuk dapur putih akan menjadi permintaan pada bila-bila masa, kerana klasik sesuai dengan segala-galanya.

Dalam gaya klasik, tidak ada unsur hiasan yang menjengkelkan, garis-garis tidak terlalu lancar, tetapi juga tidak tajam, sudut tidak tajam, tidak ada bulat yang berlebihan. Dapur dalam gaya klasik dicirikan oleh kelembutan dan kehangatan, sehingga semua orang akan merasa nyaman.

Memandangkan kehadiran hanya warna putih mungkin kelihatan membosankan apabila menghias dapur, ramai menggunakan warna cerah. Langkah ini sangat menarik, kerana warna-warna terang menimbulkan suasana dan memberikan ketepuan bilik dapur.

Anda boleh mencerahkan dapur dengan meja atau perabot yang terang. Kerusi yang paling popular diperbuat daripada plastik lut dengan pelbagai warna, peralatan rumah dengan warna-warna cerah.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada langsir, yang tidak memainkan peranan kecil dalam reka bentuk dapur. Juga tidak dilarang untuk menggunakan tirai berwarna, atau gambar-tirai, yang bukan sahaja mempelbagaikan reka bentuk, tetapi juga memberi dapur kelihatan moden dan selesai.

Bunga dalaman boleh diletakkan di dalam periuk yang menarik. Sekiranya bunga rumah tidak tersedia, anda boleh menggunakan pelekat pada dinding dalam bentuk warna yang berbeza dan tumbuh-tumbuhan eksotik.

Terima kasih kepada warna-warna terang dan kaya di dapur putih, permainan warna tercapai, yang membuat reka bentuk lebih menarik dan bergaya.

Hiasan dinding, lantai dan siling

Setelah memutuskan dengan warna putih sebagai dominan, anda perlu memutuskan bagaimana untuk menghias lantai, siling dan dinding dapur. Banyak pereka mencadangkan reka bentuk permukaan ini, juga, putih.

Jangan fikir ia akan berlebihan dan bilik akan kelihatan membosankan. Anggun dan anggun terhadap dinding putih akan kelihatan fasad putih.

Sekiranya dapur mempunyai kawasan kecil, atau terlalu sempit, maka lantai, dinding dan siling harus dihiasi dengan putih. Oleh itu, ruang yang secara visual berkembang tidak akan kelihatan sempit dan rendah.

Dan bahan di atas boleh menghasilkan pembersihan basah. Dalam hal ini, kertas dinding mencuci mempunyai kelebihan yang paling banyak.

Bagi mereka yang suka kertas dinding putih boleh kelihatan membosankan terdapat stensil khas dengan corak yang berbeza, yang boleh digunakan pada kertas dinding dengan cat khas. Dalam kes ini, warna corak mestilah selaras dengan warna meja atau perabot dan perkakas rumah.

Apabila menghias siling, semakin ramai orang lebih suka plaster hiasan. Pilihan ini bukan sahaja kelihatan hebat, tetapi juga menyembunyikan semua kelemahan di siling: penyimpangan, retak, lekukan, dan sebagainya.

Plaster hiasan untuk siling dijual dalam beberapa jenis (licin, beriringan, dengan corak volumetrik, dll), supaya semua orang dapat mencari pilihan yang paling sesuai.

Berhubung dengan penamat lantai, anda perlu meneruskan dari fakta bagaimana bahan praktikal itu, kerana lantai adalah permukaan yang paling dieksploitasi dapur.

Selalunya, jubin seramik atau stoneware porselin digunakan. Tetapi bahan-bahan ini mahal, itulah sebabnya bersama mereka lantai yang popular, lamina, linoleum, dan lain-lain digunakan.

Apabila menggunakan jubin granit seramik, anda boleh bermain dengan bunga: pilihan yang sangat baik adalah untuk menggabungkan jubin putih dengan jubin warna cerah yang akan digabungkan dengan warna perabot.

Ramai yang berpendapat bahawa dapur putih adalah penyelesaian yang tidak rasional, kerana ia memerlukan penjagaan yang berhati-hati, yang akan mengambil dari pelayan wanita banyak masa.

Sudah tentu, terhadap latar belakang warna putih, semua kotoran atau noda kelihatan, jadi sangat perlu untuk membersihkan permukaan.

Walau bagaimanapun, dengan pilihan bahan penamat yang betul, tidak akan ada masalah dengan pembersihan. Lagipun, dengan kertas dinding detergen mencuci noda sangat mudah, serta dengan kertas dinding di bawah cat atau jubin dinding hiasan.

Juga, perhatian khusus perlu dibayar kepada bahan yang lantainya dibuat. Dia tidak perlu takut kelembapan dan cukup kuat.

Dapur putih memerlukan penjagaan, tetapi pada tahap yang sama ia memberikan inspirasi dan suasana yang hebat, berkat pembersihan akan menjadi kegembiraan.

Fesyen untuk dapur putih muncul lama dahulu, tetapi selama bertahun-tahun ia tidak kehilangan popularitinya. Terdapat gaya baru, pereka berkongsi idea dan aksesori baru yang boleh menghiasi dapur putih.

Di samping itu, setiap tahun terdapat bahan penamat baru yang membolehkan anda mempelbagaikan reka bentuk.

Dengan reka bentuk dan ketersediaan pelbagai perabot dan perkakas rumah, dapur putih adalah pilihan yang menarik yang memerlukan banyak perhatian, tetapi ia memberi banyak emosi positif.

Sudah tentu, di negara kita dapur putih adalah popular, tetapi masih di negara asing anda boleh bertemu dengan masakan putih lebih kerap.

Kemungkinan besar ini disebabkan oleh mentaliti orang kita. Lagipun, ramai yang percaya bahawa mereka tidak akan mampu untuk menjaga kebersihan dan ketenteraman di dapur putih.

Tetapi di luar negara, di mana terdapat rumah tangga di hampir setiap rumah dan pemilik berjalan di sekitar rumah di kasut, dapur putih adalah penyelesaian yang lebih rasional.

Walaupun semua pendapat yang berlaku, dapur putih tidak akan keluar dari fesyen, kerana ia adalah warna putih yang melambangkan kesucian dan memberikan kegembiraan.

Dapur putih di pedalaman: gambar contoh reka bentuk

Mana-mana pelayan wanita akan menikmati dapur yang luas, praktikal dan bersih. Antara pelbagai warna dalam palet warna, terdapat orang-orang yang tidak bersyarat "lama-waktu".

Penyelesaian warna ini setakat menetapkan peraturan am dalam reka bentuk premis dan benar-benar klasik. Hari ini kita akan membincangkan tentang reka bentuk salah satu bahagian dalaman: dapur putih. Bersedia, kami telah menyediakan banyak foto sebenar.

Sesetengah pereka menyatakan bahawa selatan negara ini atau negara itu, lebih ringan ada untuk membuat set perabot dan bilik.

Ini amat jelas dalam tradisi menghias kemudahan dapur di selatan Perancis, Itali, Sepanyol, dan Greece.

Dalam palet warna cahaya terdapat banyak pilihan, tetapi putih di pedalaman boleh didapati sangat kerap.

Mari lihat beberapa peraturan umum yang terpakai sekiranya anda mahu dapur sedemikian.

Kesamarataan adalah salah satu kelebihan yang paling ketara dalam warna ini. Ia boleh memasuki gaya dalaman yang berkesan. Kami hanya memberikan beberapa contoh yang paling sesuai:

 • Klasik. Suite ringan yang terdiri daripada kabinet berengsel dengan pintu berayun, papan kaki dan kes pensil dalam kombinasi dengan pokok semulajadi akan mewujudkan suasana kehangatan rumah, kesenangan dan kehormatan para pemilik.

 • Scandinavian. Ini akan memadankan palet keseluruhan warna, dari putih dan penamat dengan warna krim. Perabot adalah lebih baik untuk memilih cat matte kayu, dicat. Papan kayu dengan tekstur semula jadi aslinya akan membantu untuk menekankan reka bentuk.

 • Moden. Untuk memberi ruang penampilan futuristik moden, memberi keutamaan kepada bahan seperti akrilik, plastik, lakuer. Jubin berlapis, lamina dan linoleum sesuai untuk pemasangan lantai. Sentuhan terakhir dalam reka bentuk akan menjadi peralatan terbina dalam dan pencahayaan pelbagai peringkat.

 • Provence. Romantikisme dan pewarnaan yang unik dari sebuah perkampungan Perancis yang selesa akan membantu menyampaikan warna-warna objek dan hiasan dinding yang diredam, tumbuh-tumbuhan yang hidup dan corak bunga, hidangan seramik dan hiasan.
 • Negara. Gaya ini menggabungkan keselesaan dan kesederhanaan. Ia akan sesuai dengan rak terbuka, tembikar dicat, serta banyak objek hiasan negara.
 • Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar, dapur putih yang bergaya, berkesan dan sesuai akan melihat di dalam kawasan mana pun.

  Tidak kira betapa tidak biasa ini mungkin bunyi, perabot berkilat memenangi pengiktirafan pengguna kerana kepraktisannya. Dalam penjagaan ia lebih mudah daripada analog warna.

  Masalah gloss utama - cap jari, kesan air. Pada latar belakang yang terang, mereka akan hampir tidak dapat dilihat. Sudah tentu, pencemaran akan menangkap mata anda, jadi anda akan segera mengeluarkannya, tidak membenarkan kesesakan yang serius.

  Dalam fasad yang berkilat, benda-benda sangat mencerminkan, terutamanya di bawah pengaruh pencahayaan buatan, yang menyumbang kepada pengembangan visual ruang sekitarnya. Di sini, contohnya, beberapa foto sebenar dari pedalaman itu.

  Set kepala sedemikian kelihatan sangat bergaya, berkesan dan sempurna sesuai ke dalam hiasan moden.

  Untuk sebuah bilik kecil, warna ini akan menjadi mencari sebenar, memandangkan ia memberikan ruang tambahan ruang yang kecil, memberikan rasa kebebasan, kekaburan dan kemurnian.

  Warna cahaya dapat hadir dalam desain dinding, langit-langit dan lantai, serta perabot.

  Kepada gambar yang dicipta tidak terlalu membosankan, perlu untuk mempelbagaikan imejnya. Sebagai pelengkap aksen boleh menjadi lantai gelap atau atas meja, perkakas rumah berkilat dan lampu loket, elemen hiasan.

  Kemasukan terang tidak akan mengurangkan dimensi bilik, tetapi akan mempelbagaikan ruang sekeliling, memberikan keperibadian dan keunikan.

  Jika kita bercakap tentang dapur kecil yang sangat kecil, maka tidak ada alternatif: putih digunakan dalam hiasan dan perabot.

  Apron boleh bertindak sebagai elemen aksen atau tidak menonjol terhadap latar belakang perabot.

  Penyelesaian tradisional adalah "babi" atau "metro". Cara yang cantik, elegan dan mudah dibersihkan seperti ini akan menekankan kecanggihan idea anda, akan menjadi latar belakang yang indah untuk menggantung loker. Lihatlah gambar-gambar ini, mereka dibuat dengan projek yang benar-benar nyata.

  Penamat apron yang berfungsi di bawah marmar akan kelihatan asli. Lukisan ciri akan menarik perhatian dan membantu membuat reka bentuk bergaya.

  Sebenarnya dalam kes ini akan menjadi mozek. Perhiasan dan keaslian imej akan menjadi hiasan sebenar.

  Wallpaper foto diletakkan di bawah kaca - satu lagi trend fesyen dalam reka bentuk apron. Memilih pilihan ini untuk diri sendiri, anda dengan selamat boleh meninggalkan hiasan, kerana sangat sedikit orang memberi perhatian kepada pernak-pernik, jika anda melihat sebelum mata anda kecantikan semacam itu.

  Apabila memilih bahan, memberi keutamaan kepada yang mudah dikekalkan, tahan kelembapan, suhu tinggi dan kerosakan mekanikal.

  Kertas dinding mana yang boleh dipilih untuk dapur putih?

  Pemilihan kertas dinding bergantung pada mulanya pada alun-alun bilik dan ketinggian siling. Dengan bantuan penamat, anda boleh menyesuaikan dimensi secara visual, menjadikan bilik lebih tinggi, lebih luas, lebih ringan.

  Untuk bilik yang padat, lebih baik memilih dinding penutup pastel, manakala bilik yang luas membolehkan pereka untuk merealisasikan pelbagai idea yang luar biasa.

  Walaupun di peringkat pembaikan, anda harus memikirkan apa yang anda ingin peruntukkan di dalam bilik ini: perabot, dekorasi atau hiasan.

  Kanvas 3D terang akan membantu mewujudkan dinding aksen eksklusif, menarik penampilan. Untuk lem mereka lebih baik permukaan di ruang makan, kerana dalam majoriti ini adalah satu-satunya pesawat yang bebas dari perabot perabot.

  Kertas dinding bertekstur untuk lukisan akan menggembirakan anda bukan hanya untuk daya tarikannya, tetapi juga untuk kepraktisannya. Mana-mana pencemaran, yang di dapur sukar untuk dielakkan, dengan mudah dicat.

  Apabila memilih bahan untuk dapur countertop, anda perlu memberi perhatian kepada sifat praktikal dan penyelesaian warna. Dengan putih, menggabungkan kedua-dua warna cahaya dan gelap palet warna yang luas.

  Adalah penting untuk memilih pilihan yang akan menyelaraskan ruang sekitarnya, melengkapkannya dan membuat nota penambahbaikan.

  Penyelesaian yang paling popular untuk dapur seperti hari ini adalah puncak meja seperti:

 • kayu semulajadi atau tekstur tiruan bahan ini;
 • putih.
 • Warna gelap dapat diulang dalam reka bentuk lantai dan apron kerja. Untuk bilik kecil, pilih permukaan berkilat yang mencerminkan cahaya.

  Penyelesaian ini boleh dipanggil klasik dalaman. Ia tidak membebankan ruang sekeliling, tidak menjadikannya terlalu suram dan menyedihkan.

  Kepelbagaian warna ini atau yang pertama sekali bergantung kepada dimensi bilik. Di bilik-bilik yang luas dan terang, suite hitam dan putih boleh ditambah dengan ruang makan hitam.

  Bahagian bawah gelap memberikan kekukuhan reka bentuk dan kepantasan, sementara puncak cahaya membawa ringan, tanpa berat badan, dan udara. Ini jelas dilihat pada foto seterusnya.

  Menghentikan pilihan perabot itu, pastikan anda menjaga cahaya tiruan.

  Gabungan hitam dan putih adalah jauh dari satu-satunya pilihan yang telah menjadi sangat popular di dapur moden. Dalam permintaan di kalangan pereka dan pengguna biasa juga kombinasi warna seperti:

  Dalam proses pemilihan, seseorang harus meneruskan gaya tertentu, serta pilihan peribadi.

  Hiasan dinding yang terang di kompleks dengan perabot berwarna putih salji akan menampakkan mata. Untuk mengelakkan ini, beberapa butiran aksen perlu dipilih. Ia pada mereka akan menumpukan perhatian. Pasangan lebih banyak foto.

  Unsur-unsur tersebut boleh menjadi alat pencahayaan, peralatan kecil, hidangan yang diletakkan di rak terbuka, upholsteri kerusi, langsir atau garters.

  Permukaan Chrome sempurna melengkapkan reka bentuk moden: minimalism, berteknologi tinggi, dan lain-lain. Alat logam boleh menjadi hidangan, aksesori, fasad peralatan rumah tangga.

  Dapur putih akan secara berkesan melihat kayu semulajadi, kaca. Terdapat beberapa elemen hiasan yang cerah: bunga bunga, garam dan pucuk, potholder dan tuala.

  Reka bentuk dalaman dapur putih

  Dapur putih - kecanggihan dan kesederhanaan, keharmonian dan latar belakang yang indah untuk barangan dalaman yang terang. Penyelesaian yang ideal untuk reka bentuk dapur kecil, kerana warna putih membawa tuduhan kesegaran dan visual mengembang ruang.

  Meskipun kesederhanaan jelas, dapur putih dapat mengubah interior monokrom menjadi terang dan ekspresif. Ia hanya perlu ditambah kepada warna putih ibu-mutiara atau perak, dan dapur putih yang biasa akan berubah menjadi karya seni yang indah. Untuk mengatur dapur yang luas, lebih baik memilih krim, warna susu atau warna gading.

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  7 + 1 =