Lukisan hiasan

Kami mewujudkan mimpi kanak-kanak - kami melukis di dinding: dinding kreatif di pedalaman dapur

Pereka fesyen, seperti para seniman kuno, mewujudkan idea kreatif mereka bukan sahaja pada kanvas-lukisan lukisan, tetapi juga di dinding. Wallpaper paling mahal dan ubin eksklusif tidak dapat bersaing dengan kerja manual. Pelukis yang berbakat, membuat lukisan di dinding, akan memilih cerita atau motif yang sesuai dengan reka bentuk dapur, tapak semaian atau lorong. Pada masa yang sama, beliau akan mengambil kira perkadaran dan pencahayaan premis itu, serta dia akan mendengar kehendak pelanggan.

Jenis utama dan kaedah memohon gambar dinding ↑

Ciptaan seni manusia pertama, seni rock, adalah talisman ajaib dan cara menyampaikan maklumat. Hari ini, lukisan di siling atau di dinding melakukan fungsi hiasan atau topeng kecacatan permukaan.

Jenis lukisan hiasan:

 • monokrom atau berbilang warna;
 • imej rata atau tiga dimensi (lukisan dengan unsur-unsur stuko);
 • perhiasan;
 • angka bercahaya;
 • imej dengan kesan "penipuan";
 • tiruan seni lukisan terkenal.

Lukis lukisan di dinding dengan tangan mereka sendiri boleh menjadi cat berasaskan air dan minyak. Untuk dapur, alkyd dan akrilik sesuai, mereka tidak takut kelembapan. Jika anda ingin mendapatkan kesan bercahaya, anda memerlukan pewarna neon. Peralatan biasanya berfungsi sebagai spons, berus, airbrushes, setem. Tuan boleh mengecat dinding secara langsung di tempat atau memasang kanvas siap dengan gambar di dinding.

Imej tiga dimensi sangat berkesan. Lukisan di dinding, dengan lancar beralih ke siling, mengembangkan sempadan ruang, mencipta kesan kehadiran sebenar.

Untuk bilik kecil, zon sering digunakan. Dalam kes ini, bilik dibahagikan dengan sekatan dan struktur siling. Lukisan yang dibuat di tempat yang betul secara visual memisahkan kawasan kerja dari zon rehat, atau kawasan memasak dari ruang makan.

Lukisan di dinding dengan tangan anda sendiri ↑

Memilih tema komposisi atau perhiasan ↑

 • Lukisan hitam dan putih. Pilihan ini lebih ketat dan pertapa daripada imej berwarna. Pilihan ini sesuai sebagai hiasan untuk hampir semua bilik, terutama sekali ia akan kelihatan harmonis di dalam bilik yang dihiasi dengan gaya minimalis.

Penting! Lebih besar corak hitam di dinding, semakin kurang ruangan akan muncul.

Dalam gamut hitam dan putih, lukisan orientasi falsafah sering dibuat. Pada masa yang sama, bilik menjadi misteri, mewah. Bersama-sama dengan imej hitam dan putih di dinding, perabot dengan pelapis berwarna cerah berjaya digabungkan.

Satu lagi butiran: bayang-bayang dan semiton seberapa tepat yang mungkin dapat menyampaikan gambar hitam dan putih dengan tepat. Di sini, satu teknik kontras boleh digunakan, contohnya, melawan latar belakang London kelabu hujan, sebuah bas merah yang terang oleh.

Majlis. Jangan keterlaluan reka bentuk dalam warna hitam dan putih, anda berisiko mendapat persekitaran yang menindas dan menindas.

 • Bunga-bunga, pokok-pokok, padang rumput hutan - bilik yang dihiasi dalam gaya lanskap kelihatan secara semula jadi, memberi kesan positif kepada jiwa, sementara warna hijau melegakan mata dan sistem saraf. Lukisan dengan bunga, tulip, gondok atau dandelion menanggung sikap positif yang kuat, memberi suasana musim bunga dan rasa perayaan.

 • Abstraksi. Arah artistik ini muncul di New York pada pertengahan abad XX. Artis, abstraksiis enggan mematuhi mana-mana undang-undang logik apabila mencipta lukisan mereka sendiri. Fikiran, fantasi, emosi spontan - semua ini dipaparkan dalam bentuk bentuk yang sangat huru-hara. Gambar-gambar sedemikian adalah aliran kesedaran yang berterusan, mereka tidak membawa beban semantik yang hebat, tetapi mereka dapat mengatasi fungsi dekoratif dengan sempurna. Pilihan ini sesuai untuk bilik dalam gaya berteknologi tinggi.

Sekiranya anda tidak mempunyai pendidikan seni, tetapi ada keinginan untuk menghiasi dinding dengan corak geometri, imej cawangan sakura atau harimau Amur, menggunakan stensil. Ia mudah untuk menarik unsur-unsur gambar dengan stensil, tetapi lebih kerap ia digunakan untuk membuat hiasan. Rasa kecantikan pasti akan memberitahu anda di mana yang terbaik untuk menggunakan imej: di atas cermin, di salur keluar elektrik atau di sebelah meja sebelah katil.

Stensil boleh dibeli di kedai bangunan, tetapi boleh dibuat dari kadbod, filem polyethylene, plastik. Untuk berfungsi, anda juga perlu pisau alat tulis, penanda, pita pelekat, kertas pelacakan, cat akrilik.

 • Pilih hiasan atau corak. Gunakan kertas fotokopi untuk memindahkan imej ke kadbod.

Anda boleh melingkari jalan dengan melampirkan filem

Penting! Anda boleh menggunakan cat dari boleh, semburkannya pada jarak 30 cm dari dinding, sambil berhati-hati untuk tidak melukis kawasan di luar templat. Gunakan roller untuk bekerja dengan stensil besar.

 • Keluarkan stensil dan lukis sempadan dengan berus nipis.

Majlis. Di kedai bahan binaan, anda boleh membeli stensil polimer yang kukuh dan mudah.

Untuk membuat keperluan tebal spatula dan dempul akrilik, ia mempunyai sifat plastik dan penahan air. Jika perlu, dempul itu dicairkan dengan pelarut. Memohon bahan dalam beberapa lapisan, ketebalan optimum imej siap adalah 3 mm. Stensil tidak dikeluarkan dengan serta-merta, tetapi selepas beberapa minit, jika tidak, ia boleh merosakkan hiasan itu. Selepas lukisan gambar di dinding dengan tangan anda sendiri.

Hiasan digunakan oleh dempul melalui stensil

Ia penting. Dalam proses kerja, stensil boleh bergerak, supaya ini tidak berlaku, gunakan gam aerosol. Untuk cat tidak bocor di bawah stensil, anda perlu mengambil sedikitnya.

Jika permukaan ternyata tidak sekata, keluarkan kekasaran dengan kertas pasir halus

Panel gambar boleh mengandungi pelepasan bas. Menggunakan primer akrilik, ia mewujudkan permukaan kasar untuk melekatkan bahan-bahan yang digunakan.

Mewujudkan corak dengan stensil

Lukisan pada hiasan plaster ↑

Plaster hiasan boleh dibuat di rumah dari kapur gred tertinggi. Ia dipadamkan dalam kuantiti air yang banyak, dan kemudian ia dipertahankan. Sebagai pengisi, pasir sungai, serbuk bata, serat rami sesuai. Semua komponen ini tidak akan membenarkan salutan kering terlalu cepat, supaya lebih mudah bagi artis untuk bekerja dengan bahan tersebut. Dalam campuran siap hendaklah jumlah minimum air. Periksa dengan cara ini: jika spatula meninggalkan kering menguli, plaster adalah kualitatif, plastik, selepas permohonan itu tidak akan runtuh dan pecah.

 • Sediakan permukaan. Keluarkan lapisan lama, habuk, kotoran.
 • Keluarkan dinding dengan air. Plaster digunakan dalam 2-3 lapisan dengan gangguan untuk pengeringan. Selepas setiap lapisan, ia perlu membersihkan dinding dengan spatula dari penyelewengan.
 • Sebelum membuat lukisan pada plaster basah, anda perlu membuat lakaran di atas kertas dalam skala 1: 1. Jika lukisan itu besar, ia boleh dibahagikan kepada bahagian-bahagian. Garis pemisah biasanya diletakkan di sepanjang kontur bahagian-bahagian.
 • Ketabahan haruslah seperti cat yang boleh menyerap lapisan mendalam plaster. Sapukan cat ke bahagian tengah, teduh ke arah tepi.
 • Dengan cara mencetak atau menindik, corak dipindahkan ke permukaan. Anda boleh memindahkan motif dan menggunakan kertas jejak. Lingkaran garis menggunakan sepia. Lampirkan kertas jejak ke dinding, lingkaran kontur, corak dicetak.

Ia penting. Sepia adalah bahan pewarna yang digunakan oleh artis untuk menonjol permukaan. Dihasilkan dalam bentuk krayon dan pensil.

Dari plaster hiasan plastik mungkin membuat permukaan bertekstur

 • Shade gambar dengan cat ultramarine. Dengan berus kering, menyerlahkan elemen utama.

Majlis. Pertama, letakkan pada warna cahaya dinding, kemudian sederhana dan gelap.

Lukisan pada plaster mentah - jenis lukisan kuno

 • Apabila fresco kering, ia digilap dan waxed atau varnished untuk memberikan kekuatan.

Ia penting. Untuk membuat kontur, anda memerlukan penanda, gunakan cat minyak untuk menarik butiran kecil. Semasa lukisan, dinding mesti lembab, jadi menulis lukisan dinding mesti cepat.

Lukis unsur-unsur besar komposisi dengan bantuan berus udara

Lukisan terbaik di dinding di apartmen - idea foto ↑

Tidak tahu bagaimana untuk zon bilik? Mahu menaikkan secara visual siling dan memindahkan dinding, membuat bilik yang luar biasa dan bergaya? Buat lukisan di dinding di apartmen dengan tangan anda sendiri, gambar penyelesaian paling berjaya yang anda akan lihat di bawah.

Corak mudah dibuat dengan setem. Cat akrilik dicairkan dengan air di dalam dulang, merosot setem dan dikenakan ke dinding. Butiran kecil ditarik dengan berus. Anda boleh menggunakan dan cara improvisasi, contohnya, sikat plastik untuk rambut adalah mudah untuk menarik bilah rumput.

Ia hangat dan gembira pada musim bunga

Cabang-rak - ia cantik dan berfungsi

Gambar-gambar popular di dinding untuk dapur adalah landskap desa, masih hidup, komposisi bunga, perkakas dapur. Imej kecil dan sederhana lebih sesuai di dinding sebuah bilik kecil. Lukisan dengan unsur-unsur besar boleh menyempitkan ruang. Menghiasi dinding, ringkas. Semua baik dalam kesederhanaan, jangan mengisi seluruh ruangan dengan lukisan.

Untuk membuat lukisan 3D di dinding, anda memerlukan cat dan plaster berstruktur. Sekiranya terdapat kecacatan di dinding, hiasan yang betul dilaksanakan akan membantu memperbaiki keadaan.

Dapur yang dihiasi dengan lukisan artistik akan menjadi kebanggaan wanita simpanan

Video: nasihat pakar mengenai memilih cat lukisan dinding ↑

Istana dan vila-vila Greek kuno patrician Rom dihiasi dengan mural yang mahal dan pelepasan bas yang rumit. Lebih banyak terdapat mural di dinding dan siling, rumah yang lebih kaya dan lebih megah itu. Sekarang gambar di dinding dapur atau lukisan di dinding ruang tamu tidak memberitahu tentang status pemilik rumah, tetapi mengenai watak, tabiat dan hobinya.

Bagaimana realistik "rak dengan perkakas dapur" atau "pintu masuk ke taman terbiar" akan kelihatan, bergantung kepada pilihan warna dan keupayaan artis untuk mewujudkan bayang-bayang, bayang-bayang separa dan silau. Mewujudkan gambar di dinding mengandaikan kewujudan pengalaman dan pengetahuan profesional. Seorang artis berbakat akan dapat merealisasikan idea yang paling berani.

Jubin seramik tidak boleh membosankan. Nah, jika hanya ia akan menjadi kelabu, dan anda meletakkannya secara tradisional, memecahkan ruang yang menyedihkan di dinding.

Pilihan bukan standard untuk meletakkan jubin di dapur: berjubin kreatif bagi mereka yang suka lebih ceria

Dalam reka bentuk dalaman, fesyen untuk bahan semula jadi baru-baru ini diperhatikan. Lagipun, perumahan moden bukan sahaja menjadi cantik dan nyaman, tetapi juga mesra alam. .

Buluh di pedalaman dapur: contoh reka bentuk eko untuk hidup selaras dengan alam semula jadi

Jika anda memiliki sebuah rumah kayu yang selesa, reka bentuk dapur di dalamnya mestilah istimewa. Sudah tentu, anda bebas untuk menutup diri dari.

Asas lukisan hiasan

Seni hiasan dan diterapkan berakar pada kedalaman seni rakyat. Seni ini telah timbul kerana keinginan lelaki untuk menghiasi hidupnya, menyatakan kefahamannya tentang kecantikan. Mendedahkan dirinya dalam kerja-kerja orang sepanjang zaman telah mencipta banyak daripada yang benar-benar sangat barang-barang, bukan sahaja memberikan mereka fungsi utilitarian (lantikan terus untuk digunakan), tetapi juga meletakkan mereka unsur-unsur hiasan. Di bawah difahamkan hiasan objek pemprosesan seni yang berkaitan, perumahan kawasan pedalaman, rupa kemasan seni struktur seni bina, dan lain-lain Unsur-unsur termasuk seni hiasan lukisan hiasan, ukiran hiasan, mosaik, kaca berwarna, lukisan dan ukiran pelbagai bahan, seni logam pemutus, memalsukan, setem, permaidani tenunan, kain hiasan, dan lain-lain Dalam seni hiasan, pelbagai motif dan perhiasan visual digunakan.

Seni hiasan, berbeza dengan penggunaan (terpakai dalam kehidupan seharian) termasuk kerja yang tidak secara langsung utilitarian (konsisten hanya dengan faedah praktikal atau manfaat). Walau bagaimanapun, sukar untuk mewujudkan garis tajam antara mereka: beberapa karya boleh dikaitkan dengan kedua-dua seni hiasan dan digunakan. Kebanyakan objek seni dalam kehidupan seharian menjalankan fungsi hiasan dan utilitarian (pelaksanaan, pelaksanaan), oleh itu kedua-dua konsep ini sering digantikan oleh kesenian yang sama - dekoratif dan diterapkan.

Seni hiasan dan penggunaan adalah yang paling meluas, yang paling besar dari semua bidang kreativiti seni. Ia ditanamkan dalam kehidupan sehari-hari, memenuhi keperluan estetik yang pelbagai.

Seni hiasan itu sendiri terdiri daripada sejumlah seni plastik (seni bina, seni dan kerajinan, seni rekaan) seni yang berfungsi untuk mewujudkan persekitaran yang material dan objektif untuk kehidupan manusia.

Oleh itu, seni hiasan dan penerapan adalah kawasan seni hiasan.

Banyak objek seni dan kraf dikaitkan dengan corak (perhiasan). Dalam jenis-jenis seni dan kraf, seperti renda, permaidani, sulaman, tenunan corak, corak muncul dengan bentuk dan material. Dalam banyak hiasan lain digunakan untuk bentuk siap dengan pelaksanaan satu syarat utama - corak sambungan organik atau hiasan untuk borang. Oleh itu, karya-karya seni hiasan dan gubahan hiasan dilakukan oleh artis kaum, tukang dalam bahan-bahan yang berbeza, teknik yang berbeza membentuk produk pemprosesan menyediakan perpaduan estetik dan berfungsi dalam penciptaan perkara seni.

"Seni penerapan rakyat adalah fenomena kompleks budaya seni kebangsaan. Ia menampung dirinya sendiri dan petani buatan sendiri, dan produk tukang dan pengrajin penduduk bandar, dan produk industri seni. Ini adalah sistem seni bebas yang sepenuhnya khusus. Di dalamnya, seperti mana-mana yang lain, terdapat sisi yang stabil yang memberikan kewujudannya, dan sisi mudah alih yang tidak menentu yang memberikan hubungan dengan alam sekitar.

Oleh itu, seni rakyat bukan sistem seni yang konservatif, mati, tetapi sistem yang terus berkembang. Terima kasih kepada seni rakyat kapasiti luar biasa yang menarik bukan sahaja dari segi seni, tetapi juga dari segi sejarah, etnografi, sosiologi, perlu menekankan nilai saintifik seni rakyat "(Dine GL Estetik dan nilai saintifik kerja-kerja seni rakyat. M. , 1973. P. 44).

Dasar seni dan kerajinan sangat kaya. penggunaan pelbagai bahan. Sarjana kerajinan rakyat menggunakan tanah liat, batu hiasan, tulang, tanduk, kayu, logam, dll.

Teknik teknologi pemprosesan artistik dan kemasan hiasan produk diluluskan dari generasi ke generasi. Dalam pemprosesan artistik produk, keteraturan utama seni hiasan dan digunakan adalah konsistensi estetik dengan utilitarian.

Melukis dalam seni dan kraf

Antara lukisan dari alam dan lukisan hiasan terdapat perbezaan yang besar. Jika anda bekerja dengan alam semula jadi anda gambar bentuk semula jadi dalam kedudukan yang berbeza dan dengan nisbah yang berbeza chiaroscuro dan warna warna, lukisan hiasan, bentuk-bentuk ini hendaklah ditunjukkan dalam bentuk motif hiasan tertentu - sewenang-wenangnya, diolah (pengitlakan bentuk yang digambarkan menggunakan teknik konvensional).

Oleh itu, lukisan hiasan adalah hasil hubungan antara persepsi alam semula jadi dan pantulan hiasan realiti.

Perhiasan adalah ungkapan pelbagai sensasi dan suasana hati seseorang. Ini dicapai kerana penyelesaian komposisi, lokasi motif corak di jalur, persegi, bulatan, dll. Band-band perhiasan boleh dibahagikan dengan cara yang berbeza: ke dalam segi empat, segi empat, segi tiga, poligon, bulatan, oval, dll. Dataran itu mewujudkan kesan keamanan, segiempat tepat - rasa ketat, ketegangan. Perubahan dalam kedudukan corak mempengaruhi impuls, kecerobohan, dan ketajaman irama (ciri khas perhiasan terletak terutamanya dalam irama pengulangan motif). Mengganti kedudukan yang berbeza dari perincian utama corak dengan arah yang berbeza dari elemen atau dengan perubahan dalam kelancaran kontur seseorang dapat mencapai sensasi lirik, kelembutan atau kecemasan, kewaspadaan.

Sifat tertentu corak dan pola khas corak corak yang ditetapkan sebelum anda tugas kompleks mengubah bentuk semula jadi menjadi imej hiasan. kira penyederhanaan unsur-unsur. Apabila menjalankan tugas membekalkan corak, anda diwajibkan, sepertinya, untuk melupakan bahawa objek mempunyai kelantangan, berada di angkasa, dikurniakan dengan pelbagai warna warna dalam keadaan persekitaran cahaya, dan lain-lain. Di sini perkara utama bukan imej seperti itu, tetapi transformasi bentuk sebenar menjadi motif yang diilhamkan. Pada masa yang sama, bentuk hiasan disebarkan secara rata, walaupun secara khusus memberi penekanan pada kedudukan kesamarataan bahasa seni dan kraf.

Kerja psikologi untuk mencipta imej hiasan umum adalah proses abstrak dari beberapa butir-butir tertentu. Seperti yang anda ketahui, banyak butir-butir dalam subjek mengganggu persepsi keseluruhannya. Begitu juga, banyak butir-butir dalam sesetengah imej menjadikannya sukar untuk mencipta imej baru yang lebih asli. Oleh itu, kita mesti berusaha untuk mengenal pasti ciri-ciri yang paling umum dari imej peribadi dan menyatukan mereka dengan cara yang baru. Dengan cara ini, lukisan hiasan perlu pergi.

Ia perlu belajar bagaimana membuat komposisi tepu yang indah, berirama dan emosi sebagai pembinaan hiasan, yang kemudiannya menjadi asas kerja dalam dekorasi hiasan produk. Belajar juga untuk memahami pematuhan kualiti bahan plastik dan teknologi.

Struktur pola hiasan adalah berdasarkan undang-undang komposisi yang diterima umum. Teori komposisi dalam seni dan kraf dikembangkan berdasarkan prinsip-prinsip dan undang-undang objektif. Secara umum sistem pola-pola ini tempat yang penting tergolong tektonik (dari bahasa Yunani. Tektonikos, bermaksud "berhubungan dengan pembinaan") yang terdiri daripada nilai-nilai seperti perkadaran bahagian-bahagian dan keseluruhan seberat ketegangan berbentuk bahan struktur, dalam erti kata lain, ia adalah gambaran yang boleh dilihat dalam bentuk manifestasinya - bahagian ulangan metrik, watak, dan lain-lain

Komposisi corak hiasan tidak boleh dianggap sebagai bentuk yang telah ditetapkan atau set tertentu siap pembinaan resipi. Oleh kerana pelbagai penyelesaian komposisi dan pendekatan kreatif terhadap isu-isu komposisi, ada kemungkinan untuk membuat pelbagai pilihan untuk keseluruhan keseluruhan dari elemen yang sama yang direka untuk menghiasi produk.

Keadaan wajib untuk pembinaan komposisi yang betul dalam angka hiasan produk adalah keseimbangan bahagian-bahagian individu. Atas dasar keseimbangan, sama-sama mengedarkan elemen hiasan di sekitar pusat atau jarak yang sama antara satu sama lain.

Sebaliknya dalam komposisi menekankan warna nada, warna dan lain-lain yang ditemui dalam hiasan produk.

Rhythm bermakna peralihan elemen yang sepadan dengan hiasan hiasan. Sifat irama bergantung kepada bilangan elemen, pengulangan titik cahaya dan gelap corak, serta pada selang antara bentuk dan arah mereka.

Untuk komposisi simetri corak hiasan, keseimbangan bahagian kanan dan kiri atau atas dan bawah oleh jisim, garis besar, dan lain-lain adalah ciri.

Carian komposit apabila bekerja pada lukisan untuk artikel dikaitkan dengan mengambil kira persepsi visual mengenai jisim produk ini. Ia adalah satu kesilapan untuk mula melukis, tanpa berfikir dan telah menyelesaikan sebarang pertimbangan pasti tentang apa yang akan anda gambarkan dan bagaimana ia kelihatan seperti. Anda perlu membuat segala usaha untuk membayangkan undang-undang asas bentuk produk yang akan anda lukis. Sifat persepsi visual jisim mengambil kira saiz dan bentuk produk, warna, tekstur dan tekstur (corak semulajadi) bahan, tahap pencahayaan permukaan, dan lain-lain. Dari sini, seseorang boleh menyimpulkan bahawa lukisan hiasan pada dasarnya adalah penciptaan projek untuk masa depan seni hiasan dan digunakan.

Pengembangan lukisan hiasan produk dilakukan dengan mengambil kira keperluan estetik semangat tradisi artistik yang telah ditetapkan.

Sebelum membangunkan idea yang betul tentang sifat produk, seseorang mesti memahami cara membina bentuk dan perkadaran. Dengan berbuat demikian, ingat kekhasan jenis komposisi yang dipilih untuk menyelesaikan masalah: frontal atau kedalaman-spatial. Ini sangat penting, kerana anda menghadapi penanda aras yang perlu dalam kes tersebut. Selalunya anda perlu jatuh ke dalam keadaan, terutamanya dalam kerja komposisi kreatif, apabila ia mula memicu penemuan yang tidak dijangka dari senjata apa yang pengarang reka bentuk produk tahu dan boleh memohon. Peranan yang sangat penting dalam kesukaran tersebut dimainkan oleh pelaksanaan lakaran kecil. Apabila meneruskan lakaran, anda perlu memberi perhatian kepada analog yang dilihat sekali dalam bentuk atau dalam gambar dan ditangkap dalam ingatan.

Kesemua faktor tambahan ini perlu dikumpulkan ke dalam satu imej spatial padu pepejal, supaya gangguan dari kerja itu hilang dari idea satu set garis besar rata gambar hiasan. Setelah mencipta perwakilan volumetrik-ruang ini, anda boleh, tanpa perlu sebelum mata anda apa-apa lagi, untuk membuat lukisan lukisan hiasan produk.

Seni hiasan dan penggunaan adalah berdasarkan beberapa perkataan. Realiti sekitarnya di sini berubah menjadi simbol yang jelas dan luas.

Komposisi hiasan dicipta dengan garis-garis siluet datar yang tegas. Malah menggunakan tuan bahagian tertentu objek atau simbol yang disederhanakan mudah memberikan idea lengkap mengenai subjek.

Apa yang menjadi tema hiasan, komposisi?

Plot akan muncul, jika anda melihat kehidupan dan alam semula jadi. Sebarang peristiwa, fakta sejarah, fenomena semulajadi - ini jauh dari senarai lengkap topik untuk lukisan hiasan produk. Anda boleh menarik diri dari alam semula jadi, meningkatkan kemahiran dan kemahiran anda, sehingga setiap hari sesuatu yang menarik harus diletakkan di dalam album dalam bentuk lakaran atau lakaran.

Cara yang paling aktif untuk membina komposisi hias adalah warna. Lukisan hiasan secara umum tidak dapat difikirkan tanpa warna. Kita melihat warna, kita hidup di dalamnya.

Semua sensasi visual kami adalah berdasarkan fenomena semulajadi yang luar biasa ini. Kehidupan yang sangat berkaitan dengan warna.

Untuk menguasai nada warna, semua undang-undang sains warna adalah tugas pendidikan anda, sangat serius dan penting. Lagipun, dalam produk hiasan, peranan utama perlu dimainkan oleh transformasi warna ke dalam cahaya tanpa imej cahaya dan naungan. Barang-barang perhiasan terbaik 'bersinar dengan laut cahaya, tetapi sementara itu tidak ada bayangan drop tunggal. Kesan cahaya dilahirkan di dalam organ penglihatan akibat penambahan warna warna kromatik tepu. Ia adalah cahaya yang dihasilkan oleh tempat warna semulajadi dan tiruan yang digunakan.

Kesan psikologi warna diperhatikan oleh seseorang apabila warna itu sendiri dilihat. Dan kemudian penerapan warna untuk tujuan tertentu bermula. Selepas pewarna barangan, pakaian, seni bina, perisai tentera telah direka untuk cuba untuk mendorong emosi tertentu: contohnya, objek hujungnya agama di kuil dan jubah mempesonakan imam atau imam yang diketuai penyembah kagum, suci ecstasy, kegembiraan, kagum; Rom dan Byzantine maharaja memakai jubah ungu dengan banyak barang kemas emas dengan permata dan keistimewaan mata pelajaran mereka menimbulkan menggigil dan rasa ketiadaan sendiri; pahlawan dalam pakaian tempurnya menimbulkan kegembiraan, dan musuh - takut, dsb.

Terdapat keistimewaan warna semula jadi biologi. Atas keutamaan ini, hanya pengaruh yang tidak penting yang diberikan oleh pendidikan seni, perbezaan dalam bidang, yang dimiliki oleh kaum dan budaya yang berlainan. Cara yang lebih tepat untuk mengkaji keutamaan warna dapat menjadi kajian kreativitas artistik, misalnya seni dan kerajinan. Di kawasan ini, simpati warna ditunjukkan secara langsung, dan pada masa yang sama, setiap warna dimasukkan ke dalam komposisi, dikaitkan dengan bahan dan tekstur, iaitu. pada objek ini adalah mungkin untuk belajar bukan diproses, tetapi warna hidup, dalam proses interaksi dengan orang itu.

Pembentukan setiap produk harus ditentukan oleh pemakaian benda itu. Oleh kerana kegunaannya ditakrifkan, garis-garis lengkap dan koheren keseluruhannya ditunjukkan, kemudian artis peneraju menyerahkan produk dengan kualiti artistik. Sikap kreatif untuk produk ini dilakukan oleh hiasan yang gambar bergambar adalah gambar subjek, imej simbolik dan perhiasan.

Plot dipanggil imej, seperti lukisan di permukaan artikel hiasan, menyampaikan peristiwa, tindakan, fenomena tertentu.

Imej yang bertindak sebagai simbolik tidak dikaitkan dengan pemindahan tindakan, tetapi menetapkan idea, konsep, simbol, alegori. Sebagai contoh, setiap bandar di Rusia mempunyai simbol simbolnya sendiri. Pesanan dan lencana juga simbol hiasan.

Satu lagi, mungkin, yang paling ditakrifkan dalam bentuk seni hiasan yang diterapkan hiasan - perhiasan.

Perhiasan (dari hiasan ornamentum Latin) adalah corak yang terdiri daripada unsur-unsur beralih rhythmically dari dunia tumbuhan dan haiwan, serta bentuk geometri. Ciri utama perhiasan kecuali irama adalah stilization, i.e. penyesuaian hiasan semua bentuk semula jadi mungkin dengan mempermudah reka bentuk mereka.

Kemunculan perhiasan di zaman primitif mungkin disebabkan oleh nenek moyang aspirasi diselaraskan manusia moden melalui elemen menghias (garisan zigzag, lozenges, bulatan sepusat, dan lain-lain) kapal luar dari bentuk tanah liat primitif. Ia adalah mungkin bahawa idea corak primitif "intipan" seorang lelaki dalam bakul ditenun daripada anggur. Dalam mana-mana kes, banyak penemuan arkeologi di tapak arkeologi laman primitif mengesahkan kemungkinan hiasan asal hanya seperti.

Ornamen sentiasa digunakan secara meluas sebagai produk reka bentuk hiasan, yang diperlukan untuk orang dalam kehidupan seharian dan aktiviti praktikal. Ia membentuk asas seni dan kerajinan. Tanpa hiasan, objek seni, keramik, tekstil tidak disalurkan.

Perhiasan dibezakan oleh motif yang sangat pelbagai, sifatnya bergantung kepada keadaan semula jadi, dan imej negara, persepsi, adat, dan sebagainya. Sebagai contoh, hiasan dari Ukraine adalah sama sekali berbeza dengan bentuk hiasan orang Uzbek.

Perhiasan dibahagikan kepada rata dan pelepasan. Dalam kumpulan khas, mereka menggabungkan di mana bantuan dan warna digabungkan. Kepuraian mempunyai corak pelepasan, contohnya, ukiran ganch (pelbagai gipsum Asia Tengah).

Ciri penting perhiasan adalah irama yang berbeza. Pengulangan kumpulan elemen yang sama dalam corak disebut nama motif, atau hubungan.

Satu motif tunggal adalah corak di mana motif yang sama berirama berulang. Contohnya, hiasan kuno Yunani kuno yang dikenali sebagai "meander" adalah satu arah. Selalunya ditemui dalam pengulangan berirama berirama dua motif yang berlainan.

Bergantung pada tujuan dan tujuan, tiga jenis perhiasan dibezakan, yang dianggap sebagai yang utama: band, bersih dan ditutup secara komposisi.

Perhiasan pita kelihatan seperti pita atau jalur. Perhiasan tersebut terdiri daripada unsur-unsur yang mengulang dan dibatasi dari dua sisi - dari atas dan dari bawah. Perhiasan tali pinggang dibahagikan kepada hiasan, sempadan dan sempadan. Frieze adalah komposisi hiasan yang digunakan untuk dekorasi hiasan bahagian atas dinding sama ada di dalam atau di luar bangunan.

Sempadan - jalur yang menekankan tepi mana-mana pesawat atau bentuk tiga dimensi.

Batas itu juga jalur corak, merangkumi pesawat. Digunakan secara meluas di alas meja, permaidani, pinggan.

Motif perhiasan bersih tersebar secara merata ke semua arah berdasarkan asas geometri yang jelas mengingatkan grid, dari mana nama itu berasal. Bentuk perhiasan bersih adalah persegi, segiempat, segi tiga, ortorombik. Kurang kerap terdapat perhiasan, di mana bentuk grid dibentuk oleh parallelograms.

Perhiasan ditutup secara komposisi adalah motif yang dilampirkan dalam bulatan, persegi atau poligon. Tertulis dalam corak bulatan dipanggil roset.

Perhiasan kebangsaan Rusia motif utara (emping salji, kranberi, makan, rusa) dengan penggunaan warna lembut warna yang sangat berbeza daripada motif kawasan tengah Rusia, yang ke dalamnya bunga yang subur dan warna yang berbeza cerah.

Contoh hiasan renda adalah kain tirai, karpet Turkmen, beberapa jenis kertas dinding, dan sebagainya.

Hiasan dibuat dengan pelbagai cara teknikal: semua jenis lukisan, ukiran, ukiran, sulaman, tenun, dll.

Melaksanakan projek lukisan hiasan karya seni, anda mesti "merasakan" keseluruhan bentuk luaran, wajah benda itu.

Sekiranya anda "melihat" produk di masa hadapan pada helaian kertas anda, maka anda mempunyai matlamat dan ada ukuran, dan tindakan diserlahkan dengan makna tunggal.

Ia harus ditekankan secara khusus bahawa idea produk mestilah penting. Untuk ini, perhatian, penghakiman, ingatan dan imaginasi ruang harus dibuat untuk bertindak.

Hantar tarikh: 2016-06-15; hits: 1972; ATURAN PELEPASAN KERJA

Styling adalah apa? Stylization in art

Stylization in art adalah proses memberi produk kreatif sebagai gaya yang berbeza. Dalam seni halus dengan bantuan kaedah ini, objek atau angka memperoleh bentuk mudah. Ia juga digunakan dalam muzik dan kesusasteraan. Styling menjadikan objek seni mudah difahami dan kini digunakan secara meluas dalam reka bentuk dalaman.

Pertama, mari kita lihat gaya apa. Perkataan ini diterjemahkan dari bahasa Yunani sebagai "tongkat untuk menulis". Dari masa ke masa, ia memperoleh makna yang berbeza, yang berkaitan dengan keperibadian ciri ideologi dan seni keperibadian kreatif.Dalam erti kata yang luas, konsep ini dikaitkan dengan pelbagai trend dalam seni, dengan budaya masa yang berlainan. Styling adalah tiruan, hiasan. Sebagai contoh, dalam kesusasteraan, anda boleh menukar puisi ke cerita rakyat. Humoris dan parodis dapat melakukan dengan cara seseorang menjadi parodi. Gunakan ekspresi muka, ucapannya. Dalam seni visual, reka bentuk dan fotografi, kaedah ini juga digunakan secara meluas. Sebagai contoh, mencipta lukisan di bawah hari-hari lama, menggunakan fon dengan cara tertentu. Bunga-bunga penggayaan untuk memasukkan mereka dalam hiasan - ini juga merupakan perubahan rupa mereka di bawah budaya negara tertentu. Sebagai contoh, imej bunga biru dengan cara menulis "gzhel9raquo;.

Kaedah ini boleh terdiri daripada dua jenis:

 • pemodelan permukaan luar;
 • hiasan.

Jenis pertama dibina berdasarkan tiruan sampel yang sedia ada, tiruan cara penulis, genre, semasa. Sebagai contoh, seseorang boleh memaparkan penciptaan motif moden dengan lukisan Khokhloma.

Jenis kedua membayangkan sambungan wajib unsur-unsur kerja yang dibuat dengan persekitaran ruang. Di sini, bentuk hiasan mengatasi pemindahan realistik imej dan realiti. Pembentukan borang ini boleh jadi penuh dengan butiran yang tidak realistik yang menjadikannya abstrak. Ia, pada gilirannya, dibahagikan kepada jenis seperti: mempunyai corak semula jadi dan fiksyen.

Apakah ciri-ciri stilization itu

Stylists terbaik memanggil kanak-kanak. Mereka mampu memudahkan pola yang kompleks. Mereka boleh dengan mudah menarik orang dengan bantuan "sticks9raquo; dan "bobcat9raquo;.

Dalam graf, kaedah ini membuang butiran yang tidak perlu, mendedahkan hanya intipati bentuk dan karakter.

Styling adalah proses hiasan yang boleh digunakan untuk membuat sketsa pra-siap objek, atau anda boleh lakarkan sekaligus dengan cara tertentu. Dalam karya ini, di mana tekniknya digunakan, akan memperoleh ciri-ciri tersebut:

 • keluasan;
 • geometri;
 • simbolisme;
 • sifat eksentrik;
 • Warna yang berwarna-warni;
 • keghairahan;
 • kesederhanaan bentuk.

Kaedah ini digunakan oleh para pereka untuk membuat logo yang tidak masuk akal.

Matlamat utama stylization adalah untuk mengubah transformasi yang realistik menjadi objek ekspresif dan emosi. Ini berlaku dengan mencerminkan intipati. Untuk memaparkan objek tersebut, anda perlu menumpukan pada perkara yang paling penting di dalamnya. Juga, artis mesti menganalisis sifat mencipta bentuknya, menghapus semua butiran yang tidak perlu dan tidak menggunakan cara ekspresi artistik. Hanya garis dan tempat digunakan. Untuk tidak menyalin sifat, artis harus memasukkan pemikiran bersekutu dan keuntungan dari ingatan jejak yang masih hidup. Styling adalah cara untuk lukisan hiasan, kepada avant-garde, untuk abstraksiisme.

Pemula dinasihatkan untuk memahami seni ini daripada menulis lukisan yang diubah paling mudah tumbuhan atau haiwan. Sebagai contoh, bunga matahari, cawangan pokok, sekumpulan anggur, ikan, kucing - lakaran pertama ini akan membantu memahami proses ini. Ia perlu merasakan bentuk sebanyak mungkin, untuk memahami apa yang paling penting dalam tumbuhan atau haiwan ini, yang asasnya membezakannya dari orang lain. Dan dengan bantuan tempat, garisan dan strok adalah perlu untuk memaparkan objek ini. Selepas ia dipaparkan, ia diberikan bentuk dan warna. Lukisan akhir sepatutnya menyerupai tumbuhan atau haiwan ini.

Penggunaan kaedah untuk angka dan potret manusia

Styling seseorang berlaku menggunakan beberapa kaedah. Salah seorang daripada mereka adalah peningkatan dalam pertumbuhan sebenar seseorang. Mengekalkan proporsinya, artis mengubah panjang anggota badan dan bahagian utama. Cara ini sering digunakan oleh pereka fesyen, melakar lakaran pakaian baru mereka.

Apabila menggunakan kaedah kedua, model boleh mengubah saiz pinggang dan leher, dan memanjangkan kaki. Dalam kes ini, bahagian asas tubuh juga dipelihara. Kaedah ini boleh memberi tumpuan kepada ciri-ciri individu seseorang tertentu.

Satu contoh yang sangat baik dari gambar bergaya seorang lelaki adalah karya seniman yang menulis kartun dan kartun.

Orang dalam gambar tetap dapat dikenali, walaupun ia mempunyai ciri-ciri wajah yang tidak seimbang. Dia mungkin mempunyai mulut yang luar biasa besar atau hidung, mata dan bulu mata diperbesar. Profesional menguruskan dengan tepat menyampaikan watak dan menangkap ciri individu orang yang digambarkan, bahawa ia tidak sukar untuk menentukan dengan siapa potret ditulis.

Stilisasi bentuk badan manusia diperhatikan pada ikon lama. Orang digambarkan pada mereka dengan siluet yang terulur. Dalam animasi dan animasi, mereka hampir selalu menggunakan beberapa cara untuk menggayakan seseorang.

Transformasi tumbuhan dan bunga

Pengkulturan tumbuhan berasal dari pembuatan berbagai perhiasan, penghasilan objek seni. Imej tumbuhan dan bunga ditiru oleh gambaran seni mereka, yang digunakan dalam perhiasan dari pelbagai negara. Merumuskan bentuk itu, para seniman menyampaikan garis besar bunga atau tumbuhan, daunnya. Sebagai contoh, pemodelan warna diperoleh dengan menggunakan bentuk geometrik: segi empat tepat, segitiga, bulatan, pentagon. Dengan bantuan pelbagai alat grafik, para seniman menghantar ciri-ciri individu bunga atau bahkan seluruh tumbuhan. Mereka juga boleh dikenali, tetapi mendapatkan imej hiasan baru. Lekapan sedemikian digunakan secara meluas dalam hidangan menghias, peralatan rumah tangga, tuan perhiasan.

Perhiasan bergaya boleh didapati dalam budaya Rom Purba, Yunani Purba, Mesir Purba dan Persia. Memulakan kerja adalah perlu dengan tumpuan kepada foreshortening objek digambarkan. Ini boleh mengubah unsur-unsur dalam arah yang berbeza, imej mereka dari atas atau dari sisi. Apabila membuat perhiasan, stilization sayur-sayuran sering digunakan. Binatang dalam perhiasan digambarkan agak sewenang-wenangnya. Mereka diatur supaya tidak mengganggu integriti seluruh siluet dan tidak merumitkan kesan keseluruhan komposisi. Jika imej mempunyai bentuk tiga dimensi, maka ia akan berubah menjadi yang rata.

Setiap orang menggunakan perhiasan bunga mereka sendiri. Menurut mereka, ahli arkeologi kini menentukan tempat di mana objek yang terdapat dalam kehidupan sehari-hari dan perkakas rumah kelihatan.

Styling adalah proses hiasan dekoratif, yang dari haiwan biasa, misalnya, dapat membuat huruf cerah, berwarna-warni dan hebat. Di sini sekali lagi, fantasi, imaginasi dan penambahbaikan datang untuk menyelamatkan. Stilization hiasan haiwan mempunyai batasan tertentu. Sekiranya perlu untuk menggambarkan rubah, serigala atau ikan, maka semua objek ini harus dikenali. Biasanya, stylization digunakan dalam animasi, reka bentuk hiasan bilik, dalam menggambarkan cerita dongeng.

Dalam kehidupan yang masih hidup, beberapa objek bersatu menjadi satu kumpulan. Para artis menumpukan perhatiannya pada struktur objek, hubungan dan permukaannya. Warna, garis dan tekstur permukaan adalah tertakluk kepada reka bentuk tunggal. Dalam kehidupan masih bergaya, perlu memilih satu objek utama, di mana komponen lain diletakkan. Objek mudah, mengubahnya menjadi simbol dan siluet. Anda boleh menggunakan kaedah yang bertentangan, menurai komposisi dengan butiran hiasan. Pengkulturan tumbuhan dalam kehidupan masih berlaku mengikut prinsip yang sama. Bentuk mereka diberikan sudut tajam, menambah kontras yang jelas.

Genre lukisan ini mempunyai bilangan gaya dan arah yang paling banyak. Landskap digambarkan dalam lukisan pelbagai artis terkenal abad-abad yang lalu. Landskap bergaya boleh dilihat dalam lukisan di dinding bangunan yang dibina di Rus Kuno. Kemudian kaedah ini digunakan dalam seni hiasan. Landskap Jepun adalah contoh hebat dari lukisan bergaya dalam genre ini. Dalam lukisan tersebut tiada perspektif udara dan linier. Semua unsur mempunyai kejelasan yang sama. Dalam penggabungan landskap, perubahan dalam bilangan objek dibenarkan. Skema warna boleh nyata atau berubah mengikut budi bicara artis.

Warna adalah cara yang penting dalam teknik ini. Imej berubah dari genre apa pun harus, dengan bantuan warna, membuat kesan yang diperlukan dan menyatakan niat penulis. Untuk gaya hiasan, hubungan warna kabur adalah ciri, warna digunakan secara tempatan dan kontras. Dia mampu menekankan kesan yang diinginkan dengan kuat. Pada masa yang sama, walaupun pemodelan seseorang dengan warna yang luar biasa untuknya dibenarkan. Ini terpakai kepada semua objek yang dipaparkan.

Menggambar Imej Fotografi

Selalunya ia dikehendaki mencantikkan gambar di bawah gambar. Artis sepenuhnya merangkumi tiruan gaya yang diingini, membetulkan dan menguraikan imej asal.

Dengan teknologi komputer moden, perubahan seperti itu dilakukan menggunakan foto digital. Program dapat mencantikkan imej di bawah gambar artistik dengan cepat dan murah. Dalam kes ini, pelanggan boleh memilih pilihan terbaik yang ditawarkan oleh pengendali kamera.

Pemodelan seseorang dalam foto melibatkan penggunaan kaedah artistik seperti retouching, penjajaran, menambah ketajaman, kontras, menambah kesan, menggunakan chiaroscuro untuk pembetulan, pewarna, dan lain-lain. Ini terpakai kepada semua foto, tidak kira kandungannya.

Anda boleh mencantikkan gambar di bawah lukisan yang dibuat dalam cat air, minyak atau dakwat. Anda boleh memprosesnya dengan menambah warna cerah atau mengubahnya menjadi versi hitam dan putih.

Sangat kerap baru-baru ini, orang memerintahkan stilization untuk lukisan, yang ditulis dalam minyak. Pada masa yang sama, menggunakan beberapa gambar, tuan boleh memindahkan pelanggan ke mana-mana sudut Bumi, di mana-mana ruang dan persekitaran sementara. Lukisan sangat realistik. Imej dicetak pada kanvas, cat air, sutera. Anda boleh memilih mana-mana gaya "writing9raquo; seperti kanvas.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 1 = 2