Selimut bayi dalam gaya patchwork dengan tangan mereka sendiri

Quilt oleh skim tangan sendiri. Arahan Langkah demi Langkah untuk Pemula Pembuatan Selimut

Produk yang cerah, cantik, menarik, dikumpulkan dari kepingan kain yang berbeza, mewujudkan kehangatan, kehalalan. Teknik tampalan, yang diketahui sejak zaman nenek kami, membuka ruang lingkup yang luas untuk imajinasi, memungkinkan untuk meningkatkan kemahiran kreatif. Patchwork akan menjadi perhiasan rumah, mereka akan menggembirakan saudara-mara mereka, terutama kanak-kanak.

Membuat benda dari kain adalah aktiviti yang menarik. Jahit selimut tidak memerlukan kos bahan yang ketara. Potongan fabrik boleh dibeli dalam kit penyikat khas. Pilihan kedua adalah penggunaan sisa tisu atau perkara yang tidak perlu disimpan dalam kabinet tanpa kerja. Jadi pakaian yang tidak digunakan akan mencari kehidupan baru, akan menjadi peringatan peristiwa yang menyenangkan dari masa lalu.

Untuk selimut, anda memerlukan sekurang-kurangnya 6 warna yang berbeza. Menggunakan nada, corak dan struktur yang berbeza, anda boleh membuat reka bentuk yang berbeza - lembut, lembut dan hangat atau, sebaliknya, terang dan gila. Unsur, dikumpulkan dalam susunan tertentu, kelihatan hebat, memberikan tekstur yang besar. Gagasan dan kelas induk membuat kerja sambilan yang berpatutan

Apa jenis fabrik untuk memilih selimut selendang dengan tangan anda sendiri?

Selimut patchwork diperbuat daripada kepingan bahan yang sama dengan ketebalan dan tekstur. Pilihan warna bergantung pada gaya pedalaman, warna dinding dan perabot. Gabungan kontras tisu yang berbeza kelihatan lebih baik, jika kain utama mempunyai nada yang neutral, bijaksana. Kepelbagaian yang sederhana dengan kombinasi bahan yang menarik mata. Sebelum anda menjahit selimut seluar, anda perlu meletakkan kosong pada kain utama, bergerak dan menilai gabungan. Pandangan yang realistik dari sisi dengan pencahayaan yang baik menjadikannya jelas bagaimana kombinasi gabungan warna dan corak.

Pengisi yang mana untuk selimut lebih baik

Produk ini terdiri daripada tiga lapisan - bahagian pintar, pemanas dan lapisan yang lebih rendah. Mengeluarkan pengisi, anda boleh mendapatkan selimut. Sebagai lapisan hangat digunakan, sebagai peraturan, sintepon. Salah satu kelebihan bahan adalah ketiadaan pengecutan selepas bersentuhan dengan air. Ini bermakna pengisi tidak memerlukan perendaman sebelum bekerja, sambil mengekalkan saiz asalnya dan rupa yang baik. Kelemahan bahan adalah bahawa ia sintetik. Harta ini tidak diingini jika perkara itu dimaksudkan untuk kanak-kanak itu. Selimut kain selendang bayi sepatutnya semulajadi.

Alternatif kepada sintepon terdiri daripada pengisi dari bahan semula jadi:

 • Pemanasan kapas seperti memukul cahaya, tidak diikat dengan benang. Pengisi mempunyai warna putih susu, ketebalan 2-3 mm, tidak noda. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kapas boleh duduk selepas mencuci sebanyak 5%. Sebelum bekerja, bahan perlu direndam, perlahan-lahan diperah dengan tuala dan dikeringkan.
 • Alternatif kedua kepada pengisi wol sintetik, terdiri daripada 100% gentian semulajadi. Penebat ringan mempunyai penebat haba yang sangat baik, ia berjaya digunakan dalam kerja-kerja jarum.

Unsur-unsur, yang disambungkan oleh tangan mereka sendiri kepada komposisi patchwork biasa, boleh mempunyai bentuk yang berbeza: segi empat tepat, jalur, rombus, segitiga. Butiran dipotong dari kadbod atau kertas. Kerja selimut kuilt paling mudah dibuat dari segi kuasa besar. Angka yang tidak rumit akan dihargai oleh pemula. Skim yang lebih kompleks untuk selipar tidak perlu dicipta sendiri. Mereka boleh dibeli bersama-sama dengan satu set untuk kerja-kerja jahitan di jabatan khusus, lihat di dalam majalah atau di laman web.

Cara Kuilt Kuilt

Menyertai lapisan selimut menghalang ubah bentuk produk semasa digunakan, mencuci dan membersihkan. Jahitan kemas berfungsi sebagai perhiasan, membantu menyembunyikan kecacatan yang dibentuk sewaktu menjahit. Terdapat dua jenis gabungan lapisan - mesin dan manual. Kaedah pertama menjimatkan masa. Di samping itu, mesin moden mempunyai keupayaan yang baik untuk melaksanakan garis yang betul. Selimut, selimut dengan tangan anda sendiri, ternyata lebih lembut.

Jahitan selimut dibuat selepas menjahit sempadan. Pertama anda perlu menetapkan lapisan. Selimut terletak di bahagian bawah dan disapu oleh tangan dari pusat ke tepi. Menyediakan produk untuk jahitan adalah langkah penting. Menjalankan garisan mesin pada selimut yang tidak rapi boleh meninggalkan "gelembung" dan perhimpunan yang tidak dapat dibaiki. Jahitan dan jahitan awal dilakukan dari pusat ke tepi untuk mengelakkan kain yang akan datang.

Untuk membuat proses pembuatan produk teratur, ia memerlukan ruang kerja, sebagai contoh, jadual di mana ia mungkin untuk menguruskan cincang. Untuk membina selimut sendiri, anda memerlukan alat dan bahan berikut:

 • benang dalam nada atau kontras;
 • template;
 • kain atau benda lama;
 • Pemanas;
 • lapisan;
 • bakar, sesuai dengan warna;
 • jarum;
 • pin;
 • kapur atau sabun;
 • gunting;
 • pita sentimeter;
 • mesin jahit;
 • besi.

Dari potongan potong dari barang-barang denim yang lepas, mudah untuk menyusun benda asal. Sebagai lapisan, anda boleh menggunakan lembaran kapas yang kuat. Kain atas harus disediakan untuk kerja - mencuci, memukul, mengeluarkan lapisan tebal dan usang. Seluar jeans yang selimut dari flaps dilakukan seperti ini:

 1. Potong bentuk mengikut templat, dengan mengambil kira elaun.
 2. Menjahit sekerap: pertama - 2, kemudian - jalur.
 3. Sambungkan unsur-unsur.
 4. Potong penebat.
 5. Potong lapisan.
 6. Sapu lapisan.
 7. Jahit produk.
 8. Memproses tepi dengan sempadan.
 9. Hiaskan perkara itu dengan keinginan anda dengan menggunakan manik, jubah atau mengetuk.

Kelahiran seluar dalam bayi yang baru lahir

Perkara yang dimaksudkan untuk kanak-kanak itu diperbuat daripada bahan semula jadi. Selimut kanak-kanak terdiri daripada kotak dengan gambar bunga, haiwan, wira kegemaran cerita dongeng dan kartun. Cantik kelihatan gambar cerita, yang direka bentuk dalam bentuk applique. Produk untuk buaian bayi yang baru lahir harus mewujudkan suasana kehangatan dan keselesaan.

Selimut bayi dalam gaya tampalan dengan tangan mereka sendiri dibuat dengan cara ini:

 1. Potong butiran aplikasi, yang akan terletak di tengah.
 2. Sediakan bilangan segi empat tepat yang diperlukan untuk reka bentuk perimeter selimut 82x103 cm.
 3. Lipat gasket hangat dan tengah - kain berukuran 60x75 cm.
 4. Betulkan lapisan, letak jahitan selari.
 5. Jahit 4 jalur segi empat tepat untuk perimeter.
 6. Besi bahagian yang dipasang.
 7. Jalur Pritachayte ke bahagian tengah.
 8. Potong lapisan lebih sedikit daripada bahagian atas untuk pembentukan rim disebabkan oleh tikungan.
 9. Potong berlian kecil.
 10. Lampirkan appliqué dengan pin ke bahagian yang dipotong.
 11. Unsur-unsur Prichachte pada zigzag mesin.
 12. Pasang berlian dengan appliqué ke tengah-tengah produk.

Bagaimana untuk menjahit selimut dari cincang dengan tangan sendiri dengan gambar

Untuk membuat perkara yang indah dari segi tisu, anda mesti merancang corak pertama. Selimut patchwork dibuat dengan sendirinya:

 1. Potong bilangan kosong yang dikehendaki.
 2. Sebarkan bahagian-bahagian pada permukaan rata.
 3. Jahit kotak dengan jalur hingga lebar selimut, seterikakan lipit.
 4. Sambungkan reben yang dihasilkan dengan sisi yang panjang.
 5. Lipat bahagian atas, penebat dan lapisan.
 6. Sapu lapisan atau pin mereka.
 7. Letakkan jahitan mesin sepanjang panjang tali pinggang.
 8. Semak bahawa pinggirnya adalah sama rata.
 9. Pritachayte beeku menghadap ke lapisan.
 10. Hidupkan pelek di atas selimut.
 11. Lipat tepi dengan tepi ke dalam.
 12. Betulkan sempadan dengan jahitan.

Bedspread patchwork dengan tangan mereka sendiri. Bagaimana untuk membuat selimut bayi dalam gaya patchwork

Patchwork - patchwork. Perkara yang dilakukan dalam teknik ini akan menekankan gaya rumah anda dan menjadikan kawasan pedalaman itu unik. Bedspread sepasang, dijahit dengan tangan, ternyata tidak lebih buruk menyimpan. Sekiranya anda baca dengan teliti artikel ini, anda boleh menjadikan diri anda produk yang menarik dan praktikal.

Ramai wanita rompi, yang suka menjahit, sentiasa mempunyai kain. Jangan tergesa-gesa untuk membuangnya, mereka boleh berguna. Sebagai contoh, sekerap-sekejap ini akan berguna untuk membuat penutup patch. Dengan tangan anda, produk ini mudah dijahit. Untuk berfungsi, anda memerlukan ricih saiz yang berbeza dan kain yang berbeza (dari sutera, kapas, satin). Segmen ini dijahit ke dalam kain tunggal dengan corak tertentu. Perkara itu ternyata cerah dan unik.

Sekiranya anda menyukai teknik ini, cuba untuk bermula dengan perkara yang mudah. Sebagai contoh, buat selimut di atas katil. Patchwork mudah untuk menguasai. Anda tidak perlu menjadi tukang jahit profesional, sudah cukup untuk mengetahui kemahiran pengendalian mesin jahit dan jarum dengan benang.

Jenis-jenis teknik tampalan yang berikut menonjol:

 1. Tradisional. Inilah ciptaan kain padu dari patch individu. Bahagian hadapan produk sedemikian dibuat dalam teknik patchwork, dan lapisan dibuat dari kain tunggal. Jahit dalam gaya ini biasanya terdapat di dapur, sarung bantal.
 2. Kerja tampalan gila. Untuk jahitan, bentuk bentuk sewenang-wenangnya, aplikasi tidak standard atau jalur melengkung digunakan. Jahitan bertopeng dengan kancing, renda, reben, manik atau butang. Dalam teknik ini, beg tangan, pakaian, panel hiasan dibuat.
 3. Dirajut. Gunting dalam gaya ini tidak dijahit, tetapi direkalkan. Selalunya dalam teknik patchwork seliput kain bedspreads di atas katil, beg, pakaian.
 4. Jepun. Dalam teknik quilting ini, kain sutera digunakan. Segmen dipotong dalam bentuk angka geometri: kotak, rombus triangular dan sudut. Dibuat dengan gaya pakaian, panel hiasan dan bedspreads.
 5. Quilting. Palam di antara dua kain adalah gasket lembut yang diperbuat daripada sintepon atau memukul dan dihubungkan dengan mesin jahit. Dibuat dalam teknik ini, bantal, potholder dapur, pakaian untuk kanak-kanak.

Ramai orang berfikir bahawa teknologi jahitan bertali adalah sangat mudah: anda memotong dan menjahit. Tetapi ini hanya pada pandangan pertama mudah. Malah, teknik tampalan memerlukan kehadiran kemahiran, rasa artistik, kesungguhan, ketekunan, ketepatan dan, yang paling penting, kemampuan untuk menjahit. Ada cara berikut untuk menjahit tisu:

 1. "Dataran pantas." Teknik ini dipanggil supaya bukan untuk apa-apa, kerana dataran dari jalur kain yang dijahit sebelum ini dipotong. Empat jenis perkara diambil. Pertama, dua jalur satu warna dijahit bersama, dan kemudian dua lagi - yang lain. Strip "muka ke muka" digunakan dan dijahit bersama. Ternyata dengan cara ini "sleeve9raquo;. Kemudian sudut 45 darjah diukur. Iaitu, penguasa diambil dan digunakan terlebih dahulu ke pinggir atas "sleeve9raquo;, dan kemudian ke bawah. Tindakan ini dilakukan sepanjang keseluruhannya. Oleh itu, kita memperolehi dataran.
 2. "Watercolor9raquo;. Ambil sebagai asas sekurang-kurangnya tujuh jenis tisu, gabungan serpihan persegi dari cahaya ke tempat teduh gelap. Ini mewujudkan kesan melukis dengan cat air.
 3. "Strip to strip." Terdapat produk yang diperbuat daripada pelbagai bahan berwarna. Potongan-potongan diletakkan dengan rhombic, zigzag, tangga atau sudut.
 4. "Log Cabin". Teknik ini didasarkan pada band. Mereka dijahit di lingkaran di sekitar dataran, yang diletakkan di tengah kanvas.
 5. "Segitiga ajaib." Elemen ini mudah digunakan. Dari kuadrat segi tiga mudah atau corak kompleks disediakan, contohnya, "Diamond9raquo;," Windmill9raquo;, "Star9raquo;.
 6. "Chess9raquo;. Kuadrat sesuai dengan corak papan penjajahan.
 7. Dataran Rusia. Memasang corak adalah kompleks. Di tengah-tengah kanvas adalah persegi. Di tingkat atas dan bawah dibentuk segitiga isosceles. Barisan yang tersisa dipasang dari segitiga dan jalur.
 8. "Beratus-ratus 9raquo;. Terdapat corak heksagon. Daripada mereka, bunga dibuat, dan di tengah-tengah butang dijahit dan ditutup dengan kain.

Teknik Patchwork: tutup untuk pemula

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membuat produk sedemikian untuk kali pertama, anda harus mengetahui peringkat penyediaan berikut untuk proses ini:

 1. Apabila membuat liputan, anda perlu bersabar dan bebas.
 2. Apabila menjahit, gunakan benang berkualiti tinggi. Pilihnya dalam nada fabrik.
 3. Sebelum anda mula menjahit, sediakan templat, yang akan digunakan untuk memotong flaps.
 4. Pastikan untuk disusun mengikut warna dan tekstur bahan kerja, yang akan berguna untuk menjahit.
 5. Kemudian teruskan untuk mencipta skema produk. Perhatikan bahawa jarum wanita pemula yang akan menjahit patchwork dalam teknik untuk kali pertama, adalah lebih baik menggunakan skim sedia. Mereka boleh diambil dalam majalah itu.
 6. Untuk jahit, anda memerlukan alat berikut: pisau roller, pin, kapur, kardus (untuk membuat template), jarum jahit, pensil, mesin jahit, cangkuk mengait.

Ambil kadbod yang tebal, lukiskan padanya dengan segi empat segi saiz yang diperlukan. Jangan lupa membuat elaun untuk jahitan, pada setiap sisi satu sentimeter ditangguhkan dan lukis garis kedua kontur. Ambil pisau tajam. Mula memotong terlebih dahulu batin, dan kemudian kontur luar. Anda mempunyai template dalam bentuk bingkai. Letakkan benda kerja di bawah kain dan kapur semua kontur. Sebagai contoh, untuk saiz selimut standard (150 hingga 200 sentimeter), perlu memotong 180 patch persegi yang berukuran 15 hingga 15 sentimeter (termasuk elaun untuk lipit).

Mana-mana item dalaman dan almari pakaian (kecuali kasut) boleh dibuat dalam teknik patchwork. Oleh itu, blaus, skirt dan poket asal diperolehi daripada kain kusyen, untuk jahitan jaket luruh, teknik quilting sangat sesuai, juga mungkin untuk membuat beg, potholder dapur dan banyak lagi.

Jangan lupa tentang anak-anak anda! Jahit untuk benda-benda kecil comel itu. Sebagai contoh, buatkan katil kanak-kanak dari kain berwarna-warni dalam teknik tampalan. Hiaskan mereka dengan pelbagai aplikasi dalam bentuk wira dongeng, haiwan atau surat.

Jahit selimut untuk kanak-kanak

Untuk menjahit produk berukuran 130 hingga 190 sentimeter, anda perlu:

 • Thread (sesuai warna ke kain utama dan belakang);
 • mesin jahit;
 • empat jenis kain yang berbeza;
 • pin;
 • kain untuk bahagian yang salah (berukuran 130 hingga 190 sentimeter);
 • gunting;
 • jarum;
 • sintepon (saiz 110 hingga 170 sentimeter).

Sebelum anda mula menjahit, pilih kombinasi yang betul dari warna kain. Tekstur bahan boleh ada, dan ketumpatan dan ketebalan patchnya sama. Sebagai pengisi, anda boleh menggunakan holofayber atau memukul. Pilih lapisan kain kapas. Ia perlu digabungkan dengan warna dengan tisu utama.

Kelas induk: bagaimana untuk menjahit dalam bedspreads gaya patchwork

Skim, corak, corak adalah asas untuk mewujudkan komposisi ini. Penggunaan jarum yang tidak berpengalaman adalah yang terbaik untuk menggunakan persediaan siap sedia, yang boleh didapati di majalah, buku.

Kami cadangkan menggunakan teknik "Kuasa Pantas" (lihat di atas).

Jadi, sebelum anda memulakan menjahit, sediakan bahan. Basuh dan besi dengan baik. Selepas menyediakan segala-galanya, dapatkan kerja. Menjahit kepak menggunakan teknik "Kuasa Pantas". Mendapatkan harus enam puluh tompok bentuk segi empat berukuran 12 hingga 12 sentimeter. Letakkannya dalam susunan berperingkat. Bagaimana untuk menjahit kain, licin lipit.

Teruskan untuk menjahit liner untuk tudung. Letakkan bahagian muka selesai. Top sintepon, pin dengan pin dan menjahit pada lipit yang diletakkan sebelumnya. Pastikan jahitan dalam jahitan. Seterusnya, ambil kain yang disediakan untuk bahagian yang salah. Sapukan ke kanvas dengan sisi belakang sintepon. Kick semua kepingan dengan pin. Sapu dan jahitannya. Untuk menjahit patchwork patchwork dengan tangan anda sendiri agak mudah. Perkara utama adalah dengan teliti mempelajari teknik ini.

Kerja selendang kain bersalut, dijahit dengan tangan, merupakan penyelesaian terbaik untuk memperbaharui, mempelbagaikan dan menghiasi rumah anda. Eksperimen, beri budi kepada fantasi. Nasib baik dalam kerja anda!

Selimut bayi dalam gaya tampalan

Patchwork (patchwork): patchwork Pretty patchwork baby blanket

Peralatan dan bahan-bahan Masa: 6 jam • Kesukaran: 5/10

 • slider, pakaian, kemeja-T, badan - sebarang pakaian dari mana bayi telah berkembang;
 • kain untuk bahagian yang salah saiz yang sesuai;

Jumlah bahan adalah sukar untuk dikira, kerana semuanya bergantung pada angka yang ingin anda layari dan ukuran selimut

 • pengisi - sintepon;
 • kain bukan tenunan;
 • kain untuk tepi;
 • Thread (sebaik-baiknya dalam warna kain terpilih);
 • penguasa untuk selubung;
 • mesin jahit;
 • gunting;
 • besi.

Slider, T-shirt, badan ... semuanya sayang, manis! Tangan tidak bangkit untuk dibuang. Dan mengapa, bilakah anda dapat memberi mereka kehidupan yang kedua?

Diikat dengan tangan ibu yang menyayangi, selimut bayi untuk bayi itu akan kekal bersama dia selama bertahun-tahun dan akan mengingatkan akan cinta dan penjagaan ibu saya. Kami mula!

Pertama, beberapa tip yang akan membantu menjahit produk berkualiti:

 • pilih bahan berat dan tekstur yang sama;

Apabila anda mula menjahit flaps, anda mungkin mendapati bahawa salah satu daripada tisu terlalu berat dan berkeringat pada sendi - cuba untuk mengelakkannya

 • basuh cincang sebelum bekerja, untuk mengelakkan pengecutan tidak perlu - mereka sudah berulang kali dibasuh;
 • sebagai pengisi lebih baik menggunakan sintepon ringan, bukannya memukul berat.

Pilih sintepon tidak lebih daripada 1 cm tebal - maka selimut akan berubah menjadi ringan dan lembut

 • besikan produk sebelum memotong;
 • kami sangat mengesyorkan bahawa anda menggunakan pisau dan tikar untuk dipotong jika anda memilikinya - dengan bantuan mereka, tepi kepingan akan lebih banyak, selain itu, ini menjimatkan 2/3 masa anda.

Saiz selimut, dijahit di bawah arahan kelas tuan 95x110 cm kami. Anda boleh menyesuaikan saiz bahagian dan nombor mereka, dengan itu menyesuaikan saiz selimut anda.

Tandakan dengan seorang penguasa untuk bilah persegi panjang 17x17 cm pada bulu. Kami memotong.

Langkah 3: Sediakan perkara untuk dipotong

Pada peringkat ini, anda perlu mempersiapkan diri untuk memotong bahagian yang mudah. Untuk melakukan ini, cukup luruskan mereka di tepi sampingan.

 • Penggunaan ungu adalah perlu, kerana pakaian rajut terdedah kepada peregangan. Bahagian terpaku akan mengekalkan bentuknya dan tidak akan berubah apabila jahitan.
 • Kosong bukan tenunan yang digunakan oleh sisi pelekat (di sini perkara utama tidak boleh disalah anggap) ke sisi yang salah dari perkara kanak-kanak. Kami besi dengan besi. Kosong harus dilekatkan pada kain.

Jika perkara-perkara mempunyai aplikasi, mereka akan menjadi tambahan yang sempurna dan hanya akan menghiasi selimut bayi. Oleh itu, kami boleh memotong butiran dengan selamat dengan permohonan itu

Potong kosong di pinggir bulu. Tidak mengapa jika tepi pergi ke lipit - mereka boleh disembunyikan semasa jahitan. Secara keseluruhannya terdapat 42 dataran.

Langkah 6: membentuk bahagian luar selimut

Kami menyebarkan dataran secara rawak, tetapi kami memastikan bahawa komposisi keseluruhannya menarik secara visual: kami menggantikan butiran cahaya dengan yang gelap, sama rata mengedarkan butiran dengan applique, dll.

Langkah 7: Jahit bahagian untuk bahagian depan

Bermula dari baris pertama, kami menjahit kepak muka dengan satu sama lain pada jarak 0.5 cm dari pinggir. Kami mengambil butiran agar tidak keliru. Kami menjahit semua baris dengan cara ini (setiap berasingan). Kemudian kami menjahit barisan bersama-sama. Bahagian depan selimut sudah siap.

Pin sintepon dan sebelah yang salah ke panel atas selimut dengan jarum, potong lebihan. Anda boleh membuat garis di tempat yang berlainan atau jahitannya di semua dataran. Ini adalah kehendak dan idea. Tetapi ambil perhatian bahawa dengan selimut selimut kelihatan lebih berkesan.

Kami memangkas selimut dengan jalur kain, sesuai untuk pewarna. Selimut bayi sudah siap! Kini ia bukan sahaja akan menghangatkan bayi, tetapi akan tetap menjadi perkara yang tidak dapat dilupakan selama bertahun-tahun.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 3 = 4