Kad decoupage untuk zaman dahulu

Teknik decoupage

Konversi barang-barang lama atau biasa menjadi yang unik menggunakan pelbagai teknik, tetapi salah satu yang paling popular dan berpatutan adalah decoupage. Bahan dan alat yang ada digunakan dalam kerja. Semua yang diperlukan adalah "istimewa" - kertas atau tuala. Dan bagaimana untuk belajar decoupage untuk pemula, kami akan memberitahu di bawah. Tidak ada yang sangat mahal untuk membeli tidak perlu. Lem, serbet, lakuer, berus, gunting. Itulah seluruh alat yang diperlukan.

Decoupage untuk pemula: kami mengumpul semua yang diperlukan

Untuk memulakan, secara ringkas tentang apa dan dengan apa yang akan berfungsi. Secara umum, decoupage - menetapkan berdasarkan bahan atau kertas dengan corak bercetak. Untuk memastikan bahawa corak tidak haus dalam masa yang lama, ia diliputi dengan beberapa lapisan lakuer. Berikut adalah penerangan ringkas mengenai teknik decoupage.

Decoupage - teknik yang dari perkara biasa membolehkan anda melakukan sesuatu yang istimewa

Sebagai asas untuk decoupage sesuai untuk mana-mana asas penyerap yang lemah. Apa yang boleh digunakan untuk teknik ini? Berdasarkan alasan berikut:

 • Kayu apa-apa darjah pemprosesan (tanpa impregnation, impregnated, digilap atau tidak, berwarna, varnished). Hanya untuk penyediaan, senarai kerja khas diperlukan dan masa yang dibelanjakan untuk penyediaan akan berbeza.
 • Papan lapis, diproses atau tidak.

Malah periuk bunga biasa boleh diubah menjadi objek seni

Seperti yang dapat anda lihat, senarai itu pepejal. Tidak sesuai untuk decoupage hanya asas yang sangat poros dengan banyak ketidaksamaan. Dan anda boleh menghiasi segala-galanya: dari apa-apa perkakas untuk perabot dan pintu (dan anda boleh menyukai permukaan pintu, dan sisipan kaca).

Alat memerlukan sedikit:

 • Gunting tajam kecil (boleh menjadi manicure atau perkeranian yang baik, perubatan). Anda boleh - beberapa kepingan dengan bilah yang berbeza.
 • Berus dan berus.
  • Untuk bekerja dengan produk kecil untuk decoupage akan memerlukan berus rata dengan lebar 0.8 hingga 2.5 cm. Tumpukan - nipis tiruan. Berus seperti itu mudah untuk memohon gam, lakuer.
  • Untuk menggunakan cat akrilik, apabila anda cat asas, lebih mudah menggunakan span. Tetapi ia memberi asas yang kasar. Agar permukaan licin, anda perlu berus - rata atau bulat, tetapi lebih besar (bergantung kepada saiz produk).

  Decoupage untuk pemula - mulakan dengan pembelian alat yang diperlukan

  Daripada semua alat. Adakah itu masih memerlukan alat tulis - penguasa, pensil, band elastik.

  Sekarang kita bercakap mengenai bekalan. Mengenai tuala dan kertas di sini kita tidak akan bercakap - mereka adalah item yang berasingan. Sebagai tambahan kepada mereka, untuk membuat decoupage dengan tangan anda sendiri, anda perlu:

  • Lakuer akrilik di atas air. Anda boleh, sudah tentu, mengambil yang lain, tetapi ini yang terbaik. Tidak berbau, tidak menjadi gelap dengan masa. Varnis ini berbeza. Boleh telus atau dengan beberapa kesan (dengan berkilau, antik, dll.). Permukaan boleh menjadi matte, semi-mat, berkilat, berkilat. Sesuai sebagai bangunan biasa, dan istimewa untuk decoupage (lebih mahal).

  Lacquer, cat, gam - semua ini akan diperlukan jika anda mahu menguasai decoupage

  Untuk memotong, gunting yang baik

  Itulah yang mungkin diperlukan, walaupun walaupun ia memerlukan decoupage untuk pelaburan wang pemula, tetapi tidak terlalu besar.

  Untuk decoupage yang digunakan tuala dan kertas dengan corak bercetak. Mereka terpaku pada permukaan, ditutup dengan varnis. Terdapat jenis bahan berikut untuk jenis hiasan:

  • Napkin. Selalunya mereka berlapis tiga - kedua-dua yang lebih rendah tidak digunakan. Corak ini digunakan pada lapisan atas. Ia dipisahkan dan digunakan di tempat kerja. Bekerja dengan serbet yang anda perlukan, kerana ia sangat nipis, regangan, gelembung, air mata. Secara umum, anda memerlukan kemahiran tertentu dalam kerja. Decoupage napkin untuk pemula tidak selalu mudah. Harga purata adalah 12-18 Rubles setiap pek.

  Napkin untuk decoupage - lembut dan nipis, dengan mereka ia perlu bekerja dengan berhati-hati

  Kad decoupage kertas - anda boleh mencuba permukaan rata

  Pada umumnya, pasta khas juga digunakan untuk membuat imej tiga dimensi, gambar biasa, dari mana lapisan kertas dan lukisan lain yang lebih rendah telah dikeluarkan. Tetapi tidak mudah untuk bekerja dengan mereka, dan ini bukan decoupage untuk pemula, tetapi bagi mereka yang sudah mengembangkan kemahiran mereka.

  Idea utama decoupage adalah untuk menghiasi permukaan dengan gambar atau gambar. Proses ini adalah kreatif dan tidak terdapat tanggapan "betul" atau "salah". Permukaan dan lukisan berbeza, kerana teknik yang digunakan adalah berbeza. Hanya perlu memilih kaedah yang paling sesuai untuk anda.

  Botol Decoupage - permulaan yang baik untuk pemula

  Cara paling mudah untuk memulakan decoupage daripada merapatkan serpihan besar. Apabila anda belajar cara mengemas tuala tanpa kerutan, anda boleh bergerak - menguasai kaedah decoupage volumetrik atau aplikasi perisa crackle. Sementara itu, kami akan mengetahui bagaimana untuk bekerja dengan serpihan besar.

  Pertama sekali, kita harus ingat bahawa decoupage napkin untuk pemula perlu bermula dengan penyediaan asas. Ia harus licin, licin, tanpa lubang, scrapes, humpbacks (kecuali yang direka khusus). Untuk membantu - plaster dan kertas pasir. Selepas permukaannya diratakan, kosong ditutup dengan tanah (dipilih mengikut jenis bahan) dan kemudian ditutup dengan cat putih.

  Asas dibawa ke keadaan yang ideal, ditutup dengan tanah (jika melekit) dan dicat dengan cat akrilik putih

  Langkah memohon cat putih adalah wajib. Hakikatnya adalah bahawa serbet sangat tipis, dan apabila terpaku mereka menjadi lut. Jika mereka terpaku pada permukaan putih, coraknya tetap cerah. Sekiranya permukaan berwarna atau gelap, ia kelihatan pudar, tidak ada kesan yang betul. Oleh itu, cat perlu digunakan walaupun pada plastik atau seramik dan, mungkin, dalam beberapa lapisan.

  Pertama anda perlu memutuskan apa jenis serbet untuk digunakan.

  • Jika permukaannya rata, ia boleh terpaku sepenuhnya.
  • Di permukaan melengkung, anda tidak boleh melekatkannya. Kita perlu membahagikannya kepada serpihan. Anda boleh:
   • potong;
   • untuk merobek.

   Rebah napas, Jika gambar kecil dan potong pecah, jika besar

   Bagaimanakah saya boleh memutuskan sama ada merobek serbet atau memotong unsur daripadanya? Mengikut saiz gambar. Jika serpihannya besar, mereka mempunyai sempadan yang jelas, mereka dipotong. Sekiranya gambar itu kecil, ia akan ditampal di sebelah yang lain, mereka akan koyak. Dalam kes ini, lebih mudah untuk menggabungkan tepi.

   Pilih bagaimana untuk menyelipkan tuala untuk decoupage hanya boleh dialami. Pertama sekali, kita menentukan apa yang akan kita gam. Anda boleh:

   Untuk gam pada varnis tidak lebih buruk sama sekali, daripada pada gam. Tetapi selepas pengeringan anda tidak boleh berbuat apa-apa, tuala menjadi hampir monolitik dengan produk itu. Jika anda tidak menyukai sesuatu, peluang tidak akan berubah. Oleh itu, pemula kerap menggunakan gam PVA - ia lebih murah, ia adalah mudah untuk bekerja dengannya.

   Pelekat PVA dicairkan yang paling biasa digunakan

   Jika anda memutuskan untuk menggunakan PVA, anda perlu berfikir (atau cuba) untuk menggunakannya dalam bentuk yang dicairkan atau tidak dicairkan. Selalunya ia dibiakkan dengan air biasa dalam nisbah 1: 1. Apabila menggunakan komposisi pelekat sedemikian, seseorang mesti disediakan untuk fakta bahawa serbet menjadi basah dari air, boleh menyeret di sisi yang berlainan, dari pergerakan yang tidak wajar untuk pecah. Secara umum, perlu untuk menyesuaikan diri.

   Sebelum bekerja, berasingan lapisan warna. Kami akan melekatkannya

   Melekat pensel juga merupakan pilihan yang baik ... jika anda berjaya meluruskan semua buih dan kedutan. Biasanya ia diperolehi pada permukaan licin, licin. Jika permukaan kasar, ini lebih sukar. Bekerja dengan putih telur selamat, tetapi ia khusus, jadi jika anda mahu, anda perlu cuba.

   Bagaimana dan di mana untuk memohon pelekat

   Objek pertama untuk pemula decoupage biasanya memilih ukuran yang kecil. Pada dasarnya, ia tidak buruk. Di sini ia hanya diingini bahawa bentuknya lebih mudah: tanpa banyak selekoh.

   Jika objek hiasan kecil, anda boleh menggunakan berus atau jari untuk memohon gam. "Alat" yang sama kemudian tingkatkan serbet. Berus digunakan rata atau benar - kepada siapa yang lebih mudah. Ramai orang suka bekerja dengan jari mereka - anda boleh merasakan semua kedutan.

   Kerja boleh dilakukan dengan berus atau jari

   Apabila merapikan serbet untuk decoupage, anda boleh memohon gam ke objek atau ke serbet. Mereka berdua, dan sebagainya. Apabila digunakan pada serbet lagi, terdapat dua teknik:

   • Gam digunakan secara merata di atas keseluruhan bahagian yang terpaku, digunakan pada substrat di tengah. Pergerakan dari tengah ke tepi mengusir gelembung udara dan meluruskan kedutan.
   • Kuantiti gam dicurahkan ke tengah-tengah serpihan. Kemudian tindakan yang sama: terletak di atas tanah, licin.

   Dalam teknik kedua, lebih mudah untuk mengatasi gelembung dan kedutan - dengan banyak gam separuh cecair ini lebih mudah.

   Apa dan bagaimana anda akan lakukan - tidak mengapa. Adalah penting bahawa tiada lipatan dan gelembung

   Ia juga mungkin untuk memohon jika gam tersebar di substrat: membuat lopak kecil di tempat di mana anda akan merapikan serpihan, meletakkannya, dan, mengangkat tepi, mengeluarkan buih dan meluruskan kedutan.

   Decoupage permukaan rata: gam + besi

   Apabila menghias permukaan rata, anda boleh melakukannya lebih mudah daripada mengejar gelembung melalui serbet keseluruhan. Di permukaan yang dipintal, kami menggunakan lapisan gam PVA atau merebak dengan pensil gam. Kami berbau dengan baik, supaya tidak ada "trek" dibentuk. Kami membiarkannya kering. Untuk mempercepat proses, anda boleh mengambil pengering rambut.

   Teknik decoupage dengan besi

   Di atas permukaan kering, kami letakkan dan tingkatkan serbet, lancar dengan tangan. Kami meletakkan sekeping kertas penaik di atasnya dan melicinkannya dengan besi panas dari pinggirnya.

   Decoupage untuk pemula - boleh mencuba sesuatu seperti ini?

   Kerana kenyataan bahawa gam itu memanas, ia menyerap serbet. Biasanya ia ternyata agak lancar. Apabila semua terpaku, teratas dengan gam dan biarkan ia kering. Ini mungkin cara yang paling mudah untuk menguasai dekoupage untuk pemula.

   Decoupage untuk pemula menggunakan fail untuk dokumen (kami memilih filem yang lebih ketat), air dan gam. Ini adalah cara yang baik jika anda menghiasi dengan angka besar (dipotong). Di tengah-tengah fail, tuang sedikit air bersih, ke dalamnya, menghadap ke bawah, letakkan potongan potong. Ia dengan teliti diluruskan, mengeluarkan buih dan meluruskan kedutan. Di dalam genangan air ini tidak sukar.

   Fragment tersebar di dalam air pada fail

   Apabila serpihan itu tersebar, tambahkan tepi fail dan salurkan air. Coraknya tetap berpegang pada filem lancar. Di negeri ini, mudah untuk "cuba" dan mencari tempat terbaik untuknya.

   Mencari kawasan di mana anda ingin meletakkan hiasan itu, memohon gambar di atas filem itu dan mula melicinkannya. Ini adalah masa yang sangat sukar. Ia perlu untuk mencapai kayu sekurang-kurangnya satu pinggir serbet. Selepas salah satu daripada tepi imej telah ditetapkan, secara beransur-ansur melicinkan dan menaikkan pinggir filem secara beransur-ansur, kami pastikan bahawa serbet tetap di pangkalan. Sekiranya anda bertindak secara beransur-ansur, secara beransur-ansur merekatkan gambar ke bahagian bawah, tidak ada gelembung atau lipatan. Kaedah ini sesuai sebagai decoupage untuk pemula.

   Apabila satu tepi terperangkap, semuanya sudah mudah

   Peringkat terakhir - dipadu serbet promazyvaem PVA gam dicairkan. Selepas ia kering, kami memohon lapisan pelindung pelindung.

   Ini tidak boleh dipanggil cara merapikan serbet untuk decoupage. Ini adalah helah kecil dan helah yang dapat membantu menangani lipatan lebih pantas atau lebih baik.

   1. Sebelum bekerja, potongan potongan dibasahkan dengan air dari pistol semburan. Napkin membentang, ia tidak mengecil apabila ia kering. Jika ia telah menjadi sangat teruk, ia disetrika. Terus digunakan seperti biasa. Oleh kerana kertas telah diluruskan, ia hampir tidak meregang. Semuanya berjalan lebih mudah.
   2. Bawa bahagian dengan lakuer akrilik dalam bentuk aerosol. Napkin menjadi kaku, ia tidak meregang dan tidak membentuk lipatan. Tetapi lacquered, ia tidak lagi merindui gam, jadi permukaannya dilapisi dengan gam dan gam di atasnya dengan serbet yang dirawat.
   3. Rendam serbet, yang sudah ada di dasar (kering) dan kemudian sebarkannya dengan gam. Sukar untuk diterangkan di sini, menonton video.

   Sekiranya permukaannya dihiasi dengan serpihan-serpihan yang kecil, dari mana ia perlu untuk mendapatkan satu keseluruhan, dengan berus atau jari merebak tepi serpihan. Jika di suatu tempat terdapat heterogenitas warna, kita mencairkan cat dari tempat yang dikehendaki dan cat asas lut.

   Apabila permukaan menjadi tidak begitu basah, tetapi belum kering, anda boleh melukis butiran, menambah kecerahan dan jelas dengan berus nipis dan cat akrilik.

   Langkah seterusnya adalah reka bentuk tepi produk. Di sini pendekatan berbeza. Di suatu tempat anda perlu memotong tepi sama rata, melukis sisi dinding, tempat anda boleh membungkus serbet di bahagian belakang dan melekat di sana. Secara umum, ini juga sains keseluruhan.

   Membawa ke garisan penamat adalah proses kreatif yang kurang

   Selepas itu, anda boleh meninggalkan produk untuk pengeringan. Untuk mempercepatkan proses, anda boleh menggunakan pengering rambut, tetapi menyimpannya pada jarak yang dihormati, bergerak sepanjang masa dan menonton untuk mengeringkan secara merata. Sekiranya selepas pengeringan anda melihat bahawa terdapat lipatan pada serbet yang disisipkan, anda masih boleh memperbaikinya. Kami mengambil kertas pasir halus, kami pasir. Kami bertindak perlahan supaya tidak merosakkan lukisan, sekitar.

   Produk kering dilapisi dengan pernis akrilik berasaskan air. Anda boleh menggunakan yang lain, tetapi yang ini dikenali sebagai yang terbaik. Sapukan dahulu satu lapisan, selepas kering - yang kedua. Ini boleh dan akan berhenti, tetapi jika operasi aktif (peti mati, kerusi, dan lain-lain) dari lapisan varnis sepatutnya lebih - tiga atau empat.

   Gambar produk dalam teknik decoupage

   Pelajaran teknologi tidak buruk, tetapi tanpa mengetahui kemungkinan, sukar untuk membayangkan apa yang boleh dilakukan dan apa yang diharapkan. Beberapa gambar akan membantu anda menentukan apa yang anda boleh atau ingin lakukan.

   Pusing meja lama menjadi baru dan sangat luar biasa - ini adalah di bawah kuasa decoupage

   Decoupage untuk pemula: perabot bilik mandi standard telah menjadi vintaj

   Dari dapur standard yang membosankan, anda boleh membuat karya seni

   Transformasi fasad dapur lama

   Stools juga merupakan objek seni

   Teknik ini dipanggil decoupage terbalik - pada tampal kaca napkin menghadap ke atas

   Decoupage pada peti keselamatan untuk zaman dahulu - tiruan sebuah buku lama

   Hello semua! Adakah anda Elia Bakiyev dan hari ini saya ingin berkongsi satu lagi cerita sedikit, tetapi sebagai seorang gadis yang baik Gulnaz termaktub decoupage keranda antik di tangan mereka, dan saya mengambil bahagian sebagai memimpin dan mempunyai masa untuk mengambil gambar.

   Dan peti mati kami bertukar menjadi sebuah buku lama yang hancur, runtuh dari usia tua.

   Adakah anda juga mahu belajar? Saya akan cuba untuk menerangkan langkah demi langkah kelas tuan kami, dan jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, saya dengan senang hati akan menjawabnya dalam komen.

   1. Penyediaan kotak buku (pain)
   2. Tanah liat pengerasan (yang paling murah)
   3. Kord dan sekeping kasa untuk mensimulasikan bahagian belakang buku
   4. Mencetak pada kertas pejabat biasa
   5. Pelekat pva
   6. Lakuer akrilik dan cat.
   7. Ground
   8. Alat untuk brashing (pembakar gas dan berus besi)
   9. Berus, kulit.

   Nah nampaknya semuanya telah dimasukkan ke dalam senarai. Dan sekarang dengan semua bahan yang anda boleh mula menghias.

   Untuk mensimulasikan halaman buku ini, kami menggunakan teknik penangkapan kayu dengan menembak. Jika anda mempunyai MDF atau papan lapis yang kosong, maka lembaran boleh ditiru menggunakan dempul. Malangnya, saya tidak mempunyai masa untuk mengambil gambar proses ini dan mungkin pemula decoupage tetap terbuka, tetapi saya akan menerangkan teknik ini tidak lama lagi apabila saya membuat kotak yang sama. Ikut berita ini.

   Selepas kebencian, kami terus mensimulasikan kadbod yang lusuh, runtuh. Untuk peringkat ini, kami menggunakan tanah liat pengerasan diri ini.

   Kami menggulungnya menjadi lembaran nipis dan menyusunnya, ke atas penutup peti mati, yang dilapisi dengan gam. Ini akan menjadi penutup masa depan kita.

   Tepi-tepi dibubuh dan dibiarkan kering. Lapisan kering nipis sangat cepat, kami menggunakan pengering rambut.

   Selepas pengeringan, pasir permukaan, mengeluarkan lebihan kepingan tanah liat beku. Adalah lebih baik untuk tidak menyentuh tepi potong, biarkan mereka tetap kering.

   Jadi kita sampai ke peringkat tiruan tulang belakang. Pada masa depan tali pinggang gam tulang belakang seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

   Untuk melakukan ini, kami menggunakan gam Pematerkan Momen. Dia berwarna kuning, tetapi dia berbuat baik dengan tugas itu.

   Selepas melekatkan, lebih baik untuk pergi selama 15 minit, supaya tali dipasang dengan kuat di permukaan, dan peringkat seterusnya tidak di mana kita tidak "lari."

   Sekarang kita memerlukan sekeping kasa dan gam (anda boleh menggunakan gam bangunan biasa, yang sering digunakan dalam serbuk decoupage). Gunting kepada saiz akar dan kacau di atasnya dengan gam.

   Kasa itu harus menyerap semuanya. Kasa diperbaiki dan dibiarkan kering. Di sini anda perlu menunggu sedikit lagi. Apabila segala-galanya kering, tutup semula penutup akrilik dan penutup.

   Jangan cat kiri hanya bahagian dalam kotak. Di sana kita akan cat dengan cat coklat telus. Ketelusan ditambah dengan menambahkan air ke cat.

   Tulang belakang, seperti dalam kes kita, berwarna hijau.

   Nah, akhirnya pergi ke decoupage.

   Di sini kami telah menggunakan gambar yang bagus dengan ilustrasi dari buku "Alice in Wonderland". Gambar, seperti biasa, dari kertas pejabat, dicetak pada CISS dengan dakwat berpigmen.

   Untuk membuatnya lama, kami terpaksa merosakkannya dari hati. Merompak ke dalam bola, dilipat dan dihancurkan lagi. Membongkar, buang ke dalam air untuk berendam.

   Untuk kesan yang lebih baik dari zaman purba, tambahkan air yang dibancuh dengan teh hitam atau beg daun teh. Ia akan sedikit mewarna cetakan dalam kuning, dan lipatan yang terbentuk apabila kertas berkeringat akan mengambil naungan yang lebih gelap.

   Masa lama di dalam air untuk menyimpan gambar tidak perlu, selepas 3-4 minit kami mengambil dan gam menggunakan fail pada "penutup buku". Menipis serta mengoyakkan lembaran tanah liat.

   Biarkan ia kering dan segala-galanya boleh ditutup dengan lakuer akrilik.

   Ia masih menambah sedikit patina. Di sini kami menggunakan cat akrilik dengan penambahan pelindung pengeringan. Jari menggosok ke dalam "kadbod menurun", pada beberapa bahagian penutup dan di sebelah.

   Semua tetap dengan lapisan tunggal akrilik akrilik.

   Benar-benar semua? Ya, ya. Ia tetap menunjukkan kepada kami kreativiti kami dalam semua sudut.

   Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Gulnaz kerana mengambil bahagian dalam kelas induk, untuk mengubah kotak kayu biasa menjadi sesuatu yang menarik, dan kawan-kawan kamu yang sayang, kamu telah tamat kelas tuan sampai akhir. Saya harap ia berguna dan memberi inspirasi kepada anda. Idea baru untuk anda dan lebih kreativiti. Sehingga mesyuarat baru di laman blog, Bye.

   Kandungan1 Bahan dan alat2 Meniru dossiers3 Staining4 Decoupage Apa itu.

   Kandungan1 Bahan dan alat2 Decoupage3 Bingkai plastik4 "Draw9raquo; Setochku.

   Apakah kalendar yang kekal? 2 Bekerja dengan pain.

   Sepanjang masa yang baik hari ini, kawan-kawan! Ia adalah masa untuk puisi kami dan.

   Elegant, terperinci m THANKS. Saya sangat gembira kerana saya mendapati laman web anda sangat berguna. Terima kasih atas kerja keras dan kemurahan hati anda.

   Aida! Terima kasih untuk kata-kata yang baik, lihat kepada kami selalunya))

   Anda mempunyai MK yang sangat mudah dan mudah difahami. Mudah - dalam erti kata bahawa dari set bahan-bahan yang indah yang indah dibuat. Terima kasih! Saya sangat gembira kerana saya mendapati tapak anda.

   Cinta, terima kasih! Dan kami sangat gembira melihat anda, selamat datang))

   Kad decoupage untuk zaman dahulu

   Blog / Berita

   Kedai barang untuk decoupage, kreativiti dan kraftangan HandMadeDecor mengalu-alukan anda!

   Selasa-Jumaat dari pukul 9.00 hingga 20.00 (penyerahan diri, ruang pameran VT-PT hingga 19.30),

   Sabtu dari pukul 10.00 hingga 18.00 (Pengambilan, ruang pameran sehingga pukul 18.00). Ahad dan Isnin adalah hari libur.

   ALAMAT KAMI: Moscow, metro Leninsky Prospekt (Dataran Gagarina), st. Vavilov, d. 9-A, halaman 5, meninggalkan teras kaca

   TELEFON: 8-495-227-77-40, 8-917-502-76-57 (pesanan pemprosesan), 8-985-369-70-46 (penghantaran sendiri)

   Perhatian sila! Pembiakan warna pada komputer anda mungkin sedikit berbeza daripada foto produk yang ditawarkan.

   Isih mengikut: nama (naik | turun), harga (menurun | menurun), penilaian (menurun turun)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

8 + 1 =