Kilang hiasan

Kilang hiasan untuk taman (41 gambar) - jenis dan pembuatan

Baru-baru ini, apabila menghiasi reka bentuk landskap taman dan tapak dacha, lebih dan lebih kerap mereka menggunakan bukan sahaja tumbuh-tumbuhan, tetapi juga pelbagai jenis elemen hiasan. Secara khusus, kilang hiasan sangat popular, yang merupakan hiasan berwarna-warni dari mana-mana landskap. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan bagaimana kilang hiasan untuk taman dan bagaimana untuk menjadikannya sendiri.

Kilang taman hiasan

Sebagai peraturan, kraf hiasan - kilang untuk taman bukan sahaja hiasan, tetapi juga melakukan fungsi praktikal.

Dan, untuk tujuan fungsinya, mereka boleh dibahagikan kepada dua jenis:

 • Unsur-unsur menonjol yang menonjol, contohnya, injap paip, menetas tangki septik, lajur, dan sebagainya. Sebagai peraturan, produk tersebut mempunyai dimensi kecil - ketinggian 0.5-1 meter.
 • Mengawal luar rumah, sebagai contoh, tandas, cabana atau juga pondok musim panas untuk berehat. Reka bentuk yang serupa mempunyai dimensi yang mengagumkan.

Sudah tentu, kilang taman hiasan tidak boleh melakukan apa-apa fungsi, tetapi hanya menghiasi tapak. Pendekatan ini akan membolehkan pembinaan pembinaan di tempat yang paling baik dari segi reka bentuk laman web.

Nasihat! Sekiranya terdapat kolam hiasan di taman, maka ia akan menjadi menarik untuk melihat di kilangnya sebuah kilang air.

Sebagai peraturan, kilang hiasan diperbuat daripada kayu atau pelbagai bahan kayu. Terdapat banyak pilihan untuk membuat kraf tersebut. Di bawah ini, kami akan mempertimbangkan salah satu cara paling mudah dan paling cepat untuk membuat kilang hiasan kecil dengan tangan anda sendiri, yang boleh dipasang di mana sahaja di kawasan taman atau pinggir bandar.

Jadi, untuk pembuatan produk, anda memerlukan bahan berikut:

Nasihat! Untuk pembuatan kraf, anda boleh menggunakan bahan binaan, yang tinggal dari pembaikan atau pembinaan rumah. Dalam kes ini, harga produk akan menjadi minimum.

Di samping itu, anda akan memerlukan bahan habis pakai - skru dan varnis kayu.

Satu contoh skim kilang mudah

Sebelum anda memulakan, anda perlu menarik kilang hiasan untuk taman, menunjukkan semua butiran dengan dimensi.

Reka bentuk produk sangat mudah:

 • Asas adalah persegi atau segiempat DSP.
 • Di sudut-sudut untuk asas dipasang empat tiang-bar dengan panjang yang sama.
 • Di bahagian atas jawatan itu dipasang pangkalan atas papan serpih, yang sepatutnya mempunyai bentuk yang sama seperti dimensi yang lebih rendah, tetapi sedikit lebih kecil.
 • Ke bahagian atas trapezium yang dihasilkan, dua segitiga terbentuk dari papan serpai, yang membentuk dasar atap gable.
 • Selepas ini, bingkai itu dilapisi dengan lapisan dan bilah dilampirkan padanya.

Nasihat! Dengan prinsip ini, anda boleh membuat bukan sahaja kilang, tetapi juga rumah hiasan untuk taman.

Dimensi reka bentuk ini boleh menjadi apa-apa, bergantung kepada kehendak anda.

Jenis siap pembinaan yang dicadangkan

Arahan untuk pembuatan kilang seperti ini adalah seperti berikut:

 • Pertama sekali diperlukan untuk membuat dua pangkalan, setelah memotong mereka dengan jigsaw dari lembaran ДСП. Seperti yang telah disebutkan di atas, dimensi perlu berbeza, contohnya, bahagian bawah boleh dibuat dalam saiz 40x40 cm, dan satu atas - 30x30 cm.
 • Seterusnya anda perlu memasang bingkai. Untuk melakukan ini, terlebih dahulu menyediakan bar panjang yang diperlukan. Oleh kerana struktur bangkai itu adalah trapezoid, di hujung balok ia perlu dipotong pada sudut tertentu, supaya asasnya sepenuhnya bersebelahan dengan hujung sokongan.
 • Kemudian, di penjuru pangkalan, anda perlu menggerudi lubang untuk skru dan memasang sokongan.

 • Begitu juga, sokongan atas dipasang pada sokongan, mengakibatkan rangka trapezium.
 • Langkah seterusnya adalah untuk membuat bahagian atas kilang. Untuk melakukan ini, potong dua segitiga sama sisi dari papan serpih. Dimensi boleh dipilih mengikut budi bicara mereka, bagaimanapun, sisi segi tiga harus lebih besar daripada sisi dasar atas trapezoid.

Anda boleh menyambung segitiga dengan rel atau bar. Hasilnya adalah bahagian atas kilang.

 • Langkah seterusnya ialah lapisan karkas dengan lapisan. Dalam proses ini, tidak ada yang rumit - anda hanya perlu memotong panel panjang yang diperlukan dengan tangan anda sendiri dan lampirkannya ke bingkai dengan menggunakan skru mengetuk sendiri.
 • Selepas menyelesaikan penamat, anda boleh memotong tetingkap yang diperbaiki dan pintu dengan jig saw.

Dalam foto - lapisan dengan lapisan

 • Selepas ini, anda perlu melampirkan bahagian atas produk menggunakan skru menegak sendiri.
 • Sebelum bumbung dipenuhi dengan lapisan, perlu dipasang paksi untuk bilah. Ia sangat mudah untuk melakukan ini - di salah satu segitiga, adalah perlu untuk menggerudi lubang dan membaiki bolt panjang di dalamnya.
 • Selepas itu, anda boleh menjahit bahagian atas struktur dengan lapisan dan membaiki sudut-sudut, yang akan menyembunyikan semua kecacatan di tempat sendi lapisan.
 • Peringkat terakhir adalah pembuatan bilah. Penampilan mereka boleh sangat berbeza, bergantung kepada imaginasi anda. Cara paling mudah untuk membuat bilah dua rak, untuk ini, di tempat persimpangan mereka, anda perlu menggerudi lubang dan letakkan bahagian-bahagian pada gandar, mengikat mereka dengan kacang.

Di tepi landasan, anda boleh membuat silang sehingga bilah memperoleh pandangan lengkap.

 • Selepas ini, reka bentuk mesti dibuka dengan varnis.

Inilah proses pembuatan kilang hiasan.

Terletak di antara kehijauan kilang

Kilang-kilang kayu untuk taman itu sesuai dengan keadaan desa dan gaya lanskap lain. Walau bagaimanapun, walaupun taman dihiasi dengan cara ini, apabila memasang kilang, anda perlu mengambil kira beberapa nuansa.

Pilihan terbaik adalah lokasinya di rumput dengan rumput tinggi atau di mana-mana di sudut. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk tidak mengambil kira kehalusan gabungan unsur-unsur komposisi. Walau bagaimanapun, jika semua elemen hiasan diletakkan secara berasingan, akan ada kesan bahawa mereka tidak saling berkaitan.

Anda juga boleh meletakkan artikel buatan tangan berhampiran gazebo, tetapi dalam kes ini, reka bentuk harus digabungkan secara gaya. Sebagai contoh, gazebo boleh dipangkas dengan lapisan yang sama seperti kilang.

Kilang dalam kombinasi dengan kereta

Secara harmoni, kereta desa atau roda kayu yang dilemparkan berdekatan akan melihat sekitar kilang. Jika anda membuat rumah dan kilang hiasan untuk taman dalam gaya yang sama, maka masalah dengan meletakkan komposisi akan kurang.

Secara umum, perkara yang paling penting ialah tidak ada unsur-unsur landskap yang menyebabkan ketidakseimbangan.

Membuat kilang untuk taman tidak sukar sama sekali, walaupun anda tidak mempunyai kemahiran khusus dalam pertukangan kayu. Perkara utama adalah dengan betul menandakan semua butiran dan tidak membuat kesilapan dalam proses kerja. Hasilnya adalah produk yang boleh menjadi hiasan tengah dari seluruh landskap taman.

Dari video dalam artikel ini, anda boleh mendapatkan beberapa maklumat tambahan mengenai topik ini.

Kilang taman hiasan untuk tangan anda sendiri

Merancang dan mewujudkan reka bentuk landskap wilayah, adalah perlu untuk berfikir melalui segala-galanya kepada butiran terkecil. Tumbuhan, semak dan pokok - ini adalah asas, tetapi anda perlu memberi perhatian dan hiasan. Anda boleh memilih dari pelbagai pilihan: dari patung tanah liat hingga kraf kayu. Kelompok terakhir termasuk banyak perkara yang menarik, tetapi perhatian khusus harus dibayar kepada kilang kecil. Buat kilang hiasan untuk taman dengan tangan anda sendiri, ia boleh melengkapkan mana-mana laman web dan menjadi tumpuannya. Artikel ini akan memberi arahan mengenai cara membuatnya.

Untuk membina pembinaan yang tinggi tidak berbaloi, kerana ia tidak sesuai. Oleh itu, kita akan memilih ketinggian purata 1 m. Kilang dekoratif seperti ini dapat memenuhi landskap walaupun di kawasan taman kecil. Untuk memahami dengan terperinci cara membuat kilang, anda harus bermula dari awal, iaitu, dengan pemilihan alat dan bahan yang diperlukan.

 • lapisan rumah jenis blok (30 × 90 × 2000 mm) - 5 pcs.;
 • lapisan dua sisi (8 cm) - 6 m;
 • skru sendiri mengetuk (6-7 cm) - 100 pcs;
 • Skru sendiri mengetuk (2-2.5 cm) - 100 pcs. (penggantian dengan kuku dibenarkan);
 • Rak (4 × 4 cm) - 9 m;
 • Rak (3 × 3 cm) - 2,6 m;
 • Papan lapis untuk bulatan (18 × 36 cm);
 • susun atur (selat kayu 4.5 × 1.5 cm) - 8 m;
 • benang dengan benang untuk kacang (5-7 cm) - 50 cm;
 • galas (diameter dalaman adalah 5-7 cm) - 2 pcs;
 • antiseptik;
 • cat dan varnis (varnis atau cat);
 • sudut kayu (3 × 3 cm) - 40 cm;
 • kacang (diameter 5-7 cm) - 5 pcs;
 • mesin cuci - 2 pcs.

Untuk tidak keliru apabila melakukan semua tindakan, seseorang harus mengikut pesanan tertentu. Algoritma ini agak mudah dan mewakili langkah-langkah berikut.

Reka bentuk yang dirancang akan terdiri daripada bahagian utama. Sebaliknya, ia dipasang dari 4 trapezoid yang sama: fasad, belakang dan 2 sisi. Setiap elemen termasuk 6 bahagian blok Hausa, yang diletakkan dari yang lebih besar ke yang lebih kecil. Oleh itu, dari bahagian bawah, setiap elemen perlu 2 cm lebih besar, yang akan menghasilkan bentuk trapezoid yang diingini.

Jadi, sebagai hasilnya, 4 elemen panjang yang berbeza harus keluar dengan langkah 2 cm dari 35 cm hingga 25 cm. Selain itu, dari sisanya ia perlu membuat asas persegi untuk struktur. Untuk ini, pemotongan unsur-unsur dilakukan dengan jelas pada sudut kanan dalam jumlah 4 keping.

Dengan bantuan pita dan pensil, rak-rak dengan teliti ditandai untuk mendapatkan bar.

Panjang lapisan untuk bumbung hendaklah 36 cm Secara keseluruhannya, 10 elemen yang sama harus diperolehi. Untuk mendapatkan hujung yang jelas dan jelas, templat digunakan. Di atas kertas, segitiga isosceles ditarik, asasnya adalah 38 cm dan ketinggiannya adalah 30 cm. Menurut skim yang diterima, 5 lapisan lapisan dalam 2 salinan dipotong. Sebagai bantuan visual, gunakan lukisan di bawah.

Di samping itu, dengan serta-merta dilakukan dan memotong susun atur untuk angin dalam parameter 4.5 × 1.5 cm Akibatnya, perlu keluar segmen sedemikian:

Di sarkas venir, bulatan bulatan dengan diameter 17 cm, dan kemudian potong dengan jigsaw di pejabat.

Setelah semua komponen siap sepenuhnya dan dibentangkan, jangan tergesa-gesa untuk meneruskan perhimpunan. Tahap penting di sini ialah pemprosesan dan penyediaan. Oleh itu, dengan bantuan kertas pasir semua elemen diapit. Perhatian khusus diberikan kepada tempat-tempat yang dipotong dan berakhir. Untuk mengecualikan kemungkinan kecederaan, bahagian-bahagian tidak boleh mempunyai jag.

Untuk melindungi kilang masa depan dari kesan kelembapan dan perubahan mendadak dalam suhu, disarankan untuk merawat unsur-unsur kayu dengan antiseptik khas. Banyak alat moden juga akan mengurangkan kemungkinan pembentukan kulat.

Perhimpunan seluruh struktur juga dibahagikan kepada tiga peringkat utama: pemasangan kilang, bumbung dan kincir angin. Kita mulakan dengan bahagian yang paling asas:

 1. Menyebarkan unit segmen rumah dalam susunan yang betul dari bawah ke atas :. Dari 35 cm hingga 25 cm kepada trapezoid yang terhasil pada kedua-dua belah Racks meletakkan 4 × 4 cm panjang 54 cm dan menetapkan dengan skru (6-7 cm) di tepi. Tindakan serupa dijalankan untuk tiga pihak lagi. Kami mendapat 4 bahagian.
 2. Sekarang diambil dari sisi kotak kilang diperolehi, melalui rak 3 × 3 cm panjang 54 cm. Memohon mereka antara sendi dan mengikat skru (6-7 cm) di bahagian bawah dan di atas.
 3. 4 daripada elemen kiri dalam rumah unit 25 cm panjang. Mengetuk mereka antara satu sama lain dengan menggunakan kereta api 3 × 3 cm panjang 10 cm. Harap maklum bahawa ketinggian elemen rumah unit 9 cm, jadi selat perlu menonjol sedikit.
 4. Asas dipasang ke bahagian bawah kilang dengan skru menegak sendiri panjang. Mereka mesti disisih dari dalam ke selat yang memproyeksikan.

Ia agak mudah untuk memasang bumbung, kerana keseluruhan proses itu dipecah menjadi hanya dua peringkat. Pertama, dengan bantuan pola yang telah ditarik sebelum ini, hujung blok 4 × 4 cm dilipat menjadi segitiga. Ia juga perlu membuat dua segi tiga. Bagi mereka, 2 bar panjang 38 cm dan 4 hingga 35.5 cm akan diperlukan. Hujung bar mesti dipotong pada sudut, diperbaiki dengan skru, hasilnya, segitiga serupa akan diperolehi. Mereka dihubungkan dengan cara bar 38 cm ke atas dan ke bawah.

Peringkat kedua melibatkan penetapan lapisan ke rangka yang disediakan dengan skru pada kedua-dua belah pihak. Untuk cerun bumbung anda memerlukan 5 elemen dengan panjang 36 cm. Ia tetap hanya untuk memperbaiki skate hiasan dari sudut 3 × 3 cm.

Dalam bentuknya, kincir angin menyerupai salib, dan oleh itu bingkai mesti keluar bersilang. Untuk melakukan ini, rake terpanjang diambil sebagai asas - 91 cm Kemudian skru tali kepada 45.5 cm. Bentuk yang diperlukan diperolehi. Kemudian mengikuti proses langkah demi langkah.

 1. Dari setiap bahagian 4 bahagian bingkai diikat bilah panjang 17 cm, sehingga bentuk swastika terbentuk. Sekarang, pada bar ditambah, adalah perlu untuk menetapkan selari dengan bar 26 cm, dan tutup persegi panjang yang dihasilkan dengan sekeping 8 cm. Kami memangkas bingkai dengan 5 bilah panjang 19 cm dengan langkah 2 cm, memaku dengan kuku kecil. Bilah siap.
 2. Untuk paksi putaran di pusat kincir angin 4 skru penekanan sendiri menetapkan dua lingkaran papan lapis. Di tengah-tengah kami menggerudi melalui lubang dengan gerudi, diameter yang mesti sepenuhnya sesuai dengan spire. Di hujung bumbung kilang pada ketinggian 9 cm di sepanjang pusat itu, lubang juga dibor mengikut garis pusat galas. Kami memukul bebola dengan tukul. Kami melewati pancang, memakai mesin basuh dan membaiki kacang kunci (kacang mudah akan dilakukan). Dari atas diletakkan pada 2 kacang, maka turbin angin itu sendiri, lagi kacang.

Ia tetap hanya untuk memasang bumbung, yang bersama dengan kincir tetap dipasang pada bingkai kilang dan tetap dari bahagian dalam dengan skru panjang.

Pada peringkat akhir, kilang hiasan selesai dicat dengan varnis atau cat. Apabila lapisan cat kering, anda boleh meletakkan kilang di tempat taman yang disediakan. Harus ada hubungan langsung dengan tanah.

Untuk melakukan ini, anda boleh meletakkannya di atas batu rata yang besar atau pad konkrit yang disediakan. Anda juga boleh melampirkan pada bingkai kaki kilang plastik yang tahan lama, yang direndam di dalam tanah.

Kilang, dibuat secara mandiri, akan kelihatan sesuai di mana-mana bahagian taman. Sebaik-baiknya, jika ada rumput yang indah dan dipangkas berhampiran, serta beberapa perennials. Kilang hiasan kelihatan baik pada bila-bila masa sepanjang tahun: antara kehijauan hijau, dedaunan kuning yang jatuh, dan juga sedikit priporozhennaya salji. Tetapi jika anda mahu ia bertahan lama, maka lebih baik untuk menyembunyikannya untuk tempoh musim sejuk.

Foto dan skim

Hak cipta © 2012-2018. Salinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

Bagaimana untuk membuat kilang yang paling hiasan

Adakah anda ingin menekankan keunikan reka bentuk landskap? Kemudian anda tidak perlu hanya menanam katil bunga, tetapi juga berfikir tentang membuat kraf unik untuk negara. Kilang hiasan untuk taman - peluang untuk menghiasi taman dan jiran kejutan. Anda boleh melakukannya sendiri jika anda mengikuti arahan dalam artikel ini.

Idea untuk taman: kilang hiasan

Kilang dekoratif yang dipasang di laman web, sebagai tambahan kepada elemen reka bentuk landskap, boleh melakukan fungsi penutupan. Kilang ketinggian yang lebih kecil, sehingga setengah meter, dapat dengan mudah menyembunyikan dari penyelewengan mata di tapak atau, sebagai contoh, menonjol ke permukaan komunikasi (pintu, selekoh, menetas).

Foto kilang hiasan

Saiz besar kilang mampu menyamar bahkan tandas negara dari mata orang lain. Di dalam struktur seperti itu, terdapat gazebo atau tempat duduk yang selesa untuk diri mereka sendiri dan tetamu. Bangunan biasa yang ditumpahkan, di mana anda menyimpan alat kebun, anda boleh bertukar menjadi kilang hiasan.

Sekiranya saiz tapak anda membolehkan, maka bahagian hiasan yang sangat indah akan menjadi kilang air. Untuk menjadikannya berfungsi, anda memerlukan badan air kecil atau air terjun. Anda boleh menetapkan elemen dekorasi sedemikian di kawasan rekreasi dan nikmati percikan air pada malam musim panas yang panas, yang mengalir bilah kilang.

Petua untuk memasang kilang hiasan di laman web ini

Untuk meletakkan kilang di tapak adalah betul dan senang dengan mata yang anda perlukan untuk membaca beberapa petua. Dalam kebanyakan kes, kilang diperbuat daripada kayu. Dan ini adalah bahan semulajadi dan semulajadi yang tanpa kesukaran akan menjadi kemuncak gaya mana-mana yang dianjurkan di laman web ini.

Gambar idea kilang

Jika anda ingin meletakkan kilang hiasan, anda boleh di mana-mana bahagian tapak anda, sama ada ia membersihkan atau sudut taman. Terdapat gaya - landskap, ini adalah ketika unsur-unsur hiasan terletak pada jarak antara satu sama lain dan tiada kaitan dengan satu sama lain. Sebenarnya pada masa ini gaya Rusia dalam reka bentuk landskap adalah wujud dalam kincir angin. Ia boleh terletak berhampiran dengan gazebo, yang direka bentuk dalam bentuk sebuah pondok Rusia, sebuah hiasan yang baik, sebuah kedai, sebuah jambatan. Berhampiran rumput anda boleh meletakkan roda kayu dari kereta.

Menghias laman web dalam gaya oriental, stroke siap ialah pemasangan kilang air. Ia boleh dipasang di sebelah kedai atau pavilion dalam bentuk pagoda, dan di antara mereka meletakkan jalan batu berwarna-warni. Oleh kerana kilang itu adalah unsur utama hiasan, tidak masuk akal untuk memasangnya di sudut jauh dari taman, ia harus menghiasi dengan kehadirannya.

Bagaimana untuk membuat kilang hiasan dengan tangan anda sendiri

Oleh kerana reka bentuk landskap sangat popular, kos elemen hiasan tidak kecil. Sarjana kayu dengan rela membuat kilang hiasan apa-apa saiz dan gaya. Kadang-kadang anda boleh mencari karya sebenar, yang akan menghiasi taman anda dengan senang hati. Bagi pembuatan kilang, apa-apa bahan yang sesuai, tetapi yang terbaik untuk ini adalah papan yang ditutup dengan varnis.

Foto artikel untuk taman

Tidak ada yang sukar untuk membuat kilang hiasan dengan tangan anda sendiri. Pertama anda perlu memahami reka bentuk kilang. Ia terdiri daripada tiga bahagian: asas trapezoid, puncak segitiga dan empat bilah. Semua bahagian pertama lebih baik diperbuat daripada papan lapis, dan kemudian dijahit dengan lapisan.

Kencangkan bilah ke struktur kilang dengan cara yang mereka berputar dengan bebas dari angin. Kemudian reka bentuk kilang hiasan yang lengkap hendaklah ditutup dengan varnis atau cat dan diletakkan di tapak, di tempat yang sesuai untuknya. Perkara utama adalah untuk menunjukkan imaginasi dalam pencapaian laman web ini dan kemudian ia akan menggembirakan anda dengan bangunan hiasan yang anda mahir dan menarik di atasnya.

Foto kilang hiasan dengan tangan anda sendiri

Kilang hiasan untuk taman Adakah peluang untuk menghiasi tapak dan membawa sesuatu yang baru kepadanya. Lakukan kraf dengan tangan anda sendiri, maka dacha anda akan menjadi istimewa dan asli. Di laman web kami, anda akan dapati banyak idea menarik yang boleh anda berkembang di dacha dengan tangan mereka sendiri, dan bagaimana untuk merekabentuk reka bentuk landskap dengan kos yang minimum.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

51 + = 55