Diameter paip plastik

Apakah diameter paip plastik, bagaimana memilih yang optimum

Sistem isi rumah untuk bekalan saliran air, haba dan saliran dalam kebanyakan kes dipasang berdasarkan paip plastik. Yang paling biasa dan sejagat adalah paip polipropilena. Untuk pemasangan paip yang betul dan pengendaliannya, perlu mengetahui jenis paip plastik berdiameter dan apa yang dimaksudkan untuknya.

Tujuan dan ciri-ciri paip plastik

Untuk menandakan produk paip polipropilena dalam format antarabangsa, dua huruf digunakan - PP. Bahan ini dihasilkan oleh industri kimia, untuk pengeluarannya, polimer termoplastik digunakan.

Produk paip ini dihasilkan mengikut piawaian tertentu, yang mengawal dimensi paip plastik dan ciri-cirinya.

Sebagai contoh, sesetengah data dan piawaian masing-masing boleh disebut:

 • Ketumpatan bahan mengikut GOST 15139 adalah 0.9 g / cm 3.
 • Titik lebur, seperti yang ditentukan oleh GOST 21553, mencapai 149 ° C.
 • Pemanjangan bahan apabila kekuatan hasil dicapai sesuai dengan GOST 11262 adalah sekitar 50%.
 • Kekuatan tegangan pada rehat dikawal oleh GOST 11262, dan boleh mempunyai nilai 34-35 N / mm 2.
 • Koefisien pengembangan linear mengikut GOST 15173 adalah 0.15 mm / m 0 C.

Ciri yang paling penting ialah diameter paip plastik. Pilih jenis parameter berikut:

 • Seksyen diametrik luar.
 • Bahagian silang diametrik dalaman.

Dokumen teknikal bagi produk tersebut menunjukkan nilai nominal diameternya. Walau bagaimanapun, pengeluar Rusia paip plastik untuk parameter utama mengambil nilai diameter luaran, tetapi syarikat asing menandakan paip air dan pembentung dengan nilai bahagian dalaman. Baca juga: "Apakah saiz paip air, bagaimana memilih diameter optimum."

Saluran polipropilena dalaman dan luaran

Sistem komunikasi bekalan air, pemanasan dan penyalihan tujuan dalaman diletakkan menggunakan paip plastik diameter kecil. Nilai minimum boleh 16 mm, dan nilai maksimum - 50 mm.

Produk tiub dengan diameter besar digunakan dalam pembinaan lebuh raya yang membekalkan air minuman dan mengalirkan kumbahan di sektor perumahan dan perkhidmatan perkauman.

Jenis paip yang diperbuat daripada polipropilena, bergantung pada skop penggunaan

Paip polipropilena dihasilkan hanya dalam tiga nama: PN10, PN20, PN25. Walau bagaimanapun, mereka mencukupi untuk menggantikan analog analog logam yang sudah usang.

Walaupun kehalusan paip PN10, hayat perkhidmatannya adalah kira-kira setengah abad. Aplikasi utama adalah sistem bekalan air sejuk dan pemanasan, termasuk sistem pemanasan bawah lantai (baca: "Jenis paip plastik untuk pemanasan - kelebihan dan ciri-ciri"). Paip PVC diameter kecil juga boleh digunakan untuk penyusunan sistem air ribut dan kumbahan. Nilai diameter luaran terletak pada julat 20-110 milimeter, diameter dalaman adalah antara 16 dan 90 milimeter.

Paip yang ditandai PN20 boleh berfungsi dengan sempurna selama 25 tahun. Oleh kerana ketebalan dinding yang lebih besar, kira-kira 18.4 mm, produk itu boleh mempunyai parameter luaran yang serupa dengan PN10, tetapi dengan diameter dalaman yang lebih kecil. Ini membolehkan penggunaan produk paip ini dalam sistem dengan tekanan kerja dalaman sehingga 2 MPa. Paip PN20 agak sesuai untuk pemasangan sistem pemanasan sepenuhnya. Ini mungkin disebabkan oleh ketahanan produk pada suhu tinggi, sehingga 90 ° C. Sebagai perbandingan, dapat dikatakan bahawa paip PN10 dapat berfungsi dengan normal pada suhu tidak lebih dari 45 ° C.

Apabila menghasilkan paip PN25, pengukuhan tambahan produk dengan kerajang aluminium atau gentian kaca digunakan. Tempoh operasi bergantung pada tekanan dan suhu persekitaran kerja.

Ciri-ciri utama produk paip jenis ini adalah seperti berikut:

 • Tekanan pembawa tidak melebihi 2.5 MPa.
 • Ukuran diameter luarnya adalah dari 21 hingga 80 milimeter.
 • Bahagian dalaman terletak di antara 13 hingga 50 milimeter.
 • Ketebalan dinding boleh berbeza-beza dari 4 ke 13.4 milimeter.

Harga paip plastik ditentukan oleh ciri-ciri tersenarai.

Kebaikan dan keburukan paip polietilena

Dari segi positif, paip-gelombang generasi baru dicirikan oleh sifat berikut:

 • Mematuhi piawaian alam sekitar.
 • Tempoh operasi yang panjang, kira-kira setengah abad.
 • Rintangan kepada pembekuan medium kerja dan pencairan lanjutnya. Harta ini dijelaskan oleh keupayaan paip polipropilena untuk mengembangkan dan mengembalikan bentuk asal tanpa ubah bentuk kulit.
 • Perhimpunan sistem komunikasi yang cepat dan mudah.
 • Rintangan kepada bahan kimia yang agresif.
 • Rintangan kepada kejadian proses menghakis, serta pembentukan sekatan (tertakluk kepada peraturan meletakkan paip).
 • Harga rendah.

Kelemahan paip boleh dipanggil sikap negatif terhadap perubahan suhu tajam. Di samping itu, produk tersebut tidak disyorkan untuk digunakan di dalam bilik dengan bahaya kebakaran yang tinggi.

Diameter atau keratan rentas paip plastik untuk pembinaan sistem bekalan air, pemanasan dan pembuangan air sangat penting. Parameter ini menunjukkan saluran paip yang memastikan operasi yang paling cekap.

Ukuran paip plastik mengikut piawaian semasa dan bidang permohonan mereka

Apakah dokumen normatif untuk menghasilkan paip polimer? Apakah jenis plastik yang digunakan untuk membuatnya? Akhirnya, apa diameter paip plastik disediakan oleh piawaian Rusia semasa? Mari cuba jawab soalan ini.

Unit pengukur air. Pendawaian dibuat dengan paip polimer.

Pertama, mari kita lihat senarai bahan.

 • Polyvinyl chloride digunakan untuk pembetungan tekanan dan bukan tekanan. Paip air dari polimer ini tidak digunakan secara meluas kerana gabungan suhu kelembapan dan rendah (tidak lebih dari 60 ° C).
 • Polietilena terutamanya digunakan untuk meletakkan paip air tekanan bekalan air sejuk. Batasan suhu untuk polimer ini lebih sukar daripada PVC: polietilena mula melembutkan sudah 45-50 darjah.

Perhatikan! Digunakan sebagai pengumpul pembetung paip plastik diameter besar - ini terutamanya polietilena yang sama.

 • Polipropilena, sebaliknya, sangat tahan panas. Julat suhu operasi sehingga + 95 º membolehkan penggunaannya untuk pemanasan dan bekalan air panas. Selain paip tekanan, plastik digunakan untuk pembinaan sistem pembetungan.
 • Polietilena bersilang silang juga digunakan untuk tujuan ini: pembentukan silang silang antara molekul polimer radikal mengubah sifat fizikalnya. Harga bahan, tentu saja, jauh lebih tinggi daripada polietilena konvensional.

Paip diperbuat daripada polietilena bersilang dan peranti salutan berkaitan untuknya.

Jadual diameter paip plastik yang digunakan untuk paip air, sistem pemanasan, pembetungan tekanan, dan sebagainya, terkandung dalam GOST 52134-2003.

Tetapi dengan kumbahan graviti keadaan lebih menarik: piawaian Rusia mengawal pelbagai jenis hanya untuk polietilena, dan GOST 22689.1-89 menyediakan ... tiga saiz - 50, 90 dan 110 mm. Paip bukan tekanan yang diperbuat daripada PVC dan polipropilena dihasilkan mengikut keadaan teknikal dan berdasarkan kontrak yang dibuat dengan pelanggan.

Mari kembali ke GOST 52134-2003. Menurut dokumen itu, penandaan paip plastik untuk saluran tekanan mungkin termasuk:

 • Tekanan operasi maksimum yang dibenarkan pada 20 ° C. Ia ditunjukkan oleh huruf PN dan ditunjukkan di atmosfera.
 • Parameter SDR, menghuraikan nisbah diameter luar kepada ketebalan dinding. Lebih tinggi nilainya, semakin rendah kekuatan tegangan saluran paip.
 • Ketebalan luar dan ketebalan dinding itu sendiri.
 • Petunjuk bahan yang dihasilkan oleh produk itu. Sebagai peraturan, notasi berikut digunakan:

Perhatikan! Ini adalah senarai bahan yang tidak lengkap yang diterangkan oleh piawai. Kami sengaja meninggalkan perkara-perkara eksotik seperti polyvinyl chloride atau polybutene berklorin - semata-mata kerana peluang bertemu mereka di gedung gedung cenderung sifar.

Jadi, mari kita beralih ke dimensi. Malangnya, kita hanya perlu mengenal pasti sempadan mereka, dan tidak memberikan senarai penuh.

Diameter minimum yang disediakan oleh piawaian untuk PVC-U adalah 12 milimeter. Maksimum ialah 1000. Ketebalan dinding bervariasi dari 1.5 hingga 30.6 mm.

Perhatikan! Pelbagai jenis ini tidak bermakna bahawa semua produk yang terdapat di pasaran Rusia akan sama persis dengan dimensi yang ditunjukkan di dalamnya. Bukan sahaja banyak produk tertentu dihasilkan mengikut spesifikasi, jangan lupa tentang import. Contohnya, paip plastik 70 mm tidak disediakan dalam dokumen; tetapi pembekal Cina menawarkannya.

Seperti yang telah disebutkan, polimer ini digunakan secara meluas untuk meletakkan saluran paip utama.

Meletakkan paip air utama dengan polietilena.

Di samping sifat dielektrik dan ketahanan yang luar biasa terhadap media yang agresif, polietilena mudah digunakan kerana ia mengekalkan keanjalan pada suhu negatif. Pendahuluan tanah, pembentukan ais dalam tiub saluran dan masalah lain, maut kepada keluli dan besi tuang, di mana sahaja menyebabkan kecacatan sementara untuk kembali ke saiz sebelum dan geometri menyebabkan ia selepas faktor penghapusan.

Bagaimana dengan saiz?

 • Diameter minimum ialah 16 mm. Maksimum ialah 1600.
 • Ketebalan dinding bervariasi dari 2 hingga 61.5 mm.

Diameter luar minimum mempunyai paip plastik 10 mm. Saiz maksimum sekali lagi adalah 1600. Ketebalan dinding adalah dari 1.3 hingga 61.2 mm.

Diameternya bervariasi dari 10 hingga 250 milimeter, dindingnya boleh mempunyai ketebalan sebanyak 1.3 hingga 34 mm.

Dan sekarang mari kita kembali ke kawasan yang lebih praktikal. Apakah saiz yang perlu saya gunakan semasa membina sistem bekalan air, pemanasan atau pembetungan oleh tangan saya sendiri?

 • Pipa plastik 16 mm digunakan untuk menyambungkan satu hingga tiga peralatan kebersihan (mixer, kabin mandi, mangkuk tandas, dan sebagainya). Ia juga boleh digunakan untuk meletakkan di lantai yang panas (biasanya polietilena bersilang silang digunakan untuk tujuan ini) atau untuk pemanasan pemanasan pendawaian.
 • 20 mm cukup untuk pengagihan bekalan air di kampung dengan 4-6 paip dan sistem pemanasan dengan peredaran paksa, berkhidmat di rumah dengan keluasan sehingga 100 m2.
 • 25 mm digunakan sebagai penaik untuk pemanasan dan bekalan air di rumah dengan lantai tidak melebihi 5.
 • Diameter 32 mm adalah tipikal untuk bangun di rumah sejumlah besar tingkat dan untuk bekalan air pembotolan dan pemanasan dengan sebilangan kecil pangsapuri.
 • 40 mm - pembotolan dalam blok flat atau di kampung dengan graviti (graviti) sistem pemanasan.

Untuk sistem kumbahan bukan tekanan, taburan saiz berikut adalah tipikal:

 • Pipa plastik 50 mm digunakan untuk menyambung basuh 2 - 3, sink, kabin pancuran, dan sebagainya. Pendek kata, apa-apa lekapan paip, dengan pengecualian mangkuk tandas.

Sistem pembetungan untuk mandi, basuh dan mesin basuh dibuat dengan paip 50 mm.

Penting: paip plastik 75 mm dan ke atas digunakan untuk menyambungkan mandi dan pancuran mandian pancuran secara serentak. Apakah arahan berkaitan? Dengan hakikat bahawa apabila mandian penuh telah disalirkan, pembetungan 50 milimeter akan diisi; Larian biasa dari bilik mandi tidak akan pergi.

 • Pipa plastik 90 mm digunakan secara relatif jarang, terutamanya untuk sambungan pemasangan mangkuk tandas yang digantung. Tetapi 110 mm, sebaliknya, sangat memerlukan: diameter ini digunakan untuk menyambungkan tandas, menanggalkan tangga dan saliran (cawangan mendatar, menyambung penaik).
 • 150 - 600 mm digunakan sebagai pelepasan di telaga dan untuk mengangkut longkang antara telaga.
 • Diameter dari 600 mm adalah tipikal untuk pengumpul, yang menyatukan parit seluruh daerah bandar.

Dalam foto - meletakkan pembetung polietilena.

Kami berharap bahan kami akan membantu pembaca memilih penyelesaian yang optimum untuk memasang komunikasi di rumah atau apartmennya.

Seperti biasa, video dalam artikel ini akan menawarkan maklumat tambahan. Semoga berjaya!

Masih ada soalan? Tanya mereka dalam vkontakte kumpulan kami

Apakah bilik mandi di rumah anda?

Dimensi paip plastik

Paip plastik di wilayah CIS dihasilkan dalam 4 format utama:

 • Paip plastik-logam;
 • Paip polipropilena (PP): GOST 32415-2013;
 • Paip polyvinylchloride (PVC): GOST R 51613-2000, GOST 32412-2013;
 • Paip polietilena (PE): GOST 18599-2001.

- ketebalan dinding (paip sederhana): dari 2.0 (mm) hingga 45.3 (mm);

- ketebalan dinding (paip berat): dari 2.0 (mm) hingga 45.5 (mm);

- diseragamkan: GOST 18599 dari tahun 2001.

- dari 100 (mm) - digunakan untuk sinki tandas;

- dari 25 (mm) hingga 32 (mm) - longkang dari mesin basuh dan mesin basuh pinggan mangkuk;

- diseragamkan: GOST 51613 dari tahun 2000.

- 40 (mm) dan 48 (mm): pemasangan kumbahan;

- diseragamkan: GOST 51613 dari tahun 2000.

- dari 150 (mm) - komunikasi luaran;

- dari 40 (mm) hingga 60 (mm) - pembetungan pangsapuri;

- diseragamkan oleh GOST 32415-2013 dari tahun 2013.

- ketebalan dinding: dari 0.5 (mm) hingga 68.4 (mm);

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 1 = 1