Bilik tidur kanak-kanak untuk kanak-kanak perempuan

Bilik tidur untuk seorang gadis - 100 pilihan untuk setiap selera

Semua ibu bapa mahu memberikan anak perempuan mereka yang terbaik dan paling indah. Ini terpakai kepada reka bentuk dalaman bilik tidur gadis itu. Bilik tidur memainkan peranan penting dalam kehidupan puteri kecil - ia memberi kesan kepada kualiti tidur, mood dan keadaan badan. Kerana bilik tidur gadis itu harus dipikirkan melalui detail terkecil.

Sudah tentu, bilik tidur gadis itu mesti berbeza dari budak lelaki itu. Gadis-gadis suka dalaman yang lengkap, warna-warna cerah, komposisi yang menarik, barangan comel dan aksesori. Oleh itu, perhiasan tradisional - busur, hati, mainan lembut, ruches, bintang, bulan, matahari, bunga, dll, mesti hadir di sini.

Banyak perhatian harus dibayar untuk memilih penyelesaian warna bilik tidur gadis itu. Salah satu warna yang paling sesuai adalah, sudah tentu, merah jambu. Warna comel, lembut, romantis dan tidak bersalah ini sesuai dengan puteri kecil. Tetapi ini tidak bermakna bahawa bilik tidur semestinya merah jambu. Sebagai contoh, sesetengah gadis tidak mempunyai pedalaman merah jambu untuk perangai, jadi mereka boleh gugup dan penat. Anda boleh memilih warna alternatif yang dekat - pic, ungu, merah putih, aprikot-beige.

Juga untuk reka bentuk bilik tidur untuk anak kecil anda sangat sesuai biru, hijau, pasir, oren, biru pirus, kuning dan berasap, serta salji putih. Bertentangan dengan kepercayaan popular, warna biru tidak sama sekali berbulu. Tetapi ia memberi keutamaan kepada warna gelap pastel-biru.

Satu lagi aspek penting dalam reka bentuk bilik tidur kanak-kanak adalah pengezonan bilik. Di dalam bilik tidur, kanak-kanak perempuan perlu memikirkan bidang tidur, permainan, penyimpanan dan kawasan kerja. Di kawasan tidur harus menjadi tempat tidur yang selesa, pilihan yang harus dipertimbangkan umur gadis itu. Bayi yang sangat kecil perlu membeli buaian selamat dengan bumper. Dan perempuan yang lebih tua boleh mengambil tempat tidur yang indah, lebih baik dengan tilam ortopedik. Lebih baik jika dia sendiri akan mengambil bahagian dalam memilih katil dan dia akan memutuskan bahawa dia suka pelerin puteri, awan lembut atau tempat tidur dalam bentuk haiwan dongeng.

Jangan lupa kanak perempuan benar-benar suka butiran lucu. Oleh itu, ia akan kelihatan kanopi yang hebat, jatuh dari siling, gunung kecil bantal lembut, mainan lembut, pelekat untuk dinding dan perabot dalam bentuk bunga, kupu-kupu, beruang, kelinci, dll. Adalah wajar bahawa linen katil, langsir dan tekstil bilik tidur yang lain adalah selaras dengan keseluruhan kawasan pedalaman.

Alihkan tempat untuk bermain di bilik tidur gadis itu. Serahkan permaidani yang berwarna-warni, letakkan elemen sarang dan elemen lembut. Kawasan kerja mesti berasingan dari zon permainan. Berikut adalah meja dengan laci dan rak. Walaupun gadis itu masih kecil dan tidak pergi ke sekolah, meja itu akan berguna untuk kreativiti beliau.

Dan jangan lupa untuk memikirkan sistem penyimpanan barang-barang. Sejak zaman kanak-kanak, ajar gadis itu untuk memerintahkan dan ketepatannya. Beli dia almari pakaian yang cantik dan selesa, yang akan menyimpan almari pakaiannya. Tempatkan rak atau kotak khas untuk menyimpan mainan. Tunjukkan anak perempuan anda betapa cantiknya, apabila semua benda berada di tempat mereka. Di dalam bilik tidur gadis itu juga adalah wajar untuk meletakkan cermin dengan rak atau meja di tepi katil, di mana aksesori kecantikan muda akan disimpan. Biarkan seorang wanita kecil dari usia muda cenderung kelihatan kemas.

Tetapi tidak perlu meletakkan TV, pusat muzik, komputer dan peralatan lain di dalam bilik tidur. Biarkan perkara-perkara ini menunggu sehingga tempoh remaja.

Bilik tidur kanak-kanak untuk kanak-kanak perempuan - perabot, aksesori dan kesilapan yang popular

Dengan kemunculan anak perempuan kecil di rumah, ibu bapa berfikir tentang memperuntukkan bilik yang berasingan kepada anak itu. Ada yang membuat keputusan ini dari tahun pertama serbuk kehidupan, sementara yang lain menangguhkan yang serupa dengan bayi usia yang lebih dewasa. Walau bagaimanapun, kedua-dua mereka sedang mengkaji banyak artikel di Internet mengenai cara terbaik untuk mereka bentuk bilik tidur kanak-kanak untuk kanak-kanak perempuan. Malangnya, bilik-bilik di atas gambar-gambar yang cantik jarang memenuhi tujuan langsung mereka - untuk berfungsi dan mudah untuk seorang wanita kecil.

Mari kita senaraikan kesilapan reka bentuk yang paling biasa semasa mengatur perabot:

Katil di bawah tingkap. Pengaturan ini masuk akal di dalam bilik dengan orang ramai yang besar, apabila semua orang berjuang untuk sinar cahaya yang menuangkan dari tingkap yang redup.

Pedalaman kanak-kanak yang sama tidak sesuai untuk seorang gadis. Malah dari tingkap plastik moden di musim sejuk akan skvozit, yang akan menyebabkan selsema.

Pada musim panas, sinaran awal matahari tidak akan memberi bayi tidur yang cukup. Dalam kes yang paling melampau, jika bilik mempunyai beberapa tingkap, tempat berhampiran salah satu daripada mereka boleh dilengkapi dengan sofa untuk perhimpunan gadis-gadis, tetapi bukan tempat tidur.

Meja tulis di tempat yang gelap. Pilihan penginapan:

 • Di sudut
 • Ke dinding
 • Dengan rak-rak yang tergantung di atas meja
 • Dengan katil di atas permukaan meja

Semua penempatan sedemikian akan menyebabkan kemerosotan penglihatan kanak-kanak itu.

Merancang reka bentuk bilik tidur kanak-kanak untuk seorang gadis, tentukan bahagian paling gelap dan paling ringan di dalam bilik. Letakkan katil di bahagian yang gelap, dan di tempat kerja yang baik, tempat kerja. Satu penempatan yang mudah di meja adalah penyebaran bahagian akhirnya ke tingkap.

Dalam kebanyakan penyelesaian reka bentuk, bilik tidur kanak-kanak untuk gadis itu dibentangkan dengan warna merah jambu. Walaupun mengikut statistik warna ini lebih disukai oleh tidak lebih dari 4% orang. Sebagai perbandingan:

 • Merah, putih - 5%
 • Ungu, coklat - 6%
 • Biru tepu - 9%
 • Hijau tepu - 19%
 • Warna cahaya hijau dan biru - 38%
 • Tidak Pasti - 8%

Sekitar gadis itu dengan objek warna merah jambu, ibu bapa menyesuaikan sifat anak perempuan itu.

Ia menjadi lebih lembut, tidak ragu-ragu, emosi. Di dalamnya beberapa kebodohan intelektual dibentuk, kesedaran dan tujuan sengaja hilang.

Kehidupan bermula dengan inersia. Pada masa yang sama, kepraktisan dan rasionaliti yang telah berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini muncul. Malah, gadis itu mendapat pembesaran pergantungan masa depannya.

Walaupun jaminan daripada pakar-pakar yang dalam bilik tidur bagi seorang wanita muda boleh disusun dalam pic halus, aprikot, pasir, kuning dan warna-warna pastel yang lain, kita jarang melihat reka bentuk yang sama di dalam bilik untuk gadis dalam gambar. Dan lebih jarang bilik tidur kanak-kanak untuk perempuan dihiasi dalam warna hijau.

Baca artikel ini untuk menjadikan bilik anak anda sempurna:

Kadang-kadang reka bentuk kreatif pereka kanak-kanak untuk seorang gadis 10 tahun bersempadan dengan "mewah." Jisim perkhidmatan lebih, haluan dan aksesori lain hanya terharu komnatu.Smeshivayut mainan mewah lebih sesuai untuk kanak-kanak perempuan 7 tahun, dengan garis bersih dan motif klasik, khas dari bilik remaja.

Baldakhin. Trend fesyen terkini, yang digunakan dalam menghias bilik kanak-kanak adalah kanopi. Manfaat sebenar tanjung ini adalah melarikan diri dari nyamuk pada musim panas. Pada masa yang lain, nasibnya adalah bersembunyi dengan selamat di sudut dan mengumpul habuk di sana.

Foto keluarga dalam bingkai atau barang buatan tangan kanak-kanak. Orang dewasa yang lebih menyenangkan, yang sekali-sekala melihat di dalam bilik untuk gadis itu dengan matlamat untuk memanggil makan malam. Jika ibu bapa begitu hangat jiwanya lukisan pijar kanak-kanak yang indah, maka mengapa mereka tidak menghias karya kreatif mereka dengan bilik tidur mereka?

Buka rak bersudut tinggi. Adalah di atas bahawa orang dewasa suka meletakkan pelbagai barangan yang kecil dan rapuh, yang, dengan pergerakan cuai kanak-kanak yang marah, jatuh ke lantai.

Terutama dengan berhati-hati perlu memilih perabot di tapak semaian untuk seorang lelaki dan seorang gadis. Cobalah menyimpan semua kabinet dan tempat tidur petang ditutup dengan pintu buta. Budak lelaki sering memainkan permainan yang lebih aktif dan secara tidak sengaja dapat merosakkan benda berharga untuk gadis itu dan gizmos ibunya.

Langsir untuk memilih sederhana dan legap. Mereka tidak sepatutnya mempunyai renda, gas atau ruches berlebihan, mampu mengumpul habuk. Semak bahawa mereka mudah untuk membuang, membasuh dan menggantung semula.

Bilik tidur kanak-kanak untuk seorang gadis tidak perlu dibebani dengan aksesori yang tidak perlu. Agar anak perempuan membersihkan bilik dengan tangannya sendiri, adalah perlu untuk meminimumkan usaha beliau. Jumlah masa untuk membersihkan bilik untuk seorang gadis dengan menggosok debu dan membasuh lantai tidak boleh melebihi 20-30 minit.

Menilai reka bentuk yang dibuat oleh program "Perumahan masalah" untuk gadis itu. Benar, warna merah jambu dipilih, tetapi di samping itu, terdapat beberapa idea yang boleh dipelajari untuk diri sendiri:

Interior bilik tidur kanak-kanak untuk seorang gadis: ciri reka bentuk, 60 gambar

Bilik kanak-kanak, dan terutamanya bilik tidur untuk gadis itu, adalah seluruh dunia di mana kanak-kanak menghabiskan banyak masa dahulu di arena, bermain, dan kemudian di meja dan komputer. Terlepas dari saiz bilik, reka bentuk bilik tidur kanak-kanak untuk gadis itu boleh dibuat asal dan dikenali.

Kanak-kanak harus selamat, mewujudkan mood yang baik, menggalakkan tidur yang nyenyak dan aktiviti mental yang produktif. Bilik tidur moden untuk seorang gadis boleh dibuat dalam apa jua gaya dan dengan tambahan aksesori yang sesuai.

Skala warna harus dipilih dalam warna-warna neutral, Anda dapat menggabungkan dua atau tiga warna (dalam tekstil, perabot, kertas dinding). Jika kanak-kanak tidak bersetuju dengan keputusan ini, anda perlu menunjukkan kepadanya contoh-contoh bilik tidur dalam warna yang sesuai.

Ciri reka bentuk mengikut umur

Reka bentuk dalaman bilik tidur untuk gadis berubah dengan membesar, dan selepas 16 tahun ia praktikal bertepatan dengan bilik tidur dewasa.

Terutama kanak-kanak umur prasekolah diperuntukkan. Ia menekankan identiti jantinanya, minat pada watak-watak dongeng dan segala yang terang.

Umur sekolah rendah (dari 7 hingga 10 tahun)

Pada usia 7 tahun, gadis itu pergi ke sekolah, jadi dia mesti mempunyai tempat kerja, rak dengan buku, peta di dinding dan perkara-perkara lain yang ingin tahu. Kawasan rekreasi perlu membantu untuk berehat dan mendapatkan kekuatan baru. Kanak-kanak dalam warna cahaya klasik yang terkawal akan memungkinkan untuk membuat perubahan pada bahagian dalam bilik tidur kanak-kanak untuk gadis itu semasa dia membesar tanpa apa-apa campur tangan pembaikan khas.

Dalam gambar, kanak-kanak dalam nada alam semula jadi neutral sesuai untuk kanak-kanak berusia 7 tahun dan akan memerlukan sedikit usaha untuk perubahan reka bentuk masa depan.

Umur sekolah (10 hingga 14 tahun)

Bilik tidur untuk seorang gadis direka untuk 10 tahun dengan penyertaan khas kanak-kanak dan semua hasrat diambil kira. Semua permintaannya disokong dan kemerdekaan dialu-alukan, yang sangat penting untuk keperibadian yang matang. Pereka dinasihatkan untuk memilih gamut warna di bawah tahap aktiviti kanak-kanak. Nada kuning mengaktifkan aktiviti mental, warna hijau menenangkan, warna merah jambu hangat menambah kelembutan.

Bilik tidur remaja (dari 14 tahun)

Bilik tidur untuk seorang gadis remaja boleh menjadi yang paling luar biasa, terang, neutral, dan juga mistik. Permintaan dari gadis itu mungkin mengejutkan dan tidak sesuai dengan konsep apartmen, tetapi tidak memotong penerbangan fantasi, anda hanya boleh melihat reka bentuk yang berbeza dan bersama-sama datang ke penyelesaian yang sama.

Idealnya, anda harus memilih warna neutral kertas dinding dan perabot yang sama, warna yang boleh diubah dengan penutup, dan hiasan nurseri boleh diubah dengan aksesori dan gambar mengikut budi bicara kanak-kanak. Untuk poster dan buku kecil kegemaran anda, papan dinding yang diperbuat daripada gabus adalah yang terbaik. Untuk mengatur pesanan dalam perkara, anda perlu memberi keutamaan kepada kabinet yang luas dan beberapa kotak.

Idea bilik tidur untuk gadis itu tidak terhad kepada wira kartun dan tema merah jambu. Dalam foto bilik tidur dalam gaya minimalis laconic menggabungkan warna biru-biru dan putih.

Dalam reka bentuk bilik tidur kanak-kanak untuk seorang gadis, sebagai tempat untuk memberi perhatian kepada kualiti bahan dan perabot. Mereka mestilah ekologi, tahan lama dan selamat. Cat miskin dan menghirup wapnya boleh mencetuskan kemunculan alahan, ia mesti diingati.

Untuk lantai lamina, parket atau penutup gabus dan permaidani kecil akan didekati. Laminate adalah tahan lama, hangat, ia boleh dengan mudah dibasuh, ia adalah menyenangkan untuk permukaan kaki. Permaidani boleh dibawa keluar untuk pengudaraan, ia tidak akan mengumpul habuk dan akan sesuai untuk kawasan permainan.

Dalam gambar itu, bilik tidur merah jambu yang terang, sesuai untuk seorang gadis umur sekolah rendah. Lilac bantal, permaidani lembut, kertas dinding putih dengan perhiasan merah jambu dan langsir lut menjadikan bilik kanak-kanak lembut.

Wallpaper untuk kanak-kanak perempuan bilik tidur adalah lebih baik untuk dipilih dari kertas. Warna-warna yang paling dalam adalah yang terbaik untuk bilik-bilik lain, dan pereka kanak-kanak dinasihatkan untuk memilih hanya warna pastel cahaya (tidak semestinya merah jambu). Corak dan corak boleh dipilih untuk ciri usia, tetapi boleh berdasarkan saiz bilik dan pilihan mereka.

Dalam gambar itu, warna putih dan siling dengan gambar awan menjadikan bilik kanak-kanak itu sejuk, dan hijau yang tersumbat mewujudkan rasa taman diraja musim panas.

Pemilihan perabot, langsir dan pencahayaan

Gadis perabot bilik tidur harus menjadi pepejal dan diperbuat daripada bahan-bahan alam sekitar. Untuk membuat kawasan kerja, anda perlu memilih kerusi dan meja yang selesa (bergantung kepada ketinggian gadis), rak buku atau rak.

Jadual itu harus dilengkapi dengan beberapa laci, di mana seluruh pejabat akan disimpan, kerusi harus memilih model klasik dengan punggung yang selesa untuk pembentukan postur. Bagi remaja, kerusi roda adalah sesuai.

Tempat tidur untuk bilik tidur gadis mesti rendah dengan tilam sederhana. Sekiranya ini bilik tidur kecil untuk seorang gadis, maka anda perlu memilih katil ergonomik dengan kes pensil dalaman. Tempat tidur terbaik diambil untuk "pertumbuhan", dari bahan yang baik dan warna kuning muda neutral, putih atau lain-lain halus.

Dalam gambar istana keajaiban untuk seorang kekasih kecil kartun dalam warna putih lilac. Bilik kanak-kanak dibahagikan kepada zon almari pakaian dengan cermin, berehat dengan langit malam pada wallpaper foto, kajian dan masa lapang.

Langsir di bilik tidur untuk gadis itu lebih baik untuk memilih warna neutral, di bawah warna kertas dinding (beberapa nada lebih gelap), atau dalam warna perabot. Model tirai dan warna mereka juga bergantung pada sisi bilik berhubung dengan matahari, saiz tingkap, bilangan tingkap dan saiz bilik tidur.

 • Jika tingkap kelihatan di sebelah cerah, maka anda perlu memilih warna sejuk lembut (biru, lembut hijau);
 • Jika di sebelah gelap, kemudian warna nada hangat (pic, ungu).

Langsir panjang sesuai untuk kanak-kanak perempuan dewasa, dan untuk bayi, ia patut memilih pendek atau roll untuk mengelakkan kecederaan dan pembersihan basah harian yang mudah. Tirai dan langsir tanpa berat ringan akan memberikan tidur siang yang baik untuk gadis itu dan tidak akan memperburuk kawasan pedalaman.

Untuk kanak-kanak perempuan yang lebih tua, versi klasik langsir untuk warna dan gaya bilik sesuai. Kerudung, organza, linen dan taffeta sesuai untuk hiasan pembukaan tingkap. Dalam apa jua keadaan, langsir mesti ditegakkan dengan kukuh ke kornea, yang tidak sepatutnya besar.

Pada foto, pembukaan tingkap bertebat dengan langsir Rom mencipta ruang peribadi untuk rehat gadis itu.

Dalam foto, kawasan kajian berada dalam cahaya semulajadi yang terang dan dipisahkan oleh langsir benang dari zon rehat. Dinding yang besar menganjurkan kanak-kanak perempuan untuk mengekalkan benda-benda mereka dari satu sama lain dan mengekalkan perintah.

Sumber cahaya yang lebih banyak di dalam bilik tidur, lebih baik, kerana penglihatan gadis itu masih membentuk, dan dia akan menarik dan membaca bukan sahaja di meja, tetapi juga berbaring di lantai dan di atas katil. Tempat kerja hendaklah di sebelah kiri tetingkap, atau di sebelahnya. Lampu meja, dinding, lampu sorot dan candeliga tengah dengan cahaya lembut akan membantu mengekalkan penglihatan anda dan menjadikan bilik anak anda selesa.

Merancang bilik tidur kanak-kanak untuk dua kanak-kanak perempuan adalah tugas khas untuk ibu bapa, di mana perlu mengambil kira keperluan semua orang dan membuat tempat mereka sendiri yang selesa, untuk memikirkan bagaimana benda mereka akan disimpan dan bagaimana ruang akan dianjurkan.

Pertama, anda perlu memilih gaya tunggal untuk kanak-kanak dan satu julat warna. Sekiranya perbezaan umur kecil, maka anda boleh memilih tema kartun kegemaran anda. Bagi kanak-kanak yang tidak seimbang, gaya Provence, minimalism, Scandinavian, dan shebbi-chic adalah sesuai.

Reka bentuk bilik tidur untuk dua kanak-kanak perempuan boleh dihiasi dengan dua warna (tetapi hanya dengan syarat bahawa ruang dan kawasan warna membenarkan ia digabungkan), contohnya merah jambu dan biru, hijau dan kuning, ungu dan kuning air. Zonasi warna membolehkan satu bilik dibahagikan kepada dua keadaan.

Untuk menjimatkan ruang, katil atau katil kerusi sesuai. Lebih banyak kotak, rak dan penganjur, lebih baik untuk mengekalkan pesanan dan mengatur barangan peribadi. Baldahin, tembok palsu, rak di tengah-tengah tapak semaian akan membantu mewujudkan ruang peribadi untuk semua orang (ini penting terutamanya jika seseorang mengajar pelajaran, dan yang lain telah lama tidur).

Petua berguna apabila mereka bentuk tapak semaian

 • Pilih katil yang penuh, tetapi sebaik sahaja katil yang luas (jika ruang membenarkan).
 • Jangan ubah nurseri ke Disneyland atau rumah gula (perhatian harus ditarik ke salah satu katil dongeng atau dinding dengan dinding 3d).
 • Teknik kurang di tapak semaian, lebih baik untuk masa lapang dan tidur kanak-kanak (sebagai balasan, menyusun zon permainan yang layak).
 • Kehadiran cermin besar di dalam almari.
 • Bilik harus secara teknikal selamat untuk permainan mudah alih.

Dalam gambar, bilik tidur untuk seorang gadis umur sekolah rendah. Dengan siling kubah 3d dan latar belakang di atas katil, kanak-kanak itu akan sentiasa tertarik untuk tidur dan bangun.

Gambar di bawah menunjukkan contoh penggunaan pelbagai pilihan reka bentuk dalaman untuk bilik tidur kanak-kanak untuk kanak-kanak perempuan.

Menemui typo? Pilih fragmen dan hantar dengan menekan Ctrl + Enter.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

52 − 49 =